Λουκέτο στην εστίαση, σε δύο ζώνες η Ελλάδα

Η Αττική βρίσκεται σε ζώνη αυξημένου κινδύνου, με κλειστά εστίαση και γυμναστήρια, απαγόρευση συναθροίσεων, απαγόρευση κυκλοφορίας 12-5 την νύχτα

Τη νέα δέσμη μέτρων για την ανάσχεση της πανδημίας του κορωνοϊού ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, μέσω τηλεοπτικού διαγγέλματος, το οποίο μεταδόθηκε λίγο μετά τις 12.00 το μεσημέρι του Σαββάτου.

Πιο συγκεκριμένα, η χώρα πλέον διαχωρίζεται σε δύο ζώνες αντί των τεσσάρων που ίσχυε μέχρι σήμερα:

 • Ζώνη Επιτήρησης, στην οποία εντάσσονται οι περιοχές με πράσινο και κίτρινο χρώμα.
 • Ζώνη Αυξημένου Κινδύνου, στην οποία εντάσσονται οι περιοχές με πορτοκαλί και κόκκινο χρώμα.

Τα μέτρα στη ζώνη επιτήρησης

 • Χρήση μάσκας σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους
 • Απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 12.00 τα μεσάνυχτα έως τις 5.00 το πρωί
 • Τηλεργασία 50% στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα
 • Τηλεκπαιδευση στα πανεπιστήμια
 • Απαγόρευση των συναθροίσεων

Τα μέτρα στην ζώνη αυξημένου κινδύνου

 • Αναστολή λειτουργίας χώρων εστίασης (σ.σ. εξαιρείται το delivery, παραλαβή από το κατάστημα)
 • Κλείσιμο των χώρων ψυχαγωγίας, πολιτισμού και άθλησης (σ.σ. θέατρα, μουσεία, κλειστά γυμναστήρια, κινηματογράφοι)
 • Διατήρηση όλων των ισχύοντων μέτρων
 • Απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 12.00 τα μεσάνυχτα έως τις 5.00 το πρωί
 • Δεν απαγορεύονται οι μετακινήσεις εκτός νομού

Τα νέα μέτρα θα τεθούν σε εφαρμογή από τις 6.00 το πρωί της Τρίτης (3/11) και θα διαρκέσουν για τουλάχιστον έναν μήνα.

Κυρ. Μητσοτάκης: Διεκδικούμε έναν πιο αισιόδοξο Δεκέμβριο

“Με ένα δυναμικό σχέδιο τον Νοέμβριο να διεκδικήσουμε έναν πιο αισιόδοξο Δεκέμβριο. Με, όσο το δυνατόν, ομαλότερη κοινωνική ζωή και μεγαλύτερη κίνηση στην αγορά των Χριστουγέννων και των γιορτών” επεσήμανε, κατά το διάγγελμά του, ο πρωθυπουργός.

Και συνέχισε: “Γι’ αυτό και πρέπει να δράσουμε τώρα. Τώρα. Πριν λυγίσουν οι Μονάδες Εντατικής από το βάρος ζωών που κινδυνεύουν. Τώρα. Που έχουμε τη δυνατότητα εντοπισμού και ιχνηλάτησης των κρουσμάτων”.

Όσον αφορά τα νέα μέτρα, εξήγησε ότι επικεντρώνονται στις δύο εστίες, οι οποίες διαπιστωμένα ευνοούν τη μετάδοση του ιού. Δηλαδή στη διασκέδαση και την κινητικότητα των πολιτών.

“Ενώ διατηρούν σε ολόκληρη την επικράτεια τη λειτουργία της βιομηχανίας, του λιανεμπορίου και των σχολείων. Και παραμένουν ανοιχτές υπηρεσίες, όπως τα ξενοδοχεία και τα κομμωτήρια. Γιατί εκεί τα στοιχεία δείχνουν ότι το πρόβλημα ελέγχεται” σημείωσε, παράλληλα.

Επανέλαβε δε, ότι “ένα καθολικό lockdown αποτελεί το ύστατο βήμα, που θα πλήγωνε την οικονομία και την κοινωνία, ναρκοθετώντας παράλληλα την επόμενη μέρα της χώρας σε πολλούς τομείς”.

Τέλος, δεν παρέλειψε να απευθύνει έκκληση, ώστε “να αφήσουμε τους επιστήμονες έξω από κάθε αντιπαράθεση”. “Γιατί αν αμφισβητήσουμε την επάρκειά τους ή, ακόμα χειρότερα, αρχίσουμε να τους κατηγορούμε ότι παίζουν πολιτικά παιχνίδια, τότε πριονίζουμε το κλαδί πάνω στο οποίο καθόμαστε όλοι”.

Ενημέρωση από τον ΥΠΟΙΚ

Αμέσως μετά το διάγγελμα του πρωθυπουργού, ακολούθησαν δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών, Χρήστου Σταϊκούρα, ο οποίος απαρίθμησε τα μέτρα οικονομικής στήριξης των πληττόμενων επιχειρήσεων. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι τόσο η Αττική όσο και η Θεσσαλονίκη βρίσκονται στη ζώνη αυξημένου κινδύνου.

Χθες, ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) ανακοίνωσε 1.690 κρούσματα, αριθμός ρεκόρ από την αρχή της πανδημίας. Παράλληλα, 128 ασθενείς νοσηλεύονται διασωληνωμένοι στις ΜΕΘ, ενώ ο αριθμός των νεκρών ανέρχεται σε 620.