Συνέντευξη με τον Υποψήφιο βουλευτή Δυτικής Αττικής με την εκλογική συμμαχία «ΜέΡΑ 25 – Συμμαχία για τη ρήξη»

 

 

– Τι θα λέγατε σε έναν πολίτη που δεν σας γνωρίζει; Λίγα λόγια για εσάς

 

 

–  Γεννήθηκα και μεγάλωσα στα Μέγαρα, παιδί μικρασιάτη πρόσφυγα και μεγαρίτισσας μητέρας, ζω και δρω εδώ. Τελείωσα το Γενικό Λύκειο Μεγάρων και σπούδασα στην Πολωνία όπου πήρα το πτυχίο του Γεωπόνου – φυτοπαθολόγου από την Γεωπονική Ακαδημία της Κρακοβίας (Akademia Rolnicza im. Hugona Kołłątaja).Αυτή τη στιγμή  συνεργάζομαι δημοσιογραφικά με την εφημερίδα “ΕΚΦΡΑΣΗ” που εκδίδεται σε Μεταμόρφωση, Ν.Ιωνία, Ηράκλειο, Ν.Φιλαδέλφεια, Λυκόβρυση – Πεύκη και την ιστοσελίδα www.ekfrasi.net.Είμαι παντρεμένος κι έχω μια κόρη μάχιμη δικηγόρο κι ένα γιο εργαζόμενο σε βιομηχανία της Μάνδρας.

 

Είμαι βαθιά πολιτικοποιημένο άτομο και από πολύ νέος συμμετείχα σε αγώνες και κινητοποιήσεις είτε σε τοπικό (Ρεβυθούσα,αγωγός αερίου,καλώδιο,βωξίτης) είτε σε πανελλαδικό πεδίο (αγώνες για την Παιδεία σαν μαθητής,αγώνες κατά των βάσεων,αντιμνημονιακός αγώνας,αγώνες κατά των πλειστηριασμών, δικαιώματα ΑΜεΑ).Στις Δημοτικές εκλογές είχα εκτεθεί ως επικεφαλής της Αγωνιστικής Δημοτικής Κίνησης Μεγάρων – Ν.Περάμου.

 

Οργανωτικά ανήκω στη Λαϊκή Ενότητα Ανυπότακτη Αριστερά – είμαι συντονιστής της νομαρχιακής επιτροπής Δυτικής Αττικής – που σε αυτές τις εκλογές συμφώνησε σε ένα minimum αγωνιστικό και ρεαλιστικό φιλολαϊκό πρόγραμμα με το ΜέΡΑ 25 και δημιούργησαν μαζί με άλλους ανένταχτους αριστερούς την εκλογική συμμαχία ΜέΡΑ 25 – ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΡΗΞΗ.

 

 

– Γιατί οι πολίτες να επιλέξουν ένα μικρότερο κόμμα το οποίο δεν έχει προοπτική ανάληψης εξουσίας, για να υλοποιήσει το πρόγραμμα του;

 

 

  • Το πολίτευμα μας είναι η Αντιπροσωπευτική Προεδρευόμενη Δημοκρατία.Πρόκειται για ένα σύστημα, στο οποίο αναπτύσσονται πολλές ιδεολογίες και δρούν πολλά κόμματα. Στο πολιτικό μας σύστημα χρειάζεται τόσο η συμπολίτευση όσο κι η αντιπολίτευση και η αξιωματική και η ελάσσων. Πολλές φορές οι δυο αυτοί “πυλώνες” (συμπολίτευση και αξ.Αντιπολίτευση) του συστήματος δεν διαφέρουν παρά μόνο στο ποιος θα κυβερνήσει. Άρα, πρέπει να υπάρχει μια άλλη δύναμη ή δυνάμεις που θα αναλάβουν το ρόλο της πραγματικής αντιπολίτευσης. Αλλιώς θα είχαμε ακολουθήσει το σύστημα των ΗΠΑ με δυο κόμματα και μια πολιτική. Το ότι κάποιο κόμμα είναι μικρό ή μεγάλο είναι σχετικό και στηρίζεται στη θέληση των πολιτών ψηφοφόρων, η ψήφος των οποίων θα κρίνει αν θα παραμείνουμε μικροί ή αν θα μεγαλώσουμε.Καταθέτουμε στην κρίση των πολιτών το πρόγραμμα μας, πρόγραμμα κυβερνητικό, το οποίο είναι διαμετρικά αντίθετο με το πρόγραμμα των “μεγάλων”, είναι πρόγραμμα υπέρ των πολλών, πρόγραμμα για το λαό και ζητάμε από το λαό να μας δώσει με τη ψήφο του τη δυνατότητα να το εφαρμόσουμε. Αν, όμως, ο λαός μας θέλει – απολύτως σεβαστό αυτό – στα έδρανα της αντιπολίτευσης, δεσμευόμαστε ώστε η αντιπολίτευση που θα ασκήσουμε δεν θα αφήσει σε χλωρό κλαρί τους κυβερνώντες.

 

Είμαστε κόμμα απαραίτητο, κόμμα με πρόγραμμα και προοπτική διακυβέρνησης που, αν το θελήσει ο λαός θα την ασκήσουμε.

 

 

– Τι προτείνετε για την ακρίβεια;

 

 

Είναι αλήθεια ότι μεγάλο μέρος της ακρίβειας έχει ως αιτία του εξωγενείς παράγοντες, όμως εκτός από την ακρίβεια υπάρχει και η αισχροκέρδεια κι αυτή είναι καθαρά ελληνικό φαινόμενο και ασκείται από τα μεγάλα καρτέλ και με την ανοχή της ελληνικής κυβέρνησης, η οποία επίσης ωφελείται αφού με την ακρίβεια των προϊόντων φουσκώνουν και τα δικά της φορολογικά έσοδα, μέσω του ΦΠΑ (4,5 δις ευρώ ήταν τα επιπλέον έσοδα του κράτους από τον ΦΠΑ σε καύσιμα και τρόφιμα).Και φυσικά, αυτό το φαινόμενο δεν αντιμετωπίζεται με τα διάφορα pass που μοιράζει η κυβέρνηση, τα οποία γεμίζουν τις τσέπες των κερδοσκόπων (εδώ κάνω μια παρένθεση και θυμίζω τι έλεγαν διάφοροι για τα σοσιαλιστικά κράτη,ότι οι πολίτες πεινάνε και ζουν με κουπόνια και φτάσαμε τώρα να ζούμε στον…όμορφο καπιταλιστικό κόσμο μας να ζούμε με pass – κουπόνια δηλαδή), αλλά με συγκεκριμένα μέτρα.

 

Η εκλογική συμμαχία ΜέΡΑ 25 – ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΡΗΞΗ προτείνει:

 

-δραστική μείωση συντελεστών ΦΠΑ στα βασικά είδη κατανάλωσης από το 24% στο 15% και από το 13% στο 6%, ενώ για λιπάσματα, αγροτικά εφόδια, φάρμακα, βιβλία και πολιτιστικά αγαθά ο ΦΠΑ να είναι μηδενικός.

-η φορολογία των μικρών επιχειρήσεων να πέσει στο 10%, των μεσαίων στο 20% και μόνο στις μεγάλες επιχειρήσεις αυτός να αυξηθεί στο 30%.

-κατάργηση του αντιαναπτυξιακού μέτρου της προκαταβολής φόρου

-αυτόματη τιμαριθμική προσαρμογή των μισθών των εργαζομένων με αναδρομική ισχύ από τις αρχές του 2021, τότε που ξεκίνησε το κύμα ακρίβειας, ώστε να καλύπτετασι η απώλεια εισοδήματος λόγω πληθωρισμού

-κούρεμα χρεών και δανείων μικρομεσαίων επιχειρήσεων ώστε να μπορέσουν να σταθούν στα πόδια τους και να κάνουν μια νέα αρχή και, τέλος

-κατάργηση του ληστρικού Χρηματιστηρίου Ενέργειας, μέσω του οποίου οι ολιγάρχες της ενέργειας καθορίζουν τις τιμές κι έχει χαθεί ο μπούσουλας από τα νοικοκυριά που δεν ξέρουν πως να πληρώσουν τους λογαριασμούς. Κοινωνικοποίηση ΔΕΔΔΗΕ, ΑΔΜΗΕ, ΔΕΗ και επανασύσταση μιας ενιαίας ΔΕΗ ως παραγωγού,παρόχου και μεταφορέα ηλεκτρικού ρεύματος για να πάψει αυτό να θεωρείται εμπόρευμα, αλλά αγαθό που πρέπει να απολαμβάνουν όλοι.

 

Αυτά είναι μερικά αντιπροσωπευτικά μέτρα που θα πολεμήσουν δραστικά την ακρίβεια.

 

 

– Τι προτείνετε για το πρόβλημα της κλιματικής αλλαγής και της υποβάθμισης του περιβάλλοντος στην Δυτική Αττική;

 

 

Το πρόβλημα της κλιματικής αλλαγής είναι πραγματικό, σε πείσμα πολλών συνομωσιολόγων που προσπαθούν να μας πείσουν ότι δεν υπάρχει κι είναι δημιούργημα της “νέας τάξης”. Ειδικά, στην “πίσω αυλή” της Αττικής, τη Δυτική Αττική βρίσκεται σε έξαρση συνυπολογίζοντας σε αυτή και την περαιτέρω περιβαλλοντική επιβάρυνση από τις οχλούσε βαριές βιομηχανίες και τη χωματερή της Φυλής που τελευταία επιχειρείται η επέκταση της λειτουργίας της για άλλα 25 χρόνια και η δημιουργία μονάδων καύσης απορριμμάτων τόσο στη Φυλή όσο – όπως ακούγεται και έχει κατατεθεί η σχετική αίτηση – και στην πόλη μας, τα Μέγαρα. Κάτι τέτοιο πρέπει να αποφευχθεί πάσει θυσία για να μην καταντήσουμε Βόλος σε περιβαλλοντική επιβάρυνση και σε θανάτους λόγω αύξησης νεοπλασιών και άλλων ειδών καρκίνου. Τόσο ο Συντονισμός Αιρετών (αιρετοί προσκείμενοι στη Λαϊκή Ενότητα – Ανυπότακτη Αριστερά) όσο και η Επιτροπή Περιβάλλοντος του ΜέΡΑ 25, με επικεφαλής τον Κρίτωνα Αρσένη, δίνουν μεγάλο αγώνα, τόσο κινηματικό όσο και δικαστικό για να αποτραπεί κάτι τέτοιο.

 

Όσον αφορά την ενέργεια, εστιάζουμε στην πράσινη ενέργεια, χωρίς όμως την καταστροφή των ορεινών μας όγκων και των δασών, τα οποία πρέπει άμεσα και χωρίς άλλη καθυστέρηση να αναδασωθούν, αλλά με ανάπτυξη ανεμογεννητριών σε θαλάσσια πάρκα, όπως γίνεται σε πολλές χώρες της Ευρώπης (σκανδιναβικά κράτη,Ολλανδία κλπ.), καθώς και στη μαζική παραγωγή του καυσίμου του μέλλοντος, του πράσινου υδρογόνου. Λέμε όχι στις εξωρύξεις υδρογονανθράκων και αερίου, τα οποία και επιβαρύνουν το περιβάλλον, αλλά και δημιουργούν άλλα γεωπολιτικά προβλήματα και εντάσεις.

 

Στο θέμα της διαχείρισης απορριμμάτων ζητάμε το άμεσο κλείσιμο της χωματερής, της υπεροκορεσμένης χωματερής, απαγόρευση της καύσης απορριμμάτων και ενθάρρυνση της διαλογής στην πηγή, με έμφαση στην κομποστοποίηση και την ανακύκλωση.

 

Τέλος, να υπάρξει πλήρης απαγόρευση μεταφοράς και εγκατάστασης οχλούσων και ρυπογόνων  βιομηχανιών στη Δυτική Αττική. Αρκετές έχουμε, δεν χρειαζόμαστε άλλες!

 

 

– Αν εκλεγείτε ποιο είναι το πρώτο πράγμα που θα κάνετε;

 

 

Το ΜέΡΑ25 – ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΡΗΞΗ αποτελεί εγγύηση σταθερότητας για τον ψηφοφόρο. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι τα στελέχη του, τόσο ο επικεφαλής του Γιάννης Βαρουφάκης όσο και μία πλειάδα υποψηφίων, ο Δημήτρης Στρατούλης, η Νάντια Βαλαβάνη, ο Κώστας ήσυχος και άλλοι ήταν αυτοί οι οποίοι δεν δίστασαν να αφήσουν υπουργικές και βουλευτικές θέσεις για να υπερασπιστούν τις θέσεις και το ΟΧΙ του ελληνικού λαού. Είναι ένα γεγονός που δεν είχε ξανασυμβεί στην ελληνική ιστορία. Οι άνθρωποι που συμμετέχουν σε αυτό το ενωτικό εγχείρημα αποτελούν εγγύηση.

 

Ο ελληνικός λαός χρειάζεται μία δυνατή ριζοσπαστική αντιπολίτευση ως ανάχωμα στις μνημονιακές επιλογές που ακολουθούν. Το ΜέΡΑ 25 – ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΡΗΞΗ αξίζει την ψήφο και την στήριξη των πολιτών επειδή κάνει πράξη αυτό που είναι απαίτηση της κοινωνίας, δηλαδή την ενότητα των δυνάμεων που είναι αντίθετες σε αυτή την πολιτική του συμβιβασμού, της εξάρτησης, της μνημονιακής υποτέλειας, του μνημονιακού ξεπουλήματος της χώρας. Το μήνυμα της ενότητας διαφορετικών δυνάμεων είναι ίσως το πιο ελπιδοφόρο μήνυμα αυτή τη στιγμή.

 

Εάν κερδίσουμε έδρα στην δυτική Αττική εμείς δεν θα κάνουμε πράγματα κατά μόνας και ατομικά. Όλοι μαζί στο πλαίσιο της κοινοβουλευτικής ομάδας αλλά και ευρύτερα θα συναποφασίσουμε και τις συλλογικές μας αποφάσεις και επεξεργασίες θα προωθήσουμε. Η συλλογικότητα είναι το πιο στέρεο έδαφος για να αναπτυχθούν οι αγώνες και οι δράσεις των στρωμάτων της κοινωνίας που θέλουμε να εκφράσουμε και να εκπροσωπήσουμε.

 

Όσον αφορά τα θέματα και τα προβλήματα της Δυτικής Αττικής και των Μεγάρων ειδικότερα,θα είμαστε κάθετα και αδιαπραγμάτευτα υπέρ της ανάδειξης και της ανάγκης επίλυσης.

 

 

– Τι απαντάτε σε κάποιον που δεν θέλει να ψηφίσει την Κυριακή;

 

 

Είναι λογική η απογοήτευση και η αποστροφή που νιώθει για το πολιτικό σύστημα, το οποίο τον έχει πετάξει στο περιθώριο, δεν του δίνει καμιά ευκαιρία, τον ωθεί είτε στη μετανάστευση είτε στην “αποστρατεία”. Όμως, από την άλλη, το πολιτικό σύστημα σε αυτό ακριβώς προσβλέπει, στο να τα παρατήσει ο πολίτης και να μη διεκδικεί την καλυτέρευση της ζωής του, ώστε να έρχεται μετά και σαν “σωτήρας” να του πετάει ένα ξεροκόμματο market pass για να τον κάνει να νιώθει υποχρεωμένος. Εμείς του λέμε να μην παραδοθεί, να πάρει τις τύχες του στα χέρια του, να αγωνιστεί και, αρχής γενομένης από τις εκλογές, να “τιμωρήσει” το σύστημα που τον τιμωρεί.

 

Ακόμα, επειδή τα εκλογικά συστήματα στη χώρα είναι φτιαγμένα έτσι ώστε η αποχή να ευνοεί το πρώτο κόμμα, λέμε σε αυτόν που δεν θέλει να πάει να ψηφίσει να μην το κάνει γιατί έμμεσα πριμοδοτεί αυτούς που τον περιθωριοποιούν. Να πάει και να ψηφίσει, όχι υποχρεωτικά το ΜέΡΑ 25 – ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΡΗΞΗ, αν και θα το θέλαμε πολύ!

 

 

– Ποιο είναι το μήνυμα που θέλετε να δώσετε στους ψηφοφόρους;

 

 

Είμαστε το Κίνημα που δεν υποτάχθηκε, το Κίνημα του ΟΧΙ που δεν δέχθηκε την ήττα, το Κίνημα που δεν σταματά να αγωνίζεται. Είμαστε αυτοί που δεν διστάσαμε να αφήσουμε θέσεις, υπουργικές καρέκλες και βουλευτικούς μισθούς μπροστά στο να απαρνηθούμε την κοινωνία. Είμαστε αυτοί που δεν σας απογοητεύσαμε. Είμαστε αυτοί που ότι λέμε το κάνουμε και ότι κάνουμε το λέμε.

Εμπιστευθείτε μας!

Γιατί όλα μπορούν να είναι αλλιώς.