Εν όψει των εκλογών της 7ης Ιουλίου, μιλήσαμε με τον Υποψήφιο Βουλευτή με την Νέα Δημοκρατία στην εκλογική περιφέρεια Δυτικής Αττικής, τον νομικό Γιώργο Κώτσηρα.

Συνέντευξη στην Αλέκα Σταματιάδη

 

Γιατί επιλέξατε την περιφέρεια της Δυτικής Αττικής και γιατί είστε υποψήφιος Βουλευτής με το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας;

Κυρία Σταματιάδη, καταρχήν σας ευχαριστώ πολύ για την παρούσα συνέντευξη. Όπως γνωρίζετε, η ενασχόληση μου με την κεντρική πολιτική ξεκινά από το έτος 2014 οπότε και είχα την τιμή να είμαι υποψήφιος Ευρωβουλευτής, ενώ το έτος 2015, ήμουν υποψήφιος στην Περιφέρεια Αττικής, η οποία περιλάμβανε μέχρι πέρυσι ολόκληρη την Ανατολική και τη Δυτική Αττική. Από το 2015 λοιπόν, πολιτεύομαι στην εν λόγω περιοχή. Η Δυτική Αττική είναι μια περιοχή με την οποία δέθηκα ιδιαιτέρως όλα αυτά τα χρόνια της ενασχόλησης μου με τον πολιτικό στίβο, αλλά κυρίως δένομαι μαζί της από τότε που γεννήθηκα. Ένας από τους κυριότερους παράγοντες για τους οποίους είμαι τόσο δεμένος με την Δυτική Αττική, είναι το γεγονός ότι κατάγομαι από τα Μέγαρα, καθότι η μητέρα μου, Αθηνά Γκίνη είναι γέννημα θρέμμα μεγαρίτισσα. Έτσι λοιπόν νιώθω μια πολύ μεγάλη αγάπη για το σύνολο της Δυτικής Αττικής και θέλω να την βοηθήσω στην πράξη να αντιμετωπίσει τα μεγάλα προβλήματα που βιώνει.

Η Νέα Δημοκρατία είναι ένα κόμμα το οποίο απευθύνεται σε ολόκληρη την ελληνική κοινωνία και όχι σε μέρος αυτής. Έχει ολοκληρωμένο πρόγραμμα και είναι ένα κόμμα που σέβεται όλους τους πολίτες και θα κάνει ό,τι είναι δυνατόν προκειμένου να πάει την πατρίδα μας μπροστά. Είμαι πεπεισμένος, λοιπόν, ότι Νέα Δημοκρατία και ο Κυριάκος Μητσοτάκης προσωπικά θα επαναφέρουν την κανονικότητα στη χώρα μας.

Εμπιστεύομαι απόλυτα τον Κυριάκο Μητσοτάκη, με τον οποίο είχα την τιμή να συνεργαστώ ως αν.Γραμματέας Επιστημονικών Φορέων ΝΔ από το 2016-19 και γνωρίζω πολύ καλά την μεθοδικότητα του και τη στοχοπροσήλωσή του και είμαι πεπεισμένος ότι θα είναι ένας εξαιρετικός Πρωθυπουργός.

 

Στις πρόσφατες κάλπες των αυτοδιοικητικών και των ευρω-εκλογών, διαπιστώσαμε στροφή των ψηφοφόρων. Τι συγκεκριμένα θα αλλάξει εφόσον, όπως οι δημοσκοπήσεις δείχνουν, εκλεγεί κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας; Θα αλλάξουν οι σχέσεις εργασίας, θα αλλάξουν οι συνθήκες εργασίας στο δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα;

Κυρία Σταματιάδη, η Νέα Δημοκρατία έχει θέσει στόχους προκειμένου η χώρα να μπει σε τροχιά ανάπτυξης και να μειωθεί η ανεργία. Είναι αποφασισμένη να προχωρήσει σε τομές, προκειμένου να πετύχει ταχύτερες μεταρρυθμίσεις και εκσυγχρονισμό του κράτους. Επί των εργασιακών θεμάτων, ο ίδιος ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Κυριάκος Μητσοτάκης έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν θα υπάρξουν απολύσεις στο Δημόσιο. Περαιτέρω, τόσο στον δημόσιο, όσο και στον ιδιωτικό τομέα,  οι δεσμεύσεις μας είναι τέσσερις. Καλύτεροι μισθοί, καλές και σταθερές θέσεις εργασίας, περιφρούρηση δικαιωμάτων των εργαζομένων και συμμετοχή τους στην επιτυχία των επιχειρήσεων, σύνδεση της αγοράς εργασίας με την κατάρτιση και την εκπαίδευση, καθώς και μέτρα – ειδικά για τις γυναίκες – που να συμφιλιώνουν την προσωπική τους ζωή με την εργασία.

 

Ποιό είναι κατά τη γνώμη σας το σημαντικότερο πρόβλημα της περιοχής των Μεγάρων και πώς θα μπορέσετε να το αντιμετωπίσετε εφόσον εκλεγείτε στη Βουλή;

Θεωρώ ότι ένα από τα σοβαρότερα προβλήματα της περιοχής είναι η ανεργία. Η εξοντωτική φορολόγηση και το κλείσιμο μεγάλου αριθμού επιχειρήσεων έχουν δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα στους κατοίκους της περιοχής μας. Η Νέα Δημοκρατία έχει σαφή θέση και πρόγραμμα για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Η μείωση της φορολογίας αποτελεί μονόδρομο για να μπορέσει η οικονομία να ορθοποδήσει και να ανοίξουν καινούργιες επιχειρήσεις οι οποίες θα δώσουν δουλείες στους πολίτες. Περαιτέρω, θα πρέπει οι επιχειρήσεις να συνεχίσουν να παραμένουν ζωντανές και υγιείς και να δημιουργηθούν ακόμα περισσότερες για το συμφέρον του συνόλου της κοινωνίας.  Είναι αυτονόητο ότι πρωταρχικό μας μέλημα θα είναι η δημιουργία θέσεων εργασίας στον ιδιωτικό τομέα. Όπως έχει επισημάνει και ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας: «Όσο η ανεργία μειώνεται, υπάρχουν περισσότερες προσφερόμενες θέσεις απασχόλησης και η ισορροπία επανέρχεται».

Άλλο ένα θέμα το οποίο χρήζει άμεσης αντιμετώπισης επίσης είναι αυτό της πρόσβασης των κατοίκων της περιοχής στις υπηρεσίες υγείας. Πρόσφατα πληροφορήθηκα ότι το κέντρο υγείας Μεγάρων, το οποίο εξυπηρετεί χιλιάδες πολίτες το χρόνο και  τις ανάγκες να διπλασιάζονται τους καθημερινούς μήνες, θα λειτουργεί λόγω έλλειψης προσωπικού από τις 8.00 π.μ. ως τις 3.00 μ.μ. τις καθημερινές, ενώ τα σαββατοκύριακα θα παραμένει κλειστό. Κάτι τέτοιο είναι απαράδεκτο και θα πρέπει άμεσα να γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες προκειμένου να αλλάξει η κατάσταση αυτή. Η Νέα Δημοκρατία έχει ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα δράσεων για την εξασφάλιση αξιοπρεπών συνθηκών για όλους και ιδιαίτερη φροντίδα για της ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού και θα πράξει ό,τι είναι δυνατόν προκειμένου οι πολίτες να έχουν ελεύθερη και απρόσκοπτη πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας.

 

Τι θα προτείνατε και τι θα κάνατε για το πρόβλημα της εγκληματικότητας στα Μέγαρα και στη Δυτική Αττική;

Είναι προφανές ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ έχει αποτύχει παταγωδώς στο να μειώσει τα ποσοστά της εγκληματικότητας στη χώρα μας, ενώ με τις κινήσεις της δείχνει καθημερινά ότι τα θέματα της ασφάλειας των πολιτών δεν αποτελούν πρωταρχικούς στόχους της. Τουναντίον, το σύνολο της πολιτικής της δράσης αποδεικνύει μια ιδιαίτερα επικίνδυνη ανοχή στα φαινόμενα ανομίας. Ένα πρόσφατο και χαρακτηριστικό παράδειγμα της κατάστασης αυτής, αποτελεί η ψήφιση του νέου Ποινικού Κώδικα (ο οποίος ήρθε προς ψήφιση στη Βουλή ξαφνικά και με διαδικασία εξπρές λίγο πριν τη διάλυση της), στον οποίο επέφεραν αλλαγές οι οποίες οδηγούν στη μείωση των ποινών ενός μεγάλου αριθμού σοβαρών αδικημάτων, τα οποία θα αντιμετωπίζονται πλέον με ποινές «χάδι». Η τροποποίηση αυτή, σε συνδυασμό με το νόμο Παρασκευόπουλου, οδηγεί στην αποφυλάκιση εκατοντάδων εγκληματιών και στην ευνοϊκότερη αντιμετώπιση πολλών ποινικών αδικημάτων. Το πρόβλημα της εγκληματικότητας και της έλλειψης ασφάλειας είναι ιδιαίτερα έντονο στη Δυτική Αττική. Ολόκληρες περιοχές αποτελούν «άβατα» και τα φαινόμενα ανομίας έχουν γίνει πλέον καθημερινότητα. Η μείωση της εγκληματικότητας σε περιοχές όπως η Δυτική Αττική αποτελεί έναν από τους βασικούς στόχους της Νέας Δημοκρατίας, η οποία έχει καταστήσει σαφές ότι με την εκλογή της σε κυβέρνηση θα λάβει τα απαραίτητα μέτρα για τη δραστική πάταξη του φαινομένου αυτού. Ενίσχυση των αστυνομικών δομών, κατάργηση «Νόμου Παρασκευόπουλου», επανασύσταση των φυλακών υψίστης ασφαλείας και αυστηροποίηση του πλαισίου ποινικής αντιμετώπισης αποτελούν τους κύριους άξονες.

Πώς πιστεύετε ότι μπορεί να «ξεμπλοκάρουν» αναπτυξιακές πολιτικές για τον Δήμο Μεγαρέων;

Ένα από τα μεγάλα στοιχήματα της Νέας Δημοκρατίας είναι να καταφέρουμε να επιτύχουμε μία ισχυρή ανάπτυξη της πατρίδας μας. Αυτός ο στόχος μπορεί να επιτευχθεί μόνο με την προσέλκυση επενδύσεων και την παράλληλη αναστήλωση της μεσαίας τάξης. Ο Δήμος Μεγαρέων είναι λόγω της θέσης του ένας δήμος με πολλά πλεονεκτήματα και δυνατότητες για ανάπτυξη στον βιομηχανικό και παραγωγικό τομέα, στον τουρισμό, στις μεταφορές, καθώς και σε περιβαλλοντικές δράσεις. Μάλιστα, ο Κυριακός Μητσοτάκης έχει δηλώσει ότι οι πολίτες στη Δυτική Αττική θα ωφεληθούν πρώτα από όλους αναφορικά με το σχέδιο της ΝΔ για την ανάπτυξη. Η μείωση φορολογίας των επιχειρήσεων, προσέλκυση ευρωπαϊκών χρηματοδοτικών προγραμμάτων ΕΣΠΑ, αλλά και η μείωση της γραφειοκρατίας είναι βασικά «κλειδιά» προκειμένου να μπορέσουμε να ξεπεράσουμε τα εμπόδια που εμποδίζουν την υγιή επιχειρηματικότητα και κατ’ επέκταση την ανάπτυξη στην περιοχή, αλλά και σε ολόκληρη τη χώρα.

Πιστεύω, επίσης, ακράδαντα ότι τα Μέγαρα, τα οποία έχουν έντονη ιστορική, πολιτιστική και εκκλησιαστική κληρονομιά πρέπει να αξιοποιήσουν την αναφορά τους αυτή και να την αναδείξουν επ’ωφελεία της τουριστικής τους ανάπτυξης. Προσωπικά, θα κάνω κάθε τι δυνατό για να βοηθήσω τα Μέγαρα και το σύνολο της Δυτικής Αττικής να προχωρήσει με εξωστρέφεια!