Συνέντευξη με τον Αντιδήμαρχο Λ. Κοσμόπουλο,
Υποψήφιο Περιφερειακό Σύμβουλο με τον Γ. Πατούλη

«Θέλω τα Μέγαρα και η Νέα Πέραμος να αποκτήσουν υπόσταση στον υψηλότερο βαθμό τοπικής αυτοδιοίκησης»

Στην πορεία προς τις εκλογές του Μαΐου, μιλήσαμε με τον Λευτέρη Κοσμόπουλο που πριν από λίγες ημέρες παραιτήθηκε από τη θέση του Αντιδημάρχου στην Νέα Πέραμο για να διεκδικήσει μια θέση στην Περιφέρεια Αττικής, με τον συνδυασμό του Υποψήφιου Περιφερειάρχη Αττικής Γιώργου Πατούλη. Ο Λ. Κοσμόπουλος φιλοδοξεί να κάνει μια «Νέα Αρχή» για την Αττική με τον Γ. Πατούλη και μιλήσαμε μαζί του, τόσο για όσα έχουν γίνει στην περιοχή μας και αντιμετώπισε από τη θέση του Αντιδημάρχου αλλά και για τις μελλοντικές του κινήσεις.

Ολοκληρώνεται για εσάς μια θητεία στην θέση του Αντιδημάρχου Μεγαρέων με αρμοδιότητα την περιοχή της Νέας Περάμου. Ποιο είναι το θετικό και ποιο είναι το αρνητικό στοιχείο που κρατάτε από αυτήν την περίοδο;

Η θητεία μου αυτή θα έλεγα ότι χαρακτηρίστηκε από μια ένταση. Δεν θα ήθελα να διαχωρίσω τις στιγμές σε θετικές και αρνητικές, γιατί ξέρετε βλέπω γενικώς την προσπάθεια ως μια συνέχεια και όχι ως μικρές εξάρσεις ανάμεσα σε μεγάλα διαστήματα ανάπαυλας. Κάποιες φορές, αυτό που γίνεται εμφανές και επικοινωνείται, αποτελεί μόνο το τελικό αποτέλεσμα, το οποίο όμως κρύβει πίσω του πολλές ημέρες και εβδομάδες εργασίας, προγραμματισμό μηνών και σίγουρα οραματισμό ετών.

Αυτή λοιπόν την περίοδο της θητείας μου την έζησα με ένταση. Προσπάθησα και νομίζω σε μεγάλο βαθμό τα κατάφερα, αφενός να μην είμαι απών από την πραγματικότητα των συμπολιτών μου, αφετέρου να αφήσω ένα σαφές αποτύπωμα για το πώς αντιλαμβάνομαι μια σύγχρονη πόλη και τη ζωή σε αυτή.

Είμαι ιδιαίτερα ικανοποιημένος από τα έργα που έγιναν και κυρίως για το βαθμό που αυτά επηρέασαν την εικόνα της πόλης αλλά και την εικόνα της ζωής σε αυτή. Η μεγάλη παιδική χαρά πάνω από το λιμάνι, οι πεζοδρομήσεις, η διαμόρφωση κοινόχρηστων χώρων με βάση τις σύγχρονες αισθητικές αντιλήψεις, το θερινό σινεμά, η αποκατάσταση δρόμων και η διάνοιξη νέων, όλα αυτά που ο καθένας μπορεί να δεί και κυρίως να χαρεί.

Από την άλλη, δεν μπορώ να ξεχάσω και τις ιδιαίτερα δύσκολες στιγμές της πλημμύρας. Αλλά και εκεί, με τη βοήθεια των πολιτών, των δημοτικών υπαλλήλων, των υπόλοιπων αιρετών, καταφέραμε να αποκαταστήσουμε την κανονικότητα μέσα σε ελάχιστες ημέρες για το μέγεθος της ζημιάς που είχε προκληθεί.

Χαίρομαι που αφοσιώθηκα ολοκληρωτικά  σε αυτό τον σκοπό και κυρίως χαίρομαι για την επιλογή μου να μη μείνω στο γραφείο του αντιδημάρχου διαχειριζόμενος την εικονική πραγματικότητα της γραφειοκρατίας.

Αποκόμισα σημαντική εμπειρία ως προς τις διαδικασίες αλλά και ως προς τα πραγματικά προβλήματα της ευρύτερης περιοχής και αυτό νομίζω ότι αποτελεί ένα σημαντικό εφόδιο και για την υποψηφιότητά μου στην περιφέρεια.

Γιατί αποφασίσατε να προχωρήσετε ή να αποχωρήσετε κατά κάποιον τρόπο από τον πρώτο βαθμό τοπικής αυτοδιοίκησης και να θέσετε υποψηφιότητα στην Περιφέρεια Αττικής;

Καταρχήν θα πρέπει να πω ότι δεν ήταν μια εύκολη απόφαση. Ίσως μάλιστα για ορισμένους να αποτελεί ως προσωπική πολιτική επιλογή, μια ακατανόητη απόφαση.

Για ποιο λόγο να εγκαταλείψω τα γνωστά και σίγουρα, εμπλεκόμενος με δύσκολα και αβέβαια.

Για εμένα τα πράγματα ξεκαθάρισαν όταν κλήθηκα να απαντήσω στον εαυτό μου σε ένα απλό ερώτημα. Τελικά ποιο είναι το διακύβευμα της εμπλοκής μου στα κοινά; Για ποιο λόγο το κάνω  και τι μπορώ να προσφέρω; Τι προσπαθώ να καταφέρω;

Ξέρω ότι για όλους εμάς που ζούμε εδώ, αξίζουν καλύτερες συνθήκες. Ξέρω, γιατί το είδα στην πράξη, ότι τα πράγματα μπορούν να γίνουν πολύ καλύτερα, και ότι πάση θυσία πρέπει να αποφύγουμε τα χειρότερα με τα οποία απειλούμαστε.

Αφού λοιπόν αυτός ο τόπος είναι το ζητούμενο, θα πρέπει να κάνω ότι μπορώ για να τον βοηθήσω με τις καλύτερες δυνατές συνθήκες, με τη μεγαλύτερη δυνατή αποτελεσματικότητα, με τη μέγιστη δυνατή παρέμβαση εκεί από όπου λαμβάνονται κεντρικές αποφάσεις.

Τα τελευταία χρόνια, έγινε ξεκάθαρο στο μυαλό μου, ότι παρότι πολλές φορές σε δημοτικό επίπεδο υπάρχει διάθεση και βούληση, γίνονται προσπάθειες, αλλά οι κρίσιμες και τελικές αποφάσεις λαμβάνονται σε επίπεδο περιφέρειας.

Θέματα χρηματοδότησης, κατανομών, διεκδικήσεων εξαρτώνται από την περιφέρεια. Εκεί που δυστυχώς τα τελευταία χρόνια συνολικά η Δυτική Αττική είχε μια ασθενή παρουσία, η περιοχή μας δε σχεδόν μηδενική.

Έχω την πεποίθηση, ότι με την υποψηφιότητά μου σε επίπεδο περιφέρειας, βελτιώνω αισθητά τη δυνατότητα παρέμβασής μου για μια Νέα Αρχή στη Δυτική Αττική, αυξάνω τις πιθανότητες για μια ποιο ουσιαστική παρέμβαση και ένα τελικό καλύτερο αποτέλεσμα, στο πνεύμα και στο μοντέλο που δούλεψα μέχρι σήμερα.

Γιατί αποφασίσατε να είστε υποψήφιος με το συνδυασμό του Γ. Πατούλη;

Με τον Γ. Πατούλη γνωριζόμαστε εδώ και πολλά χρόνια και μάλιστα έχουμε συνεργαστεί στενά στην ΚΕΔΕ. Ξέρω τον τρόπο που σκέφτεται και κυρίως την αποφασιστικότητά του στην υλοποίηση των αποφάσεών του. Η αποτελεσματικότητά του έχει κριθεί ήδη στην τοπική αυτοδιοίκηση και αυτό αντανακλάται και στην ανταπόκριση του κόσμου στην υποψηφιότητά του. Είναι μαχητής, δεν συμβιβάζεται ούτε παζαρεύει. Δεν είναι τυχαίο ότι έχει την καθολική αναγνώριση και στον επαγγελματικό του χώρο, αφού εκλέχθηκε πρόεδρος στον Ιατρικό Σύλλογο με ένα εκπληκτικό ποσοστό.

Για εμένα βάρυνε ιδιαίτερα το ότι έχει ευαισθησία στα θέματα της Δυτικής Αττικής και στο ότι έχει ανοιχτά αυτιά για να ακούσει τα προβλήματα αλλά και να μπει μπροστά για να υλοποιηθούνε ουσιαστικές λύσεις.

Είμαι βέβαιος ότι ως περιφερειάρχης θα έχει ένα ισχυρό αποτύπωμα και επιτέλους θα αποκαταστήσει τις αδικίες εις βάρος της Δυτικής Αττικής. Αυτά του τα χαρακτηριστικά είναι που με έπεισαν να ενταχθώ στο συνδυασμό «Νέα Αρχή».

Σε ποια σημεία υστέρησε η σημερινή περιφερειακή αρχή; Γιατί δηλαδή οι πολίτες να μην ψηφίσουν το συνδυασμό Δούρου ή κάποιον άλλο συνδυασμό και να ψηφίσουν το συνδυασμό Γ. Πατούλη;

Οι πολίτες έχουν αυτή τη φορά τη δυνατότητα να επιλέξουν με πολυεπίπεδα κριτήρια.

Καταρχήν, στο επίπεδο του τι πράττεις. Εν συνεχεία στο επίπεδο του τι δεν πράττεις και τελικά αν διαθέτεις οποιονδήποτε βαθμό αξιοπιστίας για να υλοποιήσεις αυτά που ευαγγελίζεσαι.

Και για τους τρείς βασικούς υποψηφίους υπάρχει δείγμα γραφής. Και οι τρείς υποψήφιοι έχουν διαχειριστεί θέματα τοπικής αυτοδιοίκησης και είναι αρκετό καιρό στο χώρο αυτό. Το βασικό ερώτημα κατά την άποψή μου είναι το εξής. Τα τελευταία χρόνια, οι κάτοικοι της Δυτικής Αττικής αντιλήφθηκαν την παρουσία, την ύπαρξη της περιφέρειας; Είδαν παρεμβάσεις της περιφέρειας σε αυτό που ονομάζουμε καθημερινότητα του πολίτη; Είδαν προβλήματα υποδομών να λύνονται; Παρατήρησαν μια προσπάθεια να μπούν τα θεμέλια για μεγάλης έκτασης παρεμβάσεις ώστε να διαμορφωθεί το πεδίο δράσης της επόμενης δεκαετίας; Προστατεύτηκε το περιβάλλον; Αναδείχτηκαν τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Δυτικής Αττικής στον πολιτισμό; Αντιμετωπίστηκε  η Δυτική Αττική ισότιμα; Υπήρξε η αρμόζουσα ανταπόδοση στην κοινωνία για την επιβάρυνση που ανέχεται;

Φοβάμαι πως στο σύνολο των παραπάνω ερωτήσεων αρμόζει η μονολεκτική απάντηση, ΟΧΙ και αυτό αφορά τη νυν περιφερειάρχη αλλά και την προηγούμενη κατάσταση. Αν κάποιος ισχυριστεί ότι δεν είναι έτσι θα πρέπει να μας εξηγήσει και γιατί είχαμε τα φαινόμενα της Μάντρας και της Νέας Περάμου. Εάν λοιπόν δεν μπορεί κάποιος να διακρίνει έστω και μια καλή πρόθεση σε όλα τα παραπάνω, τότε για ποιο λόγο να δώσει άλλη μια ευκαιρία; Και αν θέλετε, κατά την προσωπική μου άποψη, ούτε καν οι καλές προθέσεις δεν αρκούν. Όταν μιλάμε για πολιτικές επιλογές, μιλάμε για απτές ενέργειες με συγκεκριμένα αποτελέσματα, όλα τα άλλα είναι μια καλή ευκαιρία για χαλαρές κουβέντες να περνάει η ώρα.

Αντίθετα ο Γ. Πατούλης έχει να επιδείξει ένα αξιοζήλευτο έργο σε επίπεδο τοπικής αυτοδιοίκησης στο Μαρούσι. Έχει αποδείξει σε όλες του τις δράσεις ότι έχει σχέδιο, δημιουργική έμπνευση και το βασικότερο καταφέρνει να υλοποιήσει, κάτι που δεν είναι αυτονόητο. Με σχέδια και εξαγγελίες δεν αλλάζει τίποτα. Θέλει δουλειά, σύστημα και γνώση των διαδικασιών.

Για να επιστρέψω λοιπόν στην αρχική μου σκέψη, και στα τρία επίπεδα κρίσης ο Γ. Πατούλης έχει σημαντικό πλεονέκτημα.

Τι θα απαντούσατε σε όσους σχολιάζουν τον υποψήφιο Περιφερειάρχη Γ. Πατούλη ως μια υποψηφιότητα «lifestyle»;

Όσοι επικεντρώνονται σε τέτοια σημεία πολιτικής αντιπαράθεσης ή έστω σχολιασμού, δεν κάνουν τίποτε άλλο από το να πετάνε τη μπάλα στην εξέδρα. Προσπαθούν να αποπροσανατολίσουν από τα πραγματικά κριτήρια επιλογής που πρέπει να έχει ο κάθε σκεπτόμενος και ώριμος πολίτης.

Εγώ έχω να πώ ότι ψηφίζουμε για περιφερειάρχη και δεν επιλέγουμε διακοσμητή για το σπίτι η τραγουδιστή για να περάσουμε το βράδυ μας. Δεν ψηφίζουμε για τον εκλεκτό μας σε κάποιο ριάλιτυ. Ανεξάρτητα από το αν αρέσει ή δεν αρέσει το ντύσιμο του κάθε υποψήφιου, τελικά την επόμενη μέρα θα κληθούμε να αντιμετωπίσουμε τη γυμνή αλήθεια και αυτή τα τελευταία χρόνια ήταν πολύ σκληρή για τη Δυτική Αττική.

Ο Γ. Πατούλης είναι ο μόνος ο οποίος μέχρι σήμερα έχει δεσμευτεί σε συγκεκριμένες απαραίτητες πρωτοβουλίες για τη Δυτική Αττική. Είναι ο μόνος ο οποίος έχει μιλήσει για αναγκαία αντιπλημμυρικά έργα κατά προτεραιότητα, για ευρωπαϊκό αναπτυξιακό πρόγραμμα αποκλειστικά για τη Δυτική Αττική, για επαναξιολόγηση του συστήματος διαχείρισης απορριμμάτων.  Αυτά είναι τα ουσιαστικά, για αυτά θα κριθούμε.

Πιστεύετε ότι οι Περιφερειακές εκλογές θα επηρεαστούν από τις εθνικές εκλογές και τις κεντρικές πολιτικές επιλογές; Θα υπάρξει δηλαδή αντίκτυπο από την κεντρική πολιτική σκηνή στο επίπεδο της περιφέρειας;

Πάγια θέση μου είναι ότι οι επιλογές σε επίπεδο τοπικής αυτοδιοίκησης δεν μπορεί και δεν πρέπει να γίνονται αποκλειστικά με όρους κεντρικής πολιτικής σκηνής. Τα πράγματα σε τοπικό επίπεδο είναι πολύ πιο διαφανή και ξεκάθαρα. Όλοι λίγο πολύ γνωριζόμαστε, υπάρχει ένα βάθος χρόνου στις σχέσεις τόσο ως προς το παρελθόν όσο και ως προς το μέλλον. Εφόσον λοιπόν άνθρωποι με διαφορετικές πολιτικές καταβολές μοιράζονται κοινό όραμα για τον τόπο τους, έχουν απαιτήσεις για το αύριο και ελπίδα ότι τα πράγματα μπορούν και πρέπει να γίνουν καλύτερα, δεν καταλαβαίνω γιατί δεν θα πρέπει να συνταχθούν μαζί και να ενώσουν τις δυνάμεις τους με αμοιβαία επωφελή τρόπο.

Ασφαλώς ο κάθε ένας φέρει το πολιτικό του πρόσημο, το οποίο όμως από μόνο του δεν αρκεί ώστε να μας συμπαρατάξει σε τοπικό επίπεδο και αυτό το βρίσκω απόλυτα υγειές. Σε αυτό τον τόπο κανένας δεν περισσεύει.

Σε ό, τι αφορά το γενικότερο κλίμα, νομίζω ότι είναι αναπόφευκτο το πλειοψηφικό ρεύμα να μην διαχυθεί σε όλα τα επίπεδα εκλογικών διαδικασιών, αυτό που θα διαφοροποιηθεί ενδεχομένως είναι ο βαθμός που θα γίνει και βέβαια εξαρτάται και από τεχνικής φύσεως ζητήματα όπως π.χ. ο χρόνος που θα πραγματοποιηθούν οι εθνικές εκλογές.

Τι αποτέλεσμα μπορεί να υπάρχει για τις περιοχές των Μεγάρων και της Νέας Περάμου μια ενδεχόμενη εκλογή σας στο Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής; Τι φιλοδοξείτε να κάνετε από μια τέτοια θέση;

Όπως βέβαια γνωρίζετε, είμαι ο μοναδικός υποψήφιος με τον Γ. Πατούλη από την περιοχή. Αυτό έχει ένα ιδιαίτερο βάρος για μένα και σίγουρα αποτελεί μια μεγάλη ευθύνη.

Γεννήθηκα και μεγάλωσα εδώ, και εδώ έχω επιλέξει να ζω με την οικογένεια μου. Ξέρω πολύ καλά πόσο ευλογημένος είναι αυτός ο τόπος αλλά και πόσο αδικημένος.

Η εμπειρία του αντιδημάρχου αποτελεί για εμένα ένα ισχυρό εφόδιο. Αντιμετώπισα δύσκολες καταστάσεις, πάλεψα με τη γραφειοκρατία και την τυπολατρία, διεκδίκησα και κέρδισα ή έχασα, ήρθα σε στενή επαφή με όλους τους πολίτες, κατάλαβα τους μηχανισμούς λήψης αποφάσεων, συνειδητοποίησα τα πραγματικά προβλήματα της περιοχής, άρα συνολικά απέκτησα μια πολλή πλούσια εμπειρία. Από την άλλη πλευρά, τα αποτελέσματα των προσπαθειών μου, οι αντιλήψεις μου για τον τρόπο διοίκησης, η επαφή μου και η στάση μου απέναντι στους πολίτες, το όραμά μου, είναι πλέον γνωστά στου πολίτες σε Μέγαρα και Νέα Πέραμο. Αυτό από μόνο του θεωρώ ότι μόνο θετικό αντίκτυπο μπορεί να έχει.

Οι πολίτες καλούνται να στηρίξουν όχι κάποιον με απροσδιόριστη προέλευση, θολή παρουσία και αβέβαιο προσανατολισμό. Δεν ψαρεύω δηλαδή σε θολά νερά αλλά και ούτε θα με ψαρέψουν σε θολά νερά.

Είμαι η πιο ασφαλής και ξεκάθαρη επιλογή για τους συμπολίτες μου. Ξέρουν τι μπορώ, τι κάνω και πως το κάνω. Και το βασικότερο για μένα, ξέρουν ότι δεν έχω ούτε θα επικαλεστώ καμία δικαιολογία.  Διότι ξέρω πολύ καλά τι χρειάζεται αυτός ο τόπος, που πονάει και τι πρέπει να αποφευχθεί. Το έχω βιώσει, έχω δουλέψει πάνω σε αυτό, έχω ολοκληρωμένη εικόνα. Άρα δεν θα υπάρχουν δικαιολογίες. Από την επομένη θα μπορούν και θα πρέπει να υπάρξουν απαιτήσεις από τους πολίτες προς το πρόσωπό μου.

Πέρα όμως από εμένα προσωπικά, πιστεύω ότι είναι μια ευκαιρία για όλους μας να διεκδικήσουμε  αυτά που τόσα χρόνια παραπονιόμασταν ότι δεν έχουμε ή δεν μας δίνουν. Η υποψηφιότητά μου σε αυτό ακριβώς στοχεύει. Θέλω τα Μέγαρα και η Νέα Πέραμος να αποκτήσουν υπόσταση στον υψηλότερο βαθμό της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Θέλω η Δυτική Αττική να κάνει μια νέα αρχή. Και είναι μια ξεκάθαρη επιλογή, που έχει ανάγκη και διεκδικεί την υποστήριξη όλων. Όσο πιο δυνατή η εντολή, όσο πιο ξεκάθαρη η βούληση Μεγάρων και νέας Περάμου, τόσο πιο ισχυρή φωνή.

Η ευκαιρία είναι για όλους μας. Η ευθύνη είναι δική μου.