Το πρόβλημα είναι διαχρονικό, όμως η συγκυρία της πανδημίας εντείνει και καθιστά επιτακτική την ενίσχυση των δομών υγείας στη Δυτική Αττική.

Για το θέμα έχουν γίνει αιτήματα και συζητήσεις, από τις τοπικές αρχές και από το υπάρχον προσωπικό των δομών που με περισσή δύναμη ψυχής προσφέρει σε έκτακτες και σοβαρές ανάγκες πολιτών.

Αυτές τις ημέρες συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις στη Δυτική Αττική για την ενίσχυση του Θριασίου Νοσοκομείου, των Κέντρων Υγείας και των Περιφερειακών Ιατρείων της ΠΕ Δυτικής Αττικής (Ελευσίνας, Μεγάρων και Ασπροπύργου).  Την Τετάρτη 3 Φεβρουαρίου, είχε πραγματοποιηθεί συγκέντρωση στο Κέντρο Υγείας Ελευσίνας, με τη συμμετοχή του Σωματείου Εργαζομένων του Θριασίου Νοσοκομείου, του Σωματείου Ιδιωτικών Υπαλλήλων και Εμποροϋπαλλήλων, του Συνδικάτου Ενέργειας και του Σωματείου Συνταξιούχων Ελευσίνας και Μάνδρας για τη διεκδίκηση ουσιαστικής ενίσχυσης του ΘΡΙΑΣΙΟΥ νοσοκομείου και των Κέντρων Υγείας της περιοχής.

Το Σωματείο Εργαζομένων του Θριασίου Νοσοκομείου αναφέρει ελλείψεις προσωπικού και χρηματοδότησης στις παρακάτω δομές Υγείας:

 • στο ΘΡΙΑΣΙΟ νοσοκομείο, όπου νοσηλεύονται δεκάδες ασθενείς με COVID-19, παραμένουν κενές περισσότερες από 240 θέσεις προσωπικού όλων των ειδικοτήτων, από τις οποίες έχουν μόνο 16 έχουν προκηρυχθεί.
 • στο Κέντρο Υγείας Ελευσίνας παραμένουν κενές 7 θέσεις παθολόγων, 6 θέσεις παιδιάτρων, 4 θέσεις οδοντιάτρων, 3 θέσεις ακτινολόγων, 3 θέσεις γενικών γιατρών ενώ λείπουν εντελώς γιατροί βασικών ειδικοτήτων π.χ. καρδιολόγοι, ορθοπεδικοί, οφθαλμίατροι, ενδοκρινολόγοι, γυναικολόγοι, ψυχίατροι, πνευμονολόγοι, δερματολόγοι, ωτορινολαρυγγολόγοι. Αντίστοιχα, είναι κενές 14 θέσεις νοσηλευτικού προσωπικού, 4 θέσεις μαιών, 5 θέσεις επισκεπτριών υγείας, 3 θέσεις κοινωνικών λειτουργών, 1 θέση διαιτολόγου και 2 θέσεις φυσικοθεραπευτών. Η λειτουργία εμβολιαστικού κέντρου δε συνοδεύθηκε από την αναγκαία ενίσχυση με προσωπικό, με αποτέλεσμα, με απόφαση της 2ης ΥΠΕ, έχει ανασταλεί η λειτουργία του Κέντρου Υγείας μετά τις 9 μ.μ.
 • το Κέντρο Υγείας Ασπροπύργου στελεχώνεται μόνο από 6 γιατρούς και ελάχιστο νοσηλευτικό προσωπικό και αδυνατεί να καλύψει τις ανάγκες χιλιάδων εργαζομένων και μόνιμων κατοίκων της περιοχής. Λείπουν γιατροί βασικών ειδικοτήτων, δεν υπάρχει καμία φύλαξη του κτιρίου – με αποτέλεσμα να γίνονται συχνές κλοπές και φθορές – ενώ καθαρίστρια καλύπτει το Κέντρο Υγείας μόνο μέχρι τις 9 π.μ.
 • Στο Κέντρο Υγείας Μεγάρων, αν και προβλέπονται 11 οργανικές θέσεις γενικών γιατρών, έχουν απομείνει μόνο 2 μόνιμοι και 1 επικουρικός και κινδυνεύει η συνέχιση της καθημερινής λειτουργίας του. Λείπουν γιατροί βασικών ειδικοτήτων ενώ χαρακτηριστικό είναι ότι παραμένουν κενές 8 θέσεις επισκεπτριών υγείας, αν και σχεδιάζεται να λειτουργήσει εμβολιαστικό κέντρο.
 • τους επόμενους μήνες κινδυνεύουν με απόλυση δεκάδες συμβασιούχοι, που καλύπτουν κρίσιμες ανάγκες του ΘΡΙΑΣΙΟΥ νοσοκομείου και των Κέντρων Υγείας (επικουρικοί, μέσω ΟΑΕΔ και ΕΟΔΥ, με ΣΟΧ).
 • η κυβέρνηση μειώνει τη χρηματοδότηση των δημόσιων μονάδων κατά 22 εκατ. και για την αντιμετώπιση της επιδημίας κατά 392 εκατ., ενώ ταυτόχρονα αυξάνονται οι εισφορές μας για υγειονομική περίθαλψη κατά 219 εκατ. ευρώ.

Με βάση τα παραπάνω, 22 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, υποβάλλουν ερωτήματα προς το υπουργείο υγείας:

 1. Αληθεύει ότι στο Θριάσιο Νοσοκομείο παραμένουν κενές περισσότερες από 240 θέσεις προσωπικού όλων των ειδικοτήτων, από τις οποίες έχουν μόνο 16 έχουν προκηρυχθεί; Πώς σχεδιάζετε να ενεργήσετε τους επόμενους μήνες όταν θα κινδυνεύσουν με απόλυση δεκάδες συμβασιούχοι, που καλύπτουν κρίσιμες ανάγκες του ΘΡΙΑΣΙΟΥ νοσοκομείου και των Κέντρων Υγείας (επικουρικοί, μέσω ΟΑΕΔ και ΕΟΔΥ, με ΣΟΧ);
 2. Ισχύει ότι στο Κέντρο Υγείας Ελευσίνας παραμένουν κενές 7 θέσεις παθολόγων, 6 θέσεις παιδιάτρων, 4 θέσεις οδοντιάτρων, 3 θέσεις ακτινολόγων, 3 θέσεις γενικών γιατρών ενώ λείπουν εντελώς γιατροί βασικών ειδικοτήτων (καρδιολόγοι, ορθοπεδικοί, οφθαλμίατροι, ενδοκρινολόγοι, γυναικολόγοι, ψυχίατροι, πνευμονολόγοι, δερματολόγοι, ΩΡΛ); Ισχύει ότι είναι κενές 14 θέσεις νοσηλευτικού προσωπικού, 4 θέσεις μαιών, 5 θέσεις επισκεπτριών υγείας, 3 θέσεις κοινωνικών λειτουργών, 1 θέση διαιτολόγου και 2 θέσεις φυσικοθεραπευτών; Ευσταθεί ότι η λειτουργία εμβολιαστικού κέντρου δε συνοδεύθηκε από την αναγκαία ενίσχυση με προσωπικό, με αποτέλεσμα, με απόφαση της 2ης ΥΠΕ, έχει ανασταλεί η λειτουργία του Κέντρου Υγείας μετά τις 9 μ.μ;
 3. Είναι ακριβές ότι το Κέντρο Υγείας Ασπροπύργου στελεχώνεται μόνο από 6 γιατρούς και ελάχιστο νοσηλευτικό προσωπικό και, ως εκ τούτου, αδυνατεί να καλύψει τις ανάγκες χιλιάδων εργαζομένων και μόνιμων κατοίκων της περιοχής, οτι λείπουν γιατροί βασικών ειδικοτήτων, δεν υπάρχει καμία φύλαξη του κτιρίου – με αποτέλεσμα να γίνονται συχνές κλοπές και φθορές – ενώ καθαρίστρια καλύπτει το Κέντρο Υγείας μόνο μέχρι τις 9 π.μ.; Ποιες οργανικές θέσεις προβλέπει ο οργανισμός του ΚΥ Ασπροπύργου της 2ης ΥΠΕ;

 

 1. Ισχύει ότι στο Κέντρο Υγείας Μεγάρων, αν και προβλέπονται 11 οργανικές θέσεις γενικών γιατρών, έχουν απομείνει μόνο 2 μόνιμοι και 1 επικουρικός και κινδυνεύει η συνέχιση της καθημερινής λειτουργίας του.

Είναι ακριβές ότι λείπουν γιατροί βασικών ειδικοτήτων ενώ χαρακτηριστικό είναι ότι παραμένουν κενές 8 θέσεις επισκεπτριών υγείας, αν και σχεδιάζεται να λειτουργήσει εμβολιαστικό κέντρο;

 1. Ισχύουν οι παραπάνω ελλείψεις που επισημαίνουν οι φορείς στη χρηματοδότηση των Δημοσίων μονάδων και για την αντιμετώπιση της επιδημίας;”

 

#ΑΤΤΙΚΗ

#ΥΓΕΙΑ

#pressgreece