“Η Ευρώπη δε θα υποκύψει στους εκβιασμούς του Πούτιν” τόνισε ο Υπουργός Ενέργειας Κ. Σκρέκας

Ομάδα διαχείρισης κρίσεων: Προσθήκη δεξαμενής στη Ρεβυθούσα, αποθήκευση στην Ιταλία και αξιοποίηση των λιγνιτικών για την επάρκεια του εφοδιασμού

Η απαίτηση Πούτιν να γίνονται οι πληρωμές φυσικού αερίου σε ρούβλια είναι πολιτικός εκβιασμός, που δεν έχει κανένα οικονομικό νόημα, τόνισε ο υπουργός Eνέργειας Κώστας Σκρέκας, εξηγώντας ότι θα μπορούσε η Gazprom να πληρώνεται σε ευρώ και στη συνέχεια να τα μετατρέπει σε ρούβλια.

Μιλώντας στο ΣΚΑΪ, αναφερόμενος στην Ελλάδα, δήλωσε ότι η επομένη πληρωμή που πρέπει να κάνει η ΔΕΠΑ Εμπορίας στη Gazprom είναι στις 20 Απριλίου και η κυβέρνηση ήδη έχει σχεδιάσει τα βήματα που πρέπει να γίνουν ώστε να διατηρηθεί η ομαλότητα στην αγορά. Απαντώντας σε ερώτηση για το αν η χώρα μας προχωρήσει σε πληρωμή σημείωσε ότι είναι ξεκάθαρη η θέση των περισσότερων χωρών της Ευρώπης ότι δεν πρόκειται να υποκύψουν στους εκβιασμούς του Ρώσου Προέδρου.

Παράλληλα, ο κ. Σκρέκας σημείωσε ότι ήδη την Τετάρτη συνεδρίασε η Ομάδα Διαχείρισης Κρίσεων του υπουργείου Περιβάλλοντος εξετάζοντας όλα τα εναλλακτικά σενάρια διασφάλισης του ομαλού ενεργειακού εφοδιασμού της χώρας μας.

Όπως ανέφερε, έχει ζητήσει μέχρι την Παρασκευή, από τον ΔΕΣΦΑ να υποβάλει μελέτη αξιολόγησης κόστους-οφέλους στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας για την προσθήκη μιας πλωτής δεξαμενής LNG στον τερματικό σταθμό της Ρεβυθούσας και μέχρι την Τρίτη από τον Διαχειριστή να ενημερώσει για τις δυνατότητες διατήρησης στρατηγικών αποθεμάτων φυσικού αερίου.

Ο υπουργός εξήγησε ότι εφόσον υπάρχει διαθεσιμότητα και μπορούμε να κάνουμε εισαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου και οι τέσσερις μονάδες διπλού καυσίμου που διαθέτει η χώρα μπορούν να γυρίσουν σε πετρέλαιο, δεν έχει χρονικό όριο η διάρκεια εφοδιασμού της χώρας μας. Εξάλλου, διαβεβαίωσε ότι οι οικιακοί καταναλωτές προστατεύονται πλήρως και θα είναι οι τελευταίοι που ενδεχομένως θιγούν.

Ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, συγκάλεσε εκτάκτως συνεδρίαση της Ομάδας Διαχείρισης Κρίσεων, προκειμένου να αξιολογηθούν όλα τα εναλλακτικά σενάρια για να διασφαλιστεί ο ομαλός ενεργειακός εφοδιασμός της χώρας, σε περίπτωση διακοπής της τροφοδοσίας φυσικού αερίου από τη Ρωσία.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την ανακοίνωση του Υπουργείου, στη σύσκεψη αποφασίστηκαν τα εξής:

  • Έως την Παρασκευή ο ΔΕΣΦΑ θα υποβάλει μελέτη αξιολόγησης κόστους – οφέλους στο ΥΠΕΝ για την προσθήκη μιας πλωτής δεξαμενής LNG στον τερματικό σταθμό της Ρεβυθούσας.
  • Έως την Τρίτη ο Διαχειριστής θα ενημερώσει το ΥΠΕΝ για την εξέλιξη των διαβουλεύσεων με την ιταλική SΝΑΜ, για τις δυνατότητες διατήρησης στρατηγικών αποθεμάτων φυσικού αερίου σε υπόγειες αποθήκες στην Ιταλία.
  • Ο ΔΕΣΦΑ θα επικαιροποιήσει τις εκτιμήσεις του αναφορικά με τα επιπλέον φορτία LNG που θα χρειαστούν, σε περίπτωση ολικής διακοπής των ροών φυσικού αερίου από τη Ρωσία.
  • Τα σενάρια θα καλύψουν τρεις χρονικές περιόδους:
  • Το χρονικό διάστημα Απριλίου – Οκτωβρίου 2022.
  • Το χρονικό διάστημα Οκτωβρίου 2022 – Μαρτίου 2023.
  • Το χρονικό διάστημα Απριλίου 2022 – Μαρτίου 2023.
  • Η ΔΕΠΑ Εμπορίας παρακολουθεί στενά τη διαθεσιμότητα των φορτίων LNG στις διεθνείς αγορές προκειμένου να προμηθευτεί επιπλέον φορτία εφόσον αυτό κριθεί απαραίτητο.
  • Έως την Τρίτη η ΔΕΗ θα καταθέσει στο ΥΠΕΝ το ετήσιο πλάνο εξόρυξης λιγνίτη στα ορυχεία της, για τη διασφάλιση της απρόσκοπτης λειτουργίας των διαθέσιμων λιγνιτικών μονάδων.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν η Γενική Γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών, Αλεξάνδρα Σδούκου, ο Γενικός Διευθυντής Ενέργειας του ΥΠΕΝ, Δημήτρης Τσαλέμης, ο Πρόεδρος της ΡΑΕ, Αθανάσιος Δαγούμας, ο Πρόεδρος της Ομάδας Διαχείρισης Κρίσης και Β Αντιπρόεδρος της ΡΑΕ, Δημήτρης Φούρλαρης, η Προϊσταμένη του Τμήματος Ενεργειακού Σχεδιασμού και Ασφάλειας Εφοδιασμού της ΡΑΕ, Μαρία Κερκίδου, η Διευθύνουσα Σύμβουλος του ΔΕΣΦΑ, Maria Rita Galli, ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΠΑ Εμπορίας, Κώστας Ξιφαράς, ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΗ, Γιώργος Στάσσης, ο Αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΗ, Ιωάννης Κοπανάκης και ο Αντιπρόεδρος του ΑΔΜΗΕ, Ιωάννης Μάργαρης.