Σύντομα εξαγγελίες για την δασοπροστασία

Τη δέσμευσή του για ταχύτατη αποζημίωση των πληγέντων από τις πυρκαγιές εξέφρασε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης σε δηλώσεις του μετά την ολοκλήρωση της επίσκεψής του στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.
Όπως τόνισε ο πρωθυπουργός «όσο σημαντική είναι η καταστολή μιας πυρκαγιάς, εξίσου σημαντική είναι και η πολιτική της πρόληψης. Πρέπει να κάνουμε περισσότερα ως προς την ενεργή προστασία των δασών μας αφαιρώντας όσο το δυνατόν περισσότερη καύσιμη ύλη».

Ειδική αναφορά έκανε ο κ. Μητσοτάκης για τα περιαστικά δάση της Αττικής λέγοντας «έχω δώσει οδηγίες για αναδιάταξη πόρων για αναδασώσεις και προληπτικές παρεμβάσεις για να υπάρξει ένα ακόμα πιο προωθημένο πρόγραμμα προστασίας των περιαστικών δασών που είναι τόσο σημαντικά για το μικροκλίμα της πρωτεύουσας»

«Είναι μια εθνική μάχη για την οποία θα χρειαστούμε τη βοήθεια της κοινωνίας των πολιτών με πιο τολμηρά βήματα που θα πηγαίνουν πέρα από τα προφανή για πρόληψη πυρκαγιών ή πλημμυρών και την ταχύτατη αποζημίωση των πληγέντων» πρόσθεσε ο πρωθυπουργός εξηγώντας ότι πρώτα είναι είναι η προστασία της ανθρώπινης ζωής, μετά η προστασία των ζώων, η προστασία των υποδομών και η προστασία των δασών.

«Όσοι έχασαν περιουσίες στις φωτιές των τελευταίων ημερών να γνωρίζουν οτι έχουμε ένα πιο προωθημένο μηχανισμό αποζημιώσεων ώστε να αποκατασταθούν και να βάλουν τη ζωή τους σε μια τάξη» κατέληξε ο πρωθυπουργός.

Ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για ουσιαστική ενημέρωση στο ΥΠΕΝ όπου βρέθηκε το πρωί της Πέμπτης  χαρακτηρίζοντας μεγάλο στοίχημα την πράσινη μετάβαση για να χτίσουμε στην πρόοδο που πετύχαμε την προηγούμενη 4ετια προσαρμοζόμενοι πάντα στην πρόοδο της τεχνολογίας και της αποθήκευσης ενέργειας.
Ταυτόχρονα, όπως είπε, μέριμνά μας παραμένει η σωστή λειτουργία της αγοράς και της στήριξης των πιο ευάλωτων νοικοκυριών. Θα εξακολουθήσουμε να αποκρούουμε τις αυξήσεις στην ενέργεια και το επόμενο διάστημα και θα υπάρχουν εξαγγελίες στην ομιλία στη ΔΕΘ, είπε ο πρωθυπουργός.

«Προφανώς συζητήσαμε τα θέματα της κλιματικής αλλαγής, θέμα εξαιρετικά επίκαιρο με τις δυσάρεστες εικόνες των τελευταίων ημερών. Βρισκόμαστε αντιμετώποι όπως μας είχαν προειδοποιίησει οι ειδικοί μπροστά σε δύσκολα φαινόμενα, έχουμε μπροστά μας ένα νέο κύμα καύσωνα και πιθανή μετά ενίσχυση των ανέμων οπότε απαιτείται εγρήγορση και ετοιμότητα γιατί τα δύσκολα δεν έχουν περάσει» πρόσθεσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Προανήγγειλε, δε, ότι «θα έχουμε την ευκαιρία να κάνουμε σύντομα εξαγγελίες για τη δασική πολιτική όπου έχει γίνει σημαντική δουλειά με πιο βασική τη μεταφορά των δασικών υπηρεσιών στο ΥΠΕΝ».

Από την πλευρά του ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θεόδωρος Σκυλακάκης, «συζητήσαμε εξαντλητικά τα μεγάλα θέματα κυρίως της ενέργειας και τη σημαντική πρόοδο που έχει πετύχει η Ελλάδα στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας καθώς πάνω από τις μισές μπήκαν επί της προηγούμενης κυβέρνησης της ΝΔ».