“Γιατί όσοι ζούμε εδώ πρέπει να το χαιρόμαστε αυτόν τον τόπο

και να καμαρώνουμε”

 

 

Στην τελική ευθεία του προεκλογικού αγώνα, ένα μήνα πριν τις κάλπες, ο υποψήφιος Περιφερειακός Σύμβουλος με τον Γιώργο Πατούλη και πρώην Αντιδήμαρχος, Λευτέρης Κοσμόπουλος, μας μίλησε για όσα σκέφτεται και στοχεύει για την περιοχή μας.

 

Πώς θα περιγράφατε την προεκλογική περίοδο που βιώνετε στην παρούσα συγκυρία, στην περιοχή της Δυτικής Αττικής;

Οι εκλογές πλησιάζουν και νομίζω ότι ο καιρός που απομένει δεν είναι πολύς αλλά ούτε και λίγος. Για μένα το διάστημα πρίν από τις εκλογές αποτελεί μια φυσική συνέχεια της προσπάθειας και της δράσης που είχα όλα τα προηγούμενα χρόνια. Δεν μου αρέσει αυτή η ξαφνική ενασχόληση λίγο πρίν τις εκλογές με μοναδικό σκοπό τη συλλογή ψήφων. Με ενοχλεί ως ψηφοφόρο να με θυμούνται τις τελευταίες μέρες και να εμφανίζονται ξαφνικά άνθρωποι που δεν τους έχω δεί την τελευταία τετραετία. Με τον ίδιο τρόπο με ενοχλεί και ως υποψήφιο η επιφανειακή και πρόσκαιρη προσέγγιση των συμπολιτών μου με ένα και μοναδικό σκοπό, τη σταυροδοσία.

Έχω μια σταθερή εμπλοκή με την τοπική αυτοδιοίκηση  και για να είμαι πιο ακριβής, με τα τοπικά προβλήματα, τα τελευταία αρκετά χρόνια. Ως Αντιδήμαρχος Μεγαρέων, έδωσα την καθημερινή πάλη για να βρεθούν λύσεις σε μικρά και μεγάλα ζητήματα. Βρισκόμουν πάντα σε επαφή και επικοινωνία με όλους τους συμπολίτες μου και αυτό συνεχίζω και τώρα.

Νομίζω ότι πλέον οι επιλογές έχουν προσωπικό χαρακτήρα και ορθολογιστικά κριτήρια. Ποιος είσαι, τι έχεις κάνει και τι έχεις σκοπό να κάνεις. Αυτό είναι και το αλάνθαστο κριτήριο για να πάμε παρακάτω.

Τα προβλήματα δεν έχουν χρώμα, η ασφάλεια δεν έχει χρώμα, η πρόοδος δεν έχει χρώμα.  Σε τοπικό επίπεδο, ήμασταν εδώ και εδώ θα παραμείνουμε. Την επόμενη μέρα, θα συνυπάρχουμε και είμαστε αναγκασμένοι να συνεργαστούμε.

Άρα απευθύνομαι και ζητώ τη στήριξη όλων όσων βλέπουν ότι η Δυτική Αττική χρειάζεται να κάνει μια Νέα Αρχή και μοιραζόμαστε ένα κοινό όραμα για μια καλύτερη καθημερινότητα για μας και τα παιδιά μας. Σίγουρα προσδοκώ την πολύ δυναμική στήριξη των συμπολιτών μου σε Μέγαρα και Νέα Πέραμο. Όλων αυτών των ανθρώπων που με ξέρουν και τους ξέρω πολύ καλά. Που έχουν γνωρίσει το έργο μου και μοιραζόμαστε τις ίδιες αγωνίες για τον τόπο μας. Είμαι ο μοναδικός υποψήφιος με το συνδυασμό του Γιώργου Πατούλη Νέα Αρχή, από τα Μέγαρα και τη Νέα Πέραμο. Πρέπει να καταφέρουμε η φωνή μας να είναι όσο το δυνατόν πιο δυνατή και πιο αποτελεσματική από την επόμενη μέρα. Όλα δείχνουν ότι ο επόμενος Περιφερειάρχης θα είναι ο Γιώργος Πατούλης. Η αντιπεριφέρεια Δυτικής Αττικής θα έχει επικεφαλής έναν από τους υποψηφίους στη Δυτική Αττική. Ας είναι η δική μας επιλογή.

Τα μηνύματα που εισπράττω είναι ιδιαίτερα θετικά και αυτό μου δίνει αισιοδοξία για να συνεχίσω την προσπάθεια, όχι μόνο μέχρι την παραμονή των εκλογών αλλά και μετά.

 

“Στην πρώτη γραμμή θα πρέπει να βρεθεί η Πολιτική Προστασία και η ασφάλειά μας”

 

Ποια είναι κατά τη γνώμη σας η απόλυτη πρώτη προτεραιότητα για τη νέα περιφερειακή αρχή στη Δυτική Αττική;

Δεν έχω κανένα ενδοιασμό ότι στην πρώτη γραμμή θα πρέπει να βρεθεί η Πολιτική Προστασία και η ασφάλειά μας. Περάσαμε δύσκολες καταστάσεις με πλημμύρες και πυρκαγιές. Γνωρίζω ότι ανοίγοντας μια τέτοια κουβέντα, πληγώνονται άνθρωποι που έχασαν τους δικούς τους  ή την περιουσία τους, που έζησαν τραυματικές εμπειρίες και όλες αυτές οι μνήμες τους τραυματίζουν. Με σεβασμό σε αυτούς τους ανθρώπους και χωρίς ίχνος αντιπολιτευτικής διάθεσης πρέπει να πω ξεκάθαρα ότι πρέπει να γίνουν τα πάντα ώστε να μην ξαναζήσουμε ανάλογες καταστάσεις. Δεν είναι στο χέρι μας να επηρεάσουμε άμεσα τα επικίνδυνα και ακραία καιρικά φαινόμενα, πρέπει όμως να προετοιμαστούμε συστηματικά για να τα αντιμετωπίζουμε. Είναι αυτό που εγώ χαρακτηρίζω ενεργητική άμυνα και χρονικά έχει άμεσα αποτελέσματα.

Παράλληλα  θα πρέπει να εστιάσουμε στην παθητική άμυνα που είναι, η ανακύκλωση, η προστασία της χλωρίδας της περιοχής, και ο σεβασμός ή όπου απαιτείται η αποκατάσταση της φυσικής γεωμορφολογίας. Παράλληλα, ως Περιφέρεια Αττικής, θα πρέπει να ενισχύσουμε την αστυνομία με μέσα προκειμένου να βελτιωθεί το επιχειρησιακό επίπεδο και οι δυνατότητες αστυνόμευσης και προστασίας των πολιτών. Ασφαλώς η περιφέρεια δεν μπορεί να υποκαταστήσει τους αρμόδιους φορείς, αυτό που μπορεί να κάνει όμως και γίνεται πανευρωπαϊκά, είναι η εκμετάλλευση των χρηματοδοτικών εργαλείων στα οποία έχει πρόσβαση προκειμένου να αποκτηθούν τα λεγόμενα μέσα διπλής χρήσης (dual use). Χρηματοδότηση και απόκτηση δηλαδή μέσων και υποδομών υποστήριξης που αφενός αναβαθμίζουν τις δυνατότητες αστυνόμευσης, αφετέρου συμβάλλουν στην πολιτική προστασία με τη νομική έννοια του όρου, μιλάμε δηλαδή για κλασικά αλλά και ειδικά οχήματα, συστήματα επικοινωνιών, συστήματα έγκαιρης ειδοποίησης, προηγμένα συστήματα επιτήρησης κ.α.

Για μένα αυτό είναι το μεγάλο στοίχημα της νέας αρχής. Πρώτα από όλα πρέπει να αποκατασταθεί το αίσθημα ασφάλειας του πολίτη. Μόνο έτσι μπορούμε να προχωρήσουμε στα επόμενα βήματα.

 

 

«Πρόγραμμα δράσεων αποκλειστικά σχεδιασμένο για τις ανάγκες μας και τα πλεονεκτήματά μας»

 

Ποια είναι η κυριότερη πρόταση και το κυριότερο έργο που προτείνει το πρόγραμμα του συνδυασμού σας για την περιοχή μας, την πίσω αυλή της Αττικής, όπως πολλοί λένε; Μπορεί να αλλάξει αυτή η εικόνα;

Η Δυτική Αττική αποτελεί έναν ξεχωριστό τόπο με πάρα πολλές ιδιαιτερότητες και σε καμία περίπτωση δεν αποτελεί την πίσω αυλή. Θα έλεγα ότι αποτελεί μια μοναδική περίπτωση σε πανελλαδικό επίπεδο και θα σας εξηγήσω τι ακριβώς εννοώ.

Αφενός είναι ένας ιδιαίτερα επιβαρυμένος τόπος σε ότι αφορά τη βαριά βιομηχανία αλλά και το περιβάλλον. Είναι γνωστό ότι το 40% της βαριάς βιομηχανίας της χώρας βρίσκεται εδώ και αυτό έχει περιβαλλοντικές συνέπειες. Επιπλέον, έχει επιφορτιστεί με τα απορρίμματα  του λεκανοπεδίου, βάρος δυσανάλογο για τις υποδομές και την υποστήριξη που έχει λάβει για μια ορθολογική και όσο το δυνατόν λιγότερο επιβαρυντική διαχείριση.

Παράλληλα, οι οικονομικοί δείκτες λένε ότι εδώ παράγεται το 15% του ΑΕΠ της χώρας, ένα απίστευτο μεγάλο ποσοστό συνεισφοράς στην εθνική οικονομία αν υπολογίσει κανείς τον αριθμό των μονίμων κατοίκων και την έκτασή της.

Εάν σε όλα αυτά προσθέταμε, την αξιόλογη γεωργική και πτηνοκτηνοτροφική παραγωγή, τη σημαντική μικρομεσαία επιχειρηματικότητα, την εξαιρετική φυσική ομορφιά που σε πολλά σημεία της Δυτικής Αττικής ακόμα διασώζεται – πείτε μου που αλλού στην Αττική, μέσα σε ακτίνα λίγων χιλιομέτρων μπορεί κανείς να βρει Αλεποχώρι, Ψάθα, Κινέττα, Νέα Πέραμο και Πάχη μαζί-, αλλά και την έντονη πολιτιστική και ιστορική κληρονομιά που υπάρχει παντού, τότε οποιοσδήποτε αντικειμενικός εξωτερικός παρατηρητής θα έβγαζε το συμπέρασμα ότι σε αυτό εδώ τον τόπο θα έπρεπε να υπάρχει μηδενική ανεργία, πλήρεις υποδομές, οικονομική ευημερία λόγω μικροοικονομίας και τουλάχιστον μια ικανοποιητική καθημερινότητα των πολιτών. Τι από όλα αυτά υπάρχει; Από όλο αυτό τον πλούτο που παράγεται εδώ, από όλη αυτή την ανοχή των κατοίκων στην επιβάρυνση, ποιο είναι το αντάλλαγμα; Ποια είναι η ανταπόδοση;

Τι από όλα αυτά υπάρχει; Από όλο αυτό τον πλούτο που παράγεται εδώ, από όλη αυτή την ανοχή των κατοίκων στην επιβάρυνση, ποιο είναι το αντάλλαγμα; Ποια είναι η ανταπόδοση;

Αυτό λοιπόν που λέω είναι το εξής: Το μοντέλο που εφαρμόζεται πλέον στην Ε.Ε. είναι η δημιουργία αναπτυξιακών προγραμμάτων ανά περιφερειακές ενότητες διότι έχουν καταλήξει μετά από πολλά χρόνια εφαρμογής, ότι δεν υπάρχουν ενιαία αναπτυξιακά μοντέλα αλλά αποτελεσματικά είναι μόνο αυτά που προσαρμόζονται στο ανάγλυφο, στις ιδιαιτερότητες, περιοχών με κοινά χαρακτηριστικά. Προκειμένου αυτό να είναι και διοικητικά εφαρμόσιμο έχουν καταλήξει στις περιφέρειες και σε τμήματα αυτών.

Κεντρικό στοιχείο της αναπτυξιακής στρατηγικής αποτελεί πλέον η περιφερειακή διάσταση και εξειδίκευση των αναπτυξιακών παρεμβάσεων. Για τη Δυτική Αττική, έχουμε ήδη προχωρήσει σε αυτή την εξειδίκευση. Έχουμε δηλαδή έτοιμο ένα πρόγραμμα δράσεων και αιτούμενων χρηματοδοτήσεων αποκλειστικά σχεδιασμένο για τις ανάγκες μας και επάνω στα πλεονεκτήματά μας, και θα ήθελα σήμερα να δώσω τους βασικούς άξονες:

  • Προαγωγής επενδύσεων για την αντιμετώπιση ειδικών κινδύνων, εξασφαλίζοντας την ανθεκτικότητα σε καταστροφές και αναπτύσσοντας συστήματα διαχείρισης καταστροφών.
  • Επενδύσεις στις κοινωνικές υποδομές, τις υποδομές υγείας, έρευνας και καινοτομίας, τις επιχειρηματικές και τις εκπαιδευτικές υποδομές.
  • Επενδύσεις σε υποδομές που παρέχουν βασικές υπηρεσίες σε πολίτες στους τομείς της ενέργειας, του περιβάλλοντος, των μεταφορών.
  • Διατήρηση/προστασία του περιβάλλοντος και αποκατάστασης της βιοποικιλότητας και του εδάφους και προαγωγής των υπηρεσιών των οικοσυστημάτων.
  • Διατήρησης, προστασίας, προαγωγής και ανάπτυξης της φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς.
  • Ανάληψης δράσης για τη βελτίωση του αστικού περιβάλλοντος, για την ανάπλαση των πόλεων, αναζωογόνησης και απολύμανσης των υποβαθμισμένων περιβαλλοντικά εκτάσεων, τη μείωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης και την προώθηση μέτρων για τον περιορισμό του θορύβου.
  • Επενδύσεις σε υποδομές για παροχή υπηρεσιών απασχόλησης.
  • Στήριξης της ανάπτυξης θερμοκοιτίδων επιχειρήσεων και επενδυτικής στήριξης της αυτοαπασχόλησης, των πολύ μικρών επιχειρήσεων και της δημιουργίας νέων επιχειρήσεων.
  • Χρηματοδότηση μικρομεσαίων επιχειρήσεων και αγροτικών και πτηνοκτηνοτροφικών μονάδων.
  • Επενδύσεις στην ανάπτυξη ενδογενούς δυναμικού μέσω επενδύσεων πάγιου κεφαλαίου σε εξοπλισμό και υποδομές μικρής κλίμακας, συμπεριλαμβανομένων των υποδομών πολιτιστικού και βιώσιμου τουρισμού μικρής κλίμακας

Αυτοί είναι μερικοί μόνο τομείς, που θα περιλαμβάνει ένα αναπτυξιακό πρόγραμμα αποκλειστικά προσαρμοσμένο στη  Δυτική Αττική. Για την εξασφάλιση της έγκρισης ενός τέτοιου προγράμματος από την Ε.Ε., απαιτούνται ασφαλώς να πληρούνται κάποιες προϋποθέσεις, τις οποίες η Δυτική Αττική τις έχει. Η υποβολή ενός πλήρους φακέλου με τις μελέτες, λεπτομερή περιγραφή όλων των παραμέτρων, τεκμηρίωση των απαιτήσεων και βέβαια παρακολούθηση των διαδικασιών ελέγχου, αξιολόγησης και τελικά έγκρισης, είναι ασφαλώς μια επίπονη διαδικασία, έχουμε όμως ήδη έτοιμο σχέδιο και από την επόμενη μέρα μπορούμε να ξεκινήσουμε.

Αυτό που προτείνω δεν είναι κάτι το οποίο θα εφαρμοστεί για πρώτη φορά σε επίπεδο περιφερειών ΕΕ, η ευρωπαϊκή γραφειοκρατία, όσο και αν μας έχει ταλαιπωρήσει τα τελευταία χρόνια, έχει ήδη τυποποιημένες διαδικασίες και μηχανισμούς υλοποίησης.

Αυτό λοιπόν είναι ένα ολοκληρωμένο και ολιστικό σχέδιο που βασικό σκοπό έχει τη βελτίωση των συνθηκών ζωής στον τόπο μας, την αναβάθμιση της καθημερινότητας του πολίτη ώστε η Δυτική Αττική να αποτελέσει ένα δελεαστικό τόπο για να ζει κανείς.

 

 

«Αγαπάω αυτό τον τόπο και όπως ως Αντιδήμαρχος Μεγάρων προτίμησα τη δράση, έτσι θα συνεχίσω, γιατί αυτό τον τόπο τον πονάω και του αξίζει κάτι καλύτερο, γιατί όσοι ζούμε εδώ πρέπει να το χαιρόμαστε και να καμαρώνουμε».

 

Γιατί Πατούλη; Γιατί Κοσμόπουλο;

Το δίλημμα είναι ξεκάθαρο. Από τη μία Δούρου και Σγουρός, είχαν τις ευκαιρίες τους και τα αποτελέσματα είναι γνωστά. Εγώ ως πολίτης δεν θα ήθελα με τίποτα να βιώσω ξανά τις ίδιες καταστάσεις. Όποιος την τελευταία οκταετία, ένοιωσε ασφάλεια, βελτιώθηκε η ζωή του χάρη στην περιφέρεια, ένοιωσε ότι υποστηρίζεται στον επαγγελματικό του αγώνα, βελτιώθηκαν οι συνθήκες της καθημερινότητάς του, έζησε την προστασία του περιβάλλοντος και την αναβάθμισή του, είδε με το πέρασμα των ετών την πρόοδο να φτάνει και στη Δυτική Αττική, πιστεύει ότι έχει γίνει ένα σημαντικό έργο από την Περιφέρεια και θέλει αυτό να συνεχιστεί, τότε ναι, αυτός θα πρέπει να ψηφίσει Δούρου ή Σγουρό.

 

Από την άλλη είναι ο Πατούλης. Δοκιμασμένος στην πραγματική ζωή και στην τοπική αυτοδιοίκηση. Ξέρετε ο πιο αυστηρός κριτής για κάθε άνθρωπο είναι οι συνάδελφοί του και ο Πατούλης πρόσφατα εκλέχθηκε με συντριπτική πλειοψηφία πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου, αυτό κάτι δείχνει. Στην τοπική αυτοδιοίκηση καταξιωμένος, με υπαρκτό έργο, άνθρωπος αποτελεσματικός και ικανός. Ξέρει να αγωνίζεται για να κάνει πράξη αυτά που οραματίζεται και επικοινωνεί. Σε προσωπικό επίπεδο θα έλεγα ότι το μεγαλύτερό του πλεονέκτημά του είναι ότι ξέρει να ακούει και αντιλαμβάνεται γρήγορα το πρόβλημα αλλά και τη λύση. Έχει όραμα για την Αττική, ξέρει και θέλει λύσεις για τα προβλήματα της Δυτικής Αττικής. Συνεργάζομαι χρόνια μαζί του, έχουμε δουλέψει ήδη ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα και έχουμε καθορίσει ήδη τα πρώτα βήματα για τη Νέα Αρχή. Δεν υπάρχει άλλη λύση για την Αττική και ειδικά για τη Δυτική Αττική.

Το γιατί Κοσμόπουλο, το ξέρουν οι συμπολίτες μου και αυτοί θα αποφασίσουν. Θα μπορούσα να απαριθμήσω διάφορους λόγους, θα μείνω όμως μόνο σε έναν, σε αυτόν που αποτελεί και το κίνητρο για αυτή μου την προσπάθεια. Ζούσα, ζω και θα συνεχίσω να ζω εδώ με την οικογένειά μου. Αγαπάω αυτό τον τόπο και όπως ως Αντιδήμαρχος Μεγάρων προτίμησα τη δράση και την πράξη από την γραφειοκρατική ματιά των πραγμάτων, έτσι θα συνεχίσω, γιατί αυτό τον τόπο τον πονάω και του αξίζει κάτι καλύτερο, γιατί όσοι ζούμε εδώ πρέπει να το χαιρόμαστε και να καμαρώνουμε.