Στη σημερινή έκδοση μας φιλοξενούμε τις απαντήσεις των επικεφαλής  Περιφερειών της χώρας μας σε ένα κοινό ερώτημα:

Ποιες είναι οι βασικές σας προτεραιότητες σε αυτήν την κρίσιμη επόμενη φάση του κορωνοϊού για τη χώρα μας;

 

Θελήσαμε σε συνεργασία με συναδέλφους εκδότες εβδομαδιαίων εφημερίδων από τις αντίστοιχες Περιφέρειες, να ανιχνεύσουμε τα κοινά σημεία και τις διαφορές στην αντιμετώπιση των υγειονομικών και οικονομικών συνεπειών της πανδημίας, σε διαφορετικές γεωγραφικά περιοχές της χώρας μας.

Πρόκειται για το πρώτο βήμα μιας προσπάθειας για διαπεριφερειακή ενημέρωση, που στόχος μας είναι να  συνεχιστεί και θα διευρυνθεί.

Σε συνέχεια του αφιερώματος με συνεντεύξεις Περιφερειαρχών που δημοσιεύεται εδώ

Για τις απαντήσεις συνεργάστηκαν με τον «Σύμβουλο Επιχειρήσεων» και τον εκδότη του Παναγιώτη Γιαλένιο οι εβδομαδιαίες εφημερίδες:

«Ενημέρωση Μεγάρων & Δυτ.Αττικής», εκδότης: Άγγελος Βασίλαινας

«Ηπειρος», εκδότης: Φώτης Πανταζής

«Θρακική  Αγορά», εκδότης:Κωνσταντίνος Μαυρομάτης

Ακολουθούν οι απαντήσεις του Περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρου Αρναουτάκη.

Ποιες είναι οι βασικές σας προτεραιότητες σε αυτήν την κρίσιμη επόμενη φάση του κορωνοϊού για τη χώρα μας;

 

Η Κρήτη μέχρι σήμερα έχει καταγράψει ελάχιστα κρούσματα COVID-19. Το γεγονός αυτό δεν μας εφησυχάζει. Αποτελεί όμως μια θετική συνθήκη, την οποία οφείλουμε να διαχειριστούμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Τους προηγούμενους μήνες δώσαμε τη μάχη με επιτυχία επειδή συνεργαστήκαμε. Ο καθένας από το δικό του πεδίο. Η πολιτεία, η αυτοδιοίκηση, οι κοινωνικοί εταίροι, η επιστημονική κοινότητα, το ανθρώπινο δυναμικό, οι πολίτες, συναντήθηκαν σε κοινούς δρόμους για τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας, αλλά και για το περιορισμό των οικονομικών και κοινωνικών συνεπειών της πανδημίας.

Ιδιαίτερα σήμερα, λίγες ημέρες πριν το άνοιγμα των εποχικών ξενοδοχείων και των αεροδρομίων της Κρήτης σε πτήσεις από το εξωτερικό δίνουμε έμφαση στο τρίπτυχο: της ασφάλειαςτης συνεχούς προετοιμασίας και βεβαίως της προβολής της Κρήτης, ως ασφαλούς τουριστικού προορισμού.

Η πανδημία, όμως, καθιστά αναγκαίο ένα νέο μοντέλο διαχείρισης της κρίσης και των συνεπειών της. Όπως έχει ήδη φανεί στην περίοδο που έχουμε εισέλθει, ο θεσμός της Περιφέρειας καλείται να λειτουργήσει σαν συνδετικός κρίκος της πολιτείας με τις τοπικές κοινωνίες. Στην πραγματικότητα, επωμίζεται ρόλο και δυνατότητες που υπερβαίνουν τις θεσμικές της αρμοδιότητες, προσδίδοντας ουσιαστικό περιεχόμενο στο έργο της.

Το παράδειγμα της Κρήτης επιβεβαιώνει αυτή την ευχέρεια. Εδώ βρίσκει υπόσταση η γνωστή ρήση: Η κρίση μπορεί να γίνει ευκαιρία. Οι συνθήκες στις οποίες καλούνται να δουλέψουμε είναι εντελώς διαφορετικές.

Πρωταρχική προτεραιότητα  αυτή την περίοδο αποτελεί για μας ο τουρισμός. Η παγκόσμια υγειονομική κρίση αντιστρατεύεται το τουριστικό προϊόν. Εντούτοις, η Κρήτη αναδείχθηκε στον πλέον ασφαλή προορισμό. Το επισημαίνουν και τα διεθνή μέσα μαζικής ενημέρωσης. Τα ελάχιστα κρούσματα κορωνοϊού το επιβεβαιώνουν. Η ποιότητα, αλλά και η ασφάλεια των υπηρεσιών συνιστούν επαρκή εχέγγυα για όσους αναζητούν τη χαλάρωση, την ξεκούραση, την ψυχαγωγία, την επαφή με τη φύση, τη γνωριμία με τα ήθη, τα έθιμα και τις παραδόσεις, την κρητική διατροφή και γαστρονομία.

Για την Περιφέρεια Κρήτης, η στήριξη των επιχειρηματιών και των εργαζομένων στον τουριστικό κλάδο είναι επιβεβλημένη. Από τη δική μας πλευρά ξεκινήσαμε, πρώτη Περιφέρεια στη χώρα, ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα για την δωρεάν πιστοποίηση όλων των εργαζομένων στον τουρισμό σχετικά με τον COVID-19. Την ίδια στιγμή εγκαινιάζουμε αυτές τις ημέρες τη νέα στρατηγική τουριστικής προβολής. Με κεντρικό μήνυμα «Sense the Αuthentic» χτίζουμε μια καμπάνια που καλεί τον δυνητικό επισκέπτη να ανακαλύψει όλα όσα συνθέτουν τη μοναδική τουριστική εμπειρία της Κρήτης.

Επιπροσθέτως, αναδεικνύοντας την προσέλκυση επενδύσεων -δημόσιων και ιδιωτικών- σε ζήτημα ζωτικής σημασίας, δημιουργούμε τις προϋποθέσεις για μια πραγματική επανεκκίνηση της παραγωγικής, οικονομικής και αναπτυξιακής δραστηριότητας. Προτάσσοντας, επίσης, τα έργα υποδομής μεγάλα και μικρά αντιμετωπίζουμε τις εκκρεμότητες του παρελθόντος. Επιλέγοντας τη βιώσιμη και πράσινη ανάπτυξη προωθούμε τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. Έτσι  εξασφαλίζουμε την ενεργειακή επάρκεια του νησιού μας. Παράλληλα, προστατεύουμε το περιβάλλον και αναβαθμίζουμε την ποιότητα ζωής των πολιτών.

Με πυξίδα μια  σύγχρονη στρατηγική, όπως αυτή που υλοποιούμε, δεν κόβουμε μόνο δρόμο για το ραντεβού με την κανονικότητα. Το σημαντικότερο, κάνουμε την Κρήτη αναπτυξιακό φάρο.