Επίσκεψη του υπουργού Ανάπτυξης & Επενδύσεων, Άδωνι Γεωργιάδη, του υφυπουργού Νίκου Παπαθανάση, του Πρέσβη των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Τζέφρι Πάιατ και του προέδρου της ΟΝΕΧ, Πάνου Ξενοκώστα.

Καθοριστική, ως προς την εξέλιξη της πολυετούς υπόθεσης των Ναυπηγείων Ελευσίνας, της εξυγίανσης του κορυφαίου ναυπηγείου της χώρας, θα είναι η αυριανή ημέρα.

 

Στο Υπουργείο Ανάπτυξης & Επενδύσεων θα γίνει συνάντηση της ηγεσίας του Υπουργείου, με τον μεγαλομέτοχο των Ναυπηγείων Νίκο Ταβουλάρη και του προέδρου της ΟΝΕΧ, Πάνου Ξενοκώστα, προκειμένου να «δοθούν τα χέρια», για την αλλαγή σελίδας στα Ναυπηγεία.

Σήμερα, Τετάρτη 1η Ιουλίου, κατά την επίσκεψη στα Ναυπηγεία Ελευσίνας, του υπουργού Ανάπτυξης & Επενδύσεων, Άδωνι Γεωργιάδη, του υφυπουργού Νίκου Παπαθανάση, του Πρέσβη των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Geoffrey Pyatt και του προέδρου της ΟΝΕΧ, Πάνου Ξενοκώστα, ειπώθηκαν πολλά και σημαντικά στους εργαζόμενους, ως προς την πορεία του εγχειρήματος, το οποίο δεν είναι καθόλου εύκολο, διότι εμπλέκονται χρέη προς τράπεζες, δεδουλευμένα προς εργαζόμενους και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Όπως, δεν ήταν καθόλου εύκολο να βρεθεί επενδυτής, σε μια τέτοια κατάσταση.

 

 

Ο Άδωνις Γεωργιάδης, επισήμανε, συνοπτικά, ότι πέραν της αυριανής, καθοριστικής συνάντησης, στους επόμενους τρεις μήνες αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί ο έλεγχος (due diligence) της DFC, του αμερικανικού κυβερνητικού οργανισμού που θα επενδύσει μέσω της ΟΝΕΧ, και που ήδη έχει αναλάβει τα Ναυπηγεία Σύρου. Οι Αμερικανοί, θεωρούν στρατηγικής σημασίας τα Ναυπηγεία και την Ελευσίνα, στα σχέδια. Παράλληλα, ενημερώνεται από το Υπουργείο και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, προκειμένου να δώσει το «πράσινο φως», κάτι που αναμένεται να γίνει. Συμφωνία υπάρχει και με τις τράπεζες, ως προς τα χρέη. Αμέσως μετά, θα ακολουθήσει η διαδικασία του δικαστηρίου, όπως έγινε και με τα Ναυπηγεία της Σύρου, ώστε να ολοκληρωθεί η μεταβίβαση. Στο μεσοδιάστημα, μέχρι το τέλος της υπόθεσης, θα ανανεωθεί η σύμβαση με το Πολεμικό Ναυτικό, που πληρώνει για τις τορπιλάκατους που κατασκευάζονται στα Ναυπηγεία και μέσω των χρημάτων αυτών, οι εργαζόμενοι λαμβάνουν το 70% του μισθού τους.

Στο ίδιο, θετικό μήκος κύματος, για την έκβαση της υπόθεσης, ήταν και ο υφυπουργός Νίκος Παπαθανάσης, ο Πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα Τζέφρι Πάιατ και ο πρόεδρος της ΟΝΕΧ, Πάνος Ξενοκώστας.

 

Παρόντες ήταν ο Αντιπρόεδρος της Βουλής και Βουλευτής Δυτικής Αττικής, κ. Θανάσης Μπούρας, οι Βουλευτές Δυτικής Αττικής, κ. Ευάγγελος Λιάκος και Γιώργος Κώτσηρας και ο Δήμαρχος Ελευσίνας, κ. Αργύρης Οικονόμου.

 

Από την πλευρά του Δήμου Ελευσίνας αναφέρεται ότι: «Ένα χρόνιο πρόβλημα το οποίο ταλαιπωρεί τους 600 εργαζόμενους των Ναυπηγείων και τις οικογένειες τους, φαίνεται πως λαμβάνει τέλος.

Η σημερινή – ζωτικής σημασίας – επίσκεψη του Αμερικανού Πρέσβη κ. Πάϊατ, του Προέδρου και Διευθύνοντος Συμβούλου της ΟΝΕΧ κ. Ξενοκώστα και του Υπουργού Ανάπτυξης κ. Γεωργιάδη, επιβεβαιώνει πως το πολύπαθο Ναυπηγείο Ελευσίνας, γυρίζει σελίδα.

Ως Δημοτική Αρχή, οι θέσεις μας ήταν, είναι και θα είναι με το μέρος των εργαζομένων, την διασφάλιση των θέσεων και των δεδουλευμένων τους, κάτι που επιβεβαίωσε και στην δημόσια δήλωση του ο κ. Ξενοκώστας.

Ευχόμαστε το συντομότερο δυνατό να λάβει τέλος η ταλαιπωρία και η αγωνία των εργαζομένων, ενώ είμαστε βέβαιοι πως με αυτή την συμφωνία και η πόλη μας, μόνο κερδισμένη μπορεί να βγει.»

 

Ο βουλευτής Ε. Λιάκος ανέφερε ότι «Από την πρώτη στιγμή της εκλογής μου, ως τοπικός βουλευτής, η εξασφάλιση των θέσεων εργασίας και αποπληρωμής των δεδουλευμένων των απασχολουμένων στα Ναυπηγεία Ελευσίνας ήταν πρωταρχικός μου στόχος.
Μάλιστα, με επίκαιρη ερώτηση προς τον κύριο Γεραπετρίτη προσπάθησα να λυθεί το θέμα επικάλυψης αρμοδιοτήτων μεταξύ υπουργείων.
Επίσης, σε συνεργασία με το σωματείο εργαζομένων μετέφερα στον Υπουργό Ανάπτυξης, σε προσωπική συνάντηση, την αναγκαιότητα επίσπευσης των διαδικασιών.
Σήμερα παρουσία του Υπουργού κ. Άδωνη Γεωργιάδη και του Αμερικανού Πρέσβη κ. Τζέφρυ Ρ. Πάιατ ανακοινώθηκε η διαδικασία μεταβίβασης των ναυπηγείων και επιβεβαιώθηκε η συνεργασία μεταξύ ΗΠΑ και Ελλάδας, που εξασφαλίζει τις θέσεις εργασίας στα Ναυπηγεία Ελευσίνας και συμβάλει στην οικονομική ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής της Δυτικής Αττικής.
Σε αυτήν την εξέλιξη πιστεύω ότι συνέβαλα και εγώ γι αυτό σήμερα είμαι διπλά χαρούμενος τόσο προσωπικά όσο και για τη θέση μου»