Τέλος στον περιορισμό των αποζημιώσεων που ίσχυε για τους δημοτικούς συμβούλους βάζει το υπουργείο Εσωτερικών με τον υπουργό Μάκη Βορίδη να εξαγγέλλει από το συνέδριο της ΚΕΔΕ ότι θα αποζημιώνονται όλοι – ανεξαιρέτως οι σύμβουλοι – για τις παραστάσεις (συνεδριάσεις) τους στα δημοτικά συμβούλια.

Επιπλέον, καταργείται η διάταξη που έθετε περιορισμούς στους συμβούλους δήμων σε Αττική και Θεσσαλονίκη, καθώς και για τους προέδρους των δημοτικών συμβουλίων που είναι δημόσιοι υπάλληλοι και μέχρι σήμερα επέλεγαν την αμοιβή τους.

«Καταργούμε τις διατάξεις οι οποίες περιορίζουν τις αμοιβές – αποζημιώσεις των δημοτικών συμβούλων και έτσι, όλοι οι δημοτικοί σύμβουλοι θα αποζημιώνονται για τις παραστάσεις τους στα δημοτικά συμβούλια» τόνισε από το βήμα του συνεδρίου ο υπουργός Εσωτερικών. Πρόσθεσε μάλιστα ότι «επειδή πρέπει να διατηρηθεί μια διάκριση, αυτή της απόστασης, λέμε το εξής: Η διάταξη λέει ότι υπάρχει μια αποζημίωση η οποία καθορίζεται με υπουργική απόφαση και ότι εξαιρούνται οι δήμοι Αττικής και Θεσσαλονίκης. Αυτή η εξαίρεση καταργείται και δεν λαμβάνουν αποζημίωση όσοι εκ των συμβούλων έχουν κατοικία που είναι εγγύτερη των 10 χιλιομέτρων από την έδρα του δήμου».

Ειδικότερα, ο κ. Βορίδης διευκρίνισε ότι αυξάνει κατά 30% η αποζημίωση όσων λάμβαναν αποζημίωση και από αυτό το νέο ποσό, όπως είπε, το 70% λαμβάνουν όσοι εξαιρούνταν μέχρι σήμερα. «Άρα παίρνουν αποζημίωση όλοι και αυτοί που ήδη λαμβάνουν αποζημίωση έχουν μια αύξηση κατά 30% των αποζημιώσεων τους.

Ευνοϊκή ρύθμιση και για αγρότες και δημοσίους υπαλλήλους

Εκτός όμως από τους δημοτικούς συμβούλους… bonus προβλέπεται και για όσους είναι κατ΄ επάγγελμα αγρότες και έχουν ήδη χάσει την ιδιότητα τους εξ΄ αιτίας του εισοδήματος που έχουν ως αιρετοί και μπορεί να είναι δήμαρχοι ή και αντιδήμαρχοι.

«Επειδή υπερβαίνει αυτή η αμοιβή το 50% τα ποσά αυτά εκπίπτουν. Αυτή η διάκριση καταργείται και θα διατηρηθεί ο χαρακτήρας του κατ΄ επάγγελμα του αγρότη ακόμη και αν έχουν παραπάνω εισόδημα».

Τέλος, για τους προέδρους των δημοτικών συμβουλίων που πρέπει να επιλέξουν ανάμεσα στη αμοιβή τους, όταν είναι δημόσιοι υπάλληλοι, επίσης θα έχουν τη δυνατότητα να διατηρήσουν την αμοιβή τους ως δημόσιοι υπάλληλοι, έχοντας την πρόσθεση αμοιβή τους του προέδρου του δημοτικού συμβουλίου.

50 εκατ. ευρώ στους δήμους και 20 εκατ. στις ΔΕΥΑ για την ενέργεια

Την έγκριση ακόμη 50 εκατ. για τους δήμους και 20 εκατ. για τις ΔΕΥΑ για το ενεργειακό κόστος ανακοίνωσε από το βήμα του συνεδρίου της ΚΕΔΕ ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Στέλιος Πέτσας.

Όπως είπε «έχουμε δώσει 282 εκατ. για ενεργειακό κόστος, θα δώσουμε ακόμη 50 τις επόμενες ημέρες», και ζήτησε από τους δήμους να ορίσουν ενεργειακούς υπεύθυνους προκειμένου να έχουν τη δυνατότητα να εκταμιεύσουν τα κονδύλια.

Αναφορικά με τις ΔΕΥΑ είπε ότι θα εκταμιευθούν άμεσα 20 εκατ. και αργότερα μέσω της ΕΕ έως ακόμη 20 εκατ. ευρώ, ώστε να φτάσουν συνολικά τα 40 εκατ. ευρώ.

Εντός δύο εβδομάδων τα οριστικά αποτελέσματα της προκήρυξης 13Κ/2021

Ο υπουργός Εσωτερικών αναφέρθηκε και στην προκήρυξη 13Κ/2021, γνωστοποιώντας ότι μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες το ΑΣΕΠ θα εκδώσει τα αποτελέσματα της προκήρυξης. Πρόκειται για την μεγάλη προκήρυξη που αφορά σε πλήρωση με σειρά προτεραιότητας χιλίων τετρακοσίων εξήντα οκτώ (1.468) θέσεων μόνιμου προσωπικού και προσωπικού με σχέση εργασίας Ιδιωτικού Δικαίου Αορίστου Χρόνου Πανεπιστημιακής, Τεχνολογικής, Δευτεροβάθμιας και Υποχρεωτικής εκπαίδευσης σε Ο.Τ.Α. α΄ και β΄ βαθμού, στην Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας, στο Διαδημοτικό Λιμενικό Ταμείο Λέσβου και στον Φορέα Διαχείρισης Μητροπολιτικού Πάρκου Περιβαλλοντικών και Εκπαιδευτικών Δραστηριοτήτων και Ανάπτυξης Κοινωνικής Οικονομίας «Αντώνης Τρίτσης».

Παράλληλα ο υπουργός Εσωτερικών εστίασε στο θέμα του προσωπικού των Δήμων. Απευθυνόμενος στον τομεάρχη Εσωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Ζαχαριάδη, που άσκησε κριτική στην κυβέρνηση για τις πολιτικές της στο χώρο της αυτοδιοίκησης, τόνισε: «Εσείς εγκρίνατε 10240 προσλήψεις, με 39 μηχανικούς. Εμείς εγκρίναμε 4000 προσλήψεις με πάνω από 1300 μηχανικούς». Ο κ. Βορίδης ξεκαθάρισε πως δεν πρόκειται η αυτοδιοίκηση να επιστρέψει σε ποσοστά στελέχωσης προ κρίσης καθώς ήταν ανορθολογικό και εκτόξευσε τη μισθολογική δαπάνη. «Τον Ιούνιο του 2019 οι υπάλληλοι των ΟΤΑ ήταν 61600, τον Οκτώβριου του 2022 οι μόνιμοι υπάλληλοι είναι 63291», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Πηγή: makthes.gr/