Η διαδικτυακή εκπαιδευτική πλατφόρμα staellinika.com για τη διδασκαλία και εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας σε νέες και νέους Ομογενείς και σε ξενόγλωσσους χρήστες είναι πλέον διαθέσιμη και στα γαλλικά και γερμανικά, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών.
Η πλατφόρμα λειτουργεί πλέον σε πέντε συνολικά γλώσσες: αγγλικά, γαλλικά, γερμανικά, ισπανικά και πορτογαλικά.
Όπως αναφέρει το υπουργείο Εξωτερικών, η ψηφιακή μαθησιακή πλατφόρμα staellinika.com είναι αποτέλεσμα της συνεργασίας της γενικής γραμματείας απόδημου ελληνισμού και δημόσιας διπλωματίας του υπουργείου Εξωτερικών με το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (που τη χρηματοδότησε αρχικά) και το Stavros Niarchos Foundation Centre for Hellenic Studies του Simon Fraser University στο Βανκούβερ του Καναδά.
Σημειώνεται πως η γαλλική, γερμανική, ισπανική και πορτογαλική έκδοση χρηματοδοτήθηκαν από το υπουργείο Εξωτερικών. Όπως επισημαίνεται, αποτελεί καρπό της συνεργασίας διεπιστημονικής ομάδας ειδικών – παιδαγωγών, γλωσσολόγων, ειδικών πληροφορικής, εκπαιδευτικών και καλλιτεχνών.
Το πρόγραμμα, το οποίο έχει εξαρχής τη στήριξη του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, δίνει τη δυνατότητα στις νέες και τους νέους ομογενείς, παράλληλα με την εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας, να έρθουν σε επαφή με τον ελληνικό πολιτισμό.
Όλες οι εφαρμογές της πλατφόρμας διατίθενται δωρεάν και απευθύνονται σε μεμονωμένους χρήστες αλλά και σε σχολεία, καθώς προσφέρονται ειδικές λειτουργίες υποστήριξης διδασκόντων.
Η πλατφόρμα αποτελεί ένα σύγχρονο, διαδραστικό εργαλείο που εμπλουτίζεται συνεχώς με σειρά διαδικτυακών εφαρμογών και αναπτύσσεται σε νέες γλώσσες, απευθυνόμενη σε ένα όλο και μεγαλύτερο κοινό χρηστών ανά τον κόσμο. Η πλατφόρμα staellinika.com, ήδη από την αρχική της φάση, έγινε αντιληπτή ως μια καινοτόμος δράση για την υποστήριξη των ελληνικών σχολείων στο εξωτερικό, αλλά και την εν γένει διάδοση της ελληνικής γλώσσας και του πολιτισμού σε όλο τον κόσμο.
«Η ελληνική γλώσσα και ο ελληνικός πολιτισμός είναι τεράστια δύναμη για τον απανταχού ελληνισμό, αναπόσπαστο στοιχείο της ταυτότητάς μας», αναφέρει ο υφυπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κώτσηρας.
«Η προώθηση της ελληνομάθειας αποτελεί, ως εκ τούτου, πάγια επιδίωξή μας. Προς αυτή την κατεύθυνση αξιοποιούμε τη σύγχρονη τεχνολογία και ιδίως το Διαδίκτυο, για να δώσουμε την ευκαιρία σε νέες και νέους της διασποράς και ξενόγλωσσους χρήστες να έρθουν σε άμεση επαφή με την ελληνική γλώσσα και με τον πολιτισμικό μας πλούτο».
«Με την επέκταση της διαδικτυακής εκπαιδευτικής πλατφόρμας staellinika.com στα γαλλικά και γερμανικά, προσφέρουμε το καινοτόμο αυτό ψηφιακό εργαλείο εκμάθησης της γλώσσας μας σε ακόμα μεγαλύτερο κοινό».
«Ο εμπλουτισμός της διαδικτυακής εκπαιδευτικής πλατφόρμας staellinika.com, εντάσσεται, άλλωστε στο Στρατηγικό Σχέδιο για τον Απόδημο Ελληνισμό (2024-2027), που αναπτύσσει το Υπουργείο Εξωτερικών», σημειώνει.
Ο Γενικός Γραμματέας Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας, Γιάννης Χρυσουλάκης, κάλεσε τις νέες και τους νέους Ομογενείς από το γαλλόφωνο και γερμανόφωνο χώρο να κάνουν χρήση των νέων δυνατοτήτων του εργαλείου ελληνομάθειας.
Όπως τόνισε, «η ψηφιακή πλατφόρμα staellinika.com αποτελεί μια τις σημαντικότερες πρωτοβουλίες μας για την εκμάθηση και διάδοση της ελληνικής γλώσσας, ένα ζήτημα που βρίσκεται εξαρχής ψηλά στις προτεραιότητές μας, καθώς είναι κομβικής σημασίας για τη διατήρηση ζωντανής της ελληνικής ταυτότητας και συνείδησης στον ομογενειακό ελληνισμό».
«Εργαζόμαστε με συνέπεια και αποτελεσματικότητα για την περαιτέρω ανάπτυξη της πλατφόρμας, η οποία, εξυπηρετεί την ελληνομάθεια ως δομικό στοιχείο της ακατάλυτης σχέσης των ομογενών μας με τη μητέρα-πατρίδα, παράλληλα με άλλες πρωτοβουλίες, δράσεις και συνεργασίες μας στη γενική γραμματεία», πρόσθεσε.
πηγή: ΑΠΕ