ρεπορτάζ: Αλέκα Σταματιάδη

 

Απολύτως λογικό και αναμενόμενο, το δημοτικό συμβούλιο να γίνεται πεδίο παραπολιτικών και προεκλογικών αντιπαραθέσεων όσο πλησιάζουν οι δημοτικές εκλογές του Μαΐου.

Στο επίκεντρο της έντασης στη συνεδρίαση της Τρίτης 19 Μαρτίου, η οικονομική διαχείριση της σχολικής επιτροπής δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και οι προσλήψεις προσωπικού στο Δήμο ορισμένου χρόνου για την αντιμετώπιση απρόβλεπτων, εκτάκτων, κατεπειγουσών και εποχικών αναγκών, όπως αναφέρεται στην απόφαση που ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία.

 

Προ ημερησίας διάταξης, παίρνοντας το λόγο ο Γιάννης Μαρινάκης μίλησε για «αυθαιρεσίες εν γνώσει της δημοτικής αρχής» στην πλατεία Λιτάρα όπου σε χώρους που καταλαμβάνουν καφετέρια και ψητοπωλείο «η πολεοδομία δεν έχει επέμβει για να αποκαταστήσει την νομιμότητα και βλέποντας αυτό επιχειρηματίες άλλοι κάλυψαν κοινόχρηστο και ακάλυπτο χώρο πολυκατοικίας δημιουργώντας αντίστοιχες υποδομές εξαιτίας αυτών οι δημότες δεν μπορούν να περάσουν ειδικά στο σημείο αυτό είχε δημιουργηθεί ζήτημα με τον αξιότιμο αντιδήμαρχο ο οποίος προς τιμήν του αντιλήφθηκε πλήρως το λάθος που γινόταν και δεν προχώρησε σε αντίστοιχη κατασκευή. Σήμερα έχουν γίνει πολύ χειρότερες από εκείνες που πήγαινε να φτιαχτεί στο μαγαζί του αντιδημάρχου. Δεν υπάρχει καμία παρέμβαση της διοίκησης και των υπηρεσιών γιατί ο επιχειρηματίας που έκανε αυτό έχει το άλλοθι της αυθαιρεσίας που συνέβη από εσάς τους ίδιους» είπε ο Γιάννης Μαρινάκης.

Ο Γρ. Σταμούλης απάντησε λέγοντας ότι «προσωποποιείτε ένα θέμα ενώ γνωρίζετε και επί διοικήσεως δίκης σας τι συμβαίνει με την πλατεία Λιτάρα, πώς για αντιπολιτευτικούς λόγους, κατεβάζετε τον πήχη αν ανατρέξετε και στα Μέγαρα και στην Ν. Πέραμο τι γίνεται με τα μαγαζιά. Κανείς καταστηματάρχης δεν έχει θίξει το θέμα».

 

Συνεχίζοντας σε θέματα προ των θεμάτων προ ημερησίας ο Γιώργος Μπερδελής ρώτησε για την σχολική επιτροπή δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και για την εξέλιξη της έρευνας ορκωτού λογιστή. «Δεν μπορεί ένας λογιστής να κάνει ένα χρόνο να βγάλει πόρισμα όταν είναι δουλειά λίγων ημερών. Το δημόσιο χρήμα είναι ιερό και πρέπει να το σεβόμαστε». Σχετικά ο Δήμαρχος Γρ. Σταμούλης απάντησε ότι εντός της εβδομάδος θα υπάρξουν σχετικές ανακοινώσεις από τον ορκωτό λογιστή για την υπόθεση.

 

Ο Κλεάνθης Βαρελάς άσκησε κριτική για την περιοχή της Βαρέας, όπου τα πεζοδρόμια της παραλίας παραμένουν σε επικίνδυνη κατάσταση για τους διερχόμενους πεζούς και οδηγούς, ρωτώντας για ποιο λόγο ενώ υπάρχει μελέτη στο δήμο Μεγαρέων, τοποθετήθηκαν από τον δήμο πινακίδες που αναφέρουν ότι λόγω γραφειοκρατίας δεν μπορεί να προχωρήσει το έργο. Επιπλέον, στη Βαρέα κόπηκαν δένδρα χωρίς συγκεκριμένη αιτιολογία από τις αρμόδιες υπηρεσίες του δήμου χωρίς να έχουν αποδοθεί ευθύνες. Ο Γρ. Σταμούλης απάντησε ότι υπάλληλος του δήμου έκοψε από υπερβάλλοντα ζήλο τα δένδρα.

Όσον αφορά το θέμα της επιχορήγησης Σχολικών Επιτροπών Α/θμιας και Β/θμιας Εκπ/σης για την κάλυψη των λειτουργικών δαπανών των σχολείων, ο Πρόεδρος της σχολικής επιτροπής πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης Γιάννης Κολλάτας ανέφερε ότι υπήρξε ενίσχυση ύψους 12.500 ευρώ επιπλέον για καύσιμα στα σχολεία λόγω του δύσκολου χειμώνα, δωρεά των ΕΛΠΕ για τις δυο σχολικές επιτροπές. Η Αντιδήμαρχος Ελένη Ρήγα τόνισε ότι «Δεν υπάρχει σχολείο που να μην έχουν γίνει όλα όσα χρειάστηκαν, δεν υπάρχει κανένα αίτημα σχολείου που να είναι σε εκκρεμότητα».

Ο Αντ. Χοροζάνης επεσήμανε ψηφίζοντας λευκό, ότι «Οι πραγματικές ανάγκες των σχολείων δεν καλύπτονται ούτε με αυτήν την μικρή αύξηση. Δεν έχετε απαιτούμενη συνεννόηση με τους διευθυντές να υπάρχει η σωστή διαχείριση των χρημάτων έστω και με μικρή αύξηση κατόπιν πιέσεών μας».

Ο Γ. Μπερδελής τόνισε ότι είναι απούσα η πρόεδρος της σχολικής επιτροπής δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης Έμμυ Βογιατζή για αρκετό χρονικό διάστημα και ρώτησε ποιος διαχειρίζεται τα θέματα και κυρίως ποιος διαχειρίζεται τα οικονομικά της επιτροπής.

Επιπλέον τέθηκε το θέμα επικινδυνότητας του 4ου δημοτικού σχολείου Μεγάρων και η διοίκηση του δήμου ανέφερε ότι δεν υπάρχει πρόβλημα, μετά από διαπιστώσεις τεχνικών.

 

Προσλήψεις για εποχιακές ανάγκες στο Δήμο

 

Στο θέμα των προσλήψεων προσωπικού με συμβάσεις ορισμένου χρόνου για έκτακτες και εποχιακές ανάγκες του Δήμου Μεγαρέων, η αντιπολίτευση καταψήφισε και άσκησε κριτική στη διοίκηση για προεκλογικές τακτικές.

Ο Γ. Μαρινάκης πρότεινε να συσταθεί διαπαραταξιακή επιτροπή για να ελεγχθούν οι προσλήψεις: «Αν δεχτείτε να ελεγχθούν οι προσλήψεις διαπαραταξιακά το ψηφίζω αλλιώς όχι».

Ο Γρ. Σταμούλης απάντησε λέγοντας «Μας κατηγορείτε για συγγενείς, πήραμε και δικό σας, είπε απευθυνόμενος στον Γ. Μαρινάκη και του κ. Βαρελά, και βελτιώνουμε τις συνθήκες διαβίωσης ανθρώπων και γίνεται δουλειά στο δήμο».

«Οι προσλήψεις δεν έχουν σχέση με τα καιρικά φαινόμενα και τις καταστροφές αλλά με την προεκλογική περίοδο, είναι καθαρά ρουσφετολογικές, τόνισε ο Γ. Μαρινάκης. Αν θέλετε να δείξετε ότι δεν υπάρχει τέτοιο θέμα η λύση είναι μία, σε αυτή τη φάση αν δεν υπάρξει διαπαραταξιακή επιτροπή είναι όλα στημένα και θα τα παρακολουθήσουμε. Στους ημέτερους θα δώσετε».

«Θέλουμε να κάνουμε δουλειά στο δήμο αλλά να κλείσουμε και το ψηφοδέλτιο» είπε χαρακτηριστικά ο Γ. Μπερδελής που, καταγγέλλοντας, μετέφερε παράδειγμα στη συνεδρίαση όπου συμπολίτισσα «προσελήφθη στην καθαριότητα, μπήκε σε γραφείο, δεν αποδέχτηκε να μπει στο ψηφοδέλτιο του κ. Σταμούλη, πήγε ξανά μετά στην καθαριότητα και παραιτήθηκε. Είναι πραγματική ιστορία και περιστατικό, για να γίνει ξεκάθαρο πώς παίζεται το προεκλογικό παιχνίδι με τον δήμο. Όποιος έχει σχέσεις με τον δήμο εργασιακές, πιέζεται αφόρητα να μπει στο ψηφοδέλτιο». Ο Αντιδήμαρχος Κ. Φυλακτός αντέδρασε ρωτώντας τον Γ. Μπερδελή να αναφερθεί σε συγκεκριμένα ονόματα και στη συνέχεια προκλήθηκε ένταση στο δημοτικό συμβούλιο.

Ο Γ. Μπερδελής πρότεινε να τεθούν κριτήρια ΑΣΕΠ και να δημοσιεύονται οι σχετικές προκηρύξεις θέσεων εργασίας στο δήμο στον Τύπο για να μπορούν να κάνουν αιτήσεις όλοι οι ενδιαφερόμενοι δημότες: «Πρέπει να τιμούμε την ανάγκη κάθε συμπολίτη για μεροκάματο υπάρχει ανάγκη αλλά όχι να την εκμεταλλευτούμε. Όποιος εκμεταλλεύεται την ανάγκη του συμπολίτη, έχει ξεπεράσει τα όρια της πολιτικής».

Ο Γρ. Σταμούλης απάντησε επί προσωπικού στον Γ. Μπερδελή λέγοντας του ότι «είπατε σε κάποια πιθανή υποψήφια αν πας με το Σταμούλη δε θα πάρεις δουλειά από μένα». «Έχει τεράστια διαφορά το τι κάνω εγώ στο ιδιωτικό μου γραφείο. Εσείς είστε τζάμπα μάγκας με τα λεφτά του δημοσίου» απάντησε ο Γ. Μπερδελής.

 

Ο Αντ. Χοροζανης, καταψηφίζοντας τις προσλήψεις προσωπικού ορισμένου χρόνου στο δήμο, ανέφερε «ο κάθε εργαζόμενος θα πρέπει να μπορεί να κάνει αίτηση για να προσληφθεί. Πάντα θα παίζονται παιχνίδια στους δήμους με τις προσλήψεις. Η κυβέρνηση παίζει πολύ καλά το παιχνίδι με τις προσλήψεις. Αν τηρηθούν οι διαδικασίες όλες όπως προβλέπονται αυτές οι κατεπείγουσες ανάγκες κρύβεστε γιατί κάνετε τη δουλειά που κάνανε όλοι οι δήμοι».

«Θα σταματήσει ο δήμος να λειτουργεί επειδή είναι προεκλογική περίοδος;» απάντησε χαρακτηριστικά στις επικρίσεις της αντιπολίτευσης ο Γρ. Σταμούλης.

Ο Ιερ. Πολυχρόνης ανέφερε ότι «οι θέσεις εργασίας δεν πρέπει να γίνονται αντικείμενο εκμετάλλευσης. Δηλητηριάζουμε τους ίδιους μας τους εαυτούς με φήμες και κουτσομπολιά, δε θα θέλουμε ούτε εμείς να αντικρίζουμε τους εαυτούς μας πολιτικά.

Ο Παν. Μαργέτης χαρακτηριστικά ανέφερε «όταν δεν υπάρχει κανείς εργαζόμενος στο δήμο στο ψηφοδέλτιο σας θα σας ζητήσω συγγνώμη. Δεν είναι παράνομο, είναι ανήθικο. Αν υπάρχουν τέτοιοι άνθρωποι θα πρέπει εσείς να απολογηθείτε σε όλο το μεγαρικό λαό».