Απάντηση της Διοίκησης της Περιφέρειας Αττικής σε δημοσιεύματα δημοσκοπήσεων

“Η σημερινή Διοίκηση της Περιφέρειας Αττικής, αναφέρεται σε ανακοίνωση-απάντηση της Περιφέρειας Αττικής, παρακολουθεί με σκεπτικισμό από το τέλος της προηγούμενης εβδομάδας, την προσπάθεια που καταβάλλει ο ιδιοκτήτης της ιστοσελίδας ΑΙRETOS.GR, να διαμορφώσει μια ψευδή εικόνα σχετικά με την αποδοχή από τους πολίτες του έργου που γίνεται στην Αττική, με “εργαλείο” μια δήθεν διαδικτυακή “δημοσκόπηση”. Αποφύγαμε να προχωρήσουμε στο δημόσιο σχολιασμό αυτής της δήθεν  δημοσκόπησης, γιατί δεν θέλαμε να της προσδώσουμε τη σοβαρότητα που δεν της άξιζε. Ήταν μια πρωτοβουλία που είχε “γκρίζα” κίνητρα και δεν αφορούσε μόνον την Περιφέρεια και τον Περιφερειάρχη Αττικής, αλλά την υποκειμενική αξιολόγηση του έργου των Περιφερειαρχών και στις 13 Περιφέρειες της χώρας.

Επειδή όμως διαπιστώνουμε πως η συγκεκριμένη «στημένη»  δημοσκόπηση επιχειρείται να αξιοποιηθεί κι από άλλα ηλεκτρονικά κυρίως μέσα, για να υποστηριχθεί ένα ψευδές αφήγημα γύρω από την πραγματική αξιολόγηση του έργου της Διοίκησης της Περιφέρειας Αττικής, θεωρούμε απαραίτητο να απαντήσουμε συνολικά και να αποκαλύψουμε την αλήθεια πίσω από αυτή την ιστορία. Καθώς και να αποδομήσουμε την προσπάθεια που κάποιοι καταβάλλουν, για να παρουσιάσουν το άσπρο μαύρο σχετικά με την άποψη των πολιτών της Αττικής.

Δυστυχώς, κάποιοι έχουν μπερδέψει το ρόλο τους. Δεν αντιλαμβάνονται ότι άλλο πράγμα είναι να προβάλλεις πραγματικές ειδήσεις κι άλλο πράγμα, να κατασκευάζεις γεγονότα ώστε στη συνέχεια να τα προβάλλεις ως αληθοφανή είδηση.

Γνωρίζουμε πως όσο θα πλησιάζουμε στις εκλογές του Οκτωβρίου του 2023, θα πληθαίνουν οι δημοσιοποιήσεις fake δημοσκοπήσεων και γεγονότων. Γνωρίζουμε από το παρελθόν πως στις προεκλογικές περιόδους, στήνονται ευκαιριακά “παραμάγαζα” με στόχο τον εύκολο πλουτισμό και την εξυπηρέτηση μικροκομματικών σκοπιμοτήτων. Εμείς σε αυτή την παγίδα δεν θα πέσουμε. Δεν εκβιαζόμαστε και δεν υποκύπτουμε. Αντλούμε δύναμη από τους πολίτες, με τους οποίους εδώ και πολλά χρόνια, έχουμε άμεση επαφή και διαδραστική σχέση, γι’ αυτό  γνωρίζουμε καλύτερα από κάποιους διαχειριστές ιστοσελίδων ποια είναι η άποψή τους για το έργο μας.

Όπως στην ιατρική επιστήμη δεν έχουν θέση οι “αλμπάνηδες ψευτογιατροί” , γιατί βλάπτουν σοβαρά την υγεία των πολιτών, έτσι και στην ενημέρωση δεν πρέπει να έχουν θέση οι “αλμπάνηδες δημοσκόποι”, γιατί βλάπτουν σοβαρά την ποιότητα της Δημοκρατίας μας.

Στους αλμπάνηδες δημοσκόπους και στους διαχειριστές ιστοσελίδων όπως ο ΑΙRETOS. GR, που χρησιμοποιούν “μαϊμού” δημοσκοπήσεις για να ποδηγετήσουν την κοινή γνώμη, με αφορμή τα συμπεράσματα της δήθεν δημοσκόπησης που διακινούν τις τελευταίες ημέρες, θα θέλαμε να επισημάνουμε τα παρακάτω:

Πρώτον, η ιστοσελίδα AIRETOS.GR δηλώνει πως συνεργάστηκε για τη διεξαγωγή της συγκεκριμένης “δημοσκόπησης” με μια εταιρεία, η οποία καταρχήν δεν αναφέρει αν είναι μέλος της ESOMAR ή του ΣΕΔΕΑ. Στοιχείο απαραίτητο, για να διασφαλίσει την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του τρόπου που διεξάγει τις έρευνες.

Δεύτερον, η ιστοσελίδα AIRETOS.GR οφείλει να διευκρινίσει αν η συγκεκριμένη εταιρεία που χρησιμοποίησε, δικαιούται να δημοσιεύει δημοσκοπήσεις, βάσει του Ν. 3603/2007. Ο Νόμος αυτός προβλέπει πως για να έχει μια εταιρεία το δικαίωμα αυτό, οφείλει να είναι εγγεγραμμένη στο ΕΣΡ και να αναφέρει στην ταυτότητα της έρευνας τον αριθμό Μητρώου της. Κάτι που δεν συνέβη στην προκειμένη περίπτωση κι αυτό αποτελεί νομικό σφάλμα, το οποίο ασφαλώς θα έχει και τις ανάλογες συνέπειες.

Τρίτον, είναι ξεκάθαρο ότι η μεθοδολογία που ακολουθήθηκε, δεν είναι αυτή που ακολουθούν οι εγνωσμένου κύρους εταιρείες δημοσκοπήσεων. Πουθενά δεν αναφέρεται ποιο είναι το δείγμα που χρησιμοποιήθηκε σε κάθε Περιφέρεια (μιλάει αόριστα η ταυτότητα της έρευνας για δείγμα 6848 πλήρως απαντημένων ερωτηματολογίων, σταθμισμένο ανά Περιφέρεια, ηλικία και ψήφο στις εκλογές του 2019) . Ειδικότερα στην Αττική, πουθενά δεν αναφέρει πως αυτό το δείγμα κατανέμεται ανά Περιφερειακή Ενότητα, Ηλικία, κομματική προέλευση, κλπ.

Τέταρτον, η χρήση για συγκρίσεις αξιολόγησης των εκλογικών ποσοστών κάθε παράταξης στις εκλογές του 2019, με τη θετική ή αρνητική πρόθεση ψήφου  των Περιφερειαρχών σήμερα, είναι πέρα για πέρα αντιεπιστημονική. Ενώ θα μπορούσαμε να μιλούμε επί ώρες για την χαμηλή αξιοπιστία διαδικτυακών δημοσκοπήσεων που διεξάγονται μέσω panels, ιδιαίτερα στην Περιφέρεια της χώρας.

Είναι φανερό ότι η δημοσιοποίηση της συγκεκριμένης δήθεν δημοσκόπησης, εξυπηρετεί αποκλειστικά και μόνον τα όποια συμφέροντα του ιδιοκτήτη της συγκεκριμένης ιστοσελίδας, με τη γνωστή κομματική προέλευση, άρα και προφανείς κομματικές σκοπιμότητες.

Θα είχε μάλιστα ενδιαφέρον να βλέπαμε πόσα διαφημιστικά έσοδα έχει εισπράξει από Περιφέρειες που η δημοσκόπησή του αξιολογεί θετικά το έργο των Περιφερειαρχών και πόσα από τις Περιφέρειες που αξιολογεί τους Περιφερειάρχες αρνητικά.

Βέβαια δεν μας ξενίζει η πρακτική του ιδιοκτήτη της ιστοσελίδας AIRETOS.GR. Έχει συμβεί ξανά στο παρελθόν δημοσκοπικές εταιρείες αμφιβόλου κύρους, να χρησιμοποιούνται για εξυπηρέτηση μικροπολιτικών ή προσωπικών σκοπιμοτήτων. Κάτι αντίστοιχο έγινε λίγο πριν τις εθνικές εκλογές του 2019,  με φιλικό προς το κόμμα της σημερινής αξιωματικής αντιπολίτευσης εκδοτικό συγκρότημα, όπου παρουσίαζε ως ντοκουμέντα, θετικά προς την τότε κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ευρήματα, τα οποία ουδέποτε επιβεβαιώθηκαν αλλά στηρίχθηκαν σε δήθεν έρευνες δημοκοπικής εταιρείας, που η ζωή της κράτησε, όσο κράτησε και η προεκλογική περίοδος.

Σε κάθε περίπτωση , εμείς δεν τσιμπάμε σε αυτές τις πρακτικές. Δεν τσιμπάμε ούτε από fake δημοσκοπήσεις, ούτε από στημένα δημοσιεύματα κι αναρτήσεις.

Άλλωστε έχουμε στη διάθεσή μας πολλές δημοσκοπήσεις, από εγνωσμένου κύρους εταιρείες, που τα στοιχεία τους είναι εντελώς διαφορετικά όσον αφορά την αξιολόγηση του Περιφερειάρχη Αττικής Γιώργου Πατούλη, σε σχέση με τα όσα αρνητικά παρουσιάζει η έρευνα της άγνωστης σε μας εταιρείας Feel Good.

Ο ιδιοκτήτης της ιστοσελίδας AIRETOS.GR αυτή τη φορά έπεσε πολύ χαμηλά. Και μαζί με αυτόν κι όσοι επέλεξαν να αναδημοσιεύσουν αναξιόπιστα δημοσκοπικά ευρήματα.

Με αυτές τις πρακτικές, προσφέρουν πολύ κακές υπηρεσίες στην έγκυρη κι αξιόπιστη ενημέρωση που οφείλουν να υπηρετούν, καθώς και στο θεσμό της αυτοδιοίκησης.

Ξεκαθαρίζουμε, δεν μας ενοχλούν τα δήθεν αρνητικά δημοσκοπικά ευρήματα που παρουσιάζονται, γιατί εμείς γνωρίζουμε την αλήθεια. Έχουμε στη διάθεση μας πραγματικά, αξιόπιστα κι έγκυρα δημοσκοπικά στοιχεία, από κανονικές εταιρείες, κι όχι από “φαντάσματα”. Ας κάνουν  όση κριτική θέλουν στον Περιφερειάρχη Αττικής, αρκεί αυτή η κριτική να μην στηρίζεται σε fake ντοκουμέντα και “μαϊμού” έρευνες.

Τέλος, επειδή σε περίπου 11 μήνες πρόκειται να διεξαχθούν οι αυτοδιοικητικές εκλογές, θέλουμε να στείλουμε προς κάθε κατεύθυνση ένα πολύ καθαρό μήνυμα. Δεν εκβιαζόμαστε. Και δεν θα ανεχθούμε βρώμικα παιχνίδια στην πλάτη μας και στην πλάτη των πολιτών της Αττικής”.