Καλεσμένη στην  εκπομπή «Allegro μα με τρόπο» και τους δημοσιογράφους Ευγενία Λουπάκη και Χρυσόστομο Λουκά, η Αν. Τομεάρχης για την Κοινωνική Αλληλεγγύη Θεανώ Φωτίου τόνισε τα εξής:

 

 • Ο καταιγισμός περιστατικών παιδικής σεξουαλικής κακοποίησης αποκαλύπτει όλα όσα κρυβόντουσαν κάτω από το χαλί της πατριαρχικής οικογένειας. Είναι θετικό, κατόπιν της συμβολής και του metoo, ότι μιλάμε για όλα αυτά τα θέματα. Όμως, δεν μπορούμε κάθε φορά να πέφτουμε από τα σύννεφα. Πρέπει η κοινωνία να μάθει να αντιμετωπίζει κάθε παιδί της διπλανής πόρτας σαν δικό της παιδί. Για να το προφυλάσσει, να το σώζει, σε αντίθεση με το δόγμα της ατομικής ευθύνης, που συνδέθηκε με τον εγκλεισμό και έφερε τρομακτική απομόνωση του καθενός.
 • Η φτώχεια και ο κοινωνικός αποκλεισμός δημιουργούν το πρόσφορο έδαφος για παιδική σεξουαλική κακοποίηση. Δυστυχώς τα τελευταία τρία χρόνια αυξήθηκαν οι δείκτες φτώχειας, παιδικής φτώχειας και οι κοινωνικές ανισότητες ενώ επί ΣΥΡΙΖΑ έπεφταν συνεχώς. Γιατί η Αριστερά προνοεί και επενδύει σε ένα κράτος πρόνοιας που φροντίζει και προστατεύει όλους σε κάθε φάση της ζωής του.
 • Η κυβέρνηση έφερε το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Σεξουαλική Κακοποίηση Ανηλίκων στις 27 Οκτωβρίου για να συζητηθεί αύριο, Τετάρτη, στη Βουλή στις αρμόδιες Επιτροπές με διαδικασία fast truck. Πρόκειται για μια μεγάλη φιέστα, όπου εκτός από τους αρμόδιους υπουργούς θα μιλήσουν μόλις 30 βουλευτές από όλα τα κόμματα. Το ότι το ΕΣΔ της ΝΔ εξυπηρετεί επικοινωνιακούς σκοπούς φαίνεται από το ότι, δεν περιλαμβάνει όλα τα είδη κακοποίησης των ανηλίκων, ως όφειλε, αλλά μόνο της σεξουαλικής κακοποίησης λόγω επικαιρότητας.
 • Είναι πασιφανές ότι πρόκειται για ευχολόγιο γιατί έχει 115 σελίδες με 75 δράσεις, που δεν κοστολογούνται πουθενά.
 • Το σημαντικότερο είναι ότι δεν προτίθεται να αλλάξει το σημερινό μοντέλο αντιμετώπισης σεξουαλικής κακοποίησης, που βασίζεται στην αστυνομική και την ποινική αντιμετώπιση της κακοποίησης.
 • Για τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ο στόχος είναι η δημιουργία ενός κοινωνικού μοντέλου προστασίας του παιδιού που υλοποιείται στην κοινότητα (Δήμους και Περιφέρειες) μέσω νέων και ενισχυμένων κοινωνικών δομών.
 • Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ προτείνει ένα ΕΣΔ που έχει 5 πεδία πολιτικών, που υποχρεωτικά θα ακολουθείται από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, υπηρεσίες και κοινωνικές δομές και θα συντονίζεται και ελέγχεται από τον Εθνικό Ψηφιακό Μηχανισμό κατά της Παιδικής Κακοποίησης και Σεξουαλικής Κακοποίησης, που θα συνδέει όλους τους φορείς που εμπλέκονται με κάθε πτυχή της σεξουαλικής κακοποίησης των παιδιών.

Στο ΕΣΔ της ΝΔ δεν υπάρχει κεντρικός Εθνικός Ψηφιακός Μηχανισμός με αποτέλεσμα να μην υπάρχει δυνατότητα το κράτος να γνωρίζει κάθε στιγμή τι συμβαίνει στο πεδίο και ο συντονισμός και η αλληλεπίδραση των αρμόδιων υπηρεσιών και δομών δεν πραγματοποιείται σε πραγματικό χρόνο δίνοντας την ευκαιρία και σε άλλα κέντρα να παρεμβαίνουν.

Αναλυτικά τα 5 πεδία:

 1. Πρόληψη

Μεγάλο όπλο για την πρόληψη είναι η ενημέρωση και η εκπαίδευση.

 • Η ενημέρωση μέσω της μεγάλης καμπάνιας με σύνθημα «το παιδί της διπλανής πόρτας είναι και δικό μας παιδί».
 • Η εκπαίδευση αφορά παιδιά, γονείς, εργαζόμενους και επαγγελματίες.

Από το ΕΣΔ της ΝΔ λείπει η εκπαίδευση των γονιών ενώ αφιερώνουν από τα 75 συνολικά μέτρα τα 40 στην πρόληψη. Για αυτό υπάρχει η υπόνοια για μεγάλη διασπάθιση δημοσίου χρήματος με τη γνωστή τακτική απευθείας αναθέσεων.

 1. ΕΓΚΑΙΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΥΡΗ ΑΝΙΧΝΕΥΣΗ ΚΑΙ ΔΙΑΓΝΩΣΗ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΩΝ

Είναι ο τομέας της μεγάλης έλλειψης του ΕΣΔ. Εδώ βρίσκονται τα 100 κέντρα στήριξης οικογένειας και η επέκταση τους στους 300 δήμους που είχε θεσπίσει ο ΣΥΡΙΖΑ και πάγωσε η ΝΔ. Οι 300 ανεξάρτητες διεπιστημονικές μονάδες αναφοράς ΑΔΙΜΑ και η στελέχωση των υπηρεσιών πρωτοβάθμιας υγείας των εισαγγελιών ανηλίκων με παιδοψυχολόγους, κοινωνικούς λειτουργούς, νομικούς και κοινωνικούς επιστήμονες.

Σε αυτόν τον τομέα, μόνο 13 από τα 75 μέτρα του ΕΣΧ της ΝΔ υπάρχουν και άρα είναι φανερό ότι δεν πρόκειται για καμία αλλαγή του υφιστάμενου μοντέλου.

 1. ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ ΘΥΜΑΤΟΣ ΚΑΤΑ ΤΗ ΝΟΜΙΚΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΑΠΟΔΟΣΗΣ ΠΟΙΝΙΚΩΝ ΕΥΘΥΝΩΝ

Εδώ κεντρικό ρόλο παίζουν τα Σπίτια του Παιδιού που θεσπίστηκαν το 2017 από τον ΣΥΡΙΖΑ. Η ΝΔ κατάφερε, ακόμα και το μοναδικό Σπίτι που εγκαινίασε πριν από 1 χρόνο, να μην λειτουργεί. Για αυτό και το παιδί θύμα του Κολωνού δεν δίνει κατάθεση σε αυτό το Σπίτι (όπου θα έδινε 1 μόνο φορά σε προστατευμένο περιβάλλον), αλλά στη ΓΑΔΑ (ήδη 3 φορές), με αποτέλεσμα να επαναθυματοποιείται δευτερογενώς.

Εμείς προτείνουμε και την αύξηση των Εισαγγελιών ανηλίκων και στις άλλες 10 Περιφέρειες και βεβαίως τη στενή συνεργασία όλων των δομών (ΚΕΣΟΙΠ, ΑΔΙΜΑ) με τους εισαγγελείς και τα Σπίτια του ΠΑΙΔΙΟΎ.

 1. Ψυχοκοινωνική στήριξη και αποκατάσταση του παιδιού θύματος

Σημαίνει φιλοξενία του παιδιού σε ανάδοχη οικογένεια ή σε δομή μεταβατικής φροντίδας- η ΝΔ τις ακύρωσε στην πράξη-και παρακολούθηση του παιδιού  από ειδικούς επιστήμονες σε μεγάλο βάθος χρόνου. Και πάλι εδώ οι κοινωνικές δομές ΚΕΣΟΙΠ και ΑΔΙΜΑ παίζουν μεγάλο ρόλο.

 1. ΕΙΔΙΚΑ ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ ΣΕ ΦΤΩΧΕΙΑ, ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΟ ΚΑΙ ΑΝΑΠΗΡΙΑ

Δηλαδή αύξηση των παροχών και υπηρεσιών σε οικογένειες πολύ χαμηλών εισοδημάτων, στήριξη του ανάπηρου παιδιού, διασφάλιση αξιοπρεπών συνθηκών διαβίωσης για τα παιδιά μετανάστες και πρόσφυγες και πληθυσμού Ρομά.

Είναι χαρακτηριστικό ότι αυτά τα ειδικά μέτρα δεν προβλέπονται από τη ΝΔ, όπως και η προστασία του παιδιού θύματος  και η ψυχοκοινωνική του στήριξη, έχουν μόνο από 7 μέτρα το καθένα.