Συνέντευξη με τον Γιώργο Πάντζα, Υποψήφιο Βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ Δυτικής Αττικής:

«Στήριξη στο ΣΥΡΙΖΑ για να συνεχίσει στη διακυβέρνηση της χώρας με κοινωνική δικαιοσύνη»

 

 

Ο Γιώργος Πάντζας, δημοφιλής ηθοποιός του ελληνικού κινηματογράφου, είναι βουλευτής Αττικής με τον ΣΥΡΙΖΑ και είναι εκ νέου υποψήφιος βουλευτής στην εκλογική περιφέρεια Δυτικής Αττικής. Μιλήσαμε μαζί του σχετικά με την υποψηφιότητά του.

 

Παρατηρούμε όλοι μας ότι στην παρούσα εκλογική περίοδο που διανύουμε και σε σχέση με την αντίστοιχη των ευρωεκλογών, επικρατούν χαμηλοί τόνοι στην πολιτική αντιπαράθεση των δύο μεγάλων κομμάτων. Που κατά την γνώμη σας οφείλεται αυτό;

Έχετε δίκιο στην παρατήρησή σας. Από το 2012 που εκλέγομαι βουλευτής στην περιφέρεια Αττικής με τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και από όλα τα χρόνια που παρατηρούσα και συμμετείχα στην πολιτική ως ενεργός πολίτης, πρώτη φορά βλέπω ένα πολιτικό κόμμα και αναφέρομαι στη ΝΔ να είναι κυριολεκτικά κενό γράμμα. Ποτέ άλλοτε δε θυμάμαι κόμμα που να διεκδικεί τη διακυβέρνηση της χώρας, να είναι τόσο αδύναμο και άχρωμο στον προγραμματικό του λόγο.

Και είναι εμφανές αυτό, ακριβώς γιατί, δεν έχουν τι να πουν για τα μεγάλα ζητήματα της οικονομίας και της κοινωνίας. Διαλέγουν το δρόμο του «κρυφτού» και των ήπιων τόνων, μήπως και μέσα από την ησυχία και την αδιαφορία ξεγλιστρήσουν και δεν τους καταλάβει ο Ελληνικός λαός. Μιλάνε μονότονα για μείωση φόρων στη μεσαία τάξη, χωρίς να ξεκαθαρίζουν το πώς θα το κάνουν αυτό και με ποιούς πόρους. Είναι η κλασική πρακτική του «αόρατου» που θέλει να  περνά απαρατήρητος στην ζωή.

Είμαι βαθιά πεπεισμένος όμως, ότι αυτή η στρατηγική της ΝΔ δεν είναι τυχαία. Και εδράζεται στο γεγονός του ότι η ΝΔ έχει κρυφή ατζέντα. Επιλέγει να μην συγκρουστεί προγραμματικά με την κυβέρνηση, γιατί αυτό που κουβαλά στις βαλίτσες της είναι ότι πιο αντικοινωνικό, αντεργατικό και νεοφιλελεύθερο υπάρχει. Κρύβεται λοιπόν και επιδιώκει να κυλήσει ο χρόνος υπέρ της σε αυτό. Για αυτό εξάλλου αρνείται πεισματικά το ελεύθερο debate μεταξύ των δύο πολιτικών αρχηγών. Ακριβώς για να μην αποκαλυφθεί η γύμνια του αρχηγού τους στο κοινωνικό και οικονομικό πεδίο.     

Θα σας πω όμως και κάτι ακόμα, που μου έχει κάνει φοβερή εντύπωση. Δε θυμάμαι ποτέ άλλοτε τόσο έντονα να κυριαρχεί η οικογενειοκρατία στην Ελλάδα. Είναι η πρώτη φορά που η οικογενειοκρατία του Μητσοτακέικου, προσπαθεί με τόσο πρόδηλο τρόπο να αρπάξει τα πηδάλια της εξουσίας στη χώρα μας. Από την ίδια οικογένεια προέρχονται ένας αρχηγός κόμματος που θέλει να γίνει πρωθυπουργός, ένας ανιψιός που έγινε Δήμαρχος Αθήνας, καθώς και μια επί πολλά χρόνια Υπουργός κυβερνήσεων που θα αναλάβει εκ νέου σημαντική θέση στο φανταστικό σενάριο που η ΝΔ γίνει κυβέρνηση. Πρέπει λοιπόν, η κοινωνία, οι πολίτες, ο Ελληνικός λαός να πει ένα ηχηρό ΟΧΙ στο μοντέλο της οικογενειοκρατίας, που επί δεκαετίες δοκιμάστηκε και απέτυχε.            

 

Θα θέλαμε να μας πείτε ποιος είναι ο δικός σας σχεδιασμός και προγραμματικός λόγος σας για την επόμενη μέρα εάν είστε κυβέρνηση; Πιστεύετε ότι είναι αναστρέψιμο το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών και γιατί οι πολίτες θα πρέπει να σας ξαναεμπιστευθούν;

Πολλοί κάνουν λόγω ότι το αποτέλεσμα των Ευρωεκλογών δεν είναι αναστρέψιμο. Θα τους πω λοιπόν ότι, η ζωή και η πολιτική επιφυλάσσει πάντα εκπλήξεις. Και σε αυτή τη συγκυρία πιστεύω ότι μπορούμε να κάνουμε την ανατροπή. Είναι επιτακτική η ανάγκη για τη ζωή μας για το μέλλον του τόπου. Οι δεσμεύσεις μας λοιπόν για την επόμενη 4ετία είναι συγκεκριμένες και κοστολογημένες.

Ενδεικτικά σας αναφέρω ότι, στο πρόγραμμά μας παρουσιάσαμε πολιτικές οι οποίες αφορούν στην μεσαία τάξη, στον συνταξιούχο, στον εργαζόμενο, στον άνεργο, στον μικρομεσαίο επιχειρηματία. Παρουσιάσαμε και είπαμε ότι θα προχωρήσουμε σε 500.000 νέες θέσεις εργασίας, στη μείωση της ανεργίας των γυναικών στο 10%, στη νέα αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 7.5 % το 2020 και επιπλέον κατά 7.5% το 2021, σε 15 δισ. υπό την μορφή προγραμμάτων  για νέους επιστήμονες, στη μείωση της προκαταβολής φόρου στο 50% για φυσικά πρόσωπα και προσωπικές επιχειρήσεις και κατά 80% για νομικά πρόσωπα, στη σταδιακή μείωση του φόρου εισοδήματος στο 20%, στη κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης για εισοδήματα έως 20.000 ευρώ, στη μείωση του ΕΝΦΙΑ μεσοσταθμικά κατά 30% το 2020 και 50% για τις χαμηλές και μεσαίες περιουσίες, στη μείωση του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ από 13% σε 11%. Παράλληλα εξειδικεύσαμε τις ανάγκες της δημόσια διοίκηση και δεσμευόμαστε να προχωρήσουμε σε 10.000 προσλήψεις γιατρών στην Υγεία, καθώς και 15.000 προσλήψεις εκπαιδευτικών στην Παιδεία.

Οι δεσμεύσεις μας αυτές δεν αποτελούν άδειες υποσχέσεις, σαν αυτές της ΝΔ η οποία με αοριστίες και ψέματα προσπαθεί να χαϊδέψει τον Έλληνα ψηφοφόρο. Είναι δεσμεύσεις που πατάνε σε έναν πραγματικό και εφικτό σχεδιασμό. Και αν θέλετε έχουμε αποδείξει στα χρόνια που κυβερνήσαμε ότι μπορούμε να εφαρμόσουμε συγκεκριμένες φιλολαϊκές δράσεις και πολιτικές, όμοιες με αυτές που ψηφίσαμε μετά την έξοδο της χωράς από τα μνημόνια. Άρα λοιπόν ο Έλληνας πολίτης έχει να επιλέξει μεταξύ μιας σοβαρής και φιλεργατικής κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ και μιας κυβέρνησης της ΝΔ που απλά θέλει να έρθει στην εξουσία για να ξαναχρεοκοπήσει τη χώρα. Γιατί να ξέρετε ότι το χούι δεν αλλάζει.   

 

Πείτε μας δυο λόγια για το έργο του ΣΥΡΙΖΑ στην Δυτική Αττική. Που θεωρείτε ότι πετύχατε και που ότι μείνατε πίσω σε παρεμβάσεις στην περιφέρεια;

Πετύχαμε πολλά. Και σας το λέω με βεβαιότητα αυτό, μιας και γνωρίζω από πρώτο χέρι όλη την προσπάθειά της κυβέρνησης και κάποιον από εμάς, που από το 2015 αγωνιστήκαμε στην κατεύθυνση του να αλλάξουμε την κατάσταση που επικρατούσε στην Δυτική Αττική. Το πρώτο που είχαμε να αντιμετωπίσουμε ήταν η καχυποψία και η απογοήτευση των πολιτών, οι οποίοι δικαιολογημένα ήταν διστακτικοί απέναντί μας δεδομένου ότι για δεκαετίες άκουγαν τρύπιες υποσχέσεις και μεγάλα λόγια από το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ.

Προσπαθήσαμε λοιπόν να τους πείσουμε για τις προθέσεις μας, αυτή τη φορά όχι με λόγια αλλά με έργα και πράξεις. Έτσι λοιπόν ανακοινώσαμε στο περιφερειακό συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ για την παραγωγική ανασυγκρότηση στη Δυτική Αττική, παρουσία όλης της κυβέρνησης και του ίδιου του Πρωθυπουργού, το πλάνο μας για όλους τους τομείς της οικονομίας. Από την επόμενη μέρα λοιπόν, σας λέω ότι στρωθήκαμε στην δουλειά. Είναι πολλά τα έργα που θα μπορούσα να σας απαριθμήσω, θα σταθώ όμως σε αυτά που θεωρώ ότι και με την δική μου δράση προχώρησαν.

Αναφέρομαι στην απόρριψη του φακέλου με τους περιβαλλοντικούς όρους για την δημιουργία Λατομείων Βωξίτη στα Μέγαρα Αττικής στη θέση Γεράνια Όρη. Στην διάνοιξη του δρόμου στο παράλιο μέτωπο της Σχολής Πυροβολικού στη Νέα Πέραμο που ήδη είναι σε στάδιο υλοποίησης και θα εξυπηρετήσει μαθητές και γονείς. Στη μεταφορά του Κεντρικού Λιμένα στην περιοχή της Βλύχας στην Ελευσίνα, Στη δημιουργία Μητροπολιτικού Υδατοδρομίου στην Ελευσίνα. Στα έργα στο οδικό δίκτυο και οι αντιπλημμυρικές υποδομές στη Μάνδρα και αλλού, που κάποια από αυτά έχουν ήδη ολοκληρωθεί και άλλα βρίσκονται σε στάδιο ολοκλήρωσης. Στην πρόσφατη απόφαση της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού για την δημιουργία γηπέδου της μπασκετικής ΑΕΚ στα Άνω Λιόσια. Στην διατήρηση σχολικών μονάδων που η ΝΔ κατήργησε σε Λιόσια και αλλού. Στην επαναλειτουργία του ΓΕΛ Μαγούλας ως εξεταστικό κέντρο, κίνηση που από κοινού πετύχαμε με τον Αριστείδη Μπαλτά. Στη δημιουργία της νέας Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Δυτικής Αττικής στα Άνω Λιόσια.  Στην αποκατάσταση και τα μέτρα στήριξης σε πληγέντες της Κινέτας από την καταστροφική πυρκαγιά σε υποδομές και τα έκτακτα βοηθήματα σε συνταξιούχους και μόνιμους κατοίκους της περιοχής. Στην πρωτοβουλία μου να δώσαμε έκτακτη επιχορήγηση προς την Ομοσπονδία Ορειβασίας και Αναρρίχησης, για την κατασκευή αναρριχητικής πίστας στον Ε.Π.Ο.Σ Φυλής,  δεδομένου ότι το αγώνισμα της αναρρίχησης αποτελεί Ολυμπιακό άθλημα και θα μπει στο πρόγραμμα των Ολυμπιακών Αγώνων στη διοργάνωση του Τόκιο το 2020.

Θα μπορούσα να απαριθμήσω πολλά περισσότερα, σημασία έχει όμως να συνειδητοποιήσουν οι πολίτες ότι εμείς στο χρονικό διάστημα των τεσσάρων ετών δε μείναμε στα λόγια, αλλά προχωρήσαμε σε πράξεις και έργα που πολλά από αυτά σήμερα είναι ορατά. Σημασία έχει να σκεφτούν οι πολίτες της Δυτικής Αττικής, ότι για πρώτη φορά Ελληνική κυβέρνηση και δη ο ΣΥΡΙΖΑ, ασχολήθηκε με ειλικρίνεια και με υπευθυνότητα με τα προβλήματά τους.  Και μάλιστα σε σύντομο και πυκνό πολιτικά χρονικό διάστημα και σε ένα πλαίσιο περίκλειστο από ασφυκτικούς δημοσιονομικούς περιορισμούς. Αυτός είναι και ο λόγος άλλωστε που αποφάσισα να είμαι εκ νέου υποψήφιος με τον ΣΥΡΙΖΑ, αυτή τη φορά στην Δυτική Αττική. Ακριβώς γιατί έχουμε αρχίσει μια δουλειά και πρέπει να την ολοκληρώσουμε.  

 

Πλησιάζοντας προς τις κάλπες ποιο είναι το μήνυμα που θέλετε να στείλετε στους πολίτες της Δυτικής Αττικής;

Το μήνυμα που θέλω να στείλω στους πολίτες της Δυτικής Αττικής, είναι ότι θα πρέπει να γνωρίζουν ότι στις 7 του Ιούλη αποφασίζουν για το μέλλον του τόπου τους. Και αυτό το μέλλον έχει δύο οπτικές και ιδεολογικές όχθες. Ή θα στηρίξουν την συντηρητική παράταξη της επάρατης δεξιάς, τη ΝΔ δηλαδή, με όλες τις αντικοινωνικές της πολιτικές, ή θα δώσουν στον ΣΥΡΙΖΑ την εντολή να ολοκληρώσει το έργο που ξεκίνησε μετά την έξοδο της χώρας από τα μνημόνια.

Να τους πω ότι, έχει έρθει η ώρα να κλείσουν τα αυτιά τους στις σειρήνες της ΝΔ που προσπαθούν να τους μπερδέψουν και να τους αποπροσανατολίσουν με ψεύτικες και μαγικές υποσχέσεις, οι οποίες όμως κρύβουν μια νεοφιλελεύθερη πολιτική υπέρ των μεγάλων συμφερόντων. Μεγάλα συμφέροντα που στέκονται παραδοσιακά απέναντι και ενάντια στον εργαζόμενο, στον συνταξιούχο και στον μικρομεσαίο επιχειρηματία.

Να τους πω όμως παράλληλα, να έχουν ορθάνοικτα τα μάτια τους και να στηρίξουν υποψηφίους που ούτε ουρανοκατέβατοι ήρθαν, ούτε περαστικοί είναι από τη Δυτική Αττική. Να στηρίξουν ανθρώπους ικανούς που έχουν να παρουσιάσουν έργο στην περιφέρεια και που αγωνίστηκαν στο να βρεθούν λύσεις στα προβλήματα των Δήμων και των πολιτών. 

Να τους πω εν κατακλείδι να στηρίξουν τον ΣΥΡΙΖΑ, δίνοντάς του την δύναμη να συνεχίσει στην διακυβέρνηση της χώρας, έχοντας πλέον πολλαπλούς βαθμούς ελευθερίας στο πεδίο της οικονομίας, ώστε να ασκήσει με κοινωνική δικαιοσύνη την πολιτική που χάραξε τον τελευταίο χρόνο. Πάντα και με τις ανάλογες διορθωτικές κινήσεις προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Μόνο με αυτή την προοπτική θα ορθοποδήσει η χώρα και θα καλυτερεύσει η καθημερινότητα των πολιτών. Διαφορετικά, με ΝΔ θα γυρίσουμε στο χθες και σε μια Δυτική Αττική στο περιθώριο.