Επιχείρηση σε μαρίνες: Εντοπίστηκαν κλεμμένα σκάφη και μηχανές σε Αττική και Μεσσηνία

Επιχείρηση ευρείας κλίμακας για τον εντοπισμό κλεμμένων σκαφών σε όλη τη χώρα

Στο πλαίσιο ευρωπαϊκής πρωτοβουλίας για την καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος, ολοκληρώθηκε με επιτυχία κοινή επιχείρηση με την κωδική ονομασία «Joint Action Day STOLEN BOATS 2025», με τη συμμετοχή της Ελληνικής Αστυνομίας και τη συνεργασία του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής, καθώς και αστυνομικών δυνάμεων από την Αττική, τη Μεσσηνία και την Αργολίδα.

Κατά τη διάρκεια της δράσης, που πραγματοποιήθηκε το διάστημα 9-16 Μαΐου, διενεργήθηκαν εντατικοί έλεγχοι σε μαρίνες και χώρους φύλαξης σκαφών σε περιοχές με αυξημένο τουριστικό και ναυτιλιακό ενδιαφέρον. Σκοπός ήταν ο εντοπισμός κλεμμένων σκαφών και εξαρτημάτων τους, στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής προτεραιότητας EMPACT για την καταπολέμηση οργανωμένων εγκληματικών δικτύων.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, ελέγχθηκαν συνολικά 614 μηχανοκίνητα σκάφη, 104 ιστιοπλοϊκά, 27 jet ski και 680 εξωλέμβιες και ενσωματωμένες μηχανές σκαφών. Από τους ελέγχους εντοπίστηκαν δύο κλεμμένα μηχανοκίνητα σκάφη –το ένα σε χώρο φύλαξης σκαφών στην Καλαμάτα και το άλλο στον Ασπρόπυργο– καθώς και δύο μηχανές σκαφών, αφαιρεθείσες από την Κροατία και τη Νορβηγία, οι οποίες εντοπίστηκαν στο Λαύριο και τη Νέα Πέραμο.

Η συνολική αξία των κλοπιμαίων υπολογίζεται σε περίπου 130.000 ευρώ.

Πριν την επιχειρησιακή φάση, πραγματοποιήθηκε προπαρασκευαστική συνάντηση (6-8 Μαΐου) στις εγκαταστάσεις της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών στην Αθήνα, με στόχο το συντονισμό των εμπλεκόμενων δυνάμεων.

Η Ελλάδα είχε την πρωτοβουλία οργάνωσης της δράσης, σε συνεργασία με τον FRONTEX και με τη συμμετοχή κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως Αυστρία, Γερμανία, Ιταλία, Ισπανία, Ολλανδία, Βουλγαρία, Κροατία και άλλες χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης. Παράλληλα, συμμετείχαν και τρίτες χώρες εκτός Ε.Ε., όπως η Αλβανία, η Σερβία, το Μαυροβούνιο και η Νορβηγία.

Η κοινή επιχείρηση ανέδειξε τη σημασία της διεθνούς συνεργασίας στην καταπολέμηση της παράνομης διακίνησης και εμπορίας σκαφών και εξαρτημάτων, φαινόμενο που παρουσιάζει αυξητική τάση, ιδιαίτερα στις παράκτιες περιοχές της Μεσογείου.