ΕΔΩ ΤΟ ΛΙΝΚ ΓΙΑ ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΓΙΑ ΚΑΘΕ ΥΠΟΨΗΦΙΟ ΤΩΝ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΩΝ

Αγωνία τέλος σήμερα για τους περίπου 100.000 υποψηφίους των φετινών Πανελλαδικών Εξετάσεων για τα ΑΕΙ και τους γονείς τους, καθώς θα ανακοινωθούν οι βάσεις εισαγωγής. Οι υποψήφιοι θα ενημερωθούν για το αποτέλεσμά τους είτε με γραπτό μήνυμα στο κινητό τους τηλέφωνο (εάν έχουν κάνει σχετική αίτηση) είτε μέσω της ιστοσελίδας του υπουργείου Παιδείας (κάθε υποψήφιος με τον κωδικό του) ή στο λύκειό τους. Πληροφορίες αναφέρουν ότι τα αποτελέσματα θα ανακοινωθούν περί τις 11 π.μ.

Εκτός από τα αποτελέσματα για τις περίπου 80.000 θέσεις σε πανεπιστήμια και τις παραγωγικές σχολές των υπουργείων Αμυνας, Τουρισμού και Προστασίας του Πολίτη, θα ανακοινωθούν οι βάσεις για τις 8.077 θέσεις σε δημόσια Ινστιτούτα Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΙΕΚ), καθώς φέτος οι υποψήφιοι μπορούσαν να συμπληρώσουν μηχανογραφικό δελτίο και για τα ΙΕΚ. Το μέτρο εφαρμόζεται για πρώτη φορά και αποφασίστηκε στο πλαίσιο της στρατηγικής του υπουργείου Παιδείας να δώσει βάρος στη μεταλυκειακή επαγγελματική εκπαίδευση, με δεδομένο και ότι από φέτος ισχύει η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής (ΕΒΕ) στα ΑΕΙ. Οσοι υποψήφιοι δεν ξεπέρασαν την ΕΒΕ των σχολών που τους ενδιέφεραν μπορούσαν να διεκδικήσουν θέση σε δημόσιο ΙΕΚ. Η ΕΒΕ εκτιμάται ότι θα αφήσει εκτός ΑΕΙ περίπου 25.000 υποψηφίους, ενώ θα υπάρξουν κενές θέσεις στο ένα τρίτο των τμημάτων των ΑΕΙ (περίπου 150 από τα 450). Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», μηχανογραφικό δελτίο για τα δημόσια ΙΕΚ κατέθεσαν 22.790 υποψήφιοι των Πανελλαδικών Εξετάσεων.

Μάλιστα, το υπουργείο Παιδείας με στόχο να τονίσει την έμφασή του στην επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση ανακοίνωσε χθες τη λειτουργία 10 πειραματικών και θεματικών ΙΕΚ. Συγκεκριμένα θα ιδρυθούν πειραματικά ΙΕΚ σε Καρδίτσα, Πάτρα, Γλυφάδα, Θέρμη και Λαμία. Oπως ανέφερε χθες το υπουργείο, «τα πειραματικά ΙΕΚ αποτελούν εφεξής μονάδες οι οποίες θα στοχεύουν στην υποστήριξη του πειραματισμού και της πιλοτικής εφαρμογής καινοτομιών στο σύστημα της αρχικής επαγγελματικής κατάρτισης και θα συμβάλουν στον καλύτερο σχεδιασμό και την πιλοτική εφαρμογή μεθόδων κατάρτισης, ώστε να καλλιεργηθούν και να διαχυθούν οι βέλτιστες εκπαιδευτικές μέθοδοι, πρακτικές και εργαλεία σε ολόκληρο το σύστημα επαγγελματικής κατάρτισης».

Παράλληλα, προβλέπεται να λειτουργήσουν 5 θεματικά ΙΕΚ, τα οποία «θα στοχεύουν στην υποστήριξη μιας ολιστικής εφαρμογής και λειτουργίας ειδικοτήτων, που αντιστοιχούν σε στοχευμένους αναπτυξιακούς τομείς της οικονομίας και σε ευρύτερες ανάγκες του κοινωνικού συνόλου, με την εφαρμογή καινοτόμων μεθόδων λειτουργίας και εφαρμογής καλών πρακτικών», σύμφωνα με το υπουργείο. Πρόκειται για το θεματικό ΙΕΚ STEAM Αιγάλεω (Φυσικών επιστημών, Τεχνολογίας, Μηχανικής, Τεχνών και Μαθηματικών), το θεματικό ΙΕΚ Θεσσαλονίκης (Υγείας, Κοινωνικής μέριμνας και Υπηρεσιών ευεξίας), το θεματικό ΙΕΚ Αχαρνών (Φυσικού περιβάλλοντος, Αθλητισμού και Αναψυχής), το θεματικό παράρτημα ΙΕΚ Ιωαννίνων (Πρωτογενούς τομέα, Μεταποίησης προϊόντων και Βιώσιμης ανάπτυξης) με έδρα την Ι.Μ. Βελλά και το θεματικό παράρτημα ΙΕΚ Διδυμοτείχου (Πρωτογενούς τομέα, Μεταποίησης προϊόντων και Βιώσιμης ανάπτυξης) με έδρα το Σουφλί.