«Μόνο έτσι ίσως αλλάξουν τα πράγματα»

Συνέντευξη με τον Πρόεδρο  Ένωσης Νέων Αυτοδιοικητικών Ελλάδος (Ε.Ν.Α.), Νεκτάριο Καλαντζή

 

 

-Κύριε Καλαντζή, να ξεκινήσουμε την συνέντευξη από τους σκοπούς της Ένωσης Νέων Αυτοδιοικητικών Ελλάδος (Ε.Ν.Α.). Πότε ιδρύθηκε και για ποιον λόγο;

 

Η ανάγκη για αλλαγές, τόσο ως προς τη λειτουργία, όσο και ως προς την κατεύθυνση που πρέπει να ακολουθήσει η Τοπική Αυτοδιοίκηση τα επόμενα χρόνια, επέβαλε τη δημιουργία της Ένωσης Νέων Αυτοδιοικητικών Ελλάδος (Ε.Ν.Α.), που αποτελείται από αιρετά μέλη Περιφερειακών και Δημοτικών Συμβουλίων από όλες σχεδόν τις Περιφέρειες της Χώρας.

Κοινή πεποίθηση και διαπίστωση όσων συνυπέγραψαν την Ιδρυτική Διακήρυξη (30 μέλη), αλλά και το Καταστατικό στη συνέχεια (από 32 αιρετά μέλη) είναι ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση πρέπει να αλλάξει και να ξεφύγει από το υφιστάμενο αυτοδιοικητικό μοντέλο, που αφορά περισσότερο το παρελθόν παρά το μέλλον.

Σκοπός της Ε.Ν.Α. είναι να παρεμβαίνει σε σημαντικά ζητήματα που αφορούν τόσο τη χώρα μας, όσο και τις κατά τόπους περιοχές, να προτείνει λύσεις, να προβάλει και να αναδεικνύει τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της κάθε τοπικής κοινωνίας, προκειμένου η κάθε πόλη να μπορεί μέσα από την εξωστρέφεια, να βελτιώσει την καθημερινότητα των πολιτών της.

Να πω ότι αρχές του 2015, λίγο μετά τις αυτοδιοικητικές εκλογές του 2014 και την αρχή της αυτοδιοικητικής περιόδου 2014-2019, ορισμένοι νέοι άνθρωποι από διάφορες περιοχές της χώρας μας, αποφασίσαμε να δημιουργήσουμε μία Ένωση, αποτελούμενη από νέους αιρετούς.

Το 2015 μέσω της Ιδρυτικής Διακήρυξης που είχε την υπογραφή 30 νέων Δημοτικών και Περιφερειακών Συμβούλων από κάθε γωνιά της Ελλάδος δημιουργήσαμε την Ένωση Νέων Αυτοδιοικητικών Ελλάδος (Ε.Ν.Α.). Σήμερα έχουμε ξεπεράσει τα 300 μέλη ανά την Ελλάδα, αιρετά, μιας και δεν έχουμε αφήσει καμία περιφέρεια της Ελλάδος, που να μην έχουμε επισκεφθεί.

 

Ποιοι μετέχουν στην Ενωση και ποιες προϋποθέσεις πρέπει να πληροί κάποιος για να γίνει μέλος της;

Στην Ε.Ν.Α. συμμετέχουν νέοι άνθρωποι και σε ηλικία και σε ό, τι αφορά το χρόνο της παρουσίας τους στα κοινά.

Είναι μορφωμένοι, γνωστοί στις τοπικές τους κοινωνίες, με επαγγελματική καταξίωση ο καθένας στο χώρο που κινείται εργασιακά και δεν βλέπουν τη συμμετοχή στα κοινά ως επάγγελμα, αλλά ως προσφορά και αγάπη για τις τοπικές τους κοινωνίες.

Το θέμα της ανανέωσης του πολιτικού κόσμου της χώρας, αλλά και της αυτοδιοίκησης, είναι ηλικιακό, αλλά δεν πρέπει να εγκλωβιστούμε σε αυτή τη λογική.

Οι φρέσκες ιδέες μπορούν να έρθουν και από μεγαλύτερους ηλικιακά ανθρώπους, που θέλουν να προσφέρουν, αλλά δεν είχαν τη δυνατότητα μέχρι στιγμής, μιας και πιθανόν οι επαγγελματικές τους υποχρεώσεις δεν τους το επέτρεπαν.

Κοιτάξτε, το σημερινό λανθασμένο κατά τη γνώμη μου αυτοδιοικητικό μοντέλο, ευνοεί την ενασχόληση με τα κοινά, συνταξιούχων και δημοσίων υπαλλήλων και όχι ανθρώπων της αγοράς και του ιδιωτικού τομέα. Αυτό πρέπει να αλλάξει και άμεσα θεωρώ. Να προσελκύσουμε το κομμάτι της κοινωνίας που μπορεί να δώσει πράγματα, που έχει άλλη ματιά, πιο καινοτόμα, πιο φρέσκια.

Μάλιστα, έχουμε κάνει και επίτιμα μέλη της ΕΝΑ κάποιους ανθρώπους που έχουν συμβάλλει στη λειτουργία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, όπως ο Κώστας Μπακογιάννης, Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδος, ο συνάδελφός του, από την Κεντρική Μακεδονία Απόστολος Τζιτζικώστας, ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλης, ο Δημαρχος Τρικκαίων Δ. Παπαστεργίου για τις καινοτόμες δράσεις του, καθώς και ο πρ. Δημοτικός Σύμβουλος Πειραιά Βαγγέλης Μαρινάκης για τη συνεισφορά του στην πόλη του Πειραιά.

-Τι είναι αυτό που αποτρέπει νέους ανθρώπους να ασχοληθούν με την πολιτική και ποιες είναι οι δυσκολίες που αντιμετωπίζει κάποιος ο οποίος θέλει να εμπλακεί στα κοινά;

Ακόμη και σήμερα, μετά από όλη αυτή την κρίση, πολλοί παλαιοί αυτοδιοικητικοί αντιμετωπίζουν με καχυποψία, αλλά και εχθρικότητα τους νέους ανθρώπους που συμμετέχουν στα κοινά, με τη λογική μήπως τους πάρουν την καρέκλα. Προσωπικά, το βρίσκω θλιβερό, αν όχι τραγικό.

Καλούμε σε όλη την Ελλάδα τους νέους ανθρώπους να μην κριτικάρουν μόνο από τα social media και τα καφέ, αλλά να συμμετέχουν ενεργά στα κοινά, γιατί μόνο έτσι ίσως αλλάξουν κάποια πράγματα. Λάθη θα γίνουν φυσικά και από αυτούς, αλλά μόνο έτσι μπορούμε να προχωρήσουμε μπροστά. Άλλωστε ο κόσμος ποτέ δεν άλλαξε με το παλιό, όσο και αν εμπόδιζε το καινούργιο να έρθει.

-Παρ΄ ότι είστε μια σχετικά νέα Ενωση, αναπτύσσετε έντονη δραστηριότητα και έχετε παρουσία σε όλη την Ελλάδα, με σειρά δράσεων και εκδηλώσεων, δείχνοντας στην πράξη ότι Ελλάδα δεν είναι μόνο η Αθήνα. Ποιες ανάγκες διαπιστώνετε στην Περιφέρεια;

Πράγματι, ενώ θα μπορούσαμε να περιοριστούμε στην Αττική, μιας και έχουμε πολλά μελή, επικεντρωθήκαμε στην Περιφέρεια και σε λιγότερα από τρία χρόνια, καλύψαμε με την παρουσία μας, όλες τις περιφέρειες της χώρας, απ΄άκρη σ΄άκρη. Επιλέγαμε πάντα τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της κάθε περιοχής και επιδιώκαμε να τα αναδείξουμε για την ανάπτυξή της. Αυτό κάναμε και συνεχίζουμε να το κάνουμε.

Στόχος ήταν και παραμένει η τοπική ανάπτυξη, η αποκέντρωση, η αναπτυξιακή προοπτική των τοπικών κοινωνιών, με άξονες την εκπαίδευση, τα πανεπιστήμια, τα τοπικά αγροτικά προϊόντα, την ενέργεια, το θεματικό τουρισμό, τις σύγχρονες τεχνολογίες, τη ναυτιλία, τις μεταφορές, τα λιμάνια, τα πολιτισμικά μας αγαθά και την εξωστρέφεια.

 

-Πείτε μας δυο λόγια για τη Δυτική Αττική και τα Μέγαρα, σε όσους νέους επιθυμούν να συμμετέχουν ως υποψήφιοι στις επόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές του Μαΐου.

Θα ήθελα να πω ότι η Δυτική Αττική έχει τεράστιες αναπτυξιακές δυνατότητες, που πηγάζουν από πολλούς τομείς, όπως το Λιμάνι της Ελευσίνας, οι οδικοί άξονες, τα φημισμένα μεγαρίτικα αγροτικά προϊόντα, όπως το φιστίκι, τα κοτόπουλα, το κρασί, το λάδι, τα λαχανικά, μπορούν να φέρουν εξωστρέφεια και πολλαπλά οφέλη στα Μέγαρα, με καινοτομία από τους τοπικούς παραγωγούς, ενώ η τοπική ανάπτυξη μπορεί να έρθει με επιπλέον τουρισμό, όπως ο θρησκευτικός και ο αρχαιολογικός.

Καλούμε τους νέους ανθρώπους των Μεγάρων και της Δυτικής Αττικής να συμμετάσχουν στις επόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές και να γίνουν μέλη της Ε.Ν.Α., προκειμένου αυτοί να διαμορφώσουν το μέλλον της περιοχής τους, ζώντας σε μια από τις ωραιότερες περιοχές της Ελλάδος.