Ειδικό γραφείο Ενδοοικογενειακής Βίας στο Αστυνομικό Τμήμα Μεγάρων δημιουργείται με ανακοίνωση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη

Την ίδρυση ειδικού γραφείου ενδοοικογενειακής βίας στο Αστυνομικό Τμήμα Μεγάρων ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την επίσκεψή του στα Μέγαρα, το Σάββατο 15 Ιανουαρίου.

Μάλιστα, ο Πρωθυπουργός ανέφερε ότι του μεταφέρθηκε ότι «είναι ουκ ολίγα τα περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας στα οποία καταγγέλλονται στο αστυνομικό τμήμα».

Ο Πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι θα προχωρήσει η απόφαση του Υπουργείου για ταχεία ίδρυση ειδικού γραφείου για την πρόληψη και αντιμετώπιση της ενδοοικογενειακής βίας, το οποίο θα εξυπηρετεί τη Δυτική Αττική. Το νέο γραφείο θα προστεθεί στις πέντε ανάλογες δομές που έχουν συσταθεί και λειτουργούν στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη.

«Είναι μία κατάκτηση για την ελληνική κοινωνία πια, ότι μπορούν αυτά τα περιστατικά να καταγγέλλονται και τα θύματα της ενδοοικογενειακής βίας να αναζητούν στήριξη πρώτα και πάνω απ’ όλα στην Ελληνική Αστυνομία, δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Και θέλουμε αυτό το γραφείο με την κατάλληλη εκπαίδευση, να δίνει τη δυνατότητα σε όποια ή σε όποιον είναι θύμα ενδοοικογενειακής βίας, να γνωρίζει πού μπορεί να απευθυνθεί και να έχει τη στήριξη του κράτους σε αυτό το τόσο ευαίσθητο ζήτημα».

«Η ύπαρξη του γραφείου αυτού μπορεί να λειτουργήσει σαν μια πρώτη γραμμή προστασίας των θυμάτων βίας με στόχο να πάψουν να ζουν υπό τον φόβο της κακοποίησης»

Σχετικά το θέμα αυτό μας σχολιάζει η Έλενα Μπισταράκη, Συμβουλευτική Ψυχολόγος, Ψυχοδυναμική Ψυχοθεραπεύτρια MSc.

«Η ενδοοικογενειακή βία αναφέρεται σε κάθε μορφή βίας (σωματικής, λεκτικής και ψυχολογικής/συναισθηματικής) που μπορεί να ασκηθεί μεταξύ συντρόφων. Πρόκειται για ένα φαινόμενο που έχει πάρει σημαντικές διαστάσεις και αφορά κυρίως γυναίκες θύματα ανεξαρτήτως μορφωτικού επιπέδου και οικονομικής κατάστασης. Η προσωπικότητα του θύτη συγκεντρώνει συνήθως χαρακτηριστικά, όπως η χαμηλή αυτοεκτίμηση, η αυταρχική συμπεριφορά, η κτητικότητα, η έλλειψη ενσυναίσθησης, πιθανά τραύματα της παιδικής ηλικίας κ.ά.

Τα περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας που απευθύνονται στα γραφεία ψυχολόγων και τελικά βρίσκουν το θάρρος και την δύναμη να καταγγελθούν στις αρμόδιες αρχές έχουν αυξηθεί, καθώς πλέον δεν αποτελεί ταμπού για τα ίδια τα θύματα και επίσης υπάρχει μεγαλύτερη υποστήριξη από τον κοινωνικό κύκλο του ατόμου.

Οι αυξανόμενες καταγγελίες που καταγράφονται τόσο στα αστυνομικά τμήματα όσο και στους συμβουλευτικούς σταθμούς μαρτυρούν την αναγκαιότητα δημιουργίας γραφείου αντιμετώπισης ενδοοικογενειακής βίας και στην περιοχή των Μεγάρων στελεχωμένου από ειδικούς σε αυτά τα ζητήματα με σκοπό την όσο δυνατή καταπολέμηση του φαινομένου. Η ύπαρξη του γραφείου αυτού μπορεί να λειτουργήσει σαν μια πρώτη γραμμή προστασίας, φροντίδας, ενημέρωσης και κατεύθυνσης των θυμάτων βίας με στόχο να σπάσουν την σιωπή τους και να πάψουν να ζουν υπό τον φόβο της κακοποίησης».

 

Αύξηση 8,6% στις καταγγελίες για επιθέσεις κατά γυναικών

Γενικότερα στη χώρα μας, έχουν αυξηθεί πολύ σημαντικά τα περιστατικά κακοποίησης γυναικών και ενδοοικογενειακής βίας όπως ανέφερε πριν λίγες ημέρες η υφυπουργός Εργασίας, αρμόδια για κοινωνικά θέματα, Μαρία Συρεγγέλα, μιλώντας στην  Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης, Ισότητας των Φύλων και Ανθρωπίνων  Δικαιωμάτων της Βουλής.         «Σύμφωνα με τα στοιχεία για 2021 η τηλεφωνική γραμμή δέχθηκε 6.797 κλήσεις για περιστατικά βίας» ανέφερε η κυρία Συρεγγέλα, η οποία διευκρίνισε ότι από επρόκειτο  για 5. 337 θύματα βίας, γυναίκες ή πρόσωπα από το συγγενικό περιβάλλον. Όπως εξήγησε στους ξενώνες που  υπάρχουν για τα θύματα ενδοοικογενεειακής βίας φιλοξενούνται γυναίκες μαζί με τα παιδιά. Η αρμόδια για τα κοινωνικά θέματα υφυπουργός εξέφρασε τον προβληματισμό της για την αύξηση των περιστατικών ενδοοικογενειακής βίας αλλά έδωσε και τη δική της εξήγηση για την αύξηση των καταγγελιών.

Όπως ανέφερε, το 2020 οι γυναίκες θύματα  ενδοοικογενειακής βίας ήταν 4.264,  αλλά παρά τον μεγάλο ήδη αριθμό οι καταγγελίες σημείωσαν αύξηση κατά 8,6% σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Η κυρία Συρεγγέλα διευκρίνισε ότι δεν υπάρχει μόνο αύξηση των περιστατικών αλλά και αύξηση των καταγγελιών. «Οι γυναίκες άκουσαν, έμαθαν και εμπιστεύτηκαν πως υπάρχουν φωνές» τόνισε.

Όσον αφορά τις γυναικοκτονίες δήλωσε ότι κατά μέσο όρο  υπάρχουν 11 γυναικοκτονίες  κάθε χρόνο στη χώρα μας, ενώ αναφέρθηκε και σε καταγγελίες φέτος για βία στην εργασία.

Για τα αλλεπάλληλα περιστατικά όχι μόνο δολοφονιών αλλά και βιασμών η κυρία Συρεγγέλα ανέφερε:  «Κάθε γυναίκα που βιάζεται, δολοφονείται κλπ είναι πληγή στο σώμα της Δημοκρατίας και εμείς είμαστε δίπλα τους».