Εκλογές στην Πανελλήνια Ένωση Αρχιτεκτόνων ΣΑΔΑΣ-ΠΕΑ

Για τις εκλογές στην Πανελλήνια Ένωση Αρχιτεκτόνων ΣΑΔΑΣ-ΠΕΑ μας μίλησε ο Πρόεδρος και εκ νέου υποψήφιος Δημήτρης Ξυνομηλάκης, διπλ. Αρχιτέκτων  Μηχανικός.

Στην παράταξη “Δημοκρατική Κίνηση Μηχανικών” υποψήφια είναι και η συμπολίτισσά μας Αρχιτέκτων Πόπη Νικολάου.

Δημήτρης Ξυνομηλάκης: “Καθοριστικός ο ρόλος των Αρχιτεκτόνων Μηχανικών σε μια περίοδο που η ενεργειακή κρίση και η βιώσιμη ανάπτυξη προβληματίζουν”

“Στις 27 Νοεμβρίου από τις 9:00 το πρωί έως τις 8:00 το βράδυ στα γραφεία του  Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος μας δίνεται η δυνατότητα να ενισχύσουμε τις θέσεις και τις απόψεις μας που δεν είναι άλλες από το να μπορέσουμε να κρατήσουμε ζωντανή την επιστημονική, επαγγελματική και θεσμική μας υπόσταση.

Σαν ΔΚΜ (Δημοκρατική Κίνηση Μηχανικών), ενισχύοντας τις θέσεις μας σε θέματα όπως δικαιώματα υπογραφής, εκπροσωπήσεων και παρεμβάσεων σε όργανα του κράτους και υπηρεσίες, θα μπορέσουμε να συνεχίσουμε αυτό που είναι για εμάς καθημερινότητα.

Η υποστήριξη και η προστασία του επαγγέλματος του αρχιτέκτονα μηχανικού είναι αδιαπραγμάτευτη στόχευση. Είναι πολλά που έγιναν, μπορούν να γίνουν πολύ περισσότερα.

Ακούμε τη γνώμη και τη διαμαρτυρία και προσπαθούμε, γιατί η όποια επιτυχία αφορά και εμάς τους ίδιους  επαγγελματίες αρχιτέκτονες μηχανικούς, που βιώνουμε τις ίδιες καταστάσεις τα ίδια προβλήματα.

Πιστεύουμε πως κάναμε αρκετά πράγματα σε θέματα δικαιωμάτων υπογραφής, νομοθετικών παρεμβάσεων και διαδικτυακής επικοινωνίας, που είναι πλέον μια καθημερινότητα και έτσι  μπορούμε να συζητάμε και να επιλύουμε θέματα, επισημαίνει ο κ. Δημήτρης Ξυνομηλάκης.

Οι εκπροσωπήσεις μας ως Πανελλήνια Ένωση Αρχιτεκτόνων, ΣΑΔΑΣ-ΠΕΑ  στο εσωτερικό της χώρας μέσα από τα διάφορα συμβούλια, αλλά και την διεθνής παρουσία μας, είναι γεγονός και συνεχώς βελτιώνεται.

Είναι πολλά που πρέπει να γίνουν όμως πρέπει να ενισχύσουμε την θέση των Αρχιτεκτόνων της ΔΚΜ, σήμερα στο σύλλογό μας, αύριο στα όργανα του Τεχνικού Επιμελητηρίου.

Το αποτέλεσμα αυτής της εκλογικής διαδικασίας θα είναι καθοριστικό στο αν θα υπάρξει συνέχεια σε αυτό που καταφέραμε με τεράστια δυσκολία τα τελευταία τέσσερα χρόνια και που εμμονικά προσπαθούσαμε να  λύσουμε θέματα καθημερινότητας, κυρίως του μικρού και μεσαίου επαγγελματία αρχιτέκτονα μηχανικού.

Θέλω να πιστεύω πως θα βρεθεί λίγος χρόνος στις 27 Νοεμβρίου  να έρθετε κοντά μας στην έδρα του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος για να δηλώσετε την εμπιστοσύνη σας στην παράταξη της ΔΚΜ (Δημοκρατική Κίνηση Μηχανικών) και στα άτομα που είναι διατεθειμένοι  να διαθέσουν χρόνο, να δουλέψουν, να συνεργαστούν και να προσπαθήσουν για πράγματα απλά, καθημερινά, θέματα των αρχιτεκτόνων επαγγελματιών μηχανικών, με οδηγό την προστασία του δημοσίου συμφέροντος και των δικαιωμάτων των αρχιτεκτόνων με ό, τι αυτό συνεπάγεται.

Σε μια περίοδο κατά την οποία η κατασκευαστική δραστηριότητα παρουσιάζει ιδιαίτερη δραστηριότητα, με σοβαρές χρηματοδοτήσεις σε έργα υποδομής και παρεμβάσεων στον δημόσιο χώρο, με θέματα βιώσιμης ανάπτυξης, εξοικονόμησης ενέργειας και ενεργειακής κρίσης να προβληματίζουν τόσο τους απλούς πολίτες όσο και τους διοικούντες, οι παρεμβάσεις και ο ενεργός ρόλος των Αρχιτεκτόνων Μηχανικών θα πρέπει να είναι καθοριστικός.

Ο ρόλος του αρχιτέκτονα για πολλά χρόνια ήταν ταυτισμένος μια φιγούρα που πολλοί την αντιλαμβανόντουσαν σαν κάτι το υπερβολικό, όχι απαραίτητο σε μια διεπιστημονική συνεργασία, για τον σχεδιασμό σε μικρή ή μεγάλη κλίμακα ή παρέμβασης στον δημόσιο χώρο και που δυστυχώς αυτή ήταν και η άποψη της πολιτείας και των εκάστοτε επιλογών σε ανώτατο επίπεδο.

Προφανώς τα πράγματα αλλάζουν και δεν αλλάζουν μόνα τους αλλά με κοινή προσπάθεια όλων μας, των Αρχιτεκτόνων των συνειδητοποιημένων και πληροφορημένων πολιτών, εκείνων που αντιλαμβάνονται τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής και θέλουν να δουν τον τόπο τους να αποκτά νέο πρόσωπο ανθρώπινο, φιλικό, βιώσιμο.

Οι στόχοι και θέσεις των Αρχιτεκτόνων της ΔΚΜ συνοψίζονται σε λίγες φράσεις  που βγαίνουν μέσα από την καθημερινότητα με την οποία έρχονται οι πολίτες αυτού του τόπου που αναζητούν μια,   Αρχιτεκτονική , με στόχο την προστασία του περιβάλλοντος και των διατηρητέων,   ενάντια στην πολυνομίας και της επικάλυψης αρμοδιοτήτων των υπηρεσιών και την προστασία του δημοσίου συμφέροντος από την αντιποίηση του επαγγέλματος του Αρχιτέκτονα Μηχανικού.  Νέοι Αρχιτέκτονες, με νέες ιδέες, νέες προτάσεις, αισιόδοξες προοπτικές με σημαντικά εργαλεία όπως οι  Αρχιτεκτονικοί Διαγωνισμοί, αξιοκρατικές παρεμβάσεις στον  δημόσιο χώρο,  χωρίς διακρίσεις και προσβασιμότητα παντού, αποτελούν βασικές αρχές της ΔΚΜ και θα συνεχίσουμε στην ίδια πορεία.

Όλα αυτά σε συνδυασμό με ένα Εκσυγχρονισμός της Χωροταξικής και Πολεοδομικής Νομοθεσίας, δράσεις ενημέρωσης για την απόκτηση αρχιτεκτονικής παιδείας, αναγνώρισης και ανάδειξης του έργου των Ελλήνων Αρχιτεκτόνων, νέες πηγές χρηματοδότησης του Συλλόγου για περισσότερες δράσεις, θα δώσουν νέα ώθηση στην προσπάθεια μας που θα πρέπει να είναι συλλογική, καλόπιστη, χωρίς αγκυλώσεις και αναχρονιστικές πρακτικές.

Και κάτι τελευταίο, προσοχή οι εκλογές θα διεξαχθούν στα Γραφεία του ΤΕΕ, Νίκης   4 – ΣΥΝΤΑΓΜΑ και ΟΧΙ στα γραφεία του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων στο  Μοναστηράκι”.

Εκλογές ΣΑΔΑΣ-ΠΕΑ: που και πότε ψηφίζουν οι αρχιτέκτονες

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε ο Σύλλογος Αρχιτεκτόνων Διπλωματούχων Ανωτάτων Σχολών–Πανελλήνια Ένωση Αρχιτεκτόνων (ΣΑΔΑΣ-ΠΕΑ) για τις εκλογές, που θα διεξαχθούν πανελλαδικά την Κυριακή 27 Νοεμβρίου 2022 αναφέρονται πληροφορίες για την διεξαγωγή της εκλογικής διαδικασίας.

Συγκεκριμένα στην ανακοίνωση με τίτλο:  «3η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΑΔΑΣ – ΠΕΑ ΚΥΡΙΑΚΗ 27 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2022», που υπογράφει ο πρόεδρος του ΔΣ ΣΑΔΑΣ-ΠΕΑ Δημήτρης Ξυνομηλάκης αναφέρονται τα ακόλουθα:

-«Ο ΣΑΔΑΣ – Πανελλήνια Ένωση Αρχιτεκτόνων θα πραγματοποιήσει εκλογές για την ανάδειξη της νέας Αντιπροσωπείας, την Κυριακή 27 Νοεμβρίου 2022, από ώρα 9:00 – 20:00.

Εκλογικά τμήματα θα υπάρχουν σε όλες τις Περιφέρειες, στις έδρες των Τμημάτων και στις έδρες Νομών, που θα ανακοινωθούν έγκαιρα από την Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή.

Τόπος διενέργειας εκλογών

Οι εκλογές θα διεξαχθούν σε όλη τη χώρα την Κυριακή 27 Νοεμβρίου 2022 και από ώρα 9.00 – 20.00 (άρθρο 11 παρ. 1).

Οι συνάδελφοι της Αττικής θα ψηφίσουν στα γραφεία του ΤΕΕ (Νίκης 4, Αθήνα).

Οι συνάδελφοι των Περιφερειών θα ψηφίσουν σε οποιοδήποτε από τα εκλογικά τμήματα της Περιφέρειάς τους που θα ανακοινωθούν έγκαιρα από την Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή.

Προσοχή: Οι συνάδελφοι ψηφίζουν μόνο στην Περιφέρεια στην οποία ανήκουν.

Ειδικά για τους συναδέλφους της Περιφέρειας Νότιου Αιγαίου (Κυκλάδες & Δωδεκάνησα) και Βόρειου Αιγαίου (Λέσβος, Χίος & Σάμος), εκτός από τα εκλογικά κέντρα που θα υπάρχουν στην Περιφέρειά τους επιτρέπεται να ψηφίσουν και στην Αθήνα σε ειδική κάλπη.

Επισημαίνουμε επίσης ότι οι συνάδελφοι που έχουν συνταξιοδοτηθεί παραμένουν ενεργά μέλη στον ΣΑΔΑΣ – ΠΕΑ με πλήρη δικαιώματα και βεβαίως με τα δικαιώματα του εκλέγειν και εκλέγεσθαι.

Πρόσκληση μαζικής συμμετοχής

Το Δ.Σ. του ΣΑΔΑΣ – Πανελλήνιας Ένωσης Αρχιτεκτόνων προσκαλεί όλους τους αρχιτέκτονες να λάβουν μέρος στις αρχαιρεσίες του συλλογικού τους οργάνου. Η μαζική συμμετοχή θα συμβάλει στην ενδυνάμωση του κλάδου και στην επίλυση των θεσμικών και επαγγελματικών προβλημάτων μας.

Με εκτίμηση,

Για το Διοικητικό Συμβούλιο ΣΑΔΑΣ – ΠΕΑ

Ο Πρόεδρος

Δημήτρης Ξυνομηλάκης»