Ο σεισμολόγος Άκης Τσελέντης προειδοποίησε πως στην περιοχή θα σημειωθεί κάποια στιγμή ισχυρός σεισμός

Επιφυλακτικός μετά τον ισχυρό σεισμό των 5 Ρίχτερ που σημειώθηκε στον Κορινθιακό τα ξημερώματα της Κυριακής εμφανίστηκε ο πρόεδρος του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, Άκης Τσελέντης.

 

Σε τηλεοπτική του συνέντευξη στο OPEN, ο κ. Τσελέντης, έκανε λόγο για μία περιοχή «με πολύ μεγάλα ρήγματα και άσχημο ιστορικό παρελθόν».

Από την ημέρα του σεισμού και ως σήμερα δεν έχει σημειωθεί κάποιος ισχυρός μετασεισμός, με τον ίδιο να αναφέρει πως δεν έχει γίνει σεισμός άνω των 2 Ρίχτερ.

Η μετασεισμική ακολουθία αυτή είναι «πολύ παράξενη», όπως είπε, και «παρότι έχει παρατηρηθεί μερικές φορές» στην Ελλάδα «μας προβληματίζει γιατί δεν είναι και συνηθισμένο».

Ακόμα, αναφέρθηκε στο ότι «τα νερά, ειδικά στο Λουτράκι και δυτικά, τραβιούνται μέσα. Αυτό δεν έχει αποδοθεί στην πανσέληνο».

Τα παραπάνω στοιχεία είναι αυτά που τον κάνουν επιφυλακτικό ως προς τον σεισμό εξήγησε.

Ερωτώμενος εάν η δόνηση μπορεί να ενεργοποιήσει άλλο ρήγμα, σημείωσε πως «είναι πολύ δύσκολο» να γίνει κάτι τέτοιο, αλλά προειδοποίησε πως η περιοχή του ανατολικού Κορινθιακού «μαζεύει καιρό ενέργεια. Θα δώσει σεισμό, αρκετά μεγάλο». 

«Δεν έχουμε δει ενεργοποίηση του ρήγματος των Αλκυονίδων, αλλά με προβληματίζει πολύ ότι έχουν τραβηχτεί τα νερά» συμπλήρωσε.

Τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή του, όπως είπε, δεν είναι επαρκή για να πει ότι τα 5 Ρίχτερ ήταν ο κύριος σεισμός και θα χρειαστούν μερικές μέρες ακόμα για να επιβεβαιωθεί ή μη.

«Θέλει πολύ προσοχή η περιοχή αυτή» κατέληξε και ζήτησε την τήρηση των σχετικών μέτρων.