Συμπληρώνεται σήμερα ένας χρόνος από τον θάνατο του Νίκου Αδάμ, της εμβληματικής αθλητικής προσωπικότητας που εργάστηκε με πάθος για την ομάδα που αγάπησε τον ΠΑΝΕΛΕΥΣΙΝΙΑΚΟ Α.Ο, τον οποίο και υπηρέτησε ως Ποδοσφαιριστής, Προπονητής, Πρόεδρος 2003-2005 σε μια περίοδο που ο Σύλλογος περνούσε δύσκολες στιγμές, Πρόεδρος και συνιδρυτής του Συνδέσμου Παλαιμάχων Ποδοσφαιριστών.

Με μεγάλη επιμονή και μεράκι συγκέντρωσε υλικό, φωτογραφίες, δημοσιεύματα του τύπου, κείμενα, δημιουργώντας ένα πλούσιο αρχείο με την Αθλητική Ιστορία του Συλλόγου.

Η προσπάθεια αυτή αποτυπώθηκε στην έκδοση βιβλίου με τον τίτλο «Η Ιστορία του Πανελευσινιακού 1931-2005», από τον Δήμο Ελευσίνας.

Στον πρόλογο αυτού του βιβλίου ο ίδιος έγραψε «Γιατί ο ΠΑΝΕΛΕΥΣΙΝΙΑΚΟΣ ΑΘΛΗΤΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ είναι το πιο σπουδαίο, το πιο σημαντικό και τελικά το πιο συγκλονιστικό ταξίδι της ζωής μου» και αυτή η παραδοχή ήταν η δική του αλήθεια η δική του πραγματικότητα η καθημερινή ενασχόληση του, σχεδόν μέχρι το τέλος της ζωής του. Η διαδρομή του χαρακτηρίστηκε από το ήθος του, την ευγενή και ισορροπημένη προσωπικότητά του, την θετική αύρα του, την ανιδιοτελή προσφορά του, το ενδιαφέρον και την φροντίδα για τον συμπολίτη για όποιον χρειαζόταν βοήθεια. Τιμώντας την μνήμη του, περιγράφουμε ένα από τα στιγμιότυπα στα οποία πρωταγωνίστησε ως ποδοσφαιριστής και που με καμάρι διηγόταν.

Συνέβη 12 Μαϊου 1963 στην αναμέτρηση του Πανελευσινιακού με τον Ηρόδοτο στο Ηράκλειο Κρήτης, στα πλαίσια του Πρωταθλήματος της Β΄ Εθνικής Κατηγορίας περιόδου 1962-1963. 12.05.1963 : Ηρόδοτος – Πανελευσινιακός 2 – 1 Ο αγώνας ήταν πολύ σημαντικός για τον Ηρόδοτο ο οποίος με νίκη επί του Πανελευσινιακού εξασφάλιζε την παραμονή του στην Β΄ Εθνική κατηγορία. Εξ΄ ίσου σημαντικός ήταν και για την άλλη ομάδα της Κρήτης τον ΟΦΗ, ο οποίος κινδύνευε με υποβιβασμό στην περίπτωση ήττας της Ελευσίνας. Κατά την άφιξή της ομάδας στο αεροδρόμιο Ηρακλείου εκτός των παραγόντων του Ηροδότου, βρίσκονταν και αυτοί του ΟΦΗ.

 

Οι παράγοντες και οι φίλαθλοι του Ηροδότου εκμεταλλεύτηκαν το γεγονός ότι εκείνη την περίοδο στις φυλακές της Αλικαρνασσού, βρίσκονταν δίπλα στο γήπεδο του Ηρόδοτου, ήταν φυλακισμένος πολιτικός κρατούμενος ο συμπατριώτης μας αείμνηστος Γιώργος Σακελλαρίου ή Κ.Σ. και ήξεραν επίσης ότι κάθε φορά που η ομάδα αγωνιζόταν στην Κρήτη επισκεπτόταν τον Κ.Σ. .

Γνώριζαν επίσης ότι ο Γιώργος ήταν φανατικός φίλαθλος του Πανελευσινιακού, στο κελί του είχε φωτογραφίες της ομάδας καταφέρνοντας να επηρεάσει και τους άλλους πολιτικούς κρατούμενους υπέρ του Πανελευσινιακού.

Με παρέμβαση των παραγόντων του Ηροδότου πείστηκε ο Διοικητής της φυλακής και επέτρεψε στην αποστολή του ομάδας της Ελευσίνας να συναντήσει τον Γιώργο και τους συγκρατούμενους του, οι οποίοι την καλοδέχτηκαν με φωνές και χειροκροτήματα.

Εν τω μεταξύ στη διαδρομή για την φυλακή οι κάτοικοι βρίσκονταν στο δρόμο χειροκροτούσαν και φώναζαν «να σώσουμε τον Ηρόδοτο», προτρέποντας τους ποδοσφαιριστές του Πανελευσινιακού να βοηθήσουν την ομάδα τους. Στην διάρκεια της επίσκεψής τους στην φυλακή, έμαθαν πως κάθε φορά που αγωνιζόταν ο Ηρόδοτος τους επέτρεπαν να παρακολουθούν τον αγώνα και παρακάλεσαν και αυτοί να βοηθηθεί η ομάδα ώστε να αγωνιστεί και την επόμενη περίοδο, για να βλέπουν ποδόσφαιρο. Όλοι οι ποδοσφαιριστές της Ελευσίνας συμφώνησαν να κάνουν αυτό το δώρο στον συμπατριώτη τους Γιώργο Σακελλαρίου Κ.Σ. και αυτό τελικά συνέβη.

Ο Πανελευσινιακός ηττήθηκε 2-1 τα γκόλ πέτυχαν ο Λεμονής (9΄, 47΄) για τον Ηρόδοτο, Παν. Καραβασίλης 30΄για την Ελευσίνα. Με την λήξη του αγώνα ακολούθησε πανδαιμόνιο. Η αποθέωση των φιλάθλων του Ηροδότου από την μια, το ανάθεμα των φιλάθλων του ΟΦΗ από την άλλη οι οποίοι επίσης παρακολουθούσαν τον αγώνα από τις εξέδρες. Όμως η εικόνα που έμεινε χαραγμένη στην μνήμη όσων βρέθηκαν με την αποστολή του Πανελευσινιακού, ήταν η παρουσία Ποδοσφαιριστών, φιλάθλων, παραγόντων του Ηροδότου, στο κέντρο του γηπέδου ο χαιρετισμός τους προς τους πολιτικούς κρατουμένους οι οποίοι ανταπέδιδαν τον χαιρετισμό με δάκρυα στα μάτια ανεμίζοντας μαντήλια.

 

Φωτο : Αρχείο Νίκου Αδάμ Απο αριστερά όρθιοι: Μιχάλης Παπαθεοδώρου Προπονητής Ομάδας (Διεθνής παίκτης ποδοσφαιριστής ΑΕΚ), Μίμης Μουρίκης, Νίκος Καπαρός, Σπύρος Φακιολάς, Μελέτης Ηλιάδης, Μιχάλης Κανναβάς, Παναγιώτης Μίχας, Μήτσος Βασιλείου Γενικός Γραμματέας και Ταμίας πατέρας του πρώην Αντιπεριφερειάρχη Γιάννη Βασιλείου.

 

Απο αριστερά καθιστοί: Κούλης Κυπαρίσσης, Παναγιώτης Καραβασίλης, Νίκος Αδάμ, Παντελής Καραλής, Γιώργος Μακρυνώρης.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Η οικογένεια του Νίκου Αδάμ, θέλοντας να ενισχύσει, να κρατήσει ζωντανή την μνήμη του, την προσφορά του, την αγάπη του για το ποδόσφαιρο, τον Πανελευσινιακό Α.Ο. ΑΠΟΦΑΣΙΣΕ την χορήγηση Ποδοσφαιρικής Υποτροφίας «ΝΙΚΟΣ ΑΔΑΜ» σε νεαρό ποδοσφαιριστή ηλικίας 11-14 ετών από τις Ακαδημίες των ομάδων της Ελευσίνας, ο οποίος θα διακρίνεται για το ήθος του, την καλή μαθητική του επίδοση, τον χαρακτήρα του, η οποία θα ανακοινώνεται στις 12 Μαΐου κάθε χρόνου.

Οι ειδικές συνθήκες που επικρατούν λόγω πανδημίας, δεν επέτρεψαν να ξεκινήσουμε από εφέτος. Θα επανέλθουμε με λεπτομέρειες σε νέα ανακοίνωση, όταν επιτραπεί και αποκατασταθεί η λειτουργία των δραστηριοτήτων των Αθλητικών Σωματείων.