Στην Ειδική Συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Αττικής παρουσιάστηκε την Τετάρτη 17 Μαρτίου ο απολογισμός πεπραγμένων  έτους 2020 από τον Περιφερειάρχη Γ. Πατούλη, τους Αντιπεριφερειάρχες και τους Εντεταλμένους Περιφερειακούς Συμβούλους

Γ. Πατούλης: «Πετύχαμε να είμαστε  24 ώρες το 24ωρο, 365 μέρες το χρόνο, δίπλα στον πολίτη. Είμαστε στην πρώτη γραμμή της μάχης για τη διαχείριση της πανδημίας, καταφέρνοντας παράλληλα να μην μείνει πίσω το υπόλοιπο έργο μας»

Οι δράσεις, τα έργα, οι παρεμβάσεις και οι πρωτοβουλίες που έχουν αναληφθεί το  2020 από τη διοίκηση του  Γ. Πατούλη παρουσιάζονται σήμερα αναλυτικά από τον Περιφερειάρχη, τους Αντιπεριφερειάρχες και τους Εντεταλμένους Περιφερειακούς Συμβούλους, στην Ειδική Συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Αττικής.

Να σημειωθεί ότι από τη συνεδρίαση αποχώρησαν οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης «Δύναμη Ζωής», «Ανεξάρτητη Αυτοδιοίκηση Αττικής», «Λαϊκή Συσπείρωση Αττικής», «Ανυπόταχτη Αττική» και η «Αντικαπιταλιστική Ανατροπή στην Αττική σε Κυβέρνηση, ΕΕ και ΔΝΤ» με το πρόσχημα ότι διαφωνούν με τη διαδικασία η οποία προέβλεπε πρώτα την παρουσίαση του προγράμματος από τον Περιφερειάρχη και τους Αντιπεριφερειάρχες και μετά τοποθέτηση των επικεφαλής. Ο Περιφερειάρχης σχολιάζοντας τη σχετική απόφασή τους επισήμανε: «Δυστυχώς για άλλη μια φορά επικράτησε η ανωριμότητα και οι κομματικές εμμονές σε μια δημοκρατική διαδικασία. Προκαλεί έκπληξη και απορία το γεγονός ότι παρατάξεις της αντιπολίτευσης ήθελαν να τοποθετηθούν και να διατυπώσουν τις επισημάνσεις τους πριν καν ακούσουν τα πεπραγμένα από τη διοίκηση. Για άλλη μια φορά κάποιοι, αδιαφορούν για την ουσία προτάσσοντας μικροπολιτικά τερτίπια». Να σημειωθεί ότι τη συνεδρίαση παρακολουθούν δήμαρχοι και αιρετοί του Πρώτου Βαθμού της Αττικής, Πρόεδροι Επιμελητηρίων, οι Προϊστάμενοι των Διευθύνσεων της Περιφέρειας και εκπρόσωποι φορέων.       

 

Ο Περιφερειάρχης Γ. Πατούλης κατά τη διάρκεια της ομιλίας του έκανε εκτενή αναφορά στους στόχους που έχουν επιτευχθεί ενώ υπογράμμισε ότι ο ίδιος και οι συνεργάτες του Αντιπεριφερειάρχες, Εντεταλμένοι, Περιφερειακοί Σύμβουλοι και τα στελέχη της Διοίκησης πέτυχαν  να είναι  24 ώρες το 24ωρο, 365 μέρες το χρόνο, δίπλα στον πολίτη. Επιπλέον εξέφρασε την βεβαιότητα ότι τα επόμενα χρόνια,

θα είναι περίοδος αναγέννησης και επανεκκίνησης για την Αττική.

 

Ο Γ. Πατούλης δεν παρέλειψε να αναφερθεί στις ειδικές συνθήκες που βιώνουμε όλο αυτό το διάστημα, τονίζοντας ότι η Διοίκηση της Περιφέρειας Αττικής βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της μάχης για τη διαχείριση της πανδημίας, καταφέρνοντας παράλληλα να μην μείνει πίσω το υπόλοιπο έργο της.

 

Πανδημία

 

Ο Περιφερειάρχης στην ομιλία του αναφερόμενος στην πανδημία επισήμανε ότι η Περιφέρεια Αττικής, αντλώντας ίδιους πόρους, αλλά και πόρους από το ΕΣΠΑ και το ΠΕΠ Αττικής, διαθέτει για την αντιμετώπιση της πάνω  500.000.000 ευρώ. Χρήματα τα οποία αξιοποιούνται τη στήριξη και τη λειτουργία του εθνικού  συστήματος υγείας, των δημόσιων νοσοκομείων της Αττικής, του ΕΟΔΥ, δημόσιων οργανισμών, αλλά και των  επιχειρήσεων του Λεκανοπεδίου. Επιπλέον έθεσε σε λειτουργία την Τηλεφωνική Γραμμή 1110, ενώ στο πλαίσιο της δράσης «Ιπποκράτης» τα εξειδικευμένα κλιμάκια γιατρών και νοσηλευτών της Περιφέρειάς και του ΙΣΑ έχουν διενεργήσει το τελευταίο διάστημα πάνω από 5.000 test rapid.

 

Έργα

 

Ο Γ. Πατούλης αναφέρθηκε και στην υλοποίηση του προγράμματος 250 εκ. ευρώ για την Ενίσχυσή Μικρών και  Πολύ  Μικρών Επιχειρήσεων της Αττικής, που επλήγησαν από την πανδημία.  Στο πλαίσιο του σχεδιασμού και υλοποίησης έργων, αφού επισήμανε ότι η Περιφέρεια έχει πετύχει να αυξήσει κατακόρυφα την απορροφητικότητα  σε σχέση με το παρελθόν, αναφέρθηκε στο εμβληματικό έργο του Φαληρικού όρμου επισημαίνοντας ότι η πρώτη φάση θα ολοκληρωθεί το Σεπτέμβριο. Επίσης τόνισε ότι στο νέο σχεδιασμό περιλαμβάνονται προς ένταξη 90 έργα, σε δήμους της Αττικής  προϋπολογισμού 132 εκ. ευρώ.

 

Απορρίμματα

 

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο Περιφερειάρχης στη διαχείριση το απορριμμάτων τονίζοντας ότι βρίσκεται σε εξέλιξη ο σχεδιασμός για την πράσινη διαχείριση των απορριμμάτων της Αττικής, με στόχο το οριστικό κλείσιμο του ΧΥΤΑ Φυλής. Στο πλαίσιο αυτής της δράσης έχουν διατεθεί από την Περιφέρεια στους δήμους 80 απορριμματοφόρα και  4.000 καφέ κάδοι για τη συλλογή των βιοαποβλήτων, ενώ εντός του 2020 ξεκίνησε η διαδικασία για την προμήθεια επιπλέον 38.000 κάδων και 120 απορριμματοφόρων.

 

Κοινωνικές Δομές

Ο Γ. Πατούλης εστίασε στις κοινωνικές δράσεις της Περιφέρειας επισημαίνοντας μεταξύ άλλων ότι με απόφασή του επεκτείνεται η χρηματοδότηση 242 Κοινωνικών Δομών έως το 2023, με πόρους 130 εκ. ευρώ. Οι ωφελούμενοι φτάνουν στους 230.000 συμπολίτες μας.

 

Πολιτική Προστασία

Ο Περιφερειάρχης αναφερόμενος σε ζητήματα Πολιτικής Προστασίας τόνισε ότι είναι βασική προτεραιότητα του τα έργα αντιπλημμυρικής θωράκισης, διαχείρισης αστικών λυμάτων  και η υλοποίηση σε συνεργασία με επιστημονικούς φορείς κύρους προγραμμάτων πρόληψης.

 

Ψηφιακός Μετασχηματισμός 

Ο Γ. Πατούλης επισήμανε ότι η Περιφέρεια βρίσκεται σε μια φάση ψηφιακού μετασχηματισμού όλων των υπηρεσιών της, ενώ οι προτάσεις της σε ζητήματα εκσυγχρονισμού των Μεταφορών αποτέλεσαν πρότυπο και υιοθετήθηκαν σε επίπεδο κεντρικής διοίκησης για το σύνολο των Περιφερειών της Χώρας.

 

Ο Περιφερειάρχης ευχαρίστησε το σύνολο των στελεχών της διοίκησης καθώς και όλους τους εργαζόμενους της Περιφέρειας οι οποίοι καθημερινά δίνουν μάχη για την καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών.

Οι μεγάλες προκλήσεις  και η υγειονομική κρίση

Ο Περιφερειάρχης κατά τη διάρκεια της ομιλίας του επισήμανε ότι «πρόκειται για έναν απολογισμό ειδικών συνθηκών», καθώς η νέα Διοίκηση κλήθηκε να διαχειριστεί τις ανάγκες της μεγαλύτερης Περιφέρειας της χώρας, έχοντας να αντιμετωπίσει τρεις πολύ μεγάλες προκλήσεις, αλλά και μια μεγάλη υγειονομική κρίση.

Η πρώτη πρόκληση, ήταν να αποδειχθεί η σημερινή Διοίκηση στην πράξη συνεπής και αποτελεσματική στη δέσμευσή της απέναντι στους πολίτες για την εφαρμογή του προεκλογικού της προγράμματος. Η δεύτερη πρόκληση, ήταν να λειτουργήσει αποτελεσματικά, παρά τα θεσμικά εμπόδια που δημιουργεί στην τοπική διακυβέρνηση το σύστημα της απλής αναλογικής. Η Τρίτη και μεγαλύτερη πρόκληση σχετίζεται με την οικονομική κρίση.

   Επενδύουμε στην συνεργασία

Ο Περιφερειάρχης τόνισε ότι η σημερινή διοίκηση επενδύει στη συνεργασία με όλες τις άλλες παρατάξεις του ΠΕΣΥ. «Στο επόμενο δύσκολο διάστημα, έχουμε να δώσουμε έναν δύσκολο αγώνα, απέναντι στα μεγάλα προβλήματα, αλλά και σε αυτούς που έχουν μάθει να κτίζουν καριέρες πάνω στη δυστυχία και την ανασφάλεια της κοινωνίας, σε όσους έχουν μάθει να πλειοδοτούν με ανέξοδες υποσχέσεις και να χρησιμοποιούν το λαϊκισμό ως όχημα για την εξυπηρέτηση των μικροπολιτικών τους επιδιώξεων. Δεν θα το αφήσουμε να επαναληφθεί στην Αττική. Με αισιοδοξία κι αυτοπεποίθηση, ρεαλισμό, σοβαρότητα και υπευθυνότητα προχωράμε μπροστά» σημείωσε ο Γ. Πατούλης.

Αυτή την ώρα παρουσιάζουν το έργο τους οι Αντιπεριφερειάρχες και οι Εντεταλμένοι Περιφερειακοί Σύμβουλοι, ενώ στη συνέχεια θα ακολουθήσουν τοποθετήσεις.

 

Παρακάτω ακολουθούν οι βασικές δράσεις της Περιφέρειας σε κρίσιμους τομείς όπως τις παρουσίασε στην ομιλία του ο Περιφερειάρχης

              Οι καινοτόμες πρωτοβουλίες της Περιφέρειας

Η υγειονομική κρίση δεν αποτέλεσε ούτε μια στιγμή δικαιολογία για να σταματήσει η προσπάθεια υλοποίηση του έργου της νέας διοίκησης. Όλο αυτό το διάστημα τα στελέχη της διοίκησης της Περιφέρειας δουλέψαν σκληρά και συστηματικά, δημιουργώντας  νέες δομές, ενώ αναπτύχθηκαν καινοτόμες πρωτοβουλίες, προκειμένου να μην μείνει μόνος κανένας συμπολίτη μας.

Η Περιφέρεια Αττικής είναι η μόνη Περιφέρεια της χώρας που ανέπτυξε τόσες πολλές και καινοτόμες δράσεις, από τη διενέργεια test rapids μέσω κινητών μονάδων και την ενίσχυση του δημόσιου συστήματος υγείας της Αττικής, μέχρι την οικονομική στήριξη των επιχειρήσεων του Λεκανοπεδίου, αναδεικνύοντας την τεράστια συμβολή μας στην αντιμετώπιση της κρίσης.

                                                 Αναπτυξιακά έργα

Ο Περιφερειάρχης αναφερόμενος στα αναπτυξιακά έργα τόνισε μεταξύ άλλων ότι  από την αρχή της θητείας του κλήθηκε να διαχειριστεί «μια πολύ δύσκολη κατάσταση, που γίνεται ακόμη δυσκολότερη όχι μόνον λόγω της υγειονομικής κατάστασης, αλλά και λόγω της μεγάλης έλλειψης έργων στην Περιφέρεια τα προηγούμενα χρόνια».

Από την πρώτη μέρα που αναλάβαμε τα καθήκοντά μας, είχαμε δημόσια δηλώσει ότι η Αττική χρειάζεται τουλάχιστον 15 δις ευρώ για να μπορέσει να αντιμετωπίσει τις ελλείψεις της σε υποδομές κι έργα. Κι αυτά τα χρήματα για να βρεθούν απαιτούνταν έξυπνες λύσεις και συνεργασίες, σε όλα τα επίπεδα. Είπαμε από την αρχή την αλήθεια στους πολίτες , χωρίς να ωραιοποιήσουμε ή και να μεγαλοποιήσουμε καταστάσεις, ότι παραλαμβάνουμε μια Περιφέρεια με ελάχιστα χρήματα και πελώριες ανάγκες.

Βρεθήκαμε μπροστά σε μια δύσκολη πραγματικότητα κι ένα μεγάλο δίλημμα.

Η προηγούμενη Διοίκηση είχε εξαγγείλει ένα μεγαλεπήβολο πρόγραμμα έργων ύψους περίπου 2,5 δις ευρώ. Στο πρόγραμμα που είχε κατατεθεί και ψηφιστεί όμως , υπήρχαν 862 έργα , με προϋπολογισμό 1.875 εκ. ευρώ.  Από αυτά είχαν συμβασιοποιηθεί 462 έργα ύψους περίπου 450 εκ. ευρώ , ενώ τα υπόλοιπα 400, με προϋπολογισμό 1.422 εκ. ευρώ δεν είχαν συμβασιοποιηθεί. Ουσιαστικά επρόκειτο για έργα που είχαν ενταχθεί στον προϋπολογισμό, ως απλές εγγραφές με ελάχιστα ποσά, απλά για να υπάρχει δέσμευση. Οι πληρωμές δε για τα έργα αυτά ήταν ύψους 192 εκ. ευρώ κι έτσι κληρονομήθηκε στη δική μας διοίκηση , η πληρωμή των άλλων 286 εκατομμυρίων ευρώ περίπου. Την ίδια στιγμή οι πόροι της Περιφέρειας, στο ταμείο μας, βρήκαμε λίγο περισσότερα από 300  εκ. ευρώ. Συγκεκριμένα, 304 εκατομμύρια.

Δηλαδή δεν είχαμε χρήματα ούτε και για να αποπληρώσουμε τις ήδη υπογεγραμμένες συμβάσεις, ενώ φυσικά δεν μπορούσε να γίνει λόγος για κανένα νέο έργο .

Όλα αυτά τα στοιχεία που αναφέρω, είναι στοιχεία που έθεσαν στη διάθεσή μου οι αρμόδιες υπηρεσίες μας . Με βάση λοιπόν τα στοιχεία αυτά, είχαμε επιλογή, ή να μην κάνουμε κανένα νέο έργο και να αρκεστούμε ως νέα διοίκηση,  απλά να υλοποιήσουμε τις υποχρεώσεις των διοικήσεων του χθες, κι αυτές όχι στο σύνολό τους, καθώς όπως γνωρίζετε οι ανάγκες της Περιφέρειας δεν είναι μόνον έργα .

Γιατί μην ξεχνάμε ότι έχουμε υποχρέωση να στηρίξουμε κοινωνικές δομές και δράσεις, τον πολιτισμό, τον αθλητισμό, να παρέχουμε υπηρεσίες , να στηρίξουμε την επιχειρηματικότητα, να προβάλλουμε τον τουρισμό της Αττικής, κι άλλα πολλά.

Η άλλη μας επιλογή, ήταν να εφαρμόσουμε ένα σχέδιο άμεσης δράσης.

Σχέδιο άμεσης δράσης που προβλέπει μεταξύ άλλων

 • Τη συνέχιση και ολοκλήρωση έργων που βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη, γιατί η Διοίκηση της Περιφέρειας οφείλει να έχει και συνέχεια.
 • Τον εξορθολογισμό του υφιστάμενου προγράμματος έργων και σχεδιασμό νέων, με βάση τις ανάγκες του σήμερα. Στο νέο σχεδιασμό μας περιλαμβάνονται προς ένταξη 90 έργα, σε 44 Δήμους, προϋπολογισμού 132 εκ. ευρώ.
 • Την εξοικονόμηση πόρων και μεταφορά έργων που θα εκτελούνταν με βάση τον αρχικό σχεδιασμό με πόρους της Περιφέρειας σε άλλα χρηματοδοτικά προγράμματα όπως το Αντώνης Τρίτσης, το ΠΕΠ Αττικής, το Ταμείο Ανάκαμψης, το νέο ΕΣΠΑ, κλπ.
 • Τη συνεργασία και συνέργειες με την Κυβέρνηση για χρηματοδότηση έργων από το ΠΔΕ, με έμφαση στα έργα αντιπλημμυρικής προστασίας
 • Την αναζήτηση νέων πηγών χρηματοδότησης και ΣΔΙΤ, που αφορούν μεταξύ άλλων και το έργο της διαχείρισης των απορριμμάτων, αλλά όχι μόνον
 • Τη διεκδίκηση περισσότερων πόρων από εθνικά και ευρωπαϊκά προγράμματα, όπως ήδη έχουμε πετύχει με το νέο ΕΣΠΑ, από το οποίο τη νέα προγραμματική περίοδο θα αντλήσουμε πάνω από 2 δις ευρώ, έναντι ενός την τρέχουσα προγραμματική. Ενώ οφείλω στο σημείο αυτό να τονίσω ότι την πρώτη αυτή χρονική περίοδο πετύχαμε να αυξήσουμε κατακόρυφα την απορροφητικότητα σε σχέση με το παρελθόν, κι οφείλω να συγχαρώ γι αυτό τα στελέχη της διαχειριστικής μας αρχής.

Το σχέδιο αυτό το υλοποιούμε όλο το προηγούμενο διάστημα με συνέπεια.

Κι αυτό μας επιτρέπει να συνεχίσουμε ώστε να μην μείνουν στη μέση εμβληματικά έργα που βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη , όπως π.χ. η ανάπλαση του Φαληρικού Μετώπου, που ξεκίνησε χωρίς να έχει εξασφαλισμένη μέχρι το τέλος χρηματοδότηση. Αναζητώντας από διάφορες πηγές πόρους για την ολοκλήρωση του έργου κι όχι μόνον της Α’ Φάσης

Κι από την άλλη, να εφαρμόζουμε σταδιακά  το νέο σχέδιο μας  για τη διαχείριση των απορριμμάτων, να υλοποιούμε με επιτυχία προγράμματα ενίσχυσης του δημόσιου συστήματος υγείας της Αττικής , των μικρομεσαίων επιχειρήσεων , της συνέχισης λειτουργίας των Κοινωνικών Δομών και Προγραμμάτων μας, την αντιπλημμυρική θωράκιση της Αττικής, κλπ.

Κυρίες και κύριοι .

Διακηρυγμένος στόχος μας είναι να καταστήσουμε την Αττική Ασφαλή Περιφέρεια, Πράσινη Περιφέρεια, Περιφέρεια Υγείας , Ανθρωπιάς κι Αλληλεγγύης.

Στο πλαίσιο αυτό , το πρώτο διάστημα της θητείας μας ξεκινήσαμε την υλοποίηση μιας σειράς παρεμβάσεων.

Θα αναφέρω τις σημαντικότερες.

Α. Πράσινη Διαχείριση απορριμμάτων.

Βρίσκεται σε εξέλιξη ο σχεδιασμός για την πράσινη διαχείριση των απορριμμάτων της Αττικής , την επιθετική προώθηση της ανακύκλωσης , τη δημιουργία ρεύματος ξεχωριστής συλλογής βιοαποβλήτων , την κατασκευή νέων μονάδων επεξεργασίας απορριμμάτων και βιοαποβλήτων και το οριστικό κλείσιμο του ΧΥΤΑ Φυλής.

Στο πλαίσιο αυτό

 • παραδίδεται εντός των προσεχών ημερών ο νέος ΠΕΣΔΑ, εναρμονισμένος με το νέο Εθνικό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων.
 • Το Νοέμβριο του 2020 εγκρίθηκαν από τη διυπουργική επιτροπή τα έργα για την κατασκευή 2 νέων ΜΕΑ για τον Κεντρικό Τομέα Αθηνών και Πειραιά .
 • Αυτόν το μήνα ξεκίνησε διαγνωστική έρευνα αγοράς, ώστε εντός του προσεχούς διαστήματος να δημοπρατηθούν μέσω ΣΔΙΤ κι έχουν υπογραφεί και οι συμβάσεις για τους συμβούλους ωρίμανσης των 2 έργων.
 • Το Δεκέμβριο του 2020 εγκρίθηκε η χρηματοδότηση για τη ΜΕΑ Γραμματικού και το έργο δημοπρατήθηκε τον Φεβρουάριο του 2021.
 • Σε όλη τη διάρκεια του 2020 παραδόθηκαν σε Δήμους χιλιάδες κάδοι και 80 απορριμματοφόρα για τη συλλογή των βιοαποβλήτων. Για τις συμβάσεις αυτές, που κατ’ αρχήν χρηματοδοτήθηκαν από ιδίους πόρους του ΕΔΣΝΑ, έχει ήδη υποβληθεί αίτημα χρηματοδότησης στο ΠΕΠ Αττικής (Ιανουάριος 2021).
 • Τον Απρίλιο και τον Μάιο του 2020 δημοπρατήθηκαν αντίστοιχα συμβάσεις για προμήθεια επιπλέον 38.000 κάδων και 120 απορριμματοφόρων για τη συλλογή των βιοαποβλήτων που θα δοθούν στους Δήμους εντός του 2021.
 • Τον Ιούνιο του 2020 δημοπρατήθηκε συμφωνία πλαίσιο για αγορά νέου εξοπλισμου, με σκοπό την προώθηση της ανακύκλωσης. Η συμφωνία αυτή , στο πλαίσιο της διαφάνειας και της χρηστής διαχείρισης, έχει σταλεί στο Ελεγκτικό Συνέδριο για έγκριση. Αναμένεται να ξεκινήσει να υλοποιείται εντός του 2021.
 • Το Φεβρουάριο δημοπρατήθηκε ο διαγωνισμός για την ανάδειξη μελετητή που θα συντάξει τις μελέτες ωρίμανσης των ΜΕΒΑ της Αττικής
 • Εντός του 2020 διεξήχθη ο διαγωνισμός που δημοπρατήθηκε στα τέλη του Δεκεμβρίου του 2019 για την αναβάθμιση του Εργοστασίου Μηχανικής Ανακύκλωσης προκειμένου να μετατραπεί σε Πράσινο Εργοστάσιο που θα δέχεται βιοαπόβλητα.
 • Ενώ το Δεκέμβριο του 2020 ολοκληρώθηκε η διαγωνιστική διαδικασία για την επέκταση του ΧΥΤΑ Φυλής, με την έγκριση του σχεδίου σύμβασης από το Ελεγκτικό Συνέδριο, η οποία θα υπογραφεί μόλις εγκριθεί η ΑΕΠΟ, κάτι που αναμένεται να συμβεί εντός των προσεχών ημερών.

Ευθύς με την υπογραφή θα ξεκινήσουν οι εργασίες κατασκευής των κυττάρων που θα υποδέχονται τα στερεά απόβλητα της Αττικής, ώστε να αποτραπεί το ενδεχόμενο μέχρι να ολοκληρωθεί η κατασκευή των νέων μονάδων, ως το 2025, που θα κλείσει οριστικά και η Φυλή ως ανοικτή χωματερή, να ζήσουμε με τον εφιάλτη των σκουπιδιών στην πόρτα μας.

 

Β. Πολιτική Προστασία και Προστασία Περιβάλλοντος

Προχωράμε στην υλοποίηση έργων που αφορούν την προστασία του περιβάλλοντος και την  προστασία των ανθρώπινων ζωών και περιουσιών, με προτεραιότητα τα έργα αντιπλημμυρικής προστασίας και διαχείρισης αστικών λυμάτων .

 • Με προτεραιότητα έργα στη Δυτική και Ανατολική Αττική.
 • Με την δημιουργία Παρατηρητηρίου Ρεμάτων.
 • Με την υλοποίηση του έργου Συλλογή, Επεξεργασία και Διάθεση αστικών λυμάτων Δήμου Μαραθώνα συνολικού π/υ 140εκ. ευρώ
 • Με την προώθηση του έργου Συλλογή, Επεξεργασία αστικών λυμάτων και επαναχρησιμοποίηση, των Δήμων Ραφήνας-Πικερμίου και Σπάτων-Αρτέμιδος, συνολικού προϋπολογισμού 290 εκ. ευρώ.
 • Με το καινοτόμο πρόγραμμα εκτίμησης κινδύνων σε 30 Δήμους της Αττικής, σε συνεργασία με το ΕΚΠΑ και το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών
 • Με διάθεση ακόμη περισσότερων πόρων για το Πρόγραμμα Εξοικονομώ- Αυτονομώ
 • Με έργα ενεργειακής αναβάθμισης σχολικών και δημοτικών κτιρίων σε όλους τους Δήμους της Αττικής.
 • Με παρεμβάσεις εξοικονόμησης ενέργειας στον οδοφωτισμό των οδικών αξόνων της Αττικής , ύψους 33 εκ. ευρώ , που περιλαμβάνει την αντικατάσταση 22.000 φωτιστικών σωμάτων με στόχο εξοικονόμηση ενέργειας άνω του 60%.

 

Γ. Ενίσχυση του τοπικού Κοινωνικού Κράτους

 • Με ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΤΗΣ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗΣ ΤΩΝ 242 ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΔΟΜΩΝ ΕΩΣ ΤΟ 2023, με πόρους 130 εκ. ευρώ, με τα ωφελούμενα άτομα να φτάνουν τους 230.000 συμπολίτες μας.
 • Με επιχορήγηση ύψους 10 εκ. ευρώ της λειτουργίας των ΣΤΕΓΩΝ ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΟΜΕΝΗΣ ΔΙΑΒΙΩΣΗΣ.
 • Με εκπόνηση ειδικού προγράμματος ενίσχυσης της προσαρμοστικότητας των εργαζομένων , ύψους 8 εκ. ευρώ, για την αναβάθμιση των δεξιοτήτων τους , σε συνεργασία με τα 6 Επιμελητήρια της Αττικής.
 • Με την υλοποίηση του προγράμματος ΕΝΑΡΜΟΝΙΣΗ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗΣ ΚΑΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΖΩΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ 2020-2021, ύψους 14 εκ. ευρώ, που διασφαλίζει σε 13.869 ωφελούμενους θέσεις σε δημόσιους και ιδιωτικούς Βρεφικούς και Βρεφονηπιακούς Σταθμούς αλλά και Βρεφονηπιακούς Σταθμούς Ολοκληρωμένης Φροντίδας και Παιδικούς Σταθμούς στην Αττική.

Δ. Στην πρώτη γραμμή για την αντιμετώπιση του covid-19 και τη θωράκιση της δημόσιας υγείας.

Η Περιφέρεια Αττικής , αντλώντας ίδιους πόρους, αλλά και πόρους από το ΕΣΠΑ και το ΠΕΠ Αττικής, διαθέτει την περίοδο της πανδημίας 500.000.000 ευρώ , για να στηρίξει τη λειτουργία του εθνικού  συστήματος υγείας , τα δημόσια νοσοκομεία της Αττικής, τον ΕΟΔΥ κι άλλους δημόσιους οργανισμούς, αλλά και τις επιχειρήσεις του Λεκανοπεδίου.

 

Όσον αφορά τον τομέα της υγείας: .

 

 • Μέσα από τη Λειτουργία της Τηλεφωνικής Γραμμής 1110, παρείχαμε ιατρικές συμβουλές και ψυχολογική υποστήριξη σε πάνω από 150.000 περιπτώσεις.
 • Προχωρήσαμε από την πρώτη στιγμή στην έκδοση και διάθεση ψηφιακών κι έντυπων αναλυτικών οδηγιών για τη λήψη μέτρων προφύλαξης από τους πολίτες, καθώς και για την προώθηση του εμβολιασμού .
 • Έχουμε υλοποιήσει πάνω από 20.000 .δωρεάν τεστ μοριακού ελέγχου σε εργαζόμενους, ευπαθείς κι υψηλού κινδύνου ομάδες πολιτών, επισκέπτες σε σημεία εισόδου της Αττικής, καθώς και 1500 κατ’ οίκον επισκέψεις σε άτομα με κινητικά προβλήματα
 • Έχουμε προμηθευθεί 110.000 rapid tests, με τα οποία προχωρούμε στη διενέργεια εκτεταμένων κι άμεσων ελέγχων για την ανίχνευση κορωνοιού, σε μεγάλες ομάδες πληθυσμού σε όλη την Αττική, σε συνεργασία με τον ΕΟΔΥ και τον Ι.Σ.Α. , με τη συνδρομή 10 κινητών Ομάδων Επίσκεψης στο Σπίτι.
 • Διανείμαμε πάνω από 2.000.000 τεμάχια υλικού προστασίας, μάσκες κι αντισηπτικά, σε εργαζόμενους και υπηρεσίες της Περιφέρειας και των Δήμων της Αττικής , Κοινωνικές Δομές και Δομές Φιλοξενίας Ηλικιωμένων, προσωπικό Σωμάτων Ασφαλείας, εργαζόμενους κι ελεύθερους επαγγελματίες.
 • Παρείχαμε δωρεάν 1.000.000 γεύματα σε ευπαθείς ομάδες συμπολιτών μας, σε 65 Δήμους της Αττικής
 • Συλλέξαμε πάνω από 800 φιάλες αίμα, για τις ανάγκες του συστήματος υγείας
 • Δημιουργήσαμε νέες δωρεάν ψηφιακές πλατφόρμες και υπηρεσίες για πολίτες και επιχειρήσεις
 • Διαθέσαμε χρηματοδότηση 100 εκ. ευρώ ( μέσω του ΠΕΠ Αττικής 2014-2020) για την πρόσληψη επικουρικού προσωπικού ( γιατροί και νοσηλευτές), σε 73 φορείς Υγείας της Αττικής.
 • Προχωρήσαμε στην αγορά εξοπλισμού υγείας αξίας 22 εκ. ευρώ ( ΠΕΠ Αττικής 2014-2020) για τα Νοσοκομεία της Αττικής και τις Υγειονομικές Περιφέρειες.
 • Ενισχύσαμε την 1η και 2η Υγειονομική Περιφέρεια Αττικής με ιατρικό εξοπλισμό ύψους 41,6 εκ. ευρώ ( από ίδιους πόρους της Περιφέρειας) .
 • Προχωρήσαμε στην Ενίσχυση των ΜΕΘ και ΜΑΦ Νοσοκομείων της Αττικής, με ηλεκτρονικούς αναπνευστήρες και ειδικές κλίνες
 • Δίνουμε χρηματοδότηση 500 χιλ. ευρώ στο Λιμενικό Σώμα, για αγορά περιπολικού σκάφους κατάλληλα διαμορφωμένου με υγειονομικό εξοπλισμό, για την άμεση κι ασφαλή διακομιδή ασθενών με covid-19.
 • Προωθούμε με συνέπεια την ενίσχυση της πρόληψης της υγείας , μέσα από την ενίσχυση του προ-συμπτωματικού ελέγχου κι αξιοποιώντας τις νέες δομές των ΚΕΠ Υγείας των Δήμων, τις οποίες ενισχύουμε.