Μια εξαιρετική παράσταση, ένα ταξίδι στην Ελλάδα, μέσα από τη ματιά των ταξιδιωτών, με ιστορικές αναφορές, διοργανώνεται την Παρασκευή το βράδυ στο Αρχαιολογικό Μουσείο Μεγάρων.

(φωτογραφίες από την παράσταση “Σπουδαία ερείπια” στη Μονή Καισαριανής του Στέφανου Καβαλλιεράκη)

Η ΕΦΟΡΕΙΑ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ ΔΥΤΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ συνεργάζεται με το Εθνικό Θεάτρο και συμμετέχει στο πρόγραμμα του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού «Όλη η Ελλάδα ένας πολιτισμός», με την παράσταση του ΕΘΝΙΚΟΥ ΘΕΑΤΡΟΥ «Σπουδαία Ερείπια – Η Ελλάδα με τα μάτια των ξένων ταξιδιωτών (16ος-19ος αιώνας).

 

Το πρόγραμμα «Όλη η Ελλάδα ένας πολιτισμός» φιλοδοξεί να δώσει ζωή σε αρχαιολογικούς χώρους στην Αττική και στην υπόλοιπη χώρα με τρεις νέες παραγωγές.

«Σπουδαία Ερείπια»

Τρεις αιώνες περιηγήσεων, καταγεγραμμένων αναμνήσεων, πολύτιμων σημειώσεων. Εννέα ταξιδιώτες-περιηγητές μάς δείχνουν τον δρόμο που βάδισαν και μας ζητούν να «ακολουθήσουμε» τα βήματά τους.

Ξεκινώντας από το φαντασιακό ταξίδι του Φενελόν στην Ελλάδα του 16ου αιώνα και τελειώνοντας κοντά στον 19ο αιώνα με τις αφηγήσεις του Σατωβριάνδου, της Φρεντρίκα Μπρέμερ, της Χριστιάνας Λυτ, του Τζον Χιλλ και του πρώτου Αμερικανού πρέσβη στην Ελλάδα, Καρόλου Τάκερμαν, τα Σπουδαία ερείπια – Η Ελλάδα με τα μάτια των ξένων ταξιδιωτών (16ος-19ος αιώνας), σαν ένα παιχνίδι με τον χρόνο, μας δείχνουν μια άλλη Ελλάδα. Μέσα από επιλεγμένες αφηγήσεις ξένων ταξιδιωτών και περιηγητών στην τουρκοκρατούμενη και στην προεπαναστατική Ελλάδα αλλά και στο νεότευκτο ελληνικό κράτος η σκηνοθέτις Νατάσα Τριανταφύλλη επιχειρεί να μεταφέρει στο σήμερα την αποτύπωση των προσδοκιών, τη φαντασιακή πρόσληψη του αρχαίου κόσμου, τις περιηγήσεις ανάμεσα στα χαλάσματα, την επαφή και την εξοικείωση με την πραγματικότητα.

Τα κείμενα των σημαντικών προσωπικοτήτων που επισκέφτηκαν την Ελλάδα και έγραψαν για την εμπειρία τους (οι περισσότεροι επισκεπτόμενοι και χώρους στους οποίους θα παρουσιαστεί η παράσταση) χωρίζονται σε 5 θεματικές ενότητες: «Ταξιδεύοντας ανάμεσα στα αρχαία χαλάσματα», «Αποτυπώσεις του αρχαίου παρελθόντος», «Αναπαραστάσεις του τοπίου», «Η προτεσταντική διείσδυση», «Έθιμα – Παράδοση».

Σύνθεση – επιμέλεια κειμένου: Στέφανος Καβαλλιεράκης, Άγγελος Κουτσολαμπρόπουλος Σκηνοθεσία: Νατάσα Τριανταφύλλη,

Σκηνικά: Εύα Μανιδάκη, Κοστούμια: Ιωάννα Τσάμη,

Μουσική: Λήδα Μανιατάκου

Κίνηση – βοηθός σκηνοθέτη: Δήμητρα Μητροπούλου

Παίζουν: Πάρις Θωμόπουλος, Ελευθερία Παγκάλου, Βασίλης Παπαδημητρίου, Νατάσα Σφενδυλάκη, Αινείας Τσαμάτης, Δήμητρα Χαριτοπούλου

 

Η παράσταση θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 24-7-2020 στο ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ  ΜΕΓΑΡΩΝ.

Ώρα Έναρξης Παράστασης: 19.30

Ώρα προσέλευσης: 19.15

Οι εκδηλώσεις προσφέρονται δωρεάν από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού. Το μόνο αντίτιμο είναι το εισιτήριο   της εισόδου, το οποίο για το Αρχαιολογικό Μουσείο Μεγάρων  ανέρχεται στα 3 ευρώ το ακέραιο, 2 ευρώ το  μειωμένο.

Για την παρακολούθηση της παράστασης είναι απαραίτητη η προ-κράτηση θέσης στον σύνδεσμο που ακολουθεί:https://digitalculture.gov.gr.“Σπουδαία Ερείπια” – Η Ελλάδα με τα μάτια των ξένων ταξιδιωτών (16ος-19ος αιώνας)Το δελτίο εισόδου θα αποστέλλεται στην ηλεκτρονική διεύθυνση(e-mail) του θεατή.

Σημειώνουμε ότι οι θεατές (μέγιστος αριθμός 80 άτομα) θα πρέπει να τηρούν τις οδηγίες και συστάσεις του Υπουργείου Υγείας για την αποτροπή διάδοσης του  COVID-19, που περιλαμβάνουν τον  κανόνα της απόστασης των 1,5 μέτρων κατ’ ελάχιστον για ανοικτούς χώρους και 2 μέτρων για κλειστούς χώρους. Στα μουσεία είναι υποχρεωτική η χρήση μη ιατρικής μάσκας.

Κρατήσεις θέσεων στο σύνδεσμο ΕΔΩ