Συγκλονίζει βίντεο που ανέβασε η Αστυνομία από τη φωτιά στη Μάνδρα, με έναν αστυνομικό να φωνάζει χαρακτηριστικά «πάμε, πάμε θα καούμε», επιχειρώντας να πείσει τους κατοίκους της Μάνδρας να απομακρυνθούν με ασφάλεια από τις φωτιές που πλησιάζουν.

Οι ισχυροί άνεμοι λειτουργούν ως τροχοπέδη στην κατάσβεση των εστιών, με αποτέλεσμα το πύρινο μέτωπο στα Δερβενοχώρια να έχει γίνει ανεξέλεγκτο και ως εκ τούτου έχει φτάσει στη Μάνδρα καίγοντας σπίτια σε αρκετούς οικισμούς.

Στο συγκλονιστικό βίντεο, άνθρωποι απομακρύνονται την τελευταία στιγμή από το φλεγόμενο τοπίο, απεγνωσμένοι που βλέπουν τις περιουσίες τους να απειλούνται και να καταστρέφονται. Οι αστυνομικοί από την άλλη, καταβάλλουν μεγάλη προσπάθεια για να τους πείσουν να φύγουν, φωνάζοντας τους ότι αν μείνουν κι άλλο, θα καούν.

«Η ζωή υπερτερεί οποιουδήποτε υλικού αγαθού… Ακολουθούμε τις οδηγίες των Αρχών, διευκολύνουμε το δύσκολο έργο τους» αναφέρεται στην ανάρτηση της ΕΛΑΣ.

Παναγία Γοργοεπήκοος: Η στιγμή εκκένωσης του Μοναστηριού [Βίντεο]

Απίστευτες είναι οι σκηνές που εκτυλίσσονται στη Μάνδρα, με τη φωτιά από τα Δερβενοχώρια να βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη και τις αρχές να προβαίνουν στην εκκένωση του μοναστηριού της Παναγίας Γοργοεπηκόου.

Πλέον, η πύρινη λαίλαπα που ξεκίνησε από τα Δερβενοχώρια, έχει φτάσει στην Μάνδρα, που η κατάσταση είναι απελπιστική καθώς κινδυνεύουν πλέον σπίτια.

Αξίζει να υπενθυμίσουμε ότι λίγο μετά το τις 2 το μεσημέρι της Τρίτης (18/07) εστάλη μήνυμα μέσω του 112 στους κατοίκους της Νέας Ζωής Μάνδρας και του Νέου Πόντου Μάνδρας, ώστε να εκκενώσουν τους οικισμούς τους και να κατευθυνθούν προς Ελευσίνα λόγω της δασικής φωτιάς στα Δερβενοχώρια.

Χαρακτηριστικές είναι οι σκηνές από βίντεο που καταγράφει τη δραματική προσπάθεια των ανδρών της Αστυνομίας να απομακρύνουν τις μοναχές από το μοναστήρι της Παναγίας της Γοργοεπηκόου στην περιοχή της Μάνδρας.

 

Δήμαρχος Μάνδρας: Η φωτιά από τα Δερβενοχώρια τώρα απειλεί τη Μάνδρα και οικισμούς της

Η φωτιά από τα Δερβενοχώρια τώρα απειλεί τη Μάνδρα και οικισμούς της, όπως αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δήμαρχος Μάνδρας-Ειδυλλίας, Χρήστος Στάθης, από τον οικισμό Πανόραμα όπου βρίσκεται με τους συνεργάτες του, προτρέπουν τους κατοίκους να αποχωρήσουν για προληπτικούς λόγους. Σημειώνει πως λίγο νωρίτερα με πρωτοβουλία της αυτοδιοίκησης εκκενώθηκε ο οικισμός Πουρνάρι και Νέα Ζωή καθώς οι φλόγες από τις παρυφές της Μάνδρας, όπου ήταν τα ξημερώματα, «με τη βοήθεια του ισχυρού ανέμου καθώς και του πευκώδους και χορτολιβαδικού χαρακτήρα της βλάστησης πέρασαν το ύψωμα- οικισμό Άγ.Σωτήρα με φορά προς τη Ν.Ζωή και στη συνέχεια προς τη Μάνδρα» και απευθύνει έκκληση να αποσταλούν άμεσα εναέρια μέσα για την αντιμετώπιση της πυρκαγιάς που εξαπλώνεται ταχύτατα.

Διαβάστε επίσης: H φωτιά στα όρια του Δήμου Μεγαρέων

Από την πλευρά του, ο α΄ τοπικός σύμβουλος Μάνδρας Παναγιώτης Παπαϊωάννου σημείωνε ότι προσωρινά είναι εκτός κινδύνου οι οικισμοί Βίλλια Ερυθρές, και πως η κατεύθυνση της φωτιάς είναι προς Μάνδρα-Ελευσίνα. Επίσης αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι υπάρχει επίγεια πυροσβεστική δύναμη η οποία όμως δεν αρκεί για να ανακόψει την ένταση της πορείας της πυρκαγιάς και τονίζει ότι χρειάζονται απαραιτήτως εναέρια μέσα. Προσθέτει ότι μηχανήματα και φορτηγά με υδροφόρες για την πυρόσβεση έχουν αποσταλεί από την Περιφέρεια, και τους όμορους δήμους, Λιοσίων και Ασπροπύργου, ενώ μαζί με τον μηχανισμό πολιτικής προστασίας του Δήμου επιχειρεί και μεγάλος σύλλογος εθελοντών δασοπυρόσβεσης.

Φωτιά στη Μάνδρα: Διακοπή κυκλοφορίας από διόδια Κορίνθου ως διόδια Ελευσίνας σε Παλαιά και Νέα Εθνική Οδό

Υπενθυμίζεται ότι λόγω της μεγάλης πυρκαγιάς που έχει ξεσπάσει στο Λουτράκι, η Αστυνομία προχώρησε σε διακοπή της κυκλοφορίας των οχημάτων σε κοντινές περιοχές.

Συγκεκριμένα, διακόπηκε η κυκλοφορία των οχημάτων στη νέα και παλαιά Εθνική Αθηνών – Κορίνθου, από τα διόδια της Ελευσίνας μέχρι τα διόδια Κορίνθου και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας.