Με τη φράση «νίκη του ΣΥΡΙΖΑ σημαίνει 4 πράγματα: αύξηση μισθών, μείωση τιμών, ρύθμιση χρεών, δίκαιο, ασφαλές, αποτελεσματικό κράτος δίπλα στον πολίτη» ολοκλήρωσε την ομιλία του στην Ελευσίνα, σήμερα Κυριακή 2 Απριλίου, ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Αλέξης Τσίπρας, μετά την οποία είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει, με πολίτες και νέους της Ελευσίνας και της Δυτικής Αττικής, για τα προβλήματα της καθημερινότητας.

Για τις εκλογές o Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε ότι «Η 21η του Μάη θα είναι μία ηλιόλουστη μέρα για την πατρίδα μας μετά από 4 χρόνια υπομονής, έρχεται η στιγμή να πούμε ως εδώ. Ως εδώ με την αδικία, την αισχροκέρδεια, την υποβάθμιση των δικαιωμάτων. Ως εδώ με ένα κράτος που έχουν μετατρέψει σε λάφυρο, ως εδώ με την υποβάθμιση της ζωής μας».

 

Για την Ελευσίνα και τη Δυτική Αττική: «Η Ελευσίνα, μία περιοχή με πολύ σημαντικές παραγωγικές δυνατότητες έχει υποστεί για χρόνια την αδικία και την περιβαλλοντική υποβάθμιση. Το 2017 ήμασταν εδώ με το περιφερειακό συνέδριο να βάλουμε τις βάσεις για ένα σχέδιο ανάταξης της περιοχής. Από το 2019 μέχρι σήμερα δεν υλοποιήθηκε τίποτα από όσα είχαν δρομολογηθεί. Για εμάς δικαιοσύνη παντού σημαίνει ότι δεν υπάρχουν πόλεις ή περιφέρειες δεύτερης κατηγορίας, σημαίνει ότι όλοι οι κάτοικοι σε όλες τις περιοχές της πατρίδας μας θα έχουν ίδια φροντίδα».

Για τον κυβερνητικό εμπαιγμό στους εργαζόμενους και στη μεσαία τάξη: «Θέλω να μιλήσω στους εργαζόμενους, στη μεσαία τάξη, στους συνταξιούχους και να τους πω ότι η μεγαλύτερη εξαπάτηση που έγινε από την κυβέρνηση της ΝΔ ήταν η εξαπάτηση απέναντι στη μεσαία τάξη και τους συνταξιούχους».

«Η μεγαλύτερη υποβάθμιση ήταν αυτή που έγινε στους εργαζόμενους, με τους εργασιακούς νόμους ζούγκλας που κατήργησαν την εργασιακή νομοθεσία, το 8ωρο, θέσπισαν τις απλήρωτες υπερωρίες, διέλυσαν το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας. Σήμερα ο κάθε εργαζόμενος αισθάνεται ότι έχει απέναντί του την ασυδοσία της εργοδοσίας. Αυτό πρέπει και μπορεί να αλλάξει στον τόπο μας. Είναι ζήτημα πολιτικής βούλησης».

«Σε ό,τι αφορά την λεγόμενη μεσαία τάξη, θυμηθείτε ποιες ήταν οι υποσχέσεις το 2019 και πού κατάντησε σήμερα η μεσαία τάξη: Να ζει με κουπόνια στο σούπερ μάρκετ, στη βενζίνη, στο ρεύμα, παντού. Δεν είναι αυτή η Ελλάδα που μας αξίζει».

«Θέλουμε να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις για δικαιοσύνη και αυτό σημαίνει στήριξη των εργαζόμενων και της μεσαίας τάξης και δημόσιες δομές που προσφέρουν ασφάλεια στους πολίτες»

Για τους συνταξιούχους και τις προεκλογικές δεσμεύσεις της Κυβέρνησης: «Έλεγαν πως θα διατηρηθεί η 13η σύνταξη που είχαμε θεσπίσει το 2019 και που για 800.000 συνταξιούχους ήταν ολόκληρη και την έλεγαν ψίχουλα. Αλλά δεσμεύθηκαν πως θα την κρατήσουν. Και με το που εξελέγησαν την κατήργησαν» .

«Σε τέσσερα χρόνια στέρησαν 4,5 δισ. ευρώ από τους συνταξιούχους. Αν συνυπολογίσει κανείς και τα αναδρομικά που υποσχέθηκαν ότι θα δώσουν και δεν έδωσαν, 7 δισ. ευρώ στερήθηκαν οι συνταξιούχοι».

Για την αναδιανομή πλούτου  της κυβέρνηση, εις βάρος των πιο αδύναμων «Αυτό το πετυχαίνουν μέσα από τη διατήρηση υψηλής έμμεσης φορολογίας, του ΦΠΑ κυρίως και του ΕΦΚ στα καύσιμα, τη στιγμή που ο πληθωρισμός έχει ανέβει στο 10% και το 15%. Με απλά λόγια, λεηλατούν τους αδύναμους και μεσαίους στο σούπερ μάρκετ, στα πρατήρια βενζίνης, όπου πάει κανείς να πληρώσει και βλέπει διπλάσιες και τριπλάσιες τιμές από αυτές που έβλεπε ενάμισι χρόνο πριν».

 

«Με επίσημα στοιχεία της Eurostat, τα εισοδήματα μέχρι 750 ευρώ έχουν χάσει την αγοραστική τους δύναμη κατά 40% μέσα σε ενάμισι χρόνο. Αυτό σημαίνει ότι ένας μισθός πριν από ενάμισι χρόνο είχε 40% μεγαλύτερη δυνατότητα να αγοράσει πράγματα. Σήμερα δε βγαίνει ο μήνας. Σήμερα με δύο φορές σούπερ μάρκετ και δύο γεμίσματα στην αντλία σώνεται ο μισθός. Αυτή είναι η πραγματικότητα που βιώνει σήμερα η μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία».

«Τα δημόσια έσοδα το 2022 από τον ΦΠΑ αυξήθηκαν κατά 4 δισ. ευρώ. Ποιος κερδίζει λοιπόν; Πού πάνε αυτά τα έσοδα; Πηγαίνουν σε στοχευμένες επιδοτήσεις σε αυτούς που κρατάνε ψηλά τις τιμές στο ηλεκτρικό ρεύμα, στο σούπερ μάρκετ, στη βενζίνη. Άρα τα λεφτά που παίρνει το Δημόσιο από τον υψηλό ΦΠΑ επιστρέφουν στις ίδιες επιχειρήσεις που βγάζουν δισεκατομμύρια. Αυτό είναι το σύστημα, αυτή είναι η μεγάλη απάτη και η μεγάλη αναδιανομή».

Για την αναδιανομή, με όχημα τους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας και το νέο πτωχευτικό νόμο: «Βγάζουν στο σφυρί τα σπίτια των ανθρώπων για μερικές χιλιάδες ευρώ. Ποιος; Ένα κόμμα που χρωστάει δανεικά και αγύριστα στις τράπεζες 400 εκατ. ευρώ. Ένα υπουργικό συμβούλιο που χρωστά 12 εκατ. ευρώ, οι ίδιοι οι υπουργοί σε χρέη δανεικά και αγύριστα. Αυτή είναι η αδικία που ζούμε σήμερα και αυτήν την αδικία πρέπει να σπάσουμε» τόνισε ο κ. Τσίπρας.

«Κυβερνήσαμε στις πιο δύσκολες συνθήκες που γνώρισε η χώρα από τη μεταπολίτευση και μετά, μία χώρα χρεοκοπημένη. Και κάναμε ό,τι μπορούσαμε για να βγάλουμε τη χώρα από το βούρκο, να την ξεχρεώσουμε, να δώσουμε προοπτική. Κάναμε ό,τι μπορούσαμε και τα καταφέραμε. Βγάλαμε τη χώρα από τα μνημόνια, αφήσαμε 37 δισ. στα δημόσια ταμεία, ρυθμίσαμε το δημόσιο χρέος. Και μετά ήρθε μία Δεξιά που ήθελε να κάνει ό,τι θέλει. Με πλήρη ασυδοσία, με αλαζονεία, έχοντας την αίσθηση του ανεξέλεγκτου. Ότι κανείς δεν τους ελέγχει και δεν θα τους ελέγξει. Παραβίασαν τα πάντα, κάθε κανόνα της Δημοκρατίας και του Συντάγματος. Παρακολουθούσαν το μισό πολιτικό σύστημα μέσα από το Μέγαρο Μαξίμου, υπουργούς, αρχηγούς Ενόπλων Δυνάμεων, αρχηγούς κομμάτων, βουλευτές, ευρωβουλευτές»

Για έντονη κριτική του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ στην πολιτική της ΝΔ για το κράτος και τις δημόσιες δομές : «Πίστευαν και συνεχίζουν να πιστεύουν ότι αυτό το κράτος τους ανήκει. Ότι είναι κληρονομικό δικαίωμα, ότι η Ελλάδα έχει ακόμα βασιλεία, οικογενειοκρατία. Έκαναν το κράτος λάφυρο, διπλασίασαν τους μετακλητούς υπαλλήλους και έδωσαν 30% αυξήσεις στους μισθούς τους για να βολέψουν τα δικά τους παιδιά. Τριπλασίασαν τις διευθυντικές θέσεις στις ΔΕΚΟ για να βολέψουν τα δικά τους γαλάζια golden boys. Ιδιωτικοποίησαν ό,τι μπορούσαν, έδωσαν 10 δις απευθείας αναθέσεις σε δικούς τους ανθρώπους, σε εταιρίες που έφτιαχναν τρεις μέρες πριν τους διαγωνισμούς, με έκτακτη νομοθεσία, αξιοποιώντας την πανδημία ως ευκαιρία. Την ίδια στιγμή όμως άφησαν τα δημόσια νοσοκομεία στο έλεός τους. Δεν μας αξίζει αυτή η εικόνα στα δημόσια νοσοκομεία. Για αυτό και ήμασταν η χώρα της Ευρώπης με τους περισσότερους νεκρούς σε αναλογία πληθυσμού».

 

Για την ακρίβεια και την αισχροκέρδεια Μητσοτάκη: «Την ίδια στιγμή άφησαν τη λεηλασία στο εισόδημα, την αναδιανομή του πλούτου, να πάνε οι τιμές στο θεό. Δεν είναι δυνατόν η Ελλάδα να είναι η χώρα με την ακριβότερη τιμή βενζίνης στην Ευρώπη, με την ακριβότερη τιμή ρεύματος σε σχέση με την αγοραστική δύναμη, να είναι η χώρα με τις ακριβότερες τιμές στο σούπερ μάρκετ. Η Ελλάδα που έχει το χαμηλότερο κατά κεφαλήν εισόδημα. Είμαστε η χώρα με τους χαμηλότερους μισθούς και τις υψηλότερες τιμές. Μας έλεγαν ότι η ακρίβεια είναι εισαγόμενη, η αισχροκέρδεια όμως δεν είναι εισαγόμενη, έχει την υπογραφή του κ. Μητσοτάκη. Αυτή η αισχροκέρδεια είναι που θα τελειώσει στις 21 του Μάη» τόνισε.

 

Για τις δεσμεύσεις του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ σχετικές με την στήριξη του κόσμου της εργασίας:

“Θα χρειαστεί οπωσδήποτε η επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων, η επανίδρυση του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας, η αύξηση του κατώτατου μισθού στα 880 ευρώ από την πρώτη ημέρα, θεσπίζοντας ταυτόχρονα την ετήσια τιμαριθμική αναπροσαρμογή”.

«Να αυξήσουμε και στον δημόσιο τομέα τους μισθούς όσο αυξήθηκε ο πληθωρισμός. Στο Δημόσιο δε υπήρξε καμιά αύξηση από το 2010».

 

Για την Υγεία και για την ανάγκη ενίσχυσης του ΕΣΥ:

«Δεν υπάρχει κράτος με ασφάλεια χωρίς ισχυρό δημόσιο σύστημα υγείας. Επιλογή Μητσοτάκη ήταν η ιδιωτικοποίηση του, όπως επιλογή του είναι και η ιδιωτικοποίηση του νερού. Δεν θα επιτρέψουμε τα δημόσια αγαθά να είναι εμπορεύματα στον βωμό του κέρδους».

 

Για την φορολογική ελάφρυνση των μεσαίων στρωμάτων :

«Λένε διάφορα παπαγαλάκια ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έρχεται να βάλει φόρους στους πολίτες. Θα έρθουμε, όχι για να αυξήσουμε φόρους, αλλά για να αποκαταστήσουμε αδικίες. Να στηρίξουμε τον κόσμο της εργασίας, να ελαφρύνουμε τη μεσαία τάξη, να προστατέψουμε την πρώτη κατοικία, να καταργήσουμε το τέλος επιτηδεύματος, να θεσπίσουμε τον ακατάσχετο ειδικό λογαριασμό. Να δώσουμε ανάσα στη μικρή και μεσαία επιχείρηση».

 

Για τις τράπεζες :

“Έχουνε τεράστια κέρδη, διότι τα κυμαινόμενα επιτόκια χορηγήσεων έχουν πάει στο θεό και τα επιτόκια καταθέσεων έχουν πέσει χαμηλά. Μάλιστα η κυβέρνηση λέει ότι τσακώνεται για αυτό : Είσαι κυβέρνηση, δεν τσακώνεσαι, νομοθετείς, αποφασίζεις, βάζεις του όρους».

 

Για τα Ελληνικά Πετρέλαια :

«Το περιβαλλοντικό αποτύπωμα στην περιοχή σας το γνωρίζετε. Παρά το γεγονός ότι υπήρξαν θέσεις εργασίας και στο παρελθόν πράξεις εταιρικής κοινωνικής ευθύνης, σήμερα τα ΕΛΠΕ έχουν 1,5 δισ. κερδοφορία σε ένα χρόνο. Θα μπορούσαν να προχωρήσουν σε δωρεά του πετρελαίου θέρμανσης για τα νοικοκυριά στους Δήμους Ελευσίνας και Ασπροπύργου και της Δημοτικής Ενότητας Μάνδρας, ως ελάχιστη κίνηση για το περιβαλλοντικό αποτύπωμα που αφήνουν στην περιοχή”

Για τα διλήμματα της κρίσιμης εκλογικής μάχη της 21ης Μαΐου και την Κυβέρνηση:  «Να συνεχίσει να βουλιάζει η χώρα ή να αλλάξει η χώρα. Αλαζονεία ή Ευθύνη. Εντιμότητα ή Διαφθορά. Δημοκρατία ή Οικογενειοκρατία. Δικαιοσύνη παντού ή προνόμια για τους λίγους».

«Οι αντίπαλοι μας με την υπεροπλία τους στα μέσα προσπαθούσαν να πείσουν τόσο καιρό ότι όλα πάνε καλά, αν και βουλιάζαμε. Πάνε τώρα και ο ‘Μωυσής’ και τα ‘Τσιτάχ’. Τώρα το μόνο που τους έχει μείνει είναι να πουν ότι όλοι είμαστε το ίδιο. Ε λοιπόν, δεν είμαστε όλοι το ίδιο ».

Για τη μετεκλογική συνεργασία των δυνάμεων του προοδευτικού τόξου: “Στις 22 Μαΐου μπορεί και πρέπει να υπάρξει κυβέρνηση συνεργασίας όλων των προοδευτικών δυνάμεων. Οι κυβερνήσεις συνεργασίας πάνω σε προγραμματική βάση είναι πολύ πιο σταθερές από τις αλαζονικές και αυτοδύναμες κυβερνήσεις που μας χρεοκόπησαν. Μία προϋπόθεση υπάρχει: Η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές της 21ης Μάη και με διαφορά»

 

Υποβολή υπομνήματος για τα ζητήματα και τις προκλήσεις της  επιχειρηματικής κοινότητας στη Δυτική Αττική στον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα, κατά τη διάρκεια επίσκεψης του στην Ελευσίνα

Ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, στη συζήτηση με τον Πρόεδρο Ηλία Μουσταΐρα (από δεξιά) και τον Α’ Αντιπρόεδρο Ελευθέριο Παντελάκη (από αριστέρα) της Ένωσης Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών Δυτικής Αττικής

Κατόπιν προσκλήσεως του γραφείου του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, κ. Αλέξη Τσίπρα, αντιπροσωπεία του Δ.Σ. της «Ένωσης Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών Δυτικής Αττικής» συζήτησε και αντάλλαξε απόψεις μαζί του για τα ζητήματα και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο επιχειρηματικός κόσμος της περιοχής.

Μεταξύ άλλων, στο υπόμνημα που υπεβλήθη τονίστηκε η ανάγκη η Ελληνική Πολιτεία να δώσει βάρος στις πολιτικές που εφαρμόζει στη περιοχή της Δυτικής Αττικής διότι αυτές έχουν ισχυρό αντίκτυπο στη παραγωγική δραστηριότητα των επιχειρήσεων.

Έγινε ιεράρχηση των επιχειρηματικών και περιβαλλοντικών προκλήσεων με τις οποίες η περιοχή – και κατ’ επέκταση και τα μέλη της Ένωσης – έρχονται αντιμέτωπα, όπως ενδεικτικά:

 • ανεξέλεγκτες χωματερές.
 • Χωροταξία των βιομηχανιών, για τις περιπτώσεις που βρίσκονται εκτός νομοθετημένων βιομηχανικών περιοχών – ανάπτυξη επιχειρηματικών πάρκων
 • Πλημμυρικά φαινόμενα.
 • Ρέματα ως υποδοχείς αποβλήτων και καύσεις καλωδίων και άλλων υλικών από περιθωριοποιημένες ομάδες.
 • Θαλάσσιο μέτωπο Ελευσίνας – Σαρωνικού (βιομηχανικά απόβλητα, διακίνηση φορτίων, παροπλισμένα πλοία, ναυάγια).
 • Υφαλμύρωση εδάφους.
 • Συγκέντρωση οχλουσών δραστηριοτήτων άναρχα, χωρίς οργανωμένους υποδοχείς – εξυγίανση άτυπων βιομηχανικών συγκεντρώσεων
 • Φθίνουσες βιομηχανικές δραστηριότητες – ανάγκη παραγωγικού μετασχηματισμού και αναπροσανατολισμού.
 • Χάσμα καινοτομίας και σύνδεση του ερευνητικού έργου με την παραγωγή.

ενώ ζητήθηκε η ανασύσταση κεντρικών πολιτικών για τη βιομηχανία και την τοπική ανάπτυξη εν γένει στη χώρα, μέσω της δημιουργίας αυτοτελούς Υπουργείου Βιομηχανίας και Επιχειρηματικότητας, πρόταση με τεκμηρίωση που προέρχεται από το Σύνδεσμο Βιομηχανιών Αττικής – Πειραιώς (ΣΒΑΠ).

Οι άμεσες προτεραιότητες οι οποίες έχουν εντοπιστεί σχεδόν από το σύνολο του επιχειρηματικού κόσμου της περιοχής, τις οποίες καλούμε σύσσωμο τον πολιτικό κόσμο της χώρας να αναδείξει και να εντάξει στην προγραμματική του ατζέντα εν όψει των επικείμενων Εθνικών εκλογών, είναι η αντιμετώπιση των κατωτέρω ζητημάτων:

 • Έλλειψη εξειδικευμένου τεχνικού προσωπικού, που καθιστά αναγκαία την εφαρμογή πλαισίου και την παροχή κινήτρων από την πλευρά της πολιτείας για την ανάπτυξη της κατάρτισης των τεχνικών επαγγελμάτων (μονταδόροι, τορναδόροι, συγκολλητές, ελασματουργοί, χειριστές πεδίου, κ.α.).
 • Ενεργειακή φτώχεια της επιχειρηματικής κοινότητας, που επιβάλλει τη χρήση εφικτών εργαλείων για τις επιχειρήσεις, καθόσον η πρόκληση της ενεργειακής μετάβασης για τις επιχειρήσεις δεν δύναται να υλοποιηθεί. Τουναντίον, οδηγούμαστε με μαθηματική ακρίβεια στο κλείσιμο δεκάδων επιχειρήσεων που δεν μπορούν να σηκώσουν αυτό το βάρος.
 • Ένταξη της Περιφερειακής Ενότητας Δυτικής Αττικής σε μεγαλύτερη πρόσβαση και μεγαλύτερο ποσοστό επί τοις εκατό (από το σημερινό μόλις σχεδόν 30% ως μ.ο. και αυτό για μεγάλες επιχειρήσεις) ως προς την επιλεξιμότητα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων από τα χρηματοδοτικά εργαλεία (εθνικά και συγχρηματοδοτούμενα τομεακά προγράμματα ΕΣΠΑ, αναπτυξιακό νόμο, ταμείο ανάκαμψης, κ.α.), αναγνωρίζοντας τις επί χρόνια ελλειμματικές πολιτικές που την έφεραν να θεωρείται ως η πίσω αυλή της Αττικής.