Μυστήριο 29  Ελευσίνα – Ωμό Μουσείο

Έκθεση στο Παλαιό Δημαρχείο Ελευσίνας (Πεζόδρομος Νικολαΐδου 39 & Λάσκου)

Έως τις 19 Φεβρουαρίου 2023

Είσοδος ελεύθερη

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκαν την Τρίτη 13 Δεκεμβρίου τα Εγκαίνια της Έκθεσης Μυστήριο 29  Ελευσίνα – Ωμό Μουσείο, στο Παλαιό Δημαρχείο Ελευσίνας, αμέσως μετά την επίσημη παρουσίαση του Προγράμματος της 2023 Ελευσίς Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης. Το εμβληματικό αυτό έργο της διοργάνωσης για τη σύγχρονη αλλά και άγνωστη ιστορία της πόλης, μετά την επιτυχημένη πρώτη του παρουσίαση στο Μουσείο Μπενάκη / Πειραιώς 138, βρίσκεται πλέον στην πόλη αναφοράς του. Μια  ξεχωριστή ευκαιρία για τους κατοίκους και τους επισκέπτες της πόλης να εξερευνήσουν έως τις 19 Φεβρουαρίου 2023, με ελεύθερη είσοδο, τα Μυστήρια και τη μοναδικότητά της ιστορικής αυτής πόλης.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο Δήμαρχος Ελευσίνας Αργύρης Οικονόμου, ο Πρόεδρος της ΜΕΤΡΟΝ Ενεργειακές Εφαρμογές Α.Ε. Νίκος Παπουτσής, Αντιδήμαρχοι του Δήμου Ελευσίνας, δημοτικοί και τοπικοί σύμβουλοι, η Προϊσταμένη του Τμήματος Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων της Εφορίας Αρχαιοτήτων Δυτικής Αττικής, Καλλιόπη Παπαγγελή, θεσμικοί φορείς, εκπρόσωποι της τοπικής κοινότητας, καλλιτέχνες και πλήθος επισκεπτών.

Την εκδήλωση προλόγισε η Πρόεδρος της 2023 Ελευσίς Δέσποινα Γερουλάνου, η οποία αφού  καλωσόρισε τους παρευρισκόμενους, αναφέρθηκε στη μεγάλη επιτυχία της Έκθεσης, στο πλαίσιο της δίμηνης φιλοξενίας του στο Μουσείο Μπενάκη, με περισσότερους από 5000 επισκέπτες. Στη συνέχεια, τόνισε χαρακτηριστικά ότι «Η Έκθεση Ελευσίνα – Ωμό Μουσείο, που φιλοξενείται στο αποκατεστημένο Παλαιό Δημαρχείο Ελευσίνας χάρη στην ευγενική χορηγία της εταιρείας ΜΕΤΡΟΝ Α.Ε., είναι ένα έργο εμβληματικό τόσο για τη διοργάνωση όσο και για την ίδια την πόλη. Μια  ξεχωριστή συνάντηση προσωπικής αφήγησης και συλλογικής μνήμης, ένα έργο-προάγγελος του προγράμματος για τη θεατή και αθέατη ιστορία της Ελευσίνας. Μια σπάνια διαδρομή στα Μυστήρια και τη μοναδικότητά μιας πόλης-διαχρονικού σημείου αναφοράς όλης της ελληνικής ιστορίας.»

Τον λόγο πήρε, αμέσως μετά, ο Πρόεδρος της ΜΕΤΡΟΝ Α.Ε., Νίκος Παπουτσής, ο οποίος -μεταξύ άλλων- ανέφερε «Όπως τότε, που συμβάλαμε έμπρακτα, στη σύνταξη του φακέλου για την υποψηφιότητα της Ελευσίνας για Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης, έτσι και τώρα, αναλογιζόμενοι το βέλτιστο κοινωνικό αποτύπωμά της περιοχής μας, στο κάλεσμα της τοπικής αυτοδιοίκησης, δεχτήκαμε και αναλάβαμε την αποκατάσταση του κτιρίου, δίνοντάς του τη μορφή που βλέπετε σήμερα και που δικαιούται να έχει η πόλη της Ελευσίνας.». Ενώ στη συνέχεια υπογράμμισε πως «Μια πόλη με λιγότερους από 30.000 κατοίκους, αλλά με τόσο πλούσια πολιτιστική και ιστορική κληρονομιά, λαμβάνει επάξια τον τίτλο της πολιτισμικής πρωτεύουσας. Είναι βαθιά μας πεποίθηση, πως η ομάδα της Ελευσίς 2023, μέσα από πλήθος εκδηλώσεων και κοινωνικών δράσεων στον τομέα του πολιτισμού, θα καταφέρει να αναδείξει την ιστορία, τις παραδόσεις, τα ήθη και τα έθιμα αυτού του τόπου.».

Ακολούθησε χαιρετισμός από τον Δήμαρχο Ελευσίνας, Αργύρη Οικονόμου, ο οποίος ανέφερε: «Η επιτυχημένη έκθεση Ωμό Μουσείο, που φιλοξενήθηκε στο Μουσείο Μπενάκη και συγκίνησε όσους είχαν την ευκαιρία να την επισκεφθούν, είναι πλέον στην πόλη μας. Οι ιστορίες, οι εμπειρίες και η προσωπική συλλογή Ελευσινίων συλλεκτών δημιούργησαν αυτήν τη σπουδαία έκθεση που σήμερα βρίσκεται στο Παλαιό Δημαρχείο. Έναν εμβληματικό χώρο στο κέντρο της πόλης που ανακατασκευάστηκε με την πολύτιμη και καθοριστική συμβολή της εταιρείας ΜΕΤΡΟΝ Α.Ε, την οποία και ευχαριστούμε θερμά, όχι μόνο για την ενέργεια αυτή αλλά και για τη σταθερή της παρουσία στις ανάγκες της Ελευσίνας”.

Τέλος, τον λόγο πήρε η Επιμελήτρια της Έκθεσης, αρχιτέκτων και μουσειολόγος Ερατώ Κουτσουδάκη, η οποία ανέφερε ότι «Σκοπός της Έκθεσης Μυστήριο 29  Ελευσίνα – Ωμό Μουσείο ήταν αφενός να καταστήσει γνωστή σε ένα ευρύτατο κοινό την ιστορία και τη μικροϊστορία της Ελευσίνας μέσα από έναν πρώτο σταθμό στο κέντρο της Αθήνας, το Μουσείο Μπενάκη, ενώ με τη φιλοξενία της στον τόπο αναφοράς της, και δη σε ένα εμβληματικό κτήριο της πόλης, το Παλαιό Δημαρχείο, να συστήσει ή να υπενθυμίσει στους Ελευσίνιους γνωστές ή άγνωστες πτυχές της πόλης.»

Λίγα λόγια για την Έκθεση

Το Μυστήριο_29 Ελευσίνα – Ωμό Μουσείο, υπό την επιμέλεια της αρχιτέκτονος – μουσειολόγου Ερατώς Κουτσουδάκη, επιχειρεί να ερμηνεύσει την πόλη ως Έκθεμα προσκαλώντας το κοινό σε μια διαδρομή στον πυρήνα της ύπαρξής της· από την αρχαιότητα και τους νεότερους χρόνους, στην παράδοση και την εσωτερική μετανάστευση, την προσφυγιά, τη βιομηχανική ανάπτυξη, την πολύπαθη εργασιακή πραγματικότητα, τη σχέση της πόλης με τις τέχνες και τον Αισχύλο, του οποίου είναι γενέτειρα, στους ανθρώπους αλλά και τις κοινότητες που τη συνθέτουν. Φωτογραφικά ντοκουμέντα Ελλήνων και διεθνών καλλιτεχνών, λιθογραφίες, σπάνια εκθέματα συλλεκτών, καθώς κι ένα  αφηγηματικό ντοκιμαντέρ ομιλούντων πορτρέτων σε μια σπάνια διαδρομή στη θεατή και αθέατη Ελευσίνα.

Ο πρώτος σταθμός της Έκθεσης Μυστήριο_29 Ελευσίνα – Ωμό Μουσείο πραγματοποιήθηκε στο Μουσείο Μπενάκη / Πειραιώς 138 σε συνδιοργάνωση της 2023 Ελευσίς με το Μουσείο Μπενάκη.

Παράλληλες εκδηλώσεις

Τον δεύτερο σταθμό της Έκθεσης, στο Παλαιό Δημαρχείο Ελευσίνας, θα πλαισιώσουν παράλληλες εκδηλώσεις. Η πρώτη με τίτλο “Η κόρη της Λεψίνας, η περιπέτεια ενός αρχαίου μύθου” είναι μια δραματοποιημένη αφήγηση του μύθου της Αγίας Δήμητρας βασισμένη στο βιβλίο του Γάλλου αρχαιολόγου F. Lenormant Monographie de la Voie Sacrée Éleusinienne και απευθύνεται σε παιδιά από πέντε έως οκτώ χρόνων. Τι κοινό έχει ο μύθος της Περσεφόνης με την Αγία Δήμητρα; Μια βαλίτσα γεμάτη ερωτηματικά, μια αναπάντεχη απαγωγή στα χρόνια της τουρκοκρατίας, ένας μάγος αγάς, ένα θαρραλέο παλικάρι, 40 δράκοι κι ένας πελαργός οδηγούν μικρούς και μεγάλους σε μια  περιπέτεια βγαλμένη κατευθείαν από την ελληνική λαϊκή παράδοση, τους θρύλους και τις δοξασίες της εποχής.

Λίγα λόγια για το Παλαιό Δημαρχείο

Το εμβληματικό διώροφο κλασικό κτίριο ορθώνεται εντός αρχαιολογικού χώρου και σε περίοπτη θέση επί του κεντρικού πεζόδρομου της Ελευσίνας. Η ανέγερσή του τοποθετείται στο 1928, ενώ λειτούργησε ως δημαρχείο μέχρι το τέλος της δεκαετίας του 1990. Έκτοτε φιλοξένησε άλλους φορείς, έως το 2020 που μισθώθηκε από την 2023 Ελευσίς Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης. Μετά την πλήρη ανακαίνισή του, που υλοποιήθηκε με ευγενική χορηγία της Εταιρείας ΜΕΤΡΟΝ Ενεργειακές Εφαρμογές Α.Ε., φιλοξενεί το κεντρικό σημείο διάχυσης πληροφοριών της 2023 Ελευσίς, το Πωλητήριο, το Κέντρο Τεκμηρίωσης & Παρακαταθήκης και μια Αίθουσα Πολλαπλών Χρήσεων. Σε συνδυασμό με τον πολυσήμαντο αρχαιολογικό χώρο αποτελεί σημείο αναφοράς για δρώμενα ιδιαίτερης πολιτιστικής αξίας. Το ακίνητο, ιδιοκτησίας ΥΠΠΟΑ, που ενεργοποιήθηκε και κατέστη βιώσιμο κατά την περίοδο δράσης της 2023 Ελευσίς, μετά το πέρας του έτους τίτλου θα περάσει στη διαχείριση του Δήμου Ελευσίνας μέχρι το 2040.

 Μυστήριο 29  Ελευσίνα – Ωμό Μουσείο
Πληροφορίες

Επιμέλεια Έκθεσης: Ερατώ Κουτσουδάκη
Οργάνωση & Εκτέλεση παραγωγής: Delta Pi
Διοργάνωση: 2023 Ελευσίς Πολιτιστική Πρωτεύουσα

Διάρκεια: 14 Δεκεμβρίου 2022 έως 19 Φεβρουαρίου 2023
Διεύθυνση: Παλαιό Δημαρχείο Ελευσίνας (Νικολαϊδου 39 & Λάσκου)
Ωράριο λειτουργίας: Τετάρτη – Παρασκευή: 17:00-21:00, Σάββατο – Κυριακή: 12:00-20:00 (Δευτέρα-Τρίτη και Αργίες κλειστά)
Κυριακή 25 Δεκεμβρίου & Κυριακή 1 Ιανουαρίου: η Έκθεση θα παραμείνει κλειστή
Σάββατο 24 & 31 Δεκεμβρίου, 7 Ιανουαρίου: 12:00-15:00
Στις 4 & 5 Φεβρουαρίου,
ημερομηνίες της Τελετής Έναρξης της 2023 Ελευσίς Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης, το ωράριο λειτουργίας ενδέχεται να τροποποιηθεί.

Η είσοδος στο Μυστήριο_29 Ελευσίνα – Ωμό Μουσείο είναι δωρεάνΕπισκέψεις σχολείων κατόπιν επικοινωνίας τις πρωινές ώρες Τετάρτη με Παρασκευή
30 210 5562001, εσωτ.302 και info@2023eleusis.eu

Παράλληλη εκδήλωση

Η κόρη της Λεψίνας, η περιπέτεια ενός αρχαίου μύθου”

 Σχεδιασμός, διασκευή και υλοποίηση αφήγησης: Έλενα Μεγγρέλη, ηθοποιός, Εύη Ανδριανού, παιδαγωγός, ηθοποιός 

Ημερομηνίες: Πέμπτη 29/12/2022 & 5/1/2023 στις 17.00 & Κυριακή 15/1/2023 & 19/2/2023 στις 13.00

Διάρκεια: 60 λεπτά

Μέγιστος αριθμός συμμετεχόντων: 15 άτομα