Με τη «σταθερή, υπεύθυνη και άμεση θέση» που έλαβε η Ελλάδα σε σχέση με την κρίση στο Ισραήλ και τη Μέση Ανατολή «έχει ενισχύσει το διπλωματικό της κεφάλαιο και μπορεί και έχει λόγο και ρόλο». Αυτό τόνισε ο  Υφυπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Κώτσηρας, μιλώντας σήμερα στην εκπομπή «Συνδέσεις» του τηλεοπτικού σταθμού «ΕΡΤ1» και στους δημοσιογράφους Κώστα Παπαχλιμίντζο και Χριστίνα Βίδου.

Ειδικότερα, ο κ. Κώτσηρας επισήμανε ότι, από την πρώτη στιγμή, η χώρα μας τήρησε μια ξεκάθαρη στάση αρχής.  Από τις πρώτες ήδη ημέρες της κρίσης, ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης καταδίκασαν την τρομοκρατική επίθεση της Χαμάς και τόνισαν το δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα, με βάση το διεθνές δίκαιο, και την ανάγκη απελευθέρωσης των ομήρων και απαχθέντων, προστασίας των αμάχων και δημιουργίας ανθρωπιστικών διόδων. «Η ελληνική εξωτερική πολιτική δεν είναι ευκαιριακή, δεν είναι συγκυριακή, δεν είναι συναλλακτική», υπογράμμισε ο Υφυπουργός, αλλά στηρίζεται  σε αρχές, στον ανθρωπισμό και τον διάλογο.

Επιπλέον, ο κ. Κώτσηρας σημείωσε ότι οι Ελληνικές Αρχές στο εξωτερικό είναι σε ετοιμότητα, για να προστατεύσουν τους Έλληνες πολίτες για κάθε ενδεχόμενο, και εξήρε την άμεση ανταπόκριση των διπλωματικών αρχών της χώρας μας στο Ισραήλ και τη συμβολή τους στον ταχύ επαναπατρισμό Ελλήνων από την περιοχή, ο οποίος ολοκληρώθηκε με επιτυχία προ ημερών.

Ερωτηθείς για την πολιτική του Υπουργείου Εξωτερικών έναντι του Απόδημου Ελληνισμού, ο Υφυπουργός ανέφερε ότι βαίνει προς ολοκλήρωση για πρώτη φορά μια Εθνική Στρατηγική για τον Απόδημο Ελληνισμό, με ορίζοντα τριετίας (2024-2027), η οποία θα δίνει έμφαση στην ελληνομάθεια, την εκπαίδευση, τον πολιτισμό, τον ρόλο της Εκκλησίας και στην προσέγγιση της νέας διασποράς, της αποκαλούμενης «γενιάς του brain drain». Επίσης, ο κ. Κώτσηρας σημείωσε ότι τις επόμενες ημέρες ολοκληρώνεται η ψηφιοποίηση των διαδικασιών στις Προξενικές Αρχές, με στόχο την αναβάθμιση των υπηρεσιών που προσφέρονται στους Έλληνες του εξωτερικού και τη βελτίωση της καθημερινότητάς τους.