Οικόπεδα «αγνώστου ιδιοκτήτη» μέχρι χθες

«Και με τη βούλα» ανήκουν πλέον, στον Δήμο Ελευσίνας η Πλατεία Ηρώων, η Πλατεία Λαού, το πάρκο πλησίον του κλειστού γηπέδου «Τάκης Βογιατζής» και το Κοιμητήριο Ελευσίνας.

Οι παραπάνω χώροι αποτελούν και επίσημα ιδιοκτησία του Δήμου Ελευσίνας και όχι «αγνώστου ιδιοκτήτη» όπως ίσχυε μέχρι πρότινος.

Μετά από ενέργειες του Δημάρχου Ελευσίνας Αργύρη Οικονόμου & του Αντιδημάρχου Τεχνικών Υπηρεσιών Θανάση Μαυρογιάννη, η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής – με διαπιστωτική της πράξη- προχώρησε στη διόρθωση της αρχικής κτηματολογικής εγγραφής από «αγνώστου ιδιοκτήτη» σε «Δήμο Ελευσίνας».

Μία αυτονόητη ενέργεια, που για χρόνια δεν είχε δρομολογηθεί και δημιουργούσε πολλά ζητήματα στους παραπάνω χώρους, καθώς εμπόδιζε τις δραστικές παρεμβάσεις από πλευράς Δήμου.

Δεν είναι όμως, η πρώτη φορά που γίνονται παρόμοιες ενέργειες από πλευράς Δημοτικής Αρχής, καθώς τα τελευταία 3 χρόνια, γίνεται στοχευμένη προσπάθεια με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς για να περάσουν στην ιδιοκτησία του Δήμου  κοινόχρηστοι χώροι, προκειμένου να δρομολογηθούν νομίμως όλες οι απαραίτητες παρεμβάσεις και αναπλάσεις.

Αξίζει να αναφερθεί, πως στο ανωτέρω ζήτημα συγκαταλέγονται επί σειρά ετών και πολλές παιδικές χαρές, για τις οποίες δεν υπήρξε μέριμνα ένταξής τους στο Κτηματολόγιο.

Αυτό αποτελεί και το σημαντικότερο εμπόδιο, καθώς η μη ένταξή τους εμποδίζει την εκπόνηση μελετών για την ανάπλαση των κοινόχρηστων χώρων, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να πραγματοποιηθούν ριζικές παρεμβάσεις.

Ήδη από το 2020, η Δημοτική Αρχή, δεδομένων των προβλημάτων που δημιουργούσαν οι άγνωστες ιδιοκτησίες, όπως γήπεδα, παιδικές χαρές, κλειστά γυμναστήρια και δεν μπορούσαν να προχωρήσουν έργα συντήρησης, απευθύνθηκε σε όλα τα συναρμόδια Υπουργεία, την Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος και φορείς για τη διευθέτηση του θέματος.

Μόλις έναν χρόνο μετά, το 2021, ψηφίστηκε τροπολογία του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνσης με την οποία τα ακίνητα αγνώστου ιδιοκτήτη, μετά την οριστικοποίηση των κτηματολογικών εγγραφών, περιέρχονται αυτοδικαίως στους οικείους ΟΤΑ.

Φυσικά, θα ακολουθήσουν και άλλες τέτοιες διορθώσεις σε κοινόχρηστους χώρους του Δήμου Ελευσίνας.

Όπως ανέφερε και ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών Θανάσης Μαυρογιάννης: «Τέσσερα ακίνητα που μέχρι εχθές ήταν δηλωμένα στο κτηματολόγιο ως «αγνώστου ιδιοκτήτη», από σήμερα αποτελούν και τυπικά περιουσιακό στοιχείο του δήμου μας. Είχε προηγηθεί από μέρους μας η προώθηση, στα αρμόδια υπουργεία, συγκεκριμένης νομοθετικής ρύθμισης για την επανάκτηση κοινοχρήστων και κοινωφελών ακινήτων «αγνώστου ιδιοκτήτη» στους δήμους, καθώς και όλες οι απαραίτητες ενέργειες για την έκδοση τη διαπιστωτικής πράξης διόρθωσης των κτηματολογικών εγγραφών. Αυτή είναι μόνο η αρχή για την αναγνώριση του ιδιοκτησιακού καθεστώτος όλων των κοινοχρήστων και κοινωφελών ακινήτων που σήμερα εμφανίζονται ως «αγνώστου ιδιοκτήτη».

Για την εξέλιξη αυτή, ο Δήμαρχος Ελευσίνας Αργύρης Οικονόμου δήλωσε: «Είναι λογικό, πολλοί να παραξενεύονται διαβάζοντας αυτήν την είδηση, ωστόσο, όπως έχω ξαναπεί πολλά από τα αυτονόητα και δεδομένα, ήταν ζητούμενα επί σειρά ετών, στον Δήμο Ελευσίνας. Εδώ και τρία χρόνια, μεταξύ όλων των ενεργειών και πρωτοβουλιών που έχουμε αναλάβει για την αναβάθμιση του Δήμου, παλεύουμε να αποκαταστήσουμε και πολλές αβλεψίες του παρελθόντος, όπως αυτή. Και φυσικά, η απόφαση αυτή της Αποκεντρωμένης Διοίκησης δικαιώνει τις προσπάθειες μας».