Σειρά ερωτημάτων για την πορεία της Ελευσίνας-Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης θέτει ο επικεφαλής του Ενωτικού συνδυασμού Γιώργος Τσουκαλάς:
“Είναι υποχρέωση του Δήμου και της Πολιτιστικής να πάρουν θέση επιτέλους, στα ερωτήματα τα οποία έχουν τεθεί στο δημ Συμβούλιο και τα οποία έχουν μείνει αναπάντητα.
1. Ενώ στον φάκελο της διεκδίκησης της Πολιτιστικής ορίζεται ένα ποσοστό 15% του προϋπολογισμού για λειτουργικά έξοδα της εταιρείας, έναντι 68% για καλλιτεχνικό πρόγραμμα και 14% για επικοινωνία, τα λειτουργικά έξοδα στον προϋπολογισμό του 2021 έχουν εκτοξευτεί στο 40%. Αυτό σημαίνει έξοδα πέριξ του έργου και όχι για το έργο. Ειδικότερα, υπάρχει ενα τεράστιο ποσό 267.000 € το οποίο προορίζεται για αμοιβές συμβούλων. Αν σε αυτό προσθέσουμε τις 64.000 για έξοδα νομικών συμβούλων, 74.400 για έξοδα οικονομοτεχνικών συμβούλων, 124.000 για εταιρεία επιλογής προσωπικού και 30.000 για έξοδα συμβούλων ευρωπαϊκών προγραμμάτων, φτάνουμε στο αστρονομικό ποσό των 559.400 για συμβουλευτικές υπηρεσίες!
Το ερώτημα είναι τι κάνουν η πρόεδρος, η Διευθύνουσα Σύμβουλος, ο Καλλιτεχνικός διευθυντής. Τι ακριβώς κανει το Δ.Σ. του Οργανισμού;
2. Το ποσό που προυπολογιζεται για το 2021 είναι τεράστιο. Ειναι σίγουρο οτι η ΠΠΕ για τα ετη 2022, 2023 και 2024 θα χρειαστεί περαιτέρω οικονομική ενίσχυση. Πόση ειναι αυτή; Πόσα χρήματα θα εισφέρει ο Δημος; Παρα την πληθώρα συμβούλων και ειδικών, η εταιρεία και ο Δήμος δεν μπορούν να απαντήσουν σε αυτή την απλή ερώτηση, που είναι η απαρχή οποιουδήποτε σχεδιασμού.
3. Εχουμε μια πανάκριβη ανάθεση 18.400 € για φωτογραφική κάλυψη στην οποια δεν κλήθηκε να δώσει προσφορά κανεις ελευσινιος φωτογράφος.
Εχουμε, επίσης την μετατροπή μιας επιγραφής σε καλλιτεχνικό έργο και την αύξηση του κόστους της κατά 25.000 €
4. Ολο το 2020 συμβασιοποιηθηκαν μολις δυο 2 καλλιτεχνικά έργα, ενω η καλλιτεχνική διευθύντρια και η διευθύνουσα σύμβουλος του προηγούμενου ΔΣ απολύθηκαν γιατί τάχα δεν είχαν συμβασιοποιήσει όσα έργα θα έπρεπε. Πάντως τα προηγούμενα χρόνια πολύ περισσότερα έργα και συμβασιοποιήθηκαν και υλοποιήθηκαν με πολύ πιο μειωμένες δαπάνες λειτουργίας της εταιρείας.
Έχει, πλέον, η δημ Αρχή λιγότερες απαιτήσεις απο την Πρόεδρο τον Καλλιτεχνικο διευθυντή, τη διευθύνουσα;
5. Καταργείται το Φεστιβάλ Συνοικισμός. Ένας θεσμός διεθνούς εμβέλειας και παρακαταθήκης. Ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής βέβαια προσπάθησε να μας πείσει ότι δεν καταργείται αλλά αναβαθμίζεται, επειδή υπό τον τίτλο «Συνοικισμοί» θα γίνονται έργα σε διάφορες γειτονιές της πόλης. Ωστόσο, όλοι αντιλαμβανόμαστε ότι το να γίνει ένα έργο σε μια γειτονιά τον Απριλίο, ένα άλλο σε μια άλλη τον Ιούνιο και ένα τρίτο σε μια τρίτη το Νοέμβριο δε συνιστά φεστιβάλ. Ένα φεστιβάλ περιλαμβάνει πολλά έργα σε συμπυκνωμένο χρόνο λίγων ημερών, όπως συνέβη στο Συνοικισμό το 2018 και το 2019. Το 2021 τίποτα τέτοιο δεν πρόκειται να συμβεί στο Συνοικισμό.
6. Καταργείται επίσης και η επέτειος της 11ης Νοεμβρίου, ημέρας ανάληψης του τίτλου για την πόλη, η οποία από το 2017 γιορταζόταν κάθε χρόνο με ένα μεγάλο έργο δημόσιου χαρακτήρα.
Αυτά ειναι τα ερωτήματα. Απο την πραγματικοτητα δεν μπορεί να ξεφύγει κάνεις ακομη κι προσποιειται πως την αγνοεί”