Στο πλαίσιο της επετειακής επικοινωνιακής δράσης «Πράσινες Πολιτιστικές Διαδρομές» 23-26 Μαΐου 2024 που υλοποιείται από το Τμήμα Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων και Επικοινωνίας της Διεύθυνσης Αρχαιολογικών Μουσείων, Εκθέσεων και Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων του ΥΠ.ΠΟ., η Εφορεία Αρχαιοτήτων Δυτικής Αττικής συμμετέχει με τις κάτωθι δράσεις:

Κυριακή 26 Μαΐου 2024-Ώρα έναρξης εκδήλωσης: 17.30

Κρήνη Θεαγένους, Οδός Αρχ. Χριστοδούλου όπου ο χώρος ανάδειξης αρχαίου λίθινου αγωγού, Υδραγωγείο Ορκού – Εκκλησιαστικά Μνημεία του Ελαιώνα Μεγάρων.

«Περιήγηση σε αρχαιολογικούς χώρους και μνημεία των Μεγάρων».

Ξενάγηση από αρχαιολόγους της Υπηρεσίας, η οποία θα ξεκινήσει από την Κρήνη του Θεαγένους. Στη συνέχεια, οι επισκέπτες θα μεταβούν στην οδό Αρχιεπισκόπου Χριστοδούλου, όπου λίθινος αρχαίος αγωγός, που πρόσφατα ανέδειξε η Υπηρεσία μας στη βόρεια επέκταση της πόλης. Η περιήγηση θα καταλήξει στο αρχαίο υδραγωγείο του Ορκού και στα εκκλησιαστικά μνημεία του Ελαιώνα. Θα ακολουθήσει προβολή βίντεο μικρού μήκους, με αρχαιολογικό περιεχόμενο, στον προαύλειο χώρο του Αγ. Αθανασίου και μουσική εκδήλωση με τον Σπύρο Παπανικόλα από το MUSICart School Μεγάρων (ώρα έναρξης κατ’ εκτίμηση: 20.30). Η δράση απευθύνεται στο ευρύ κοινό.

Η μετακίνηση του κοινού θα πραγματοποιηθεί με τα δημοτικά λεωφορεία.

Διάρκεια εκδήλωσης: Κατ’ εκτίμηση 3,5 ώρες

Σημείο συνάντησης: οδός Χρ. Μωραΐτη, μπροστά στην Κρήνη του Θεαγένους στην πόλη των Μεγάρων

Συνεργαζόμενοι φορείς που στηρίζουν την εκδήλωση: Δήμος Μεγαρέων, MusicArt School

Υπεύθυνοι εκδήλωσης: Λώρη Ζαγκουδάκη (τηλ. επικοινωνίας: 210 3213571 εσωτ. 108) και Χριστίνα Καζαζάκη (τηλ. επικοινωνίας: 22960 22426, 22960 81771), αρχαιολόγοι της Εφορείας Αρχαιοτήτων Δυτικής Αττικής. Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: ckazazaki@culture.gr, ezagkoudaki@culture.gr

Παρασκευή 24 Μαΐου 2024

Σπήλαιο του Μουρμούνη, Κρήνη του Θεαγένους, μεταβυζαντινά εκκλησάκια στον λόφο του Αλκάθου.

«Ξενάγηση στα μνημεία των λόφων Καρίας και Αλκάθου στην πόλη των Μεγάρων».

Ξενάγηση από αρχαιολόγους της Υπηρεσίας στα σημαντικότερα αρχαιολογικά μνημεία και σε κτήρια – τοπόσημα της διαδρομής, στους λόφους της Καρίας και του Αλκάθου. Τα εν λόγω μνημεία μαρτυρούν τη συνεχή κατοίκηση της πόλης από την αρχαία έως τη νεώτερη και σύγχρονη εποχή. Στο πλαίσιο της ξενάγησης, θα επισκεφθούμε, μεταξύ άλλων, το Σπήλαιο του Μουρμούνη, την Κρήνη του Θεαγένους και τα μεταβυζαντινά εκκλησάκια που απαντώνται διάσπαρτα στην κορυφή του λόφου του Αλκάθου. Η δράση απευθύνεται σε σχολεία.

Ώρα έναρξης εκδήλωσης: 09:30

Σημείο συνάντησης: Αρχαιολογικό Μουσείο Μεγάρων.

Υπεύθυνοι εκδήλωσης: Λώρη Ζαγκουδάκη (τηλ. επικοινωνίας: 210 3213571 εσωτ. 108) και Χριστίνα Καζαζάκη (τηλ. επικοινωνίας: 22960 22426, 22960 81771), αρχαιολόγοι της Εφορείας Αρχαιοτήτων Δυτικής Αττικής.

Αχαρνές

Δευτέρα 20 Μαΐου 2024

Θολωτός τάφος Αχαρνών

«Ξενάγηση και περίπατος στον αρχαιολογικό χώρο του μυκηναϊκού θολωτού τάφου Αχαρνών»

Η δράση περιλαμβάνει ξενάγηση στον θολωτό τάφο Αχαρνών από αρχαιολόγο της Υπηρεσίας, σε μαθητές της Β΄ τάξης του 9ου Δημοτικού Σχολείου Αχαρνών και περίπατο στον αρχαιολογικό χώρο, σε συνδυασμό με συζήτηση για την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος.

Ώρα έναρξης εκδήλωσης: 11:00

Σημείο συνάντησης: Είσοδος αρχαιολογικού χώρου θολωτού τάφου Αχαρνών, Λεωφόρος Φιλαδελφείας

Συνεργαζόμενοι φορείς που στηρίζουν την εκδήλωση: 9ο Δημοτικό Σχολείο Αχαρνών

Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2102466122

Υπεύθυνος εκδήλωσης: Ειρήνη Αναγνωστοπούλου, αρχαιολόγος της Εφορείας Αρχαιοτήτων Δυτικής Αττικής.

 

Οινόη

 

Πέμπτη 23 Μαΐου 2024

 

Αρχαιολογικός χώρος Οινόης (Θέση Λεύκα)

«Ένας μύθος από το παρελθόν και ένας μύθος από το μέλλον»

Η δράση περιλαμβάνει περίπατο με ξενάγηση από αρχαιολόγους της Υπηρεσίας στο αρχαίο φρούριο της Οινόης, αφήγηση τοπικών μύθων, ενημέρωση για την κλιματική αλλαγή και τις επιπτώσεις της στην πολιτιστική κληρονομιά και εκπαιδευτικό παιχνίδι.

Η δράση απευθύνεται σε μαθητές πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης.

 

Ώρα έναρξης εκδήλωσης: 10:00

Σημείο συνάντησης: Ακρόπολη αρχαιολογικού χώρου Οινόης (Θέση Λεύκα)

Συνεργαζόμενοι φορείς που στηρίζουν την εκδήλωση: Γραφείο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης της Δ/νσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Δυτικής Αττικής (υπεύθυνη Αλ. Τσίγκου)

Υπεύθυνοι εκδήλωσης: Ειρήνη Σβανά (τηλ. επικοινωνίας: 2103313343, εσωτ. 106) και Ευγενία Τσάλκου (τηλ. επικοινωνίας: 2103213571 εσωτ. 104), αρχαιολόγοι της Εφορείας Αρχαιοτήτων Δυτικής Αττικής.

 

Ελευσίνα

 

Πέμπτη 23 Μαΐου 2024 και Παρασκευή 24 Μαΐου 2024

 

Αρχαιολογικός Χώρος Ελευσίνας

«Εαρινή περιήγηση στον Αρχαιολογικό Χώρο της Ελευσίνας»

Το Ιερό της Ελευσίνας, ο σημερινός αρχαιολογικός χώρος, υπήρξε για αιώνες ένα από τα σημαντικότερα θρησκευτικά κέντρα της αρχαιότητας. Στον χώρο του αναπτύχθηκε η λατρεία της θεάς Δήμητρας και της Κόρης της, Περσεφόνης, τα περίφημα Ελευσίνια Μυστήρια, τα οποία σχετίζονται με την καλλιέργεια της γης, τη βλάστηση, τη γονιμότητα καθώς και την αναγέννηση της φύσης και της ζωής.

Η περιήγηση στον αρχαιολογικό χώρο στην πιο όμορφη εποχή του χρόνου όπου, σύμφωνα με τον μύθο, η Περσεφόνη έχει ανέβει στον Επάνω Κόσμο και η φύση έχει ανθίσει, στοχεύει στη γνωριμία των συμμετεχόντων με την ιστορία, τα μνημεία και το φυσικό περιβάλλον του αρχαιολογικού χώρου.

Στο τέλος της διαδρομής, θα πραγματοποιηθεί ξενάγηση στην επανέκθεση του αρχαιολογικού μουσείου του χώρου.

 

Ώρα έναρξης εκδήλωσης: 11:00

Σημείο συνάντησης: Είσοδος Αρχαιολογικού Χώρου Ελευσίνας

Αρ. συμμετεχόντων: Μέγιστος αριθμός 50 άτομα (με προεγγραφή)

Τηλέφωνα επικοινωνίας: 2105561097, 6932547327

Υπεύθυνος εκδήλωσης: Ευσταθία Ανέστη, αρχαιολόγος της Εφορείας Αρχαιοτήτων Δυτικής Αττικής

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: eanesti@culture.gr

Πλαταιές

Κυριακή 26 Μαΐου 2024

Αρχαιολογικοί χώροι Ελευθερών και πεδίου μάχης Πλαταιών

«Περιδιάβαση σε μυθικά και ιστορικά τοπόσημα της βορειοδυτικής Αττικής»

Η δράση περιλαμβάνει περίπατο με ξενάγηση από αρχαιολόγους στον αρχαιολογικό χώρο των Ελευθερών, ένα από τα καλύτερα διατηρημένα αρχαία φρούρια στον ελλαδικό χώρο. Η ξενάγηση θα συνδυαστεί με αναφορές στους τοπικούς μύθους, στο θεό Διόνυσο, τη γένεση του αρχαίου θεάτρου και τα έργα του Ελευθερέως γλύπτη Μύρωνος. Θα ακολουθήσει ξενάγηση στο Πεδίο της Μάχης των Πλαταιών και αφήγηση των ιστορικών γεγονότων της μάχης, όπως μαρτυρούνται από τις αρχαίες πηγές.

Η δράση απευθύνεται στο ευρύ κοινό.

Επισημαίνεται ότι οι συμμετέχοντες θα πρέπει να μεριμνήσουν για τη μετακίνησή τους με Ι.Χ. αυτοκίνητα.

Ώρα έναρξης εκδήλωσης: 11:00

Σημείο συνάντησης: Αρχαιολογικός χώρος των Ελευθερών (είσοδος μονοπατιού επί της Παλαιάς Εθνικής Οδού Αθηνών-Θηβών έναντι ταβέρνας στην Κάζα)

Υπεύθυνοι εκδήλωσης: Ευγενία Τσάλκου (τηλ. επικοινωνίας: 2103213571 εσωτ. 104) και Ειρήνη Σβανά (τηλ. επικοινωνίας: 2103313343, εσωτ. 106), αρχαιολόγοι της Εφορείας Αρχαιοτήτων Δυτικής Αττικής