Λ. Κοσμόπουλος: “Ενισχύουμε και ενώνουμε τις δυνάμεις μας για να έχουμε αποτελεσματικότερη πυροπροστασία στην περιοχή μας”

Στην νέα Ακαδημία Πολιτικής Προστασίας στα Βίλια βρέθηκε ο Αντιπεριφερειάρχης Δυτικής Αττικής Λευτέρης Κοσμόπουλος, στο πλαίσιο της ευρείας σύσκεψης υπό τον Υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστο Στυλιανίδη.

Σκοπός των επίσκεψης ήταν η ενίσχυση του συντονισμού των συναρμόδιων φορέων για την αποτελεσματικότερη πυροπροστασία της Δυτικής Αττικής. Η κλιματική κρίση εγκυμονεί κινδύνους με συνέπειες μεταξύ άλλων και των υψηλών θερμοκρασιών ήδη από τις αρχές του φετινού Μάη.

Στο πλαίσιο αυτό, η νέα Ακαδημία Πολιτικής Προστασίας θα λειτουργήσει σύντομα στα Βίλια ως πρότυπο έργο, αναδιαμορφώνοντας πλήρως το τοπίο του εθελοντισμού στη χώρα. Πρόκειται για μια σχολή «ανοιχτή» στην κοινωνία, όπου εθελοντές, στελέχη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, αλλά και απλοί πολίτες, θα μπορούν να ακολουθήσουν υψηλών προδιαγραφών προγράμματα εκπαίδευσης, λαμβάνοντας σχετική εξειδίκευση και ανάλογη πιστοποίηση. Το έργο από τη σύστασή του  βρίσκεται σε φάση ολοκλήρωσης όπως ανέφερε ο Υπουργός που ενημερώθηκε για την πορεία αποπεράτωσης των εργασιών.

Τον Υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστο Στυλιανίδη, συνόδευσαν ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών, Στέλιος Πέτσας, ο Υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Ευάγγελος Τουρνάς, ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, Βασίλειος Παπαγεωργίου και ο Υπαρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος, Αντιστράτηγος Ιωάννης Πετρούτσος. Στη σύσκεψη συμμετείχαν επίσης ο Υφυπουργός Δικαιοσύνης, Γεώργιος Κώτσηρας, ο Βουλευτής και Αντιπρόεδρος της Βουλής, Αθανάσιος Μπούρας.

Η επίσκεψη συνεχίστηκε στο Πυροσβεστικό Κλιμάκιο Βιλίων, όπου έγιναν συνομιλίες με τα στελέχη του Πυροσβεστικού Σώματος. Ακολούθησαν συσκέψεις  στο Δημαρχείο Μάνδρας – Ειδυλλίας, παρουσία του Δημάρχου, Χρήστου Στάθη, καθώς και των Αντιδημάρχων και στο Δημαρχείο Ελευσίνας, παρουσία του Δημάρχου, Αργύρη Οικονόμου, των Αντιδημάρχων, εκπροσώπων εθελοντικών ομάδων και όλων των τοπικών φορέων.

Μετά το πέρας της επίσκεψης, ο Υπουργός σημείωσε: «Η Δυτική Αττική είναι μια περιοχή ιδιαίτερα ευάλωτη. Είναι η πολλοστή φορά που την επισκεπτόμαστε όλη η ηγεσία του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, στην προσπάθειά μας να δώσουμε έμπρακτες λύσεις στα προβλήματα που αντιμετωπίζει, αλλά και να διασφαλίσουμε ότι σε αυτή την αντιπυρική περίοδο, οι επιπτώσεις από ενδεχόμενες πυρκαγιές θα είναι όσο το δυνατό πιο περιορισμένες.

Καταβάλλουμε μια κοινή προσπάθεια εστιάζοντας στην πρόληψη και την προετοιμασία – ετοιμότητα. Δεν είναι εύκολο, αλλά τα θεμέλια έχουν μπει. Ταυτόχρονα, αναβαθμίζουμε τις επιχειρησιακές μας δυνατότητες για να έχουμε άμεση επέμβαση και αποτελεσματική αντιμετώπιση στο πεδίο. Αυτό που είναι ιδιαίτερα σημαντικό και πρέπει να τονιστεί είναι ότι όλοι οι φορείς, η Τοπική Αυτοδιοίκηση, η κοινωνία των πολιτών, είναι έτοιμοι να συνδράμουν στο δύσκολο έργο μας ενάντια στις φυσικές καταστροφές». Ο Υπουργός υπογράμμισε, επίσης, τη σημασία της προσφοράς των εθελοντών στο έργο της πυροπροστασίας, κάνοντας ειδική αναφορά και στην Ακαδημία Πολιτικής Προστασίας. «Προσπαθούμε να συστηματοποιήσουμε αυτή τη σχέση πολιτείας – εθελοντών και κάνουμε όχι απλώς βήματα προς τα εμπρός, αλλά άλματα», ανέφερε χαρακτηριστικά

Ο Αντιπεριφερειάρχης Δυτ. Αττικής Λ. Κοσμόπουλος δήλωσε σχετικά: «Η περιοχή μας έχει πληγεί σημαντικά και γνωρίζουμε από πρώτο χέρι την σημασία του συντονισμού των συναρμόδιων φορέων, αλλά και τη ζωτικής σημασίας προσφορά των εθελοντών, η οποία μέσα από την νέα Ακαδημία στα Βίλια ενδυναμώνεται.

Από την πλευρά μας, ως Περιφέρεια Αττικής, καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια, με έργα πρόληψης, καθαριότητα, αποψιλώσεις και όσα είναι στο πλαίσιο της αρμοδιοτήτων μας, υπό τον συντονισμό του Περιφερειάρχη Γιώργου Πατούλη, στον τομέα της αντιπυρικής προστασίας.

Η νέα Ακαδημία Πολιτικής Προστασίας στα Βίλια θα αποτελεί μια κομβική δομή για την Δυτική Αττικής και ευελπιστούμε ότι θα αποτελέσει εφαλτήριο για αποτελεσματικότερο συντονισμό στην περιοχή μας».