Εννέα κατηγορούμενοι για τέσσερα πλημμελήματα είναι ο ποινικός απολογισμός της έρευνας, που διενήργησε η εισαγγελέας πρωτοδικών Σωτηρία Παπαγεωργακοπούλου για τη φονική πλημμύρα στη Μάνδρα, τον Νοέμβριο του 2017, όπου έχασαν τη ζωή τους 25 άνθρωποι.

Η εισαγγελική λειτουργός, αποτιμώντας το αποδεικτικό υλικό της δικογραφίας, εντόπισε μία σειρά από παραλείψεις και δυσλειτουργίες των αρμόδιων υπηρεσιών, που συνδέονται αιτιωδώς με το θανατηφόρο αποτέλεσμα.

Ποινικά ελεγχόμενη και για την υπόθεση της πλημμύρας στη Μάνδρα, όπως είχε συμβεί προ ημερών και για τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι, είναι η περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου .

Επιπλέον, η δίωξη στρέφεται και κατά του αντιπεριφερειάρχη Δυτικής Αττικής Γιάννη Βασιλείου, των δημάρχων Μάνδρας, Ελευσίνας και Μεγάρων, οι δασάρχες Αιγάλεω και Μεγάρων, καθώς και δύο υπάλληλοι των δύο δασαρχείων.

Οι κατηγορίες είναι: Πλημμύρα από αμέλεια, ανθρωποκτονία από αμέλεια διά παραλείψεως τελεσθείσα κατά συρροή, σωματικές βλάβες από αμέλεια διά παραλείψεως από υπόχρεο κατά συρροή και παράβαση καθήκοντος δια παραλείψεως.

Απαλλαγή για τους υπόλοιπους 25

Αξίζει να σημειωθεί ότι, στο πλαίσιο της έρευνας είχαν καταμηνυθεί από ιδιώτες, φορείς και ενώσεις συνολικά 25 άτομα, τα οποία ελέγχθηκαν από την εισαγγελία.

Από αυτά, για 5 πρόσωπα η εισαγγελέας εξέδωσε απαλλακτική διάταξη, με την οποία ζητεί την παύση της ποινικής δίωξης, λόγω παραγραφής αδικημάτων, που αφορούν πολεοδομικές παραβάσεις και κοινώς επικίνδυνες βλάβες, ενώ για άλλα 11 πρόσωπα αποδείχθηκε ότι, δεν είχαν αρμοδιότητες σχετικές με την πρόληψη, αντιμετώπιση και τις συνέπειες της φονικής πλημμύρας.

Τι περιγράφει η εισαγγελική διάταξη

Η εισαγγελική διάταξη που αριθμεί περίπου 65 σελίδες περιγράφει τις παραλείψεις των αρμοδίων επισημαίνοντας κατά πληροφορίες ότι υπήρξε :

*έλλειψη αντιπλημμυρικής προστασίας

*έλλειψη έργων ορεινής υδρονομίας

*πολεοδομικές παραβάσεις

*έλλειψη αστυνόμευσης και συντήρησης ρεμάτων

*έλλειψη διευθέτησης-οριοθέτησης ρεμάτων.

Η δικογραφία, λόγω της σπουδαιότητάς της, διαβιβάζεται σε ανακριτή, ενώ παράλληλα η εισαγγελέας συνεχίζει την έρευνα, που έχει διαταχθεί για τη νέα πλημμύρα στην περιοχή της Μάνδρας το καλοκαίρι του 2018.

πηγή: 98,4