Έγιναν οι πρώτες δοκιμές ηλέκτρισης του έργου Πελοπόννησος-Κρήτη και αναφέρεται σε δημοσίευμα του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων ότι αποτελεί “Θετικό σήμα προς την ελληνική αλλά και τη διεθνή αγορά για τον ΑΔΜΗΕ”.

Ολοκληρώθηκε η ηλεκτρική διασύνδεση της Κρήτης μέσω Πελοποννήσου, ενώ ακολουθεί και η διασύνδεση Ηράκλειο – Αττική -τμήμα του καλωδίου υπερυψηλής τάσης που περνά και από την περιοχή Μεγάρων-Νέας Περάμου-Δυτ. Αττικής-που θα οδηγήσει σε τερματισμό της παραγωγής ρεύματος από τις ακριβές και ρυπογόνες μονάδες της Κρήτης.

Αυτά επισημαίνει ο αντιπρόεδρος του ΑΔΜΗΕ κ. Ιωάννης Μάργαρης σε δηλώσεις προς το ΑΠΕ – ΜΠΕ με αφορμή την επιτυχή δοκιμαστική ηλέκτριση όλων των τμημάτων, θαλάσσιων και χερσαίων, του έργου Πελοπόννησος – Κρήτη.

Ο κ. Μάργαρης σημειώνει ότι για την κατασκευή του έργου χρειάστηκαν ειδικές μελέτες και προδιαγραφές του εξοπλισμού καθώς η διασύνδεση κατέρριψε σειρά ρεκόρ: Πρόκειται για τη μεγαλύτερη σε μήκος καλωδιακή υποβρύχια/υπόγεια καλωδιακή διασύνδεση εναλλασσόμενου ρεύματος παγκοσμίως (174 χλμ.), ενώ το μέγιστο βάθος πόντισης (1.000 μέτρων) την τοποθετεί στην κορυφή των πλέον απαιτητικών τεχνικά έργων ηλεκτρικής διασύνδεσης διεθνώς.

Ήδη έχει ξεκινήσει η κατασκευή των καλωδίων και του εξοπλισμού για την διασύνδεση Ηράκλειο – Αττική, ενώ υπάρχουν αντιδράσεις από το Δημοτικό Συμβούλιο Μεγάρων και τοπικούς συλλογικούς φορείς ως προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας.

Στόχος του ΑΔΜΗΕ είναι η ολοκλήρωση του έργου εντός του 2023, γεγονός που θα μειώσει το κόστος της ηλεκτροπαραγωγής και αντίστοιχα την επιβάρυνση των καταναλωτών κατά 400 εκατ. ευρώ ετησίως.