Συνέντευξη με τον βουλευτή Νέας Δημοκρατίας Λιάκο Ευάγγελο

 

  • Στις προηγούμενες εκλογές αποτελέσατε μια έκπληξη για πολλούς. Ως πρωτοεμφανιζόμενος στο νεοσύστατο τότε ψηφοδέλτιο της Νέας Δημοκρατίας για τη Δυτική Αττική, εκλεγήκατε δεύτερος σε σειρά κατάταξης. Τι θυμάστε από αυτόν τον αγώνα;

 –Είμαι πολύ περήφανος για αυτόν τον αγώνα. Ήταν ένας έντιμος και απαιτητικός αγώνας, ενώ η νίκη ήταν μια καθαρή νίκη των κατοίκων της Δυτικής Αττικής. 9.000 συντοπίτες μου, μου εμπιστεύτηκαν τη μεγάλη ευθύνη της εκπροσώπησής τους στο Ελληνικό Κοινοβούλιο.

-Στις επικείμενες εκλογές είστε ξανά υποψήφιος στη Δυτική Αττική. Κάνοντας έναν απολογισμό του έργου σας, ποια θεωρείτε τα πιο σημαντικά σημεία της τετραετίας που πέρασε, για εσάς;

Θέλω να θυμίσω σε αυτό το σημείο ότι υπήρξα από τους ελάχιστους πολιτικούς που έκανα απολογισμό έργου, σε μη προεκλογική περίοδο. Γιατί για μένα δεν νοείται δημόσιο αξίωμα χωρίς λογοδοσία. Στην ερώτηση σας τώρα. Το πιο σημαντικό επίτευγμα είναι ότι βάλαμε τη Δυτική Αττική στο κέντρο των εθνικών εξελίξεων. Είναι η πρώτη φορά, που από τα έδρανα της Βουλής των Ελλήνων ακούστηκαν οι διεκδικήσεις των κατοίκων της Δυτικής Αττικής αυτόνομα. Είμαι περήφανος που είχα την τιμή ως ντόπιος και ως ο νεότερος βουλευτής να μεταφέρω τη φωνή της καθεμίας και του καθένα συντοπίτη μας στο Ελληνικό Κοινοβούλιο. Από την πρώτη στιγμή της εκλογής μου, χρησιμοποίησα όλα τα κοινοβουλευτικά μέσα για να ξεμπλοκάρουν υπερτοπικής σημασίας επενδύσεις στην περιοχή μας.

Συγκεκριμένα, υπήρξα εισηγητής στο καθοριστικής σημασίας νομοσχέδιο για την εξυγίανση των Ναυπηγείων Ελευσίνας ενώ με επίκαιρη ερώτηση στον Υπουργό Επικρατείας, εγκαίρως, (9/12/2019), εξέθεσα τα πραγματικά προβλήματα, που αντιμετώπιζαν οι εργαζόμενοι στα Ναυπηγεία. Κατέθεσα επίκαιρη ερώτηση στον Υπουργό Υποδομών & Μεταφορών και πετύχαμε την υπογραφή σύμβασης με χρονοδιάγραμμα 42 μηνών για την ολοκλήρωση της πρώτης φάσης της επένδυσης (Θριάσιο ι).

Με τροπολογία που κατέθεσα στον Υπουργό Περιβάλλοντος & Ενέργειας, ξεκλείδωσαν δεκάδες επενδύσεις logistics στην περιοχή της Δυτικής Αττικής  με τη διόρθωση των όρων δόμησης.

Επίσης, με μία ακόμα τροπολογία που κατέθεσα στον Υπουργό Περιβάλλοντος & Ενέργειας δόθηκε οριστική λύση για τη δημιουργία μονάδας αφαλάτωσης στο Αλεποχώρι. Τέλος, πρωτοστάτησα στη θεσμοθέτηση του πλαισίου λειτουργίας του Φωτοβολταϊκού Πάρκου που αποτελεί μέρος της Ανάπλασης της Χωματερής και του Πάρκου Α.Π.Ε. , επένδυση ύψους 14,7 εκ..

  • Είστε ένας άνθρωπος που βρίσκεται σε επαφή με την κοινωνία της Δυτικής Αττικής. Ποιο είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα που σας μεταφέρουν αυτήν τη στιγμή οι πολίτες;

Δεν είναι ένα. Εάν επιδιώξω να τα βάλω σε μία σειρά, είναι το περιβάλλον, η ασφάλεια και φυσικά η ανεργία.

Τι προτείνετε για το πρόβλημα της υποβάθμισης του περιβάλλοντος στη Δυτική Αττική;

Το περιβάλλον της Δυτικής Αττικής είναι ήδη πολύ επιβαρυμένο. Πρέπει να φροντίσουμε, ώστε οι νέες επενδύσεις στην περιοχή να μην το επιβαρύνουν περισσότερο. Στον ίδιο τομέα έχουμε, όμως, και μια μεγάλη επιτυχία, την έγκριση της επένδυσης για την Ανάπλαση της Χωματερής στον Δήμο Φυλής και τη δημιουργία Πάρκου Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας. Είναι μια καλή αρχή για την επέκταση των εναλλακτικών μορφών ενέργειας και στους υπόλοιπους Δήμους μας.

  • Σε ό, τι αφορά την ασφάλεια;
  • Το ζήτημα της ενίσχυσης της ασφάλειας αποτέλεσε μια από τις βασικές μου προτεραιότητες από την πρώτη στιγμή της εκλογής μου. Με συνεχείς παρεμβάσεις μου στο Αρμόδιο Υπουργείο πετύχαμε την ενίσχυση της στελέχωσης των αστυνομικών τμημάτων της Δυτικής Αττικής και την αύξηση των περιπολιών. Ξέρω, όμως, ότι χρειάζονται να γίνουν πολλά, αφού υπάρχουν ακόμα ολόκληρες περιοχές, που ζουν υπό τον φόβο γνωστών παραβατικών ομάδων.
  • Και τέλος, η ανεργία…
  • Εδώ θα μου επιτρέψετε να πω ότι έχω μία ευαισθησία, γιατί θέλω όλα τα παιδιά του τόπου μας να μένουν και να δημιουργούν εδώ. Έχουν γίνει ήδη δύο πολύ μεγάλα βήματα που θα οδηγήσουν σε πολλές και καλές θέσεις εργασίας. Η εξυγίανση των Ναυπηγείων Ελευσίνας και το Εμπορευματικό Κέντρο Θριασίου Πεδίου. Κατέθεσα μάλιστα, εγκαίρως, πρόταση για μοριοδότηση της εντοπιότητας στις νέες θέσεις απασχόλησης, που δημιουργούνται από τις δημόσιες επενδύσεις στην περιοχή. Μην ξεχνάμε, όμως, και τις μεγάλες ιδιωτικές επενδύσεις, που έχουμε στην περιοχή μας, όπως παραδείγματος χάριν την επένδυση 244 εκατ. στο παλαιό εργοστάσιο της Ελληνικής Χαλυβουργίας στον Ασπρόπυργο. Όλα αυτά, και με δεδομένο ότι η Δυτική Αττική διαθέτει αξιόλογο εργατικό δυναμικό, κρίνω ότι θα αμβλύνουν κατά πολύ το πρόβλημα ευρέσεως εργασίας.

 

  • Το κόμμα σας φαίνεται να μην έχει μεγάλη απήχηση στους νεότερους ψηφοφόρους. Γιατί συμβαίνει αυτό, κατά τη γνώμη σας;

 –Νομίζω ότι το φαινόμενο είναι γενικότερο και δεν αφορά μόνο τη Νέα Δημοκρατία. Δυστυχώς, η συμμετοχή των νέων στην πολιτική και όχι μόνο στις εκλογές, είναι περιορισμένη. Ξέρω ότι οι νέοι, βρίσκουν τους περισσότερους πολιτικούς βαρετούς και παρωχημένους. Προερχόμενος, λοιπόν, από την ομάδα των 30ρηδων, προσπάθησα να αποκωδικοποιήσω τα πιθανά λάθη που κάνουμε και εμείς οι ίδιοι ως βουλευτές. Είναι αναμφίβολο ότι υπάρχουν ακόμα παλαιοκομματικές νοοτροπίες, σε όλα τα κόμματα, που ίσως να συγκρούονται αξιακά με τις νεανικές απαιτήσεις. Θεωρώ, όμως, ότι το πολιτικό σύστημα και ειδικά η Νέα Δημοκρατία έχει φανεί αρκετά τολμηρή δίνοντας χώρο σε νέους ανθρώπους και κοιτάζοντας τα προβλήματά τους με κατανόηση και αποτελεσματικότητα. Από την άλλη πλευρά, οι νέοι πρέπει να καταλάβουν ότι οφείλουν να συμμετέχουν στη διαμόρφωση του μέλλοντός τους. Πρέπει να καταλάβουν ότι, αν δεν συμμετέχουν, κάποιοι άλλοι θα αποφασίζουν γι’ αυτούς.

 

  • Γιατί να επιλέξει κάποιος το πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας

 Για δύο λόγους.

Πρώτον, για τα πεπραγμένα της. Δεν άφησε κανέναν πολίτη μόνο του στις κρίσεις, τήρησε όσα υποσχέθηκε και διένειμε το μέρισμα της εθνικής επιτυχίας ισομερώς.

Δεύτερον, για το νέο πρόγραμμά της. Το πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας είναι η μοναδική πολιτική πρόταση που θέλει και μπορεί να φέρει την Ελλάδα ακόμα πιο κοντά στην Ευρωπαϊκή πραγματικότητα.

Με την πρωτοποριακή πρόταση για μείωση του ΕΝΦΙΑ σε όσους επιλέγουν να ασφαλίσουν τα σπίτια τους για φυσικές καταστροφές.

Με την περαιτέρω ενίσχυση και εκσυγχρονισμό της πολιτικής προστασίας.

Με την εισαγωγή της επιστολικής ψήφου εντός και εκτός Ελλάδας.

Με την ολοκλήρωση της ψηφιακής μετάβασης.

Με την ενίσχυση της δημόσιας υγείας και την αύξηση του νοσηλευτικού προσωπικού, ώστε να φτάσουμε το ευρωπαϊκό μέσο όρο με 2,2 νοσηλευτές ανά κλίνη.

Και τέλος, την ενίσχυση του εισοδήματος για κάθε πολίτη.

 Γιατί να σας επιλέξει κάποιος;

  • Κοιτάξτε, ξέρω ότι την πρώτη φορά, κάποιοι από όσους με ψήφισαν, το έκαναν για να μου δώσουν μια ευκαιρία. Νιώθω ότι δεν τους απογοήτευσα. Αυτά τα τέσσερα χρόνια ήμουν η φωνή όλων των κατοίκων της Δυτικής Αττικής στο Ελληνικό Κοινοβούλιο. Αυτή τη φορά ζητώ την ψήφο εμπιστοσύνης τους. Ζητώ αυτή τη φωνή να την κάνουμε ακόμα πιο δυνατή. Ζητώ να είμαι η δική τους σταθερή επιλογή.

Έχω τη δύναμη, την αποφασιστικότητα, πλέον και την εμπειρία, για να αγωνιστώ για όσα μας αξίζουν. Και πιστέψτε με, ξέρω πολύ καλά πόσα αξίζει η Δυτική Αττική και οι άνθρωποί της. Οι εκλογές της 21ης Μαΐου δεν προσφέρονται για πολιτικά παιχνίδια και ευκαιριακές πολιτικές καριέρες. Καταφέραμε και βάλαμε τη Δυτική Αττική στο κέντρο των πολιτικών εξελίξεων και αυτήν την επιτυχία πρέπει να διαφυλάξουμε.

  • Ποιο είναι το μήνυμα που θέλετε να δώσετε στους ψηφοφόρους;

 –Θα ήθελα να παροτρύνω τους πολίτες της Δυτικής Αττικής να συμμετέχουν στην εκλογική διαδικασία. Η ψήφος μας είναι η φωνή μας. Μόνο ενωμένοι μπορούμε να προχωρήσουμε μπροστά, να αλλάξουμε την “κακή τη χώρα”, όλα όσα μας πονάνε και μας κρατάνε στο παρελθόν.