Σε ενημέρωση για την καμπάνια κατά της παιδικής κακοποίησης και τις πρωτοβουλίες που έχουν αναληφθεί κατά της σεξουαλικής κακοποίησης και εκμετάλλευσης ανηλίκων, προχώρησαν το Σάββατο 10 Ιουνίου, περιοδεύοντας στα Μέγαρα, ο υποψήφιος Βουλευτής Δυτικής Αττικής της Νέας Δημοκρατίας, κ. Γιώργος Κώτσηρας, μαζί με τη συνάδελφό του κα Έλενα Ράπτη, υποψήφια Βουλευτή Α’ Θεσσαλονίκης της Ν.Δ. και συντονίστρια του Εθνικού Σχεδίου Δράσης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το Υπουργείο Δικαιοσύνης, κατά την τελευταία διετία, έλαβε μία σειρά δράσεων και πρωτοβουλιών για την προστασία της ανηλικότητας και των παιδιών, όπως είναι το πρώτο Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τα Δικαιώματα του Παιδιού (2021-2023), η αυστηροποίηση των ποινών για αδικήματα εις βάρος ανήλικων θυμάτων βίας, η θέσπιση του Ειδικού Ποινικού Μητρώου για αδικήματα εις βάρος ανηλίκων και η συμμετοχή στο πρώτο Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την προστασία των παιδιών από τη σεξουαλική κακοποίηση και εκμετάλλευση.

Στις σημαντικές κυβερνητικές δράσεις που έχουν προωθηθεί, ανήκει ακόμα η λειτουργία του πρώτου «Σπιτιού του Παιδιού» για την κατάθεση ανήλικων θυμάτων, η επιμόρφωση -μέσω ρητής νομοθετικής πρόβλεψης για πρώτη φορά- εισαγγελικών λειτουργών, δικαστών και δικηγόρων στα δικαιώματα των παιδιών και στις αρχές της φιλικής προς τα παιδιά δικαιοσύνης, όπως και η επιμόρφωση δημοσίων υπαλλήλων στα δικαιώματα του παιδιού σε συνεργασία με το Εθνικό Κέντρο Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης.

Τέλος, το Υπουργείο Δικαιοσύνης προώθησε πρωτοβουλίες για την προστασία των θυμάτων εμπορίας ανθρώπων, ενδοοικογενειακής και έμφυλης βίας, αξιοποιώντας ευρωπαϊκά κονδύλια για τα δικαιώματα των παιδιών και των ανήλικων θυμάτων.

Όλα τα παραπάνω αποτυπώνονται και στη μεγάλη πρόοδο της Ελλάδας, σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης, σε ό,τι αφορά στη φιλικότητα του συστήματος δικαιοσύνης προς τα παιδιά. Η χώρα μας, πλέον, βρίσκεται στις πρώτες θέσεις του EU Justice Scoreboard για τα έτη 2022 και 2023, ενώ το 2019 βρισκόταν στην τελευταία.

Σε σχετική του δήλωση, ο κ. Γιώργος Κώτσηρας ανέφερε:

«Τα τελευταία χρόνια, ανελήφθησαν από την Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη σημαντικές πρωτοβουλίες για την προστασία των ανηλίκων και η χώρα μας έχει πραγματοποιήσει μεγάλη πρόοδο στον τομέα της φιλικής δικαιοσύνης για τα παιδιά, όπως φαίνεται και από το πρόσφατα ανακοινωθέν του EU Justice Scoreboard.

Συνεχίζουμε σταθερά, τολμηρά, μπροστά με δράσεις που είναι κοινωνικά επωφελείς και, ιδιαίτερα, για τους πιο ευάλωτους συμπολίτες μας».