Δ. Αγιομυργιαννάκης: «Η φτώχεια, η ανεργία, η εργασιακή ανασφάλεια και η περιθωριοποίηση που προκάλεσαν οι πολιτικές των μνημονίων σχετίζονται με την αύξηση της συχνότητας των ψυχιατρικών διαταραχών»

Συνέντευξη του Υποψηφίου βουλευτή Δυτικής Αττικής με το ΜέΡΑ25

– Τι θα λέγατε σε έναν πολίτη που δεν σας γνωρίζει; Λίγα λόγια για
εσάς.

Έχω γεννηθεί στη Νέα Σμύρνη και εχω μεγαλώσει στα Μέγαρα. Είμαι απόφοιτος της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου UMF Cluj Napoca και έχω εξειδικευτεί στην Ψυχιατρική. Εργάζομαι ως ιδιώτης Ψυχίατρος στα Μέγαρα και στην Κόρινθο.  Είμαι έγγαμος και έχω μια κόρη. Υπήρξα μέλος του ΣΥΡΙΖΑ από το 2012 μέχρι και το Δημοψήφισμα του 2015, όταν και αποχώρησα από το κόμμα αυτό, καταγγέλλοντας την ηγεσία του για την επιλογή της να ψηφίσει το τρίτο Μνημόνιο και να εφαρμόσει τις αντιλαϊκές πολιτικές που είχαμε δεσμευτεί να καταργήσουμε. Από το 2021 είμαι  μέλος του ΜέΡΑ25.

–  Γιατί οι πολίτες να επιλέξουν ένα μικρότερο κόμμα το οποίο δεν έχει
προοπτική ανάληψης εξουσίας, για να υλοποιήσει το πρόγραμμα του;

Στη Δημοκρατία δεν ψηφίζουμε μόνο κυβέρνηση αλλά και αντιπολίτευση . Ο θεσμός της αντιπολίτευσης είναι θεμελιώδης για τη ομαλή λειτουργία του δημοκρατικού πολιτεύματος. Πέραν τούτου, εμείς θεωρούμε ότι, παρά το ότι είμαστε ένα μικρό κόμμα έχουμε ασκήσει την πιο ουσιαστική αντιπολίτευση στην κυβέρνηση της ΝΔ, η οποία μάλιστα δεν έχει περιοριστεί σε μια στείρα αντιπαράθεση, αλλά αντιθέτως, έχει συνοδευτεί από σωρεία  στοχευμένων παρεμβάσεων και προτάσεων νόμου. Τέλος, εμείς στο ΜεΡΑ25 Συμμαχία για τη Ρήξη, επιθυμούμε κι αγωνιζόμαστε να γίνουμε ένα πολιτικό μέτωπο, που θα αναλάβει την ευθύνη της διακυβέρνησης της χώρας μας, ενάντια στις πολιτικές των τριών μνημονιακών κομμάτων (ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ) και για αυτό δεν έχουμε σκοπό να περιοριστούμε στο ρόλο ενός κόμματος διαμαρτυρίας.

–    Τι προτείνετε για την ακρίβεια;

-Το ΜέΡΑ25 Συμμαχία τη Ρήξη έχει προτείνει μια σειρά από άμεσα μέτρα για την αντιμετώπιση της ακρίβειας. Επιγραμματικά αναφέρω την Αυτόματη Τιμαριθμική Αναπροσαρμογή του κατώτατου μισθού, τη μείωση του ΦΠΑ, την άμεση κατάργηση της προπληρωμής φόρου, το κούρεμα χρεών και δανείων και τη μείωση της φορολογίας για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Παράλληλα σκοπεύουμε να ελέγξουμε εξονυχιστικά, κάθε αύξηση των τιμών στις μεγάλες αλυσίδες του λιανικού εμπορίου, έτσι ώστε να αποφύγουμε κάθε αδικαιολόγητη αύξηση των κερδών τους, ενώ θα καταργήσουμε και το χρηματιστήριο ενέργειας, διαλύοντας το καρτέλ που έχει δημιουργηθεί στο χώρο του ηλεκτρικού ρεύματος, που έχει εκτοξεύσει τις τιμές σε όλο το φάσμα της οικονομικής δραστηριότητας.

 

–    Τι προτείνετε για το πρόβλημα της κλιματικής αλλαγής και της
υποβάθμισης του περιβάλλοντος στην Δυτική Αττική;

Το πρόβλημα της κλιματικής αλλαγής είναι παγκόσμιο και δε μπορεί να λυθεί μόνο με τοπικές πρωτοβουλίες. Ωστόσο, ως ΜέΡΑ25 Συμμαχία για τη Ρήξη έχουμε τοποθετηθεί ξεκάθαρα κατά της συνέχισης της χρήσης υδρογονανθράκων και υπέρ της επιτάχυνσης της μετάβασης της χώρας μας στις πράσινες ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Ως εκ τούτου, όχι απλά είμαστε το μοναδικό κοινοβουλευτικό κόμμα που επιμένουμε στην εγκατάλειψη κάθε προσπάθειας εξόρυξης κι εκμετάλλευσης  των υδρογονανθράκων σε οποιοδήποτε σημείο της ελληνικής επικράτειας, αλλά ταυτόχρονα έχουμε προτείνει και δεσμευόμαστε για την εφαρμογή ενός τεράστιου δημόσιου προγράμματος επενδύσεων, που θα αφορά την εγκατάσταση φωτοβολταικών πανελ σε κάθε οροφή σε όλη την ελληνική επικράτεια. Παράλληλα με αυτό προτείνουμε και τη δημιουργία πλωτών αιολικών πάρκων στις θάλασσες μας, που θα τροφοδοτούν με ηλεκτρική ενέργεια εργοστάσια, τα οποία θα παράγουν με ηλεκτρόλυση του νερού το καύσιμο του μέλλοντος, που είναι το πράσινο υδρογόνο. Σύμφωνα με το δικό μας σχεδιασμό η χώρα μας θα πρέπει να κάνει άμεσα, όλες τις απαιτούμενες κινήσεις, ώστε να γίνει  πρωταγωνιστής στις τεχνολογίες αιχμής γύρω από τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και να  επενδύσει συστηματικά στην βιομηχανία κατασκευής μπαταριών, στις οποίες θα αποθηκεύεται η πράσινη ενέργεια. Οι πράσινες πολιτικές και η ανάπτυξη των εναλλακτικών τεχνολογιών παραγωγής και αποθήκευσης ενέργειας θα συμβάλλουν θετικά, όχι μόνο στην προστασία του περιβάλλοντος, αλλά θα δώσουν και την ευκαιρία στη χώρα μας να ξεφύγει από το κυρίαρχο στη χώρα μας κι εξόχως αντιπαραγωγικό μοντέλο ανάπτυξης που έχει ακολουθήσει μέχρι σήμερα, το οποίο έδινε προτεραιότητα στον τομέα παροχής υπηρεσιών (π.χ. τουρισμός) με τις εποχιακές, κακοπληρωμένες και επισφαλείς θέσεις εργασίας.

Η Δυτική Αττική αποτελεί μια από τις πλέον υποβαθμισμένες οικολογικά περιοχές της χώρας. Περίπου το 40% της βαριάς βιομηχανίας της Ελλάδας είναι συγκεντρωμένη γύρω από τις περιοχές του Ασπρόπυργου και της Ελευσίνας, ενώ ταυτόχρονα φιλοξενεί και τον ΧΥΤΑ των Άνω Λιοσίων που δέχεται το σύνολο των απορριμμάτων όλης της Αττικής κάτι που πρέπει να σταματήσει. Είναι ξεκάθαρο ότι κάθε Δήμος της Αττικής θα πρέπει να βρει το δικό του τόπο και τρόπο να διαχειριστεί τα απορρίμματα του. Πέραν τούτου δυστυχώς η οικολογική επιβάρυνση που έχει υποστεί επί δεκαετίες  η περιοχή μας και ειδικά οι περιοχές εκείνες με τη βαριά βιομηχανία, είναι πρακτικά μη αναστρέψιμη. Αυτό που πρέπει να γίνει είναι να μην υπάρξει περαιτέρω επιβάρυνση, που σημαίνει να μην έχουμε κι άλλες ρυπογόνες βιομηχανίες στην περιοχή μας και να υπάρξει αυστηρός έλεγχος για την τήρηση των περιβαλλοντικών νόμων στην περίπτωση των ήδη υπαρχουσών. Σε βάθος χρόνου θα πρέπει να δοθεί προτεραιότητα στην αύξηση του ποσοστού των πολιτών που θα μετακινούνται με φιλικά προς το περιβάλλον οχήματα , αναφέρομαι κατά κύριο λόγο στα ηλεκτροκίνητα ποδήλατα, με δημιουργία και των κατάλληλων υποδομών (π.χ. ποδηλατόδρομοι)

 

–  Αν εκλεγείτε ποιο είναι το πρώτο πράγμα που θα κάνετε;

Ως Ψυχίατρος, θα με ενδιέφερε να ασχοληθώ πρωτίστως με τα τεράστια προβλήματα και τις παθογένειες του χώρου της ψυχικής υγείας, ειδικά στην παρατημένη στην τύχη της περιοχή της Δυτικής Αττικής, όπου η ανυπαρξία δημόσιων δομών ψυχικής υγείας, σε συνδυασμό με τα μείζονα και χρόνια πλέον προβλήματα που έχουν προκύψει από την παταγώδη αποτυχία των μνημονιακών κομμάτων να διαχειριστούν την χρεοκοπία της χώρας μας, έχουν δημιουργήσει ένα εκρηκτικό μείγμα. Παράλληλα και με τη βοήθεια του επιστημονικού λόγου θα ήθελα να αναδείξω μια  ακόμη σκοτεινή πτυχή των μνημονιακών πολιτικών, που συζητείται ελάχιστα στη δημόσια σφαίρα και αφορά τη συσχέτιση της φτώχειας, της ανεργίας, της εργασιακής ανασφάλειας και της περιθωριοποίησης που προκάλεσαν οι πολιτικές αυτές με την αύξηση της συχνότητας των ψυχιατρικών διαταραχών. Κρίνοντας τα πεπραγμένα – και κυρίως τα όσα δεν έγιναν εκ μέρους – των μνημονιακών κυβερνήσεων στο χώρο της ψυχικής υγείας θεωρώ ότι η αποσύνδεση της αύξησης των ψυχιατρικών διαταραχών από τους προαναφερθέντες ψυχοτραυματικούς παράγοντες, υπήρξε κεντρική πολιτική επιλογή όλων των μνημονιακών κομμάτων, προκειμένου να αποσείσουν από πάνω τους την ευθύνη για τη ραγδαία επιδείνωση των προβλημάτων ψυχικής υγείας του πληθυσμου.

–    Τι απαντάτε σε κάποιον που δεν θέλει να ψηφίσει την Κυριακή;

Αν κα συμμερίζομαι και κατανοώ την απογοήτευση, τη δυσπιστία και την πικρία των πολιτών και ειδικά των νεότερων,   η αποχή όχι απλά  δεν πρόκειται να λύσει κανένα πρόβλημα αλλά αντιθέτως δημιουργεί ευνοϊκές συνθήκες αναπαραγωγής και διαιώνισης όλων των νοσηρών καταστάσεων που κάνουν τους πολίτες να αποστρέφονται την πολιτική.

–    Ποιο είναι το μήνυμα που θέλετε να δώσετε στους ψηφοφόρους;

Το μήνυμα που θα ήθελα να δώσω στους ψηφοφόρους είναι πως  οι ανθρώπινες κοινωνίες είναι δυναμικά συστήματα που αλλάζουν κι εξελίσσονται όπως κάθε ζωντανός οργανισμός. Αυτό που σήμερα φαντάζει περίεργο, ξένο ή εξωπραγματικό μπορεί να κρύβει μέσα του τον μελλοντικό κόσμο. Το βιβλίο της Ιστορίας του ανθρώπινου είδους και του ανθρώπινου πολιτισμού είναι ακόμη στις πρώτες του σελίδες. Έχουμε πολλά βήματα ακόμη μπροστά μας και πολλούς αγώνες ακόμη να δώσουμε. Δεν υπάρχουν μονόδρομοι στους οποίους είμαστε υποχρεωμένοι να εγκλωβιστούμε. Έχουμε δικαίωμα και υποχρέωση να αναστοχαστούμε και να ονειρευτούμε τον κόσμο στον οποίο θέλουμε να ζήσουμε εμείς και τα παιδιά μας και στη συνέχεια να αναλάβουμε και την ευθύνη να κάνουμε πραγματικότητα  τα όνειρα μας αυτά, γιατί όπως είχε πει και ο Ιρλανδός ποιητής και συγγραφέας W.B. Yeats “οι ευθύνες ξεκινούν από τα όνειρα”