Σήμερα θα ανακοινωθούν οι νέες ενισχύσεις, για τους πληττόμενους, προανήγγειλε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κωστής Χατζηδάκης.

«Η οικονομική στήριξη που έχει δοθεί για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας είναι σημαντική» τόνισε. «Μόνο από το υπουργείο Εργασίας έχουν δοθεί έως τώρα 3,5 δισ. ευρώ σε εργαζόμενους και ανέργους» συμπλήρωσε.

Μιλώντας στην ΕΡΤ, ο υπουργός Εργασίας προανήγγειλε ότι τα επιδόματα ανεργίας, τα οποία λήγουν, θα παραταθούν κατά δύο μήνες.

Όπως είπε, για τους κλάδους που θα μπουν σε αναστολή λειτουργίας θα εξακολουθήσει να εφαρμόζεται το μέτρο της αναστολής των συμβάσεων εργασίας και να δίνονται τα 534 ευρώ στους εργαζόμενους με αναστολή συμβάσεων εργασίας με την προϋπόθεση και τον όρο να μην απολύονται. «Ό,τι ίσχυε μέχρι τώρα, συνεχίζει να ισχύει» υπογράμμισε ο κ. Χατζηδάκης, ενώ υπενθύμισε ότι από την 1η Φεβρουαρίου, οι δηλώσεις των αναστολών των συμβάσεων εργασίας εργαζομένων προαναγγέλλονται.

Επίσης, ο υπουργός Εργασίας υπογράμμισε ότι στόχος είναι η μετάβαση στην επόμενη μέρα της πανδημίας να γίνει ομαλά. Όπως είπε, καταρτίζεται ήδη ένα σχέδιο για την αντιμετώπιση των συνεπειών και το υπουργείο Εργασίας επεξεργάζεται την προετοιμασία μιας μελέτης για την απασχόληση, την αγορά εργασίας και συνολικά για τη μετάβαση στην επόμενη μέρα. Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Χατζηδάκης διευκρίνισε ότι θα δοθεί έμφαση στα θέματα των επιδοτούμενων πολιτικών απασχόλησης και στα θέματα κατάρτισης και επανακατάρτισης. «Πρέπει να αξιοποιήσουμε όλα τα κονδύλια που έχουμε στη διάθεσή μας και από την Ευρωπαϊκή Ένωση με τον καλύτερο τρόπο» συμπλήρωσε.

Ο κ. Χατζηδάκης εκτίμησε ότι στη βιομηχανία οι επιπτώσεις δεν θα είναι σημαντικές, ενώ δήλωσε ότι θα δοθεί προτεραιότητα σε δύο κλάδους που πλήττονται ιδιαίτερα που είναι ο τουρισμός-επισιτισμός και το λιανεμπόριο. «Θα προσπαθήσουμε να αξιοποιήσουμε στο έπακρο τους κοινοτικούς πόρους και, κυρίως, τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης, εστιάζοντας στις πολιτικές της επιδοτούμενης απασχόλησης και στα προγράμματα κατάρτισης και επανακατάρτισης και δίνοντας έμφαση σε προγράμματα για ψηφιακές δεξιότητες» εξήγησε ο υπουργός.

Για τις εκκρεμείς συντάξεις, ο κ. Χατζηδάκης ανέφερε ότι, το 2020,  ο ρυθμός απονομής των εκκρεμών αιτήσεων συνταξιοδότησης αυξήθηκε κατά 31% σε σχέση με το 2019 και ξεκίνησε τμηματικά η καταβολή των νέων συντάξεων ψηφιακά, μέσω του συστήματος ΑΤΛΑΣ. Όμως, όπως είπε, «την ίδια στιγμή, εκκρεμούν 155.000 κύριες συντάξεις, ένας μικρότερος αριθμός επικουρικών συντάξεων και παράλληλες συντάξεις. Έχουμε ήδη ανακοινώσει ένα μέτρο ανακούφισης. Θα καταθέσουμε τροπολογία στη Βουλή, για να δοθεί ένας αριθμός εθνικών συντάξεων, αλλά και αναδρομικά από τότε που έχει υποβληθεί η αίτηση συνταξιοδότησης. Θα λειτουργήσουμε με μέθοδο, με σύστημα και με έναν σύγχρονο τρόπο, αξιοποιώντας και υπηρεσίες του ιδιωτικού τομέα» σημείωσε.

Κλείνοντας, ανέφερε ότι γίνεται προσπάθεια αναβάθμισης της εξυπηρέτησης και της ενημέρωσης του κοινού. «Για τον σκοπό αυτό θα αναβαθμιστούν οι ιστοσελίδες του υπουργείου, των Οργανισμών και τα τηλεφωνικά κέντρα, ενώ και τα ΚΕΠ θα συμμετέχουν στην ενημέρωση των πολιτών» κατέληξε.

 

#pressgreece