“Η κυβέρνηση επιβαρύνει την Φυλή με 260 χιλ. τόνους αποβλήτων στήνοντας άλλο ένα υπερεργοστάσιο επεξεργασίας”

Σε δηλώσεις του ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Δυτ. Αττικής αναφέρει ότι: “Την ίδια ημέρα που ανακοινωνόταν το  lockdown, Διυπουργική Επιτροπή ΣΔΙΤ αποφάσιζε μέσω τηλεδιάσκεψης να καταστήσει τη Φυλή τον σκουπιδοτενεκέ της Αθήνας με τους πολίτες κλειδωμένους στα σπίτια τους και με την κοινή γνώμη στραμμένη αλλού. Στις 5/11/20, η κυβέρνηση αποφάσισε να επιβαρύνει με 260 χιλ. τόνους αποβλήτων της Αθήνας την ήδη επιβαρυμένη περιοχή της Φυλής στήνοντας άλλο ένα υπερεργοστάσιο επεξεργασίας στην περιοχή.

Στο Δελτίο Τύπου του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων αναφέρεται ρητά ότι το εν λόγω έργο ευθυγραμμίζεται με το γράμμα του “αναθεωρημένου Εθνικού Σχεδιασμού και του εν ισχύ Περιφερειακού Σχεδίου Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων της Περιφέρειας Αττικής”. Με άλλα λόγια ο προηγούμενος σχεδιασμός αντιστρέφεται.

Ο ισχύων Περιφερειακός Σχεδιασμός Διαχείρισης Απορριμμάτων (ΠΕΣΔΑ) προβλέπει ότι τα σκουπίδια που προέρχονται από την Αθήνα θα τυγχάνουν επεξεργασίας από δύο εργοστάσια στον γεωγραφικό χώρο της ίδιας της Αθήνας. Ο ΠΕΣΔΑ διαπνέεται από την αρχή της εγγύτητας και της ισόρροπης αποκεντρωµένης εξυπηρέτησης των αναγκών και δεν επιτρέπει να επεξεργάζονται τα σκουπίδια μιας Περιφερειακής Ενότητας σε άλλη.

Συγκεκριμένα προβλέπει δίκτυο στο οποίο 260.000 τόνοι απορριμμάτων της Αθήνας, θα επεξεργάζονται από δύο μονάδες που θα βρίσκονται στον κεντρικό Τομέα Αθηνών. Συνεπώς, καταστρατηγούνται ισχύουσες προβλέψεις του ΠΕΣΔΑ και ανατρέπεται κάθε σχεδιασμός.

Η Φυλή πρέπει να πάψει να είναι η χωματερή της Αθήνας.

Η Φυλή πρέπει να πάψει να είναι η μεγαλύτερη χωματερή στην Ευρώπη”.