Έως τις 4 Μαΐου παρατείνονται τα περιοριστικά μέτρα που έληγαν στις 27 Απριλίου, όπως ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πετσας κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, επαναλαμβάνοντας πως στις αρχές της επόμενης εβδομάδας ο Πρωθυπουργός θα απευθυνθεί στον ελληνικό λαό για να παρουσιάσει το συγκροτημένο σχέδιο της κυβέρνησης για την επιστροφή στην κανονικότητα.

Όπως είπε, η μετάβαση στη νέα κανονικότητα θα είναι αργή και θα εξελιχθεί σε διαδοχικές φάσεις, τον Μάιο και τον Ιούνιο. «Σε κάθε φάση θα αξιολογούνται οι επιπτώσεις στην υγεία του πληθυσμού και θα προχωρούμε εβδομάδα με εβδομάδα» ανέφερε, προσθέτοντας πως «επιστρέφοντας στην κανονικότητα θα πρέπει να διατηρήσουμε όλες τις απαραίτητες συνήθειες που θα μας συντροφεύουν από εδώ και πέρα, όπως το να αποφεύγουμε τις χεραψίες, το να τηρούμε τις αποστάσεις και το να συνεχίσουμε να πλένουμε τα χέρια μας σχολαστικά».

Για τα σχολεία είπε πως «περιμένουμε την οριστική εισήγηση των ειδικών».«Η κατεύθυνση είναι ότι οι βαθμίδες εκπαίδευσης θα ανοίξουν, θα πρέπει να δούμε την ιεράρχηση και τη σειρά» διευκρίνισε.

Σε ό,τι αφορά τους περιορισμούς στις μετακινήσεις, τα sms στο 13033 και τα έντυπα βεβαίωσης μετακίνησης απάντησε πως πρόθεση της κυβέρνησης είναι να φύγουν από την καθημερινότητά μας καθώς ξεδιπλώνεται το σχέδιο για την επόμενη μέρα από τις 5 Μαΐου και μετά.

Ερωτηθείς για τη χρήση μασκών είπε ότι η κυβέρνηση αναμένει την οριστική εισήγηση της ειδικής επιτροπής. Επανέλαβε τη χθεσινή αναφορά του καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα ότι οι μάσκες από μόνες τους δεν πρέπει να δίνουν την ψευδαίσθηση της πλήρους ασφάλειας, αλλά προϊδέασε ότι είναι ένα από τα μέτρα που θα πρέπει να συνηθίσουμε.

Επανέλαβε ακόμη πως οι ευπαθείς ομάδες θα πρέπει να προστατευθούν για μεγαλύτερο διάστημα και άρα θα συμπεριληφθούν στις τελευταίες φάσεις του σχεδίου μετάβασης.