Άμεσα καθαρισμοί και σχεδιασμός μελετών από την Περιφέρεια Αττικής

 

Σύσκεψη για την επόμενη ημέρα της καταστροφικής πλημμύρας στην Κινέτα έγινε στο Δημαρχείο Μεγάρων την Τετάρτη 11 Δεκεμβρίου, με πρωτοβουλία του Δημάρχου Μεγαρέων Γρηγόρη Σταμούλη και τη συμμετοχή του Αντιπεριφερειάρχη Δυτ. Αττικής Λ. Κοσμόπουλου, του Αντιδημάρχου Τεχνικών Υπηρεσιών Σ. Κορώση, των επικεφαλής των δημοτικών συνδυασμών Γ. Μαρινάκη, Γ. Μπερδελή, Κ. Βαρελά, Ά. Μακρυγιάννη και υπηρεσιακών παραγόντων Περιφέρειας Αττικής, Υπουργείου Περιβάλλοντος, Υπουργείου Υποδομών.

Περιγράφοντας την κατάσταση σήμερα στην Κινέτα, ο Δήμαρχος Γρ. Σταμούλης μίλησε για την ένταση του φαινομένου που έπληξε την περιοχή και την σημασία συνεργασίας των αρμοδίων αρχών και υπηρεσιών για το πρόβλημα της περιοχής που βρίσκεται σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης. Στόχος της σύσκεψης ήταν να συζητηθούν οι διαδικασίες για την αντιμετώπιση  των προβλημάτων, που προέκυψαν από την σε συνδυασμό με αυτά  που προϋπήρχαν από την πυρκαγιά του Ιουλίου 2017.

Σε κλίμα συναίνεσης, πήραν το λόγο και οι επικεφαλής των συνδυασμών. Ο Γ. Μαρινάκης είπε χαρακτηριστικά ότι θα πρέπει «να κουνήσουμε εμείς το δάχτυλο σε όσους το κουνάνε», αναφερόμενος σε θέματα πολεοδομικών αυθαιρεσιών, όπως και σε ζητήματα καθυστερήσεων των έργων. Ο Κλ. Βαρελάς αναφέρθηκε στο συντονισμό μεταξύ των αρμοδίων φορέων και οργάνων και την ανάγκη να γίνουν άμεσα έργα στην Κινέτα. Ο Άγγελος Μακρυγιάννης είπε ότι θα πρέπει να συνδεθεί η περίπτωση της Κινέτας με την περίπτωση της Νέας Περάμου, ως ανάλογες.

Παίρνοντας το λόγο ο Αντιπεριφερειάρχης Δυτικής Αττικής Λευτέρης Κοσμόπουλος, αναφέρθηκε σε συγκεκριμένες μελέτες για έργα υποδομής στα Μέγαρα, όπως το ρέμα της Αγίας Παρασκευής,  και στην Κινέτα, η ολοκληρωμένη μελέτη για το σύνολο των ρεμάτων της περιοχής. Επεσήμανε ότι η τεχνική υπηρεσία της περιφερειακής ενότητας παραμένει στην Κινέτα για τον καθαρισμό του ρέματος στην Πίκα, ενώ συνεχίζονται οι καθαρισμοί ρεμάτων ώστε να επανέλθει η κατάσταση στην Κινέτα, τουλάχιστον όπως ήταν πριν την πλημμύρα που έφερε ο «Γηρυόνης». Δρομολογούνται μελέτες και έργα, ώστε να ξεκινήσουν να εκτελούνται μακροπρόθεσμα έργα υποδομής στην περιοχή, το προσεχές καλοκαίρι, τόνισε ο Λ. Κοσμόπουλος, που από κοινού με τον εντεταλμένο σύμβουλο αντιπλημμυρικών έργων Περιφέρειας Αττικής Θανάση Κατσιγιάννη που συμμετείχε στη σύσκεψη, στοχεύουν σε άμεσες ενέργειες για έργα που χρειάζονται χρόνο.