Παραδόθηκε στην κυκλοφορία το νέο οδικό τμήμα της Παλαιάς Εθνικής Οδού Αθηνών-Θηβών (ΠΕΟΑΘ) στη Μάνδρα

Λ. Κοσμόπουλος: «Παραδίδουμε έργα για την οδική ασφάλεια των πολιτών,

Ανοίγουμε δρόμους για την ανάπτυξη»

 

Παραδόθηκαν στην κυκλοφορία τo έργο οδοποιίας της Π.Ε.Ο.Α.Θ., έργο που αποκαθιστά την κυκλοφορία στην περιοχή της Μάνδρας, μετά τις καταστροφές που προκάλεσαν οι πλημμύρες του 2017.

 

Το έργο ολοκλήρωσε η Περιφέρεια Αττικής, με τη συμβολή διαχρονικά των διοικήσεών της, και τα εγκαίνια έγιναν την Δευτέρα 26 Οκτωβρίου, από τον Περιφερειάρχη Αττικής Γιώργο Πατούλη, με την ευλογία του Μητροπολίτη Μεγάρων και Σαλαμίνος κ.κ. Κωνσταντίνου και παρουσία του Δημάρχου Μάνδρας-Ειδυλλίας και εκπροσώπων της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Συγκεκριμένα, το έργο προϋπολογισμού 24.490.000 εκ. ευρώ αφορά το τμήμα από τη διασταύρωση της Παλιάς Εθνικής Οδού με την Αττική Οδό έως και το 5ο χιλιόμετρο της νέας ΠΕΟ και αποτελεί μέρος του συνολικού έργου «ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΧΑΡΑΞΗΣ ΚΑΙ ΔΙΑΠΛΑΤΥΝΣΗ ΤΗΣ Π.Ε.Ο. ΑΘΗΝΩΝ – ΘΗΒΩΝ ΣΤΟ ΤΜΗΜΑ ΜΑΝΔΡΑ-ΟΙΝΟΗ & ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΩΝ ΦΘΟΡΩΝ ΤΗΣ ΥΦΙΣΤΑΜΕΝΗΣ Π.Ε.Ο. ΣΤΟ ΤΜΗΜΑ ΑΠΟ ΝΕΑ ΖΩΗ ΜΑΝΔΡΑΣ ΕΩΣ ΑΓΙΑ ΣΩΤΗΡΑ». Ο Αυτοκινητόδρομος χωρίζεται σε δύο τμήματα. Στο πρώτο έγινε επισκευή βλαβών και βελτίωση της Παλαιάς Εθνικής Οδού Αθήνας – Θήβας Π.Ε.Ο.Α.Θ., σε μήκος περίπου 5 χλμ από τον κόμβο της ΠΕΟΑΘ με την Αττική Οδό και στο δεύτερο πραγματοποιήθηκε αποκατάσταση των φθορών σε μήκος περίπου 3,5 km που υπέστη η ΠΕΟ.ΑΘ. μετά την καταστροφική πλημμύρα της 15ης Νοέμβρη του 2017, στη Δυτική Αττική.

Το έργο ξεκίνησε να εκτελείται επί διοικήσεως της πρώην Περιφερειάρχου Αττικής  Ρένας Δούρου και ολοκληρώθηκε από την σημερινή διοίκηση της Περιφέρειας Αττικής.

Ο Περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Πατούλης σε δηλώσεις του επεσήμανε τη σημασία του έργου για την Δυτική Αττική: «Στόχος της Περιφέρειας Αττικής είναι η ασφάλεια των πολιτών – οδηγών αλλά και των κατοίκων στις πολύπαθες περιοχές της Μάνδρας, στη Δυτική Αττική, όπου θρηνήσαμε συμπολίτες μας λόγω των φονικών πλημμυρών του 2017. Θωρακίζουμε την περιοχή και προασπίζουμε την ασφάλεια των κατοίκων, με παράλληλα έργα που βελτιώνουν τις υποδομές απορροής των υδάτων.

Ήδη έχουν μελετηθεί και επόμενα τμήματα αυτού του έργου. Δημοπρατείται  σύντομα το υπόλοιπο τμήμα μέχρι το 17ο χλμ της ΠΕΟΑΘ και με την ολοκλήρωσή τους θα ενωθούν με αυτόν τον ήδη κατασκευασμένο οδικό άξονα, συνθέτοντας ένα σύγχρονο οδικό δίκτυο για τη Δυτική Αττική».

Ο Αντιπεριφερειάρχης Δυτικής Αττικής Λευτέρης Κοσμόπουλος δήλωσε ότι: «Η Περιφέρεια Αττικής, συνεχίζοντας το έργο, δίνει προτεραιότητα στην ασφάλεια των κατοίκων και των οδηγών, που θα αποφέρει και ευκαιρίες ανάπτυξης, αναβαθμίζοντας το οδικό δίκτυο, που είχε πληγεί από τα γνωστά τραγικά γεγονότα στην περιοχή μας. Το έργο της ανακατασκευής του μεγάλου αυτού δρόμου, που εξυπηρετεί περαστικούς, πολίτες όσο και τον κόσμο της εργασίας και της επιχειρηματικότητας της περιοχής μας παρέχει την απαραίτητη ασφάλεια και ανοίγει δρόμους στην ανάπτυξη.

Συνεχίζουμε, με δουλειά και σχέδιο για να παραδώσουμε σύντομα μεγάλα έργα στους πολίτες της Δυτικής Αττικής».

 

Στοιχεία για το έργο

Το πρώτο Τμήμα του οδικού έργου μήκους 5 χλμ. περίπου από Αττική οδό έως οικισμό Νέας Ζωή Μάνδρας, περιλαμβάνει:

Πλήρη ανακατασκευή της ΠΕΟΑΘ, με απαλλοτριώσεις και διαπλάτυνση (από 8 μέτρα στα 25 μέτρα), κατασκευή δικτύων αποχέτευσης όμβριων, πεζοδρομίων, ηλεκτροφωτισμού, νέων δικτύων ΟΚΩ.

Κατασκευάστηκε νέα χάραξη μήκους 1600 μέτρων, με την οποία αποφεύγονται κατά το δυνατόν οι διασταυρώσεις της Π.Ε.Ο. με το ρέμα Σούρες λαμβάνοντας υπόψη τις συνθήκες όπως αυτές διαμορφώθηκαν μετά τη θεομηνία του 11/2017.

Έτσι:

  • Ανεξαρτητοποιείται η οδός από οποιαδήποτε ακραία πλημμυρική συμπεριφορά του ρέματος.
  • Αποφεύγεται οριστικά η πιθανότητα καταστροφής του έργου και η συνεπακόλουθη ενεχομένως απώλεια ανθρώπινων ζωών.
  • Αυξάνεται η βελτίωση της ποιότητας της κυκλοφοριακής ροής.
  • Αναβαθμίζεται η οδική σύνδεση Μάνδρα – Ερυθρές όσον αφορά τα γεωμετρικά χαρακτηριστικά και το πλάτος της οδού, με στόχο την ενίσχυση της οδικής ασφάλειας προς όφελος των χρηστών της.
  • Δημιουργούνται προοπτικές για την ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής.

Επίσης έγινε πλήρης κατασκευή τριών ισόπεδων κυκλικών κόμβων, ενός ισόπεδου κόμβου μορφής Τ και ενός ισόπεδου κόμβου μορφής διασταύρωσης, με ηλεκτροφωτισμό, κατασκευή εγκάρσιου οδικού δικτύου μήκους 1 χλμ. και κατασκευή μιας γέφυρας.

Στο Δεύτερο Τμήμα μήκους περίπου 3,5 km από τη Νέα Ζωή Μάνδρας έως την Αγία Σωτήρα, περιλαμβάνει την επισκευή των βλαβών που υπέστη η υφιστάμενη Π.ΕΟ.Α.Θ. από τα ακραία πλημμυρικά φαινόμενα της 15-11-2017. Στα πλαίσια του έργου έγιναν τα ακόλουθα:

  1. Αποκατάσταση των βλαβών με ενιαία επιφάνεια αντιολισθηρού τάπητα σε όλο το μήκος και πλάτος επέμβασης της οδού
  2. Κατασκευή τοιχίων αντιστήριξης συνολικού μήκους περίπου 1,6 χλμ. για την προστασία της οδού στα τμήματα που οδεύει παράλληλα με το ρέμα Σούρες.

iii.       Κατασκευή οριζόντιας, κάθετης σήμανσης και ασφάλισης.

Επίσης έγινε ανακατασκευή του δικτύου ύδρευσης από το υπάρχον αντλιοστάσιο, κατά μήκος της ΠΕΟΑΘ έως την είσοδο του οικισμού Αγία Σωτήρα.