Συνάντηση εργασίας του Περιφερειάρχη Αττικής Γ. Πατούλη με τον υπουργό Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων K. Καραμανλή με επίκεντρο την καλύτερη αντιπλημμυρική θωράκιση της Αττικής

 Γ. Πατούλης: «Θα συνεργαστούμε εποικοδομητικά με όλα τα συναρμόδια υπουργεία με στόχο την καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών αλλά και την προστασίας της ζωής και της περιουσίας τους»

Θέματα που άπτονται κοινών αρμοδιοτήτων της Περιφέρειας Αττικής και του υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, με έμφαση στις παρεμβάσεις για την καλύτερη αντιπλημμυρική θωράκιση της Αττικής, απασχόλησαν τη συνάντηση εργασίας του Περιφερειάρχη Αττικής Γ. Πατούλη  με τον αρμόδιο υπουργό Κ. Καραμανλή.

Στη συνάντηση μετείχαν επίσης ο Γ. Γραμματέας Υποδομών Γ. Καραγιάννης, ο Εκτελεστικός Γραμματέας της Περιφέρειας Γ. Σελίμης, οι εντεταλμένοι περιφερειακοί σύμβουλοι Θ. Κατσιγιάννης και Ε. Κοσμίδου, η Γενική Διευθύντρια Αναπτυξιακού Προγραμματισμού, Έργων και Υποδομών της Περιφέρειας Ελένη Βελγάκη και υπηρεσιακά στελέχη της Περιφέρειας και του υπουργείου.

 

Ο κ. Πατούλης υπογράμμισε ότι στα ζητήματα ύψιστης προτεραιότητας είναι η καλύτερη οχύρωση της Αττικής απέναντι στα πλημμυρικά φαινόμενα και εστίασε στις παρεμβάσεις που απαιτούνται για τη διευθέτηση των ρεμάτων. Σε αυτό το πλαίσιο παρέδωσε στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου πλήρη και εμπεριστατωμένη μελέτη στην οποία αναφέρονται οι εργασίες που γίνονται, αυτές που εκκρεμούν, οι παρεμβάσεις που απαιτούνται αλλά και τα προβλήματα που εντοπίζονται στη διαδικασία καθαρισμού των ρεμάτων. Όπως ανέφερε είναι χρήσιμο σε συνεργασία με το υπουργείο, να δρομολογηθούν κοινές υποστηρικτικές δράσεις για την καλύτερη διασφάλιση της αποτελεσματικότητας των παρεμβάσεων και πρόσθεσε πως θα λειτουργήσει ένα παρατηρητήριο μέσω του οποίου θα εντοπίζονται έγκαιρα και άμεσα οι ανάγκες που προκύπτουν.

Επίσης υπογράμμισε στον υπουργό την αναγκαιότητα έργων υποδομής στο οδικό δίκτυο με έμφαση στις ασφαλτοστρώσεις κυρίως σε περιοχές της Ανατολικής και της Δυτικής Αττικής, υπογραμμίζοντας ότι πρόκειται για θέμα που σχετίζεται απόλυτα με την οδική ασφάλεια.

Κατά τη συνάντηση συζητήθηκαν και θέματα που σχετίζονται με κοινές πρωτοβουλίες που είναι ανάγκη να ληφθούν με στόχο να γίνουν οι μετακινήσεις στην Αττική πιο φιλικές στο περιβάλλον αλλά και ζητήματα που αφορούν στη διαδικασία επιτάχυνσης της έκδοσης διπλωμάτων οδήγησης η οποία έχει παγώσει για περίπου ένα χρόνο εγκλωβίζοντας 100.000 οδηγούς. Ο κ. Πατούλης ενημέρωσε τον υπουργό για τη θετική ανταπόκριση των εργαζομένων στην Περιφέρεια, στην έκκληση του να δουλέψουν υπερωριακά τις Κυριακές, προκειμένου να προχωρήσουν με γρηγορότερους ρυθμούς οι σχετικές διαδικασίες.

Παράλληλα εξετάστηκαν τρόποι συνεργασίας για τη διαμόρφωση από κοινού ενός στρατηγικού σχεδιασμού για παρεμβάσεις με αναπτυξιακό πρόσημο, μέσω ΕΣΠΑ.

 

Ο υπουργός διατύπωσε τη βούληση του να συνεργαστεί με την Περιφέρεια με στόχο την καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών. Ειδικότερα σε ό, τι αφορά την αντιπλημμυρική προστασία της Αττικής και επικαλούμενος την πρόσφατη συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, τόνισε ότι προτεραιότητα είναι να τρέξουν γρήγορα οι διαδικασίες. Στο πλαίσιο αυτό συμφωνήθηκε από τις δύο πλευρές να υπάρχει συνεχής επικοινωνία και συνεργασία των τεχνικών κλιμακίων της Περιφέρειας και του υπουργείου με στόχο την έγκαιρη παρέμβαση όπου απαιτείται σε ότι αφορά τα αντιπλημμυρικά έργα στο λεκανοπέδιο.

Παράλληλα αποφασίστηκε να προγραμματιστεί μία κοινή συνάντηση του Περιφερειάρχη με τους συναρμόδιους υπουργούς Υποδομών και Περιβάλλοντος για τη διευθέτηση θεμάτων που δυσχεραίνουν τις παρεμβάσεις που απαιτούνται.

Σε ό, τι αφορά τις μεταφορές ο κ. Καραμανλής υπογράμμισε την ανάγκη ανανέωσης του γηρασμένου στόλου των μέσων μαζικής μεταφοράς, επισημαίνοντας ότι θα ζητηθεί η συνδρομή της Περιφέρειας σε αυτό το ζήτημα και συμφώνησε ότι είναι ζήτημα προτεραιότητας η συντήρηση και βελτίωση του οδικού δικτύου.

Κατά τη συζήτηση τοποθετήθηκαν και τα υπηρεσιακά στελέχη της Περιφέρειας εστιάζοντας κυρίως στα προβλήματα στη διαδικασία καθαρισμού και στην ανάγκη εξεύρεσης λύσεων για την καλύτερη οχύρωση της Αττικής.