Επίσημα η Ελευσίνα Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης 2023

Τελετή Παράδοσης του Τίτλου της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης για πρώτη φορά στην ιστορία του θεσμού στο Μουσείο Ακρόπολης

Τη σκυτάλη του τίτλου της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης παρέλαβε επίσημα η Ελευσίνα σε ειδική τελετή στο Μουσείο της Ακρόπολης από τις απερχόμενες απερχόμενες Πολιτιστικές Πρωτεύουσες της Ευρώπης 2022.

Ο τίτλος της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης παραδόθηκε στις τρεις Πολιτιστικές Πρωτεύουσες της Ευρώπης 2023 – Ελευσίνα, Τιμισοάρα (Ρουμανία), Βεσπρέμ (Ουγγαρία) από τις τρεις απερχόμενες Πολιτιστικές Πρωτεύουσες της Ευρώπης 2022 – Ες-συρ-Αλζέτ (Λουξεμβούργο), Κάουνας (Λιθουανία) και Νόβι Σάντ (Σερβία).

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά στο Μουσείο της Ακρόπολης, στις 9 Ιανουαρίου 2023, από το 1985, χρονιά που καθιερώθηκε ο θεσμός, με πρωτοβουλία της τότε υπουργού Πολιτισμού της Ελλάδας, Μελίνας Μερκούρη, μαζί με τον Γάλλο ομόλογό της Ζακ Λανγκ, και την Αθήνα πρώτη Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης. Έκτοτε περισσότερες από 60 πόλεις έχουν κερδίσει τον τίτλο.

Οι έξι Πολιτιστικές Πρωτεύουσες της Ευρώπης που συμμετείχαν στην εκδήλωση στο Μουσείο της Ακρόπολης πρότειναν επίσης να πραγματοποιείται στην Αθήνα κάθε χρόνο από το 2023 και μετά, μια ιδέα που επικροτήθηκε θετικά από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Ένα γυάλινο γλυπτό, της γλύπτριας Pascale Seil από το Λουξεμβούργο («Made by Seil») με την απαγωγή της Ευρώπης, κόρης του βασιλιά Αγήνορα, αποτύπωσε συμβολικά την εκδήλωση, η οποία συνοδεύτηκε επίσης από πλήθος ομιλιών των επίσημων αντιπροσώπων.

Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτης Σχοινάς, Υπουργοί, Υφυπουργοί, θεσμικοί φορείς και εκπρόσωποι της κοινωνίας των πολιτών από τις έξι Πολιτιστικές Πρωτεύουσες. Οι ομιλητές επεσήμαναν το νόημα και τον σκοπό των Πολιτιστικών Πρωτευουσών της Ευρώπης να συμβάλλουν στην ενίσχυση της Ευρώπης με βιώσιμο τρόπο. «Από τις πιο φιλόδοξες και εμβληματικές πρωτοβουλίες της Ευρώπης, η Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης εκπροσωπεί τον αστείρευτο πλούτο και την ποικιλομορφία του ευρωπαϊκού πολιτισμού που μας ενώνει: τις αρχές της ελευθερίας, ειρήνης και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων» είπε μεταξύ άλλων ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς, στην εκδήλωση.

Η Περιφέρεια Αττικής συμβάλλει ενεργά στο μεγάλο εγχείρημα της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης 2023, με χρηματοδότηση ύψους 8,6 εκατομμυρίων ευρώ προς την εταιρεία της Πολιτιστικής.

Ο Αντιπεριφερειάρχης Λ. Κοσμόπουλος παρευρέθηκε στην επίσημη τελετή παράδοσης του τίτλου της Πολιτιστικής και σχετικά ανέφερε ότι: «Η καρδιά του πολιτισμού της Ευρώπης χτυπά το 2023 στην Δυτική Αττική και στην Ελευσίνα. Η Περιφέρεια Αττικής και ο Περιφερειάρχης Γ. Πατούλης από την πρώτη στιγμή συμβάλλουμε έμπρακτα σε δράσεις, εκδηλώσεις και έργα που ωφελούν διαχρονικά την περιοχή.

Ο τίτλος της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης και οι δράσεις γύρω από την Πολιτιστική αποτελούν μια μεγάλη ευκαιρία για την περιοχή μας, τον πολιτισμό αλλά και το σύνολο των πολιτών, που πρέπει να αξιοποιήσουμε για το παρόν και το μέλλον του τόπου μας».