Κατατέθηκε χθες στη Βουλή το πολυαναμενόμενο πολεοδομικό πολυνομοσχέδιο. Κύρια ρύθμισή του, η κατάργηση των παρεκκλίσεων στην εκτός σχεδίου δόμηση μετά μια διετία. Στα 139 άρθρα του περιλαμβάνονται τροποποιήσεις στον οικοδομικό κανονισμό, στο σύστημα χρήσεων γης, στον χωροταξικό σχεδιασμό, στα πολεοδομικά σχέδια, στη μεταφορά συντελεστή, στη νομιμοποίηση αυθαιρέτων, στις ρυμοτομικές απαλλοτριώσεις, καθώς και άλλες ρυθμίσεις.
Επειτα από μακρά περίοδο προετοιμασίας και μήνες αλλεπάλληλων τροποποιήσεων και προσαρμογών, το σχέδιο νόμου με τίτλο «Εκσυγχρονισμός της χωροταξικής και πολεοδομικής νομοθεσίας» κατατέθηκε χθες στη Βουλή, με στόχο να έρθει στην Ολομέλεια έως το τέλος της επόμενης εβδομάδας. Η βασική τομή του πολυνομοσχεδίου είναι ότι κάνει την πρώτη ουσιαστική απόπειρα εδώ και μία δεκαετία για τον περιορισμό της εκτός σχεδίου δόμησης. Οπως προβλέπει, οι παρεκκλίσεις μέσω των οποίων επιτρεπόταν η δόμηση σε οικόπεδα των 750 τ.μ., 1.200 τ.μ. και 2.000 τ.μ. θα πάψουν να ισχύουν μετά μια διετία, ενώ αυτό το μεταβατικό διάστημα μπορεί να παραταθεί έμμεσα καθώς θα γίνονται δεκτές αιτήσεις έκδοσης οικοδομικής άδειας χωρίς δικαιολογητικά από το δασαρχείο ή την αρχαιολογική υπηρεσία. Επίσης, η δόμηση στις εκτός σχεδίου περιοχές μειώνεται από 10% για την κατοικία έως 30% (για άλλες κατηγορίες, όπως τα βιομηχανικά κτίρια) με στόχο να προτιμηθεί η οικοδόμηση σε οργανωμένους «υποδοχείς».
Μοναδικός «κερδισμένος» των ρυθμίσεων που προτείνει το υπουργείο είναι ο τουρισμός, καθώς παρέχεται πλήθος νέων εργαλείων για τη δόμηση σε εκτός σχεδίου περιοχές (ακόμη και κάτω από την ελάχιστη για τον τουρισμό αρτιότητα των 8 στρεμμάτων) και την εισφορά σε γη και χρήμα, ενώ θεσπίζονται και μικρότερα «τουριστικά χωριά», που ξεκινούν από ελάχιστη έκταση 50 στρεμμάτων. Μια πολύ σημαντική νέα ρύθμιση είναι ότι σε κάθε νέα μονάδα σε παραθαλάσσια περιοχή θα πρέπει να προβλέπεται πρόσβαση για το κοινό στην παραλία.
Το υπουργείο, βέβαια, αναγκάστηκε να περιορίσει αρκετά τη φιλοδοξία του για τον περιορισμό της εκτός σχεδίου δόμησης, όπως αυτή διατυπώθηκε στο αρχικό κείμενο που δόθηκε το καλοκαίρι σε διαβούλευση, λόγω των (μικρο)πολιτικών αντιδράσεων. Οπως είχε προαναγγείλει ο υπουργός Κωστής Χατζηδάκης σε συνέντευξή του στην «Κ», οι διατάξεις για τον χαρακτηρισμό των δημοτικών οδών (από τον οποίο εξαρτάται το δικαίωμα δόμησης σε εκτός σχεδίου περιοχές) αποσύρθηκαν, όπως αντίστοιχα και οι διατάξεις που αύξαναν το «πρόσωπο» που πρέπει να έχει ένα οικόπεδο σε αναγνωρισμένη οδό για να χτιστεί.
Επίσης, η δυνατότητα δόμησης κάτω των τεσσάρων στρεμμάτων (που είναι η ελάχιστη αρτιότητα) παραμένει, ως δυνατότητα και το αν θα «επανέλθει» θα καθορίζεται κατά την εκπόνηση πολεοδομικών σχεδίων (πάντως, αξίζει να σημειωθεί ότι κανένα σύγχρονο πολεοδομικό σχέδιο δεν επέτρεψε τα τελευταία χρόνια δόμηση κατά παρέκκλιση, λόγω της σαφούς κατεύθυνσης που υπάρχει εδώ και μία δεκαετία στον εθνικό χωροταξικό σχεδιασμό για τον περιορισμό της εκτός σχεδίου).
Για τα τοπικά πολεοδομικά σχέδια, πάντως, το σχέδιο νόμου κάνει σειρά τροποποιήσεων που είχαν ήδη εξαγγελθεί, με στόχο την επιτάχυνσή τους. Οπως ανακοίνωσε χθες το ΥΠΕΝ, αμέσως μετά την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου θα ξεκινήσουν οι διαγωνισμοί για την ανάθεση τοπικών πολεοδομικών σχεδίων, αρχικά από τη νησιωτική Ελλάδα και τις τουριστικές περιοχές (το πρόγραμμα, προϋπολογισμού 200 εκατ. ευρώ, έχει προταθεί να χρηματοδοτηθεί και από το Ταμείο Ανάκαμψης).