Συνέντευξη με τον Υφυπουργό Δικαιοσύνης, Υποψήφιο Βουλευτή Δυτικής Αττικής Ν.Δ. Γιώργο Κώτσηρα

– Κύριε Κώτσηρα, τι απαντάτε σε κάποιον που δεν θέλει να ψηφίσει την Κυριακή 21 Μαΐου και ειδικότερα στα νέα παιδιά που ψηφίζουν για πρώτη φορά;

  • Οι εκλογές είναι μια σημαντική στιγμή, η κορυφαία έκφραση του δημοκρατικού μας πολιτεύματος. Είναι η στιγμή που οι επιθυμίες και οι προβληματισμοί λαμβάνουν ξεκάθαρη μορφή και βρίσκουν άμεση και καθαρή έκφραση.

Την ίδια στιγμή, η νέα γενιά αποτελεί το μέλλον της πατρίδας μας και αυτά τα παιδιά πρέπει να στηρίξουμε με τις πολιτικές μας. Για να γίνει αυτό, θα πρέπει οι νέοι ψηφοφόροι να έρθουν και να ψηφίσουν και με τη συμμετοχή τους να εκφραστούν.

Άλλωστε, η πρόταση της Νέας Δημοκρατίας -ειδικότερα για τις νέες και τους νέους- είναι μία πρόκληση ενεργού συμμετοχής, για να βελτιώσουμε και να αλλάξουμε πράγματα στην εκπαίδευση με αναβάθμιση των σχολείων και των πανεπιστημίων μας, στην εργασία, με περισσότερες και καλύτερες δουλειές και υψηλούς μισθούς και στην κατάρτιση, με ολοένα και περισσότερες επιλογές.

– Από τη θέση του Υφυπουργού Δικαιοσύνης, ποιες δράσεις και πρωτοβουλίες ξεχωρίζετε αυτή τη διετία που ασκήσατε τα υπουργικά σας καθήκοντα;

Για το έργο μας στο Υπουργείο Δικαιοσύνης αισθάνομαι ιδιαίτερα υπερήφανος, γιατί καταφέραμε σε συνεργασία με τα συναρμόδια Υπουργεία, μέσω στοχευμένων παρεμβάσεων και δράσεων να ενισχύσουμε τη διασφάλιση των δικαιωμάτων συμπολιτών μας όπως τα παιδιά και τα άτομα με αναπηρία.

Ειδικότερα σε ό,τι αφορά στην προστασία της ανηλικότητας, προχωρήσαμε σε καίριες πρωτοβουλίες όπως το πρώτο Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τα Δικαιώματα του Παιδιού, το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Προστασία των Παιδιών από τη σεξουαλική κακοποίηση και εκμετάλλευση, το Ειδικό Ποινικό Μητρώο για εγκλήματα εις βάρος ανηλίκων, οι αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα και τον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας. Ακόμη, η λειτουργία του «Σπιτιού του Παιδιού» Αθήνας και Πειραιά και η επιμόρφωση των δικαστικών λειτουργών και δικηγόρων, μέσω ειδικών σεμιναρίων για τα δικαιώματα των θυμάτων εγκληματικών πράξεων.

Παράλληλα, από τον Δεκέμβριο του 2020 στην Ελλάδα υπάρχει -για πρώτη φορά- ένα ολοκληρωμένο κείμενο, ένα Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία, που θέτει ξεκάθαρους και μετρήσιμους στόχους, ώστε να αντιμετωπιστεί στην ολότητά του ένα σύνθετο ζήτημα.

Το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τα δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία αποτελεί έναν οδικό χάρτη οριζόντιων δράσεων, που στοχεύει στην προστασία των συμπολιτών μας, που αντιμετωπίζουν οποιαδήποτε μορφή αναπηρίας.

Μεταξύ των παρεμβάσεων του Εθνικού Σχεδίου Δράσης, στο επίπεδο που αφορά στο Υπουργείο Δικαιοσύνης, περιλαμβάνεται η πλήρης καταγραφή των υπαρχόντων δεδομένων σε σχέση με την προσβασιμότητα των Ατόμων με Αναπηρία στα κτήρια αρμοδιότητας του Υπουργείου Δικαιοσύνης, καθώς και η επιμόρφωση των δικαστικών λειτουργών και του ευρύτερου νομικού κόσμου για ζητήματα αναπηρίας.

Η ενίσχυση της ισότιμης πρόσβασης των Ατόμων με Αναπηρία στη Δικαιοσύνη, πέρα από τη βελτίωση των υποδομών στα δικαστικά κτήρια, επιδιώκεται μέσα και από άλλες πρωτοβουλίες, όπως η επικαιροποίηση κωδίκων και η αναδιατύπωση -όπου απαιτείται- των όρων αναπηρίας, η εξέταση αναπροσαρμογής των όρων παροχής νομικής βοήθειας σε πολίτες χαμηλού εισοδήματος, ο οδηγός ρατσιστικού εγκλήματος σε γραφή Braille και η διανομή σε φορείς και η επιμόρφωση δημοσίων υπαλλήλων σε συνεργασία με το Εθνικό Κέντρο Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης (ΕΚΔΔΑ).

Η προστασία των ευάλωτων συμπολιτών μας αποτελεί βασικό άξονα των πολιτικών και επιλογών μας, με σκοπό την αυτονόητη διευκόλυνσή τους σε ζητήματα που απασχολούν την καθημερινότητά τους.

– Την τετραετία που διανύσαμε, τι κάνατε για την περιοχή της Δυτικής Αττικής;

Αυτή η τετραετία αποτέλεσε μία περίοδο ουσιαστικών και κομβικών παρεμβάσεων και έργων, που είχαν καθοριστική συμβολή στην αλλαγή εικόνας της Δυτικής Αττικής.

Η Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη δημιούργησε τις κατάλληλες συνθήκες και προϋποθέσεις, για να δρομολογηθούν στην περιοχή μας μία σειρά εμβληματικών επενδύσεων και έργων, που καθιστούν πλέον τη Δυτική Αττική από «ουραγό» και έναν παραμελημένο τόπο, σε πρωταγωνίστρια στους τομείς της οικονομίας, των υποδομών και του πολιτισμού.

Και η αναβάθμιση της ευρύτερης περιοχής φέρει τη σφραγίδα του Πρωθυπουργού! Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, επανειλημμένως, έχει επιβεβαιώσει το έμπρακτο ενδιαφέρον του για τη Δυτική Αττική, με προσωπικές παρεμβάσεις και πολιτικές που αφήνουν ένα ξεκάθαρο αναπτυξιακό και κοινωνικό αποτύπωμα στον τόπο μας.

Πρόσφατα, επισκεπτόμενος την Ελευσίνα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επεσήμανε το αυτονόητο: «ότι για εμάς δεν υπάρχουν μπρος και πίσω αυλές στην Αττική». Η σημερινή Κυβέρνηση στήριξε έμπρακτα όλες τις πόλεις της Δυτικής Αττικής, οι οποίες στο παρελθόν δεν τύγχαναν της δέουσας προσοχής από την Πολιτεία.

Ενδεικτικά, επιτρέψτε μου να σας αναφέρω μία σειρά από ενέργειες και πρωτοβουλίες που αναλάβαμε και υλοποιήσαμε για τη Δυτική Αττική, αυτή την τετραετία:

Το Σχέδιο Εξυγίανσης και επαναλειτουργίας των Ναυπηγείων Ελευσίνας, όπου εξασφαλίστηκαν όλες οι θέσεις εργασίας και παράλληλα μία βιώσιμη προοπτική για την επιχείρηση, η δημιουργία νέων θέσεων απασχόλησης και η ενίσχυση της τοπικής ανάπτυξης. Στα Ναυπηγεία Ελευσίνας, συμβολίζεται όλη η πολιτική της Κυβέρνησής μας για το πώς θα προσελκύσουμε επενδύσεις, για το πώς θα βελτιώσουμε τα εισοδήματα, για το πώς θα μειώσουμε την ανεργία.

Στον Ασπρόπυργο και στην ευρύτερη περιοχή του Θριασίου Πεδίου, αναπτύσσεται το μεγαλύτερο Εμπορευματικό και Διαμετακομιστικό Κέντρο στη νοτιοανατολική Ευρώπη. Το Εμπορευματικό Κέντρο στο Θριάσιο πρόκειται για μία επένδυση που θα ξεπεράσει τα 150 εκατ. ευρώ, δημιουργώντας χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας και καθιστώντας τη χώρα μας διεθνή κόμβο logistics.

Το έργο της αναβάθμισης και επέκτασης της νέας γραμμής του Προαστιακού Σιδηρόδρομου, από τα Άνω Λιόσια μέχρι τα Μέγαρα, με νέους σταθμούς. Ένα εμβληματικό έργο που εντάχθηκε στο Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης & Ανθεκτικότητας, και θα βελτιώσει την καθημερινότητα των πολιτών, ενισχύοντας τις προοπτικές ανάπτυξης των επιχειρήσεων της Δυτικής Αττικής.

Παράλληλα, σε συνεργασία με τους τοπικούς και αυτοδιοικητικούς φορείς, αναβαθμίσαμε τις δημόσιες δομές υγείας της περιοχής (Θριάσιο Νοσοκομείο, Κέντρα Υγείας Ελευσίνας, Μεγάρων και Ερυθρών), δρομολογήσαμε και υλοποιούμε νέες σχολικές υποδομές. Όπως και τα σημαντικά έργα που εξασφαλίστηκαν και εκτελούνται, μέσω του αναπτυξιακού Προγράμματος «Αντώνης Τρίτσης» στους Δήμους Μεγαρέων, Ελευσίνας, Φυλής, Ασπροπύργου και Μάνδρας-Ειδυλλίας-Ερυθρών-Οινόης.

Ειδικότερα, για τα Μέγαρα και τη Νέα Πέραμο, μετά από ενέργειες και παρεμβάσεις και σε προσωπικό επίπεδο, επαναλειτούργησε το Κέντρο Υγείας Μεγάρων και ενισχύσαμε με προσωπικό και υλικοτεχνολογικό εξοπλισμό μία δομή που διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο σε ό,τι αφορά στην καθημερινότητα των συμπολιτών μας και την υγειονομική τους περίθαλψη. Μάλιστα, το Κέντρο Υγείας Μεγάρων, μαζί με αυτό της Ελευσίνας, εντάχθηκαν στο Ταμείο Ανάκαμψης προκειμένου να αναβαθμιστούν περαιτέρω σε επίπεδο υποδομών.

Θέλω να υπενθυμίσω επίσης ότι στα Μέγαρα, πριν από μερικές εβδομάδες, εγκαινιάσαμε τη λειτουργία της Μονάδας Ψυχικής Υγείας – του πρώτου οικοτροφείου για ασθενείς με άνοια τελικού σταδίου. Η συγκεκριμένη δομή αποτελεί τον «καρπό» των ενεργειών μας και σε προσωπικό επίπεδο, που ξεκινήσαμε μαζί με την αρμόδια Υφυπουργό Υγείας, κα Ζωή Ράπτη.

Επίσης, σε συνεργασία με τους αυτοδιοικητικούς φορείς της περιοχής, προωθήσαμε έργα που σχετίζονται με την αντιπλημμυρική προστασία τόσο των Μεγάρων, όσο και της Νέας Περάμου και της Κινέτας, ενώ και στις σχολικές υποδομές στηρίξαμε τα αιτήματα των τοπικών κοινωνιών για την κατασκευή νέων κτηριακών εγκαταστάσεων (4ο Δημοτικό Σχολείο Μεγάρων, 3ου Γυμνάσιο Μεγάρων, Βρεφονηπιακός Σταθμός στην περιοχή Αγίου Ιωάννη Γαλιλαίου – Χορευταρά, κ.ά.).

Παράλληλα, ενισχύσαμε συνολικά τις αστυνομικές δυνάμεις και τον στόλο οχημάτων στη Δυτική Αττική, με στόχο να εμπεδωθεί στο μεγαλύτερο βαθμό το αίσθημα ασφάλειας των συμπολιτών μας και προχωρήσαμε στη λειτουργία Αστυνομικού Σταθμού στην Κινέτα.

Η σημερινή Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, υπό την καθοδήγηση και το προσωπικό ενδιαφέρον του Κυριάκου Μητσοτάκη, απεδείχθη ως μία Κυβέρνηση της συνέπειας σε ό,τι αφορά στις υποσχέσεις και στις πράξεις για τα Μέγαρα, τη Νέα Πέραμο και την Κινέτα.

– Τι προτείνετε για το πρόβλημα της κλιματικής αλλαγής και της υποβάθμισης του περιβάλλοντος στη Δυτική Αττική;

Δυστυχώς, το συγκεκριμένο θέμα αποτελεί ένα διαχρονικό ζήτημα που μας απασχολεί όλους, εδώ στη Δυτική Αττική. Γιατί η υποβάθμιση του περιβάλλοντος έχει να κάνει και με την ποιότητα ζωής και διαβίωσης των κατοίκων της περιοχής μας. Έχει να κάνει επίσης με τη δημόσια υγεία και έχει -πέραν των άλλων- μία σημαντική κοινωνικοοικονομική πτυχή.

Μαγικές λύσεις δεν υπάρχουν. Τα τελευταία χρόνια, εκτιμώ, έχουν γίνει βήματα προόδου, προκειμένου το περιβάλλον στη Δυτική Αττική να προστατευτεί και να διαφυλάξουμε και τους τελευταίους περιβαλλοντικούς «πνεύμονες» στην περιοχή μας. Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η προστασία του υδροβιότοπου του Βουρκαρίου, μιας περιοχής απίστευτου φυσικού κάλλους, όπου οι αρμόδιοι κρατικοί φορείς και η τοπική αυτοδιοίκηση, μαζί με τους κατοίκους, δίνουν έναν σημαντικό αγώνα για την προστασία της.

Η Δυτική Αττική, όλα τα προηγούμενα χρόνια, είχε επιβαρυνθεί με οχλούσες δραστηριότητες και, δυστυχώς, καταγραφόταν μία άναρχη κατάσταση σε ό,τι αφορά στους περιβαλλοντικούς κανόνες. Πλέον, η εικόνα αυτή έχει αλλάξει.

Θα επαναλάβω αυτό που είπε και ο Πρωθυπουργός: «ότι για εμάς δεν υπάρχουν μπρος και πίσω αυλές στην Αττική». Και η Δυτική Αττική, οι πόλεις της, βαδίζουν πλέον με αργά αλλά σταθερά βήματα στο δρόμο της βιώσιμης ανάπτυξης. Και σε αυτή την πορεία συμπεριλαμβάνεται και η προστασία του περιβάλλοντος της περιοχής μας.

– Ποιο είναι το μήνυμα που θέλετε να στείλετε στους ψηφοφόρους, εδώ στη Δυτική Αττική, ενόψει της κάλπης της 21ης Μαΐου;

Αυτή την τετραετία δουλέψαμε όλοι μαζί για να αλλάξουμε την εικόνα των Μεγάρων, της Νέας Περάμου, της Κινέτας και συνολικά της Δυτικής Αττικής. Μέσα απ’ αυτή τη συνεργασία, αναπτύχθηκε μία σχέση εμπιστοσύνης με τους συμπολίτες μου, για την οποία αισθάνομαι υπερήφανος αλλά ταυτόχρονα και σίγουρος ότι αποτελεί την απαρχή ενός απαιτητικού και συναρπαστικού ταξιδιού.

Θέλω να δεσμευτώ προς όλους αυτούς που θα με τιμήσουν με την ψήφο τους ότι θα συνεχίσω να τους εκπροσωπώ με την ίδια υπευθυνότητα και ειλικρίνεια που επέδειξα αυτά τα τέσσερα χρόνια στη Βουλή.

Αυτή την προσπάθεια, ευελπιστώ πως θα τη συνεχίσουμε όλοι μαζί, για όλα όσα σημαντικά υλοποιήσαμε αυτή την τετραετία για τη Δυτική Αττική, προκειμένου η περιοχή μας να πορευτεί σε μία αναπτυξιακή τροχιά και από ένας παραμελημένος τόπος που ήταν, να πρωταγωνιστεί σε όλους τους τομείς. Μέσα από έργα και πρωτοβουλίες, που αφήνουν ένα αναπτυξιακό και κοινωνικό αποτύπωμα στον τόπο μας, βελτιώνοντας μέρα με τη μέρα την καθημερινότητα των συμπολιτών μας.

Αυτό αποτελεί και το δικό μου στοίχημα!

Σε αυτή την άοκνη προσπάθεια για ένα καλύτερο μέλλον, ειδικότερα για τις νέες και τους νέους συμπολίτες μου στη Δυτική Αττική, επιθυμώ να συνεχίσω να βρίσκομαι δίπλα τους, σταθερά και υπεύθυνα παρών!