Στην πρώτη συνεδρίαση του Δ.Σ. του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Πειραιά, για το νέο έτος, στις 17 Ιανουαρίου, εκτός από την κοπή της παραδοσιακής Πρωτοχρονιάτικης πίτας και τον Αγιασμό των γραφείων του Επιμελητηρίου, έγινε μια πολύ επιτυχημένη ενημερωτική εκδήλωση, που παρακολούθησαν μέλη του Δ.Σ. και πολλοί ενδιαφερόμενοι, με θέμα: «Νέες εμπορικές γέφυρες τόνωσης της εξωστρέφειας των ελληνικών επιχειρήσεων»

Το θέμα ανέπτυξε ο Γ.Γ. Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Εξωστρέφειας του Υπουργείου Εξωτερικών και Πρόεδρος του Enterprise Greece, κ. Ιωάννης Σμυρλής, τον οποίο ευχαρίστησε ο Πρόεδρος του Β.Ε.Π., Γεώργιος Παπαμανώλης-Ντόζας για την ανταπόκρισή του στην πρόσκληση του Επιμελητηρίου να ενημερώσει τα μέλη του για τις δράσεις της Πολιτείας και τα χρηματοδοτικά εργαλεία για την στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και την τόνωση της εξωστρέφειάς τους.

Ο κ. Σμυρλής στην ομιλία του, μεταξύ άλλων, ανέφερε:

«Θα ήθελα καταρχάς να ευχαριστήσω τον Πρόεδρο, κ. Παπαμανώλη-Ντόζα, και τα άλλα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου για την πρόσκληση να βρίσκομαι απόψε κοντά σας, στην πρώτη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Πειραιά για το 2022. Αισθάνομαι ιδιαίτερη χαρά που σας συναντώ, κάποιους από εσάς δια ζώσης, τους περισσότερους από εσάς διαδικτυακά. Ελπίζω ότι οδεύουμε προς τη λήξη της πανδημίας και σύντομα θα μπορούμε να συναντηθούμε όλοι από κοντά.

Η σημερινή μας συνάντηση αποτελεί απτή απόδειξη της στενής συνεργασίας που αμφότεροι επιθυμούμε να έχουμε και για την οποία εργαζόμαστε από κοινού.

Η πολυετής περίοδος της οικονομικής κρίσης σε συνδυασμό με την πρωτόγνωρη – για το σύνολο των κρατών – πανδημία COVID-19 δημιούργησαν νέα δεδομένα σε παγκόσμιο επίπεδο. Τα τελευταία δύο χρόνια αποτέλεσαν περίοδο μεγάλων προκλήσεων, που κλυδώνισαν τα θεμέλια των οικονομιών και των κοινωνιών παγκοσμίως και δοκίμασαν τις αντοχές τους. Σε αυτή την κρίσιμη συγκυρία η ελληνική οικονομία, χάρη στις προσεκτικά σχεδιασμένες πρωτοβουλίες της Κυβέρνησης του κ. Κυριάκου Μητσοτάκη, προσαρμόστηκε ταχύτατα, επέδειξε αξιοσημείωτη ανθεκτικότητα και ταυτόχρονα χάραξε το δρόμο προς την ανάπτυξη».

Συνεχίζοντας ο κ. Γενικός αναφέρθηκε στις  τολμηρές και συνάμα δραστικές αποφάσεις και στοχευμένες δράσεις που απαιτήθηκαν προκειμένου να επιτευχθούν τα ανωτέρω και επεσήμανε τις πολλές και σημαντικές μεταρρυθμίσεις που έγιναν προκειμένου η χώρα θα μπει σε τροχιά ανάπτυξης με την ενίσχυση της παραγωγικής της βάσης, την τόνωση της εξωστρέφειας των ελληνικών εξαγωγικών επιχειρήσεων, ώστε να γίνουν δυναμικές και ανταγωνιστικές στις διεθνείς αγορές, και την ανάδειξη της χώρας σε αξιόπιστο και ελκυστικό επενδυτικό προορισμό.

«Για πρώτη φορά» συνέχισε, «η χάραξη εξωτερικής οικονομικής και εμπορικής πολιτικής γίνεται συντονισμένα τόσο σε διμερές όσο και σε διεθνές επίπεδο. Ο νέος Οργανισμός δημιουργεί μία νέα, ευέλικτη και πιο αποτελεσματική δομή εξωστρέφειας, που ενσωματώνει όλες τις οργανικές μονάδες που εμπλέκονται στην οικονομική εξωστρέφεια. Παράλληλα, κεντρική προτεραιότητά μας αποτελεί η στενή συνεργασία Κυβέρνησης – Περιφερειών – Φορέων – Επιμελητηρίων – Επιχειρήσεων, ώστε μέσα από στοχευμένες δράσεις οικονομικής διπλωματίας να προωθούμε τα ελληνικά προϊόντα και υπηρεσίες στις διεθνείς αγορές».

Αναφέρθηκε στη δημιουργία της μίας «Ενιαίας Πύλης Εξωστρέφειας» στην Γενική Γραμματεία Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων του Υπουργείου Εξωτερικών. Υπό την εποπτεία της Γ.Γ. λειτουργούν πλέον δύο αμιγώς εξωστρεφείς οργανισμοί, η Enterprise Greece (EG) και ο Οργανισμός Ασφάλισης Εξαγωγικών Πιστώσεων (ΟΑΕΠ), καθώς και το εκτενές δίκτυο Πρεσβειών και Γραφείων Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων (ΟΕΥ) και με τον τρόπο αυτό επιτυγχάνεται, τόνισε, ένας μοναδικός συνδυασμός εργαλείων και μέσων.

«Ήδη μέσω της Enterprise Greece», ανέφερε,, «που αποτελεί την αιχμή του δόρατος της οικονομικής διπλωματίας, διαθέτουμε σημαντικά μέσα και τεχνογνωσία για την ενίσχυση της εξωστρέφειας, όπως ψηφιακά εργαλεία, στατιστικά στοιχεία, πρόσβαση σε βάσεις δεδομένων, δίκτυο συνεργαζόμενων φορέων, χρηματοδότηση, κλπ. Με την καθοδήγηση ειδικών συμβούλων, εργαζόμαστε για την εκπαίδευση, κατάρτιση και επιμόρφωση, μέσω στοχευμένων webinars, των εξαγωγέων, νέων και παλαιών, στα νέα δεδομένα, στο διαδικτυακό εμπόριο».

Ειδικότερα, κατά την περίοδο της πανδημίας, αξιοποιώντας όλα τα ψηφιακά εργαλεία, οι ελληνικές επιχειρήσεις είχαν τη δυνατότητα να πραγματοποιήσουν διαδικτυακές Β2Β συναντήσεις ή να λάβουν μέρος σε virtual διεθνείς εκθέσεις».

Αναφέρθηκε στη μεταρρύθμιση και αναδιάρθρωση του Οργανισμού Ασφάλισης Εξαγωγικών Πιστώσεων (ΟΑΕΠ) και  των Γραφείων ΟΕΥ και υπενθύμισε το επίσημο site agora.mfa.gr, όπου οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να βρουν πληροφόρηση ανά χώρα, στοιχεία για την αγορά και την οικονομία της, το ισχύον φορολογικό πλαίσιο, ετήσιες εκθέσεις, κλαδικές μελέτες και φυσικά τα στοιχεία επικοινωνίας (τηλέφωνο, διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου) και τον επικεφαλής του Γραφείου ΟΕΥ.

Σε άλο σημείο της ομιλίας του αναφέρθηκε στην ενεργοποίηση του «Εθνικού Συμβουλίου Εξωστρέφειας», το οποίο παρέχει συμβουλευτική υποστήριξη στην Enterprise Greece για το σύνολο των αρμοδιοτήτων της με στόχο την αύξηση των εξαγωγών και την προσέλκυση επενδύσεων και στο οποίο μετέχει η ΚΕΕΕ, αλλά παρέχεται η δυνατότητα να προσκληθούν και να μετέχουν επικεφαλής κι άλλων παραγωγικών φορέων.

Καταλήγοντας, τόνισε: «Παρακολουθούμε τις δράσεις των Επιμελητηρίων και των συλλογικών σας φορέων και με χαρά διαπιστώνω ότι έχουμε κοινή στόχευση. Στο σημείο αυτό θα ήθελα να συγχαρώ τα μέλη και το Διοικητικό Συμβούλιο του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Πειραιώς για τις πρωτοβουλίες που υλοποιεί, όπως τον ψηφιακό μετασχηματισμό, την στήριξη στη Γυναικεία επιχειρηματικότητα, καθώς και τα σεμινάρια κατάρτισης και επιμόρφωσης που υλοποιεί για τις επιχειρήσεις-μέλη του.

Η περιοχή του Πειραιά έχει ιδιαίτερη σημασία για το σύνολο της ελληνικής οικονομίας, αφενός γιατί ο Πειραιάς αποτελεί το σπουδαιότερο λιμάνι της χώρας και ένα από τα μεγαλύτερα της ΝΑ Ευρώπης και της Μεσογείου, αφετέρου γιατί εδώ υπάρχει μία σημαντική κοιτίδα δυναμικής επιχειρηματικότητας.

Αυτή τη δυναμική κοινότητα θέλουμε να την ενισχύσουμε και να την αναδείξουμε. Και με αυτή τη στόχευση εργαζόμαστε στο Υπουργείο Εξωτερικών.

Αγαπητές φίλες και φίλοι,

Άξονας της στρατηγικής μας είναι η στήριξη των επιχειρήσεων – παραγωγικών και εξαγωγικών -, οι περισσότερες εκ των οποίων μικρομεσαίου μεγέθους, αφ’ ενός μέσω της παροχής πληροφόρησης και δικτύωσης για νέες αγορές και αφ’ ετέρου μέσω της προώθησης των ελληνικών προϊόντων και υπηρεσιών σε αυτές, αλλά και η προσέλκυση επενδύσεων.

Θέλω να γνωρίζετε ότι μοιραζόμαστε το ίδιο όραμα με εσάς και συμμεριζόμαστε τις ανάγκες και τις αγωνίες σας. Πάνω απ’ όλα, όμως, πιστεύουμε στις πολύ μεγάλες δυνατότητές σας και  βέβαια είμαστε δίπλα σας για να στηρίξουμε έμπρακτα τις πρωτοβουλίες σας.

Σας εύχομαι μία δυναμική, παραγωγική και κερδοφόρα νέα χρονιά!».

Στη συνέχεια απάντησε σε ερωτήσεις των συμμετεχόντων και δεσμεύτηκε στην πρόταση του Προέδρου του Επιμελητηρίου να στηρίξουν το ΒΕΠ και τα μέλη του στη συμμετοχή τους σε μία από τις σημαντικότερες εκθέσεις στο χώρο της ναυτιλιακής βιομηχανίας και του ναυτιλιακού βιομηχανικού εξοπλισμού στην Ευρώπη, την «SMM HAMBURG», που γίνεται κάθε δύο χρόνια στο Αμβούργο και συμμετέχουν εκθέτες από όλο τον κόσμο.

Επισημαίνεται ότι ο κ. Σμυρλής παρέμεινε και τίμησε με την παρουσία του και τον Αγιασμό των γραφείων του Β.Ε.Π. και την κοπή της Πρωτοχρονιάτικης πίτας του Επιμελητηρίου.