«Αγωνίζομαι για να προστατεύσουμε και να θωρακίσουμε θεσμικά και νομικά την πολύπαθη περιοχή μας»

Υποψήφια βουλευτής με τον ΣΥΡΙΖΑ στη Δυτική Αττική η Διονυσία Στεφάτου, που δραστηριοποιείται έντονα πολιτικά τα τελευταία χρόνια και μέσα από τα κομματικά όργανα και μέσα από τις τοπικές κοινωνίες της περιοχής μας.

Μας μίλησε με αφορμή την υποψηφιότητά της και μας κατέθεσε παρακάτω τις σκέψεις της.

 • Ποια είναι η διαδρομή σας στην πολιτική;
 • Αρχικά θέλω να σάς ευχαριστήσω θερμά κα Σταματιάδη, για τη συνέντευξη. Εισαγωγικά θέλω να σας πω ότι πάντα ήμουν ένας πολιτικοποιημένος άνθρωπος, από τα μαθητικά και φοιτητικά μου χρόνια. Πάντα με αφορούσε η πολιτική, αλλά και οι πολιτικές και πώς αυτές διαμορφώνουν την ύπαρξη αλλά και την εξέλιξη ενός λαού και μιας χώρας. Η ενεργός και συστηματική ενασχόλησή μου με τα κοινά και την πολιτική ξεκινά το 2014, όπου εντάχθηκα οργανωτικά στον ΣΥΡΙΖΑ. Ήταν τα σκληρά χρόνια των μνημονίων και τότε ένιωσα την ανάγκη, ένιωσα την υποχρέωση, αν θέλετε, να συστρατευτώ σε μια προσπάθεια απαλλαγής του τόπου από τα δεινά των πολιτικών επιτροπείας εκείνης της περιόδου. Ποτέ δεν με χαρακτήριζε, η παθητικότητα και άλλωστε υιοθετώ τη θέση ότι «η ελευθερία δεν δίνεται ποτέ εθελοντικά απ΄τον καταπιεστή. Πρέπει να κατακτηθεί από τον καταπιεζόμενο», σύμφωνα με τον Martin Luther King.

Στη συνέχεια είχα την τιμή να εκλεγώ στα ανώτερα κομματικά όργανα της Δυτικής Αττικής, ενώ υπήρξα επί σειρά ετών, Υπεύθυνη Υγείας και Υπεύθυνη Φεμινιστικής Πολιτικής/Φύλου για τη Δυτική Αττική. Κυρίως όμως η ιδιότητά μου ως υπεύθυνη Επικοινωνίας του ΣΥΡΙΖΑ Δυτικής Αττικής για αρκετά χρόνια, μού έδωσε τη δυνατότητα να γνωρίσω ανθρώπους, φορείς, συλλογικότητες της Δυτικής Αττικής και να εντρυφήσω στα τοπικά ζητήματα. Στις τελευταίες εσωκομματικές εκλογές, εκλέχτηκα στη Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ, και μάλιστα η πρώτη γυναίκα σε σταυρούς στη Δυτική Αττική. Αμέσως μετά με ομόφωνη απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής, μού ανατέθηκε ο τομέας της Ψηφιακής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, ένας τομέας τόσο κρίσιμος για την ανάπτυξη και οικονομία της χώρας.

Πρόσφατα λοιπόν ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, ο Αλέξης Τσίπρας μέ τίμησε με την ένταξή μου στο εθνικό ψηφοδέλτιο για τη Δυτική Αττική. Η ευθύνη και η τιμή είναι τεράστια και θα βάλω τα δυνατά μου, όπως έκανα σε όλες τις θέσεις που με τίμησε το κόμμα μου.)

 • Τι σας συνδέει με τη Δυτική Αττική;
 • Η σχέση μου με τη Δυτική Αττική είναι απόλυτα οργανική, θα έλεγα βιωματική κα Σταματιάδη. Είμαι κάτοικος των Άνω Λιοσίων. Είμαι αναπόσπαστο μέρος αυτής της περιοχής. Ζω, τόσο εγώ, όσο και η οικογένειά μου, τα προβλήματα της καθημερινότητας, που δεν είναι λίγα και αγωνίζομαι μαζί με άλλους εκλεκτούς συμπολίτες μου να την κάνουμε ποιοτικότερη αυτή την καθημερινότητα. Η Δυτική Αττική είναι το σπίτι μου, εδώ βρίσκονται οι ανησυχίες μου, τα όνειρά μου, οι ελπίδες μου για ένα καλύτερο αύριο, σε μια καλύτερη Δυτική Αττική.
 • Γιατί με τον ΣΥΡΙΖΑ;
 • Γιατί είναι ο πολιτικός φορέας που θέλει και μπορεί. Γιατί είναι με την κοινωνία. Γιατί είναι το κόμμα, που παρά τα λάθη του, οι άνθρωποί του έχουν καθαρά χέρια. Δεν υπήρξαμε άτολμοι ούτε τις πιο δύσκολες στιγμές, όταν έπρεπε ως Κυβέρνηση να οδηγήσουμε τη χώρα σε σταθερότητα εκτός μνημονίων και τα καταφέραμε. Την πρώτη φορά κυβερνήσαμε με δεμένα χέρια, αυτή τη φορά δικαιούμαστε μια ακόμη πρώτη ευκαιρία για να εφαρμόσουμε χωρίς θεσμούς, χωρίς επιτροπεία, το δικό μας πρόγραμμα. Αυτός είναι και ο λόγος που είμαι κομμάτι του ΣΥΡΙΖΑ. Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι οι άνθρωποί του, είναι κομμάτι της κοινωνίας.
 • Ποιο πιστεύετε ότι είναι το σημαντικότερο θέμα της Δυτικής Αττικής
 • Τα προβλήματα είναι πολλά, το περιβαλλοντικό, τα θέματα ασφάλειας, η δημόσια υγεία, η ανεργία, η κακοπληρωμένη εργασία, η αδήλωτη εργασία, τα προβλήματα λειτουργικότητας των πόλεων, η συγκοινωνιακή σύνδεση, οι υποδομές, όπως η αντιπλημμυρική θωράκιση, η άναρχη βιομηχανική ανάπτυξη, η υστέρηση σε πολεοδομικά σχέδια, οι χρηματοδοτήσεις για την τοπική ανάπτυξη, μέσω προγραμμάτων για την Τοπική Αυτοδιοίκηση και βεβαίως σε όλα τα παραπάνω έρχεται να προστεθεί η ακρίβεια και η αισχροκέρδεια, που αντιμετωπίζουν οι συμπολίτες μας σε όλο το εύρος της Πατρίδας μας.

 Για ποιους λόγους είστε υποψήφια βουλεύτρια;

 • Γιατί θέλω να πιστεύω και θα αγωνιστώ για αυτό, αν με επιλέξουν οι συμπολίτες μου και με κρίνουν ικανή να τους εκπροσωπήσω στην Ελληνική Βουλή, ότι από ένα ανώτερο θεσμικό επίπεδο θα συμβάλλω στην ποιοτική αναβάθμιση των όρων και των προϋποθέσεων για καλύτερη ζωή στη Δυτική Αττική. Για μια βιώσιμη ανάπτυξη της περιοχής. Γιατί από την θέση της Βουλεύτριας του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, μαζί με άλλους άξιους συναδέλφους Βουλευτές του κόμματός μας, να προστατεύσουμε και να θωρακίσουμε θεσμικά και νομικά την πολύπαθη αυτή περιοχή
 • Η αυξημένη εγκληματικότητα είναι μεγάλο πρόβλημα της περιοχής, πώς το σχολιάζετε αυτό;
 • Ακριβώς έτσι είναι και μάλιστα η εγκληματικότητα αποτυπώνεται με τον πλέον τραγικό τρόπο στην περιοχή μας

Αυτό είναι το αποτέλεσμα πολιτικών και πρακτικών που θέλουν τη Δυτική Αττική, το πίσω οικόπεδο της Αθήνας. Εδώ είναι που αναπτύσσονται όλες οι οχλούσες και ρυπογόνες χρήσεις, που κατά την αντίληψη της κρατούσας τάξης κατοικούν πολίτες δεύτερης και τρίτης κατηγορίας, ενώ η αναγκαία πολιτική ασφάλειας εξαντλείται σε άλλες περιοχές, εκεί που κατοικούν τα υψηλά εισοδηματικά στρώματα. Έχει βαριές ευθύνες η Κυβέρνηση Μητσοτάκη που αποψίλωσε τα αστυνομικά τμήματα, γιατί επί της ουσίας αδιαφορεί πλήρως για την Δυτική Αττική και τους ανθρώπους της.

 • Τι θα μπορούσατε να κάνετε για την περιοχή μας αν εκλεγείτε;
 • Ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ έχει ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα με ρεαλιστικές προτάσεις κι όχι απλές εξαγγελίες προς τέρψη κάποιου συγκεκριμένου ακροατηρίου. Η περιοχή της Δυτικής Αττικής είναι μια αδικημένη γεωγραφική ενότητα, παρά το γεγονός ότι συμβάλλει πάνω από το 25% στο Ακαθάριστο Εθνικό Προϊόν (ΑΕΠ). Όμως διαχρονικά δεν έχει εισπράξει εκείνους τους πόρους και τις χρηματοδοτήσεις, σε σχέση με άλλες περιοχές. Πρέπει λοιπόν να αρθεί αυτή η αδικία και να υπάρξει μια ανακατανομή των πόρων. Το Δικαιοσύνη Παντού του ΣΥΡΙΖΑ θα βρει απόλυτη εφαρμογή και στη Δυτική Αττική. Απαιτούνται νέοι κανόνες και ένα οργανωμένο στρατηγικό σχέδιο για τα πολεοδομικά και χωροταξικά ζητήματα που ταλαιπωρούν την περιοχή μας, με σκοπό να υπάρξει αυτό που λέμε, βιώσιμη ανάπτυξη προς όφελος τόσο του περιβάλλοντος, όσο και των ασθενέστερων στρωμάτων. Μια ισορροπία ανάμεσα στη βιομηχανική, βιοτεχνική ανάπτυξη και την προστασία του φυσικού και ανθρωπογενούς περιβάλλοντος. Προσωπικά δεσμεύομαι να αναπτύξω την αναγκαία δράση και ως βουλεύτρια, με την κατάθεση των αναγκαίων νομοθετημάτων για την υλοποίηση των προαναφερόμενων, στο πλαίσιο των προγραμματικών μας δεσμεύσεων, εξειδικευμένων για τη Δυτική Αττική. Για μένα αυτό το καθήκον είναι μονόδρομος και θα αναλώσω όλες μου τις δυνάμεις για μια καλύτερη, ποιοτικότερη και ασφαλή Δυτική Αττική.
 • Ποιο είναι το μήνυμά σας στους ψηφοφόρους της Δυτικής Αττικής;
 • Τούς καλώ να επιλέξουν τον ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ στις εκλογές της 21ης Μάη, γιατί είναι το κόμμα που θα σταθεί δίπλα τους. Γιατί διαθέτει ένα ολοκληρωμένο και ρεαλιστικό πρόγραμμα. Γιατί διαθέτει ανθρώπους καθαρούς και έντιμους, που αγωνίζονται για την πρόοδο της Πατρίδας μας.

Γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ είναι το κόμμα–κορμός που μπορεί να αντιμετωπίσει το καθεστώς του Κυριάκου Μητσοτάκη και να ανορθώσει τον τόπο μας.

Όσο με αφορά, δεσμεύομαι να δώσω τον καλύτερο εαυτό μου, αγωνιζόμενη καθημερινά για την αναβάθμιση της Δυτικής Αττικής και αν οι συμπολίτες μου, αφού με αξιολογήσουν και με κρίνουν αυστηρά αλλά δίκαια, θα τους προσκαλούσα να βάλουν έναν σταυρό δίπλα στο ονοματεπώνυμο, Στεφάτου Διονυσία.