Ο Αντιπρόεδρος της Βουλής και Βουλευτής Δυτικής Αττικής, Θανάσης Μπούρας, ως Προεδρεύων στην Ολομέλεια της Βουλής, σήμερα 25 Νοεμβρίου 2020 έκανε αναφορά σε δύο σημαντικές επετείους. Αναφέρθηκε στην Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών καθώς και στην ημέρα της Εθνικής Αντίστασης κατά των δυνάμεων της κατοχής 1941-44.
Στην ομιλία του ο κ. Μπούρας είπε τα εξής:
“Η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, με απόφασή της στις 17 Δεκεμβρίου 1999, ανακήρυξε την 25η Νοεμβρίου ως Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών για να αναδείξει ένα σημαντικό πρόβλημα με παγκόσμια διάσταση.
Η Ημέρα αυτή είχε καθιερωθεί ήδη από το 1981 από γυναικείες οργανώσεις, σε ανάμνηση της φρικτής δολοφονίας στις 25 Νοεμβρίου 1960 των τριών αδελφών Μιραμπάλ, πολιτικών αγωνιστριών από την Δομινικανή Δημοκρατία, με διαταγή του δικτάτορα Τρουχίλο.
Δυστυχώς, η ημέρα αυτή έρχεται να μας θυμίσει τη βία την οποία δέχεται μία στις τρεις γυναίκες παγκοσμίως. Βασικές μορφές της βίας είναι η λεκτική, η σεξουαλική, η ψυχολογική βία και η σωματική κακοποίηση.
Είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό το γεγονός ότι η βία κατά των γυναικών είναι ένα οικουμενικό φαινόμενο που δεν κάνει διακρίσεις σε ηλικιακό, μορφωτικό, κοινωνικό, οικονομικό, εθνικό, θρησκευτικό, γλωσσικό επίπεδο.
Να σημειώσω χαρακτηριστικά ότι, με βάση επίσημες έρευνες, τα ποσοστά είναι ιδιαίτερα υψηλά στην «πολιτισμένη» βόρεια Ευρώπη.
Δυστυχώς, όλες οι γυναίκες είναι ίσες απέναντι σε οποιαδήποτε μορφή βίας που μπορεί να υποστούν κάποια στιγμή στη ζωή τους.
Το γυναικείο φύλο γίνεται αποδέκτης αυτού του ανεξέλεγκτου φαινομένου, το οποίο, όμως, όλοι εμείς και ο καθένας ξεχωριστά μπορούμε να αποτρέψουμε, βοηθώντας στο βαθμό που μπορεί ο καθένας μας ατομικά και συλλογικά.
Τη στιγμή, μάλιστα, που εν μέσω της πανδημίας και των υποχρεωτικών lockdown, τα ποσοστά των γυναικών που γίνονται αποδέκτες τέτοιων φαινομένων αυξάνονται, ενώ τα περιθώρια αντίδρασης τους μειώνονται. Για ορισμένες γυναίκες, ακόμη και το σπίτι τους δεν είναι ασφαλές μέρος.
Ήδη, όμως, από το πρώτο lockdown έχει θεσπιστεί ειδικός μηχανισμός προειδοποίησης στα φαρμακεία με το Κωδικό «Μάσκα-19», τον οποίο θα πρέπει να αξιοποιούν τα «θύματα» και να μη φοβούνται να το χρησιμοποιήσουν. Παράλληλα, συνεχίζει τη λειτουργία του η τηλεφωνική γραμμή SOS 15900 από τη Γενική Γραμματεία Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των φύλων με τα συνθήματα «Μένουμε στο σπίτι αλλά δεν μένουμε σιωπηλές», «Μένουμε σπίτι δεν σημαίνει υπομένουμε τη βία», «Δεν είσαι η μόνη, δεν είσαι μόνη».
Ας μην ξεχνάμε ότι η βία κατά των γυναικών αποτελεί παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Η δράση και η αντίδραση όλων μας είναι το κλειδί για την πάταξη της βίας. Η σιωπή και η ανοχή είναι συνενοχή. Η δυναμική αντίσταση είναι ιδανική απάντηση για την εξάλειψη του φαινομένου.
Ταυτόχρονα σήμερα εμείς οι Έλληνες γιορτάζουμε και την ημέρα της Εθνικής Αντίστασης κατά των δυνάμεων της κατοχής 1941-44, κατά του ναζισμού και του φασισμού.
Μία από τις πιο λαμπρές σελίδες της νεότερης ιστορίας μας.
Γιορτή εθνικής μνήμης που μας διδάσκει ότι όταν οι Έλληνες είναι ενωμένοι μεγαλουργούν. Γεγονός που απεδείχθη περίτρανα με την ανατίναξη της σιδηροδρομικής γέφυρας του Γοργοποτάμου στις 25 Νοεμβρίου του 1942.
Η ενωτική νίκη του Γοργοπόταμου, μένει μέσα μας ως μεγάλη πολιτική παρακαταθήκη. Αυτό που και σήμερα αποτελεί, απέναντι στο έθνος το χρέος μας, είναι ο σεβασμός προς την πατρίδα, ο αγώνας για την ελευθερία, την πρόοδο, την ανάταση, την αναγέννηση, εθνική και κοινωνική.
Αυτό το δίδαγμα πρέπει να θυμόμαστε σήμερα, αναλογιζόμενοι τις ιστορικές ευθύνες και την βαριά κληρονομιά που κουβαλάμε.
Η σημασία της σημερινής επετείου, συνδέεται με την σύγχρονη ανάγκη για συστράτευση, κοινή δράση, ενότητα και υπευθυνότητα για την αντιμετώπιση όλων των δυσκολιών που περνά η κοινωνία μας.
Και κλείνω αυτή τη σύντομη αναφορά μου με ένα στίχο του Κωστή Παλαμά: «Χρωστάμε σε όσους ήρθαν, πέρασαν, θα ‘ρθούνε, θα περάσουν. Κριτές θα μας δικάσουν, οι αγέννητοι, οι νεκροί».